Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Review Samsung Galaxy S5: hoge verwachtingen nipt waargemaakt

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
15 april 2014, 12:30
13 min leestijd
Review Samsung Galaxy S5: hoge verwachtingen nipt waargemaakt

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy S5

Alle fabrikanten lopen tegen een groot probleem aan: de evolutie van de vlaggenschepen die ze nu voeren loopt tegen zijn einde aan. Daarmee bedoelen we dat een nieuw model zich steeds moeilijker kan onderscheiden van zijn voorganger. Kijk naar alle leidende merken en hun assortiment, de nieuwe modellen lijken steeds meer op hun voorlopers. 

Alle accessoires voor de Samsung Galaxy S5


Om de gebruiker te winnen voor zijn product, moet de fabrikant andere dingen gaan verzinnen om het onderscheid tussen zijn eigen producten en die van de concurrent te bewerkstelligen. Dit heeft Samsung ook moeten doen met de Galaxy S5, in de review gaan we kijken wat de sterke punten zijn van de Samsung Galaxy S5, waar de verschillen zitten met de Galaxy S4 en of deze groot genoeg zijn om voor een Samsung Galaxy S5 te gaan.

Design

Het is goed wanneer een bedrijf vasthoudt aan een bepaalde strategie betreffende een productlijn. Samsung doet dat zeker met de Galasxy S-lijn en dat kun je het beste zien aan de onderstaande foto.

Op de bovenstaande foto zien we het resultaat van drie jaar evolutie binnen de Samsung Galaxy S-range. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de Galaxy S III wel een enigszins ander uiterlijk had met iets meer rondere vormen. We kunnen dus van het uiterlijk wel concluderen dat Samsung weer terugkeert naar het model waar het grote succes mee begonnen is. Er is natuurlijk in de techniek wel heel erg veel veranderd als het gaat om de Samsung Galaxy S5, want de techniek is wel heel hard gegaan met drie jaar smartphones.

De Samsung Galaxy S5 heeft net als de Galaxy S4 een hoekiger uiterlijk wanneer je deze met de Galaxy S III vergelijkt. De voorzijde van ons review-exemplaar heeft een minuscuul stippen-patroon, net als op de achterzijde. Rondom het toestel ligt wederom de glimmende rand die ten opzichte van zijn voorganger nu wel een extra inkeping heeft. Het ‘geborstelde’ patroon van de Galaxy S4 is verdwenen. 

De kenmerkende homeknop is wederom aanwezig bij Samsung, met deze knop wil Samsung zich wel onderscheiden van de concurrentie. Dit onderdeel is wel de scherprechter als het gaat om voor- en tegenstanders van Samsung, want je bent óf voor zo’n knop, óf je bent faliekant tegen. In werkelijkheid heeft de hardware-knop ook zijn voordelen, al was het alleen maar om het feit dat zonder de on-screen-knoppen je een stukje extra scherm krijgt en het het feit dat je hem blind kunt vinden wanneer je hem nodig hebt. Je moet Samsung wel complimenteren met de volhardendheid als het gaat om deze knop.

De achterzijde van onze witte Samsung Galaxy S5 heeft een putjes-patroon. Dit zou de gebruiker misschien enigszins moeten laten denken aan een leerpatroon. Als je goed kijkt zitten er ook nerfjes verwerkt in het plastic, maar dat komt er niet uit wanneer je een witte variant hebt. Wij, en velen met ons, vinden het jammer dat Samsung niet het design van de achterzijde van de Galaxy Note-serie heeft gebruikt. Dat had de Galaxy S5 net iets meer uitstraling gegeven.

Als je een week voor dit toestel de HTC One (M8) getest hebt moet je wel even je brein resetten, want het materiaal van de Samsung is traditioneel plastic. En plastic is niet erg, want het biedt enorm veel voordelen, zo is het licht en makkelijk te vervangen. Het stelt Samsung ook in staat om heel snel te produceren en dat moet wel wanneer ze met miljoenen tegelijk over de toonbank gaan. Persoonlijk hoop ik wel dat er bij de volgende editie een evolutie in het materiaal zit bij Samsung, dat zou het model zeker goed doen.

