Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Review Sony Xperia X: de X is voor Xpensive

Colin Baak
7 juli 2016, 20:00
15 min leestijd
Review Sony Xperia X: de X is voor Xpensive

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia X-familie

Waar we verwacht hadden nieuwe Xperia Z-devices te gaan zien, kwam Sony geheel onverwacht met de Xperia X-lijn op de proppen op het Mobile World Congress in Barcelona. Dat evenement werd al gehouden in februari en we moesten lang wachten totdat de devices daadwerkelijk in de winkel lagen, te lang als je het mij vraagt. Daarbij komt ook nog eens dat het topmodel van die line-up in de vorm van de Xperia X Performance pas net verkrijgbaar is. Ook wordt er door de fabrikant en verschillende providers flink ingezet op de Xperia X, het model met mindere specificaties, maar hoe presteert dat toestel in de praktijk en is de adviesprijs van € 599 een juiste of niet? De afgelopen weken was de Xperia X mijn daily driver, waarbij er is gekeken naar alle aspecten van deze 5 inch smartphone.

Eerste indrukken

We hebben hier het witte model getest, met zilveren accenten en zilveren achterkant. Het valt direct op dat het toestel smal is, wat natuurlijk weer komt door de schermdiagonaal die ook niet al te groot is te noemen. Sony heeft er vaak helaas een handje van om grote bezels te gebruiken en alhoewel die aan de zijkant van het toestel lekker dun zijn, zijn deze randen boven en onder het scherm aardig breed, waardoor het toestel nog steeds redelijk lang is. In het verleden heeft Sony laten zien het beter te kunnen met bijvoorbeeld hun Xperia ZL en als ik de twee devices naast elkaar leg en moet constateren dat de Xperia X een stuk groter is qua buitenmaten – behalve de dikte – is dat toch erg jammer.

Het toestel weegt 152 gram, meet 142,7×69,4×7,9mm millimeter en het valt op dat de ‘stoothoekjes’ die we bij vorige generaties Sony-smartphones zagen niet meer aanwezig zijn. De bovenkant bevat de 3,5mm-poort, aan de linkerkant is de slede te zien, waar je de SIMkaart én geheugenkaart in kunt plaatsen en aan de onderkant is een microUSB-poort aanwezig. De rechterkant bevat in ongeveer het midden de powerbutton die gelijk fungeert als vingerafdrukscanner en daaronder is de volumerocker te vinden. Daar weer onder is de fysieke cameraknop te vinden. Vooral de lagere volumeknop is wat wennen, maar als je het toestel even gebruikt is dat een kwestie van een dagje gebruiken en het voelt alweer natuurlijk aan.

Het apparaat is bijna geheel symmetrisch uitgevoerd en de bekende Omnibalance-designelementen van de fabrikant zijn ook bij dit toestel weer aanwezig. Persoonlijk vind ik dat erg mooi, maar iets meer variatie zoals bij andere fabrikanten mag best eens Sony. De achterkant bevat naast de Xperia-merknaam slechts de camera en een enkele ledflitser en dat is mooi te noemen. Zo zijn er geen CE-keurmerken of informatie van het toestel te vinden op de metalen achterkant, waar dat bij de HTC 10 of Huawei P9 bijvoorbeeld wel het geval is. De achterkant en zijkanten zijn mat afgewerkt, wat ik als mooi wil bestempelen en zeker stukken beter dan de laatste Sony die ik getest heb, de Xperia Z5 Premium.

De Xperia X voelt solide aan, maar is door de vorm niet het toestel wat het beste in de hand ligt. Toch is deze, doordat het toestel redelijk smal is, goed vast te houden en gebruiken. De HTC 10 kent bijvoorbeeld de chamfered edges, oftewel afgeschuinde randjes en ligt daardoor net wat lekkerder in de hand, al is het een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Hardware en scherm

Het toestel bevat een 5 inch full HD-display, 3GB werkgeheugen en als chipset is er gekozen voor de Snapdragon 650 van Qualcomm. Dit is een zogenaamde hexacore-variant met dus zes rekenkernen. Standaard bevat het toestel 32GB geheugen en er is een microSD-kaartslot aanwezig om dit uit te breiden. De accu is een 2620mAh-exemplaar, foto’s schiet je met een 23 megapixel-camera en op de voorkant is een 13 megapixel-camera te vinden. Ten slotte wordt het toestel geleverd met Android 6.0 Marshmallow, voorzien van Sony’s eigen schil.