Wanneer we de achterzijde verwijderen, zien we dat er aan de binnenzijde van het achterkantje een rubberen rand is bevestigd die de onderdelen in de Galaxy S5 moet beschermen tegen vocht. Linksonder zit de speaker waar met redelijk wat geweld het geluid door naar buiten komt. 
Aan de onderzijde zien we ook iets nieuws, namelijk een klepje. Dat klepje is nodig om de telefoon de IP67-certificering te kunnen geven. Achter dit plastic deskseltje zit de USB 3.0-aansluiting. De speciale aansluiting zorgt voor een kortere laadtijd, maar je kunt ook gewoon de reguliere microUSB gebruiken, en dat is uiteraard erg handig.

Scherm

De Samsung Galaxy S5 beschikt over een Super AMOLED-scherm, het scherm is 0,1 inch groter dan de Samsung Galaxy S4 van vorig jaar en meet dus 5,1 inch. De pixelverhoudingen van het scherm zijn 1920 x 1080,  en dat geeft een pixeldichtheid (ppi) van 432.

Het scherm van de Samsung Galaxy S5 vergelijken met dat van de HTC One (M8) is een beetje een appels-en-peren-gevalletje. Beide schermen hanteren een andere norm wat betreft het weergeven van de kleuren. Het Samsung Galaxy S5 heeft vollere, meer verzadigde kleuren zoals we dat al jaren gewend zijn van Samsung. Wanneer HTC en bijvoorbeeld Sony de kleuren van de echte wereld weergeven, dan geeft het AMOLED-scherm de kleuren van Narnia weer. Het is gewoon net iets mooier en feller dan de werkelijkheid.

Het lijkt erop dat dat laatste ten koste gaat van het contrast wanneer je dat vergelijkt met het scherm van de HTC One (M8), maar dat zijn kleinigheden, het Super AMOLED-scherm van Samsung blijft geweldig. De kijkhoek is extreem, want het scherm is afleesbaar in elke hoek en zwart is echt diep zwart.

Specificaties

Naast het mooie scherm is de telefoon voorzien van alle gewenste specificaties. Er ligt een QualComm Snapdragon 801-chipset in die is geklokt op 2,5 GHz. Deze Snapdragon 801-chipset is een AC-versie waarmee hij een fractie sneller is dan de AB-versie in de HTC One (M8) en de Sony Xperia Z2. Natuurlijk hebben we ook de AnTuTu-applicatie even losgelaten op de Samsung Galaxy S5, daarbij zeggen we altijd dat benchmark-resultaten eventueel te beïnvloeden zijn, maar deze geven wel een indicatie van de hardwareprestaties.

De score die we uit de AnTuTu test krijgen is met 36631 erg hoog en is daarmee nog een stuk sneller dan de eigen Galaxy Note 3. En, inderdaad de Samsung Galaxy S5 is ontzettend snel, maar toch dat vinden we dat hij gevoelsmatig iets logger is dan de concurrenten die we tot nu hebben vast gehad. Nogmaals en ten overvloede, het gaat er hier om wat de gebruiker ervaart. Het werkgeheugen van 2 GB is momenteel standaard en zorgt ervoor dat hij zijn taken allemaal kan uitvoeren en met 16 GB is er in eerste instantie genoeg opslag aan boord, dat is natuurlijk ook nog uit te breiden met een microSIM.

Ik heb de Samsung Galaxy S5 nu een week in gebruik en alles loopt soepel. Soms heel even een hapering in het openen van een menu, maar dat is minimaal. Ook het spelen van games is helemaal geen probleem, zeker gezien de krachtige chipset die erin ligt.

Waterdicht

Mocht je S5 eens onvrijwillig in aanraking komen met het water dan is dat geen ramp, want dit toestel heeft de IP67-certificering gekregen dus hij kan tegen een vochtig stootje. Aan de binnenzijde van de achterkant zien we dat er een rubberen rand is gemaakt zodat alles waterdicht wordt afgesloten en er zit een klepje op de USB-aansluitingen. Samsung waarschuwt ook elke keer na het openen van deze klepjes dat je ze goed sluit. Volgens deze certificering kun je tot 1 meter en 30 minuten lang onder water gaan met dit toestel. Wij als Androidworld zeggen: als het niet nodig is dan moet je dat gewoon niet doen, maar een keer proberen kan geen kwaad.

Accu

De eerste dag dat we de Samsung Galaxy S5 gebruikten schrokken we wel, want na iets meer dan een halve dag moesten we weer naar een oplader grijpen. Op dag twee hebben we het eens zonder Gear Fit geprobeerd en we hebben de Cell Broadcast uitgezet op aanraden van een vaste lezeres en dat scheelt heel veel. Momenteel doen we een dag met een accu-lading en dan hebben we het over een werkdag van 08.00 tot 23.00 uur. Het gebruik van de Gear Fit heeft wel invloed, maar niet dramatisch, zodra je er ook nog eens een Bluetooth-headset aan hangt dan ga je het we zien en zul je moeten bijladen. De accu van de Samsung Galaxy S5 heeft een capaciteit van 2800 mAh.

Software

Als je Samsung zegt, dan zeg je TouchWiz en daar moet je van houden. Het is momenteel een van de meest ‘zware’ skins over Android heen, maar wellicht komt daar in de toekomst verandering in. Op dit moment kan het een probleem zijn voor mensen die van stock-Android afkomen, maar er zijn miljoenen mensen die niets anders gewend zijn. Voor hen is TouchWiz het uiterlijk van Android en men is niet anders gewend.

Maar ook Samsung gaat met zijn tijd mee en heeft het één en ander aangepast aan de eigen skin en dat is vooral zichtbaar in de instellingen. Als je op het kleine radertje drukt zie je een keurige lijst met mooie ronde gekleurde iconen met beschrijving, groot lettertype dat goed leesbaar is. Maar deze lijst gaat maar door en door, er staan in totaal meer dan 55 items op deze lijst. Dat is voor de ervaren gebruiker niet zo’n groot probleem omdat hij wel weet wat hij zoekt, maar dat geldt niet voor de nieuwe Samsung/Androidgebruiker want die gaat daarin verzuipen.

Samsung wil zijn gebruikers keuze geven en veel mogelijkheden en dat klopt ook want er is ongelooflijk veel te veranderen op de Samsung Galaxy S5. Maar deze mogelijkheden moet je wel zo managen dat ze goed te begrijpen blijven voor iedere gebruiker, dus daar zit wat ons betreft nog wel een verbeterpuntje. De Samsung Galaxy S5 draait bij lancering op Android 4.4.2.

S Health

Gezondheid, beweging en sport dat is het thema van Samsung in 2014. Dat zien we terug in de Gear Fit en het vernieuwde S Health. Deze armband en de applicatie gaan jouw bewegingspatroon monitoren. Er is een stappenteller en je kunt je fiets-en looptraining laten meten.

Daar kun je de Gear Fit of de Gear voor gebruiken, maar er kan ook veel met alleen het toestel. Gegevens worden tussen de armbanden en de telefoon gesynchroniseerd. Net als op de twee Gear-producten kun je je hartslag meten, in dit geval door je vinger op de sensor onder de camera aan de achterzijde te leggen. Deze gegevens worden ook opgeslagen in de applicatie zodat je ze terug kunt zoeken. Zoals Samsung terecht opmerkt bij het installeren van de applicatie, is S Health geen vervanger voor een dokter. Het is puur ter indicatie van wat je gedaan hebt op een dag. Daarom is het ook niet wereldschokkend maar meer een handige bundeling van functies en wie weet waar Samsung nog mee gaat komen.

Vingerafdrukscanner

Een nieuwe trend in mobiletjesland, de vingerprintscanner. Bij de Samsung Galaxy S5 zit hij aan de voorkant en je gebruikt hem door de geindexeerde vinger net boven de homeknop naar beneden te wrijven. Het instellen gaat ook vrij makkelijk, het toestel vraagt je een keer of vijf met je vinger over de locatie te strijken zodat deze de vingerafdruk goed kan opslaan.
Daarbij geef je ook een alternatief wachtwoord op dat je kunt gebruiken wanneer de scanner niet zou werken. Dat zou kunnen wanneer je bijvoorbeeld een pleister op je vinger hebt of een bende heeft de vinger eraf gehakt omdat je niet wilde meewerken. Zeg nooit nooit, het kan zo maar gebeuren.

Wat ik overigens wel merkte is dat ik de vingerafdrukscanner niet kon gebruiken toen de telefoon in de autohouder zat vanwege de bevestiging aan de onderkant. Daar moet je wel even rekening meehouden. De scanner doet goed zijn werk, wanneer je het een paar keer hebt gedaan dan zal je in 60% van de gevallen binnen een keer het toestel unlocken in de andere 40% moet je het een tweede keer proberen.
Nu is het nog een gimmick, maar zoals de aangekondigde integratie met PayPal is het natuurlijk wel erg interessant.

Samsung-apps

Samsung heeft er ook weer een aantal eigen applicaties opgezet. Net als HTC heeft de Galaxy S5 een IRblaster (infrarood), zodat je de televisie kunt bedienen en content kunt bekijken die op televisie komt, jammer dat er alleen Engelstalige series worden weergegeven. Bij HTC hebben ze dit wel wat beter uitgewerkt.

De Geonieuws-widget wil ik er nog wel even uitlichten. Deze widget lijkt op een soort van NL Alert, hij houdt namelijk bij waar je bent en of er voor deze regio gevaarlijke situaties voordoen bij slecht weer of een aardbeving. Gelukkig heb ik nog niet de kans gehad om het uit te proberen, maar in het geval dat er iets aan de hand is, lijkt me het een prima dienst.

Camera

Het gaat tegenwoordig niet meer om de chipset wanneer we de vlaggenschepen vergelijken, maar om de camera. Op social media zien we dat de gebruiker daar klaarblijkelijk zijn keuze op baseert. De camera aan de achterzijde heeft een maximale resolutie van 16 megapixel met natuurlijk een LED-flits daaronder, de voorzijde is voorzien van een twee megapixelcamera. De gebruikersinterface van de camera is prima, maar ook hier zijn de settings weer heel erg goed gevuld met 24 mogelijkheden. Daar kan een amateur-fotograaf zich helemaal op uitleven, de gemiddelde fotograaf zal daar zelden komen. De Samsung heeft leuke gimmicks zoals gezichtscorrectie, meerdere shots achter elkaar, de foto via de dubbele camera (voor en achter). Allemaal mogelijkheden die we sinds vorig jaar bij tot onze beschikking hebben op Samsung-toestellen.

 
Het gaat natuurlijk om het uiteindelijke resultaat van de foto zelf en daar zijn we dik tevreden over. In een vergelijkende test hebben we al gezien dat de Samsung Galaxy S5 als winnaar uit de bus komt naast de HTC One (M8), we zijn benieuwd hoe hij het doet tegenover de Sony Xperia Z2

Videotest

Videotest Samsung Galaxy S5

Ook bij dit model zien we het schokken bij het heen en weer bewegen van de camera zoals we dat ook bij andere modellen zien. Belichting kan op sommige vlakken beter, maar dat zal waarschijnlijk met de instellingen wel op te halen zijn.

Fototest

 

Hierboven twee foto’s gemaakt met de 16 megapixels van de Galaxy S5. We kunnen wel zeggen dat dit toestel goede foto’s maakt en daarmee wel aan de top thuishoort. 

Conclusie

Ja, Samsung heeft wederom een zeer goed toestel afgeleverd, maar dat mag geen verrassing meer zijn. De Samsung Galaxy S-serie heeft met zijn vijfde editie een volwassen uitbreiding gekregen. Maar de spanning is er een beetje van af, natuurlijk zijn er heel veel nieuwe dingen geïntroduceerd maar daar krijg je de mensen niet meer mee op de banken. Samsung doet stapjes, maar geen sprongen vooruit, ondanks dat het bedrijf zeker de techniek voor snellere chipsets en schermen met hogere resolutie in huis heeft. 

Pluspunten

→ Camera, zeer mooie foto’s

→ Snel in het gebruik, veel goede extra’s

Minpunten

→ Materiaal mag wel eens een update krijgen.

→ Veel, heel veel software en instellingen

Kopen?

Moet je een Samsung Galaxy S5 kopen? Dat ligt heel erg aan de situatie, het is absoluut een vooruitgang wanneer je uit de Galaxy S III komt of een vergelijkbare telefoon. Heb je net een Samsung Galaxy S4 of bijvoorbeeld een LG G2, dan zou je hem zeker nog kunnen laten liggen. De Samsung Galaxy S5 is te koop voor een adviesprijs van € 699, hier vind je een overzichtje van de prijzen en Samsung Galaxy S5 hoesjes zijn hier te koop.

 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!