De pixeldichtheid van het scherm ligt op 440 en dat is meer dan genoeg, want losse pixels kun je niet meer ontwaren. De helderheid van het scherm valt positief op, want deze is meer dan prima. Zo is het scherm goed te bekijken in de felle zon en heeft hiermee bijvoorbeeld een tandje voor op de HTC 10, die ik ook regelmatig naast het toestel heb kunnen houden. Sony biedt ook de mogelijkheid om de witbalans van het scherm aan te passen, zodat je wat meer rood of blauw kunt toevoegen, zodat je goed kunt instellen wat jij het mooiste vindt qua kleuren, altijd fijn.

Vingerafdrukscanner

Het eerste wat ik deed toen het toestel uit de doos kwam, was het instellen van de vingerafdrukscanner, want op één of andere manier vond ik die niet fijn werken op de Xperia Z5 en Z5 Premium die ik gebruikt heb, maar bij de Xperia X valt die zeker niet tegen. Het was wat wennen aan de plaatsing en ook betreft dit een fysieke knop, wat bijvoorbeeld anders is dan de HTC 10, waar de vingerafdrukscanner weer niet in te drukken is. Het instellen van de scanner ging snel en binnen enkele minuten waren een vijftal vingers ingesteld om het toestel mee te unlocken. Je moet de knop dus daadwerkelijk indrukken om het scherm te unlocken en in de seconde dat dat kost wordt ook gelijk je vingerafdrukscanner gescand. 

Software

Software komt uiteraard in elke review terug, maar Sony gebruikt alweer een tijdje dezelfde schil en softwareversie voor zijn toestellen, dus daarvoor kun je altijd kijken naar de Xperia Z5 en Xperia Z5 Premium-review. Alhoewel er altijd wordt gezegd dat de skin van Sony weinig third party apps bevat, valt de hoeveelheid bloatware – voorafgeïnstalleerde software – toch wel wat tegen. Zo zien we apps als Amazon Shopping, AVG Protection of Kobo eBooks, maar ook nog apps zoals Facebook, LinkedIn of Spotify die vanuit de doos al op het toestel te vinden zijn. Apps verwijderen is er niet bij, maar je kunt ze wel uitschakelen en alle gegevens ervan verwijderen, toch zonde omdat dit gewoonweg ruimte inneemt van het intern geheugen. Standaard is er al zo’n 12GB van de 32GB gebruikt, waardoor je op het toestel zelf 20GB over hebt om content op te slaan, zoals foto’s en video, kaarten van navigatie-apps of benodigde bestanden voor games.

Wel is het toestel dus voorzien van Android 6.0 Marshmallow en deze Androidversie hadden we uiteraard ook verwacht op een toestel dat nu op de markt komt en in deze prijsklasse is uitgebracht. De snelle instellingen zijn onder andere aan te passen door deze even omlaag te trekken en twee seconden op het tandwieltje te drukken, waarna ‘Systeem UI-tuner’ in het instellingenmenu te vinden zal zijn. Zo kun je de lay-out van de snelkoppelingen aanpassen en dat is een leuk voordeeltje. Ook kun je daar aangeven wat je wilt zien in de notificatiebalk.

De interface werkt snel en qua looks heb je ook bij Sony de keuze om gebruik te maken van thema’s, waarbij je standaard de keuze hebt uit een viertal Sony- thema’s, die ook te vinden zijn op de verschillende Xperia X-devices. Sommige icoontjes zoals die van ’telefoon’ of ‘berichten’ zijn lelijk te noemen of misschien kan ik beter zeggen: persoonlijk vind ik ze erg lelijk, maar ook die zijn aan te passen. Uiteraard staat het je ook vrij om een third party launcher te installeren, maar in de testperiode heb ik niet de neiging gehad om er een te installeren. Als je op één van de homescreens naar beneden veegt (niet vanaf de notificatiebalk) dan opent er een klein schermpje met een zoekbalk voor applicaties, maar ook voorgestelde apps. Het toestel leert hiervan dus zal in de loop van de tijd de meest gebruikte apps daar tonen, zodat je deze snel kunt openen, handige. Out of the box wordt SwiftKey meegeleverd als toetsenbord, waar goed mee te typen is, maar door mij persoonlijk vervangen is voor Swype.

Hardware

Het toestel bevat dus geen Snapdragon 8xx-chipset van Qualcomm, maar er is gekozen voor de 650-variant. Deze is op papier misschien niet zo heel snel en ook qua typenummer kun je wat twijfels hebben, maar als we het simpel stellen, biedt deze zeskernige chipset prestaties die vergelijkbaar of beter zijn moeten zijn met de Snapdragon 810 van de vorige generatie. Ja, natuurlijk had ik graag een Snapdragon 820 gezien, maar als je die echt wilt is er nog de Xperia X Performance. Voor de adviesprijs van € 599 kan Sony het echter niet maken om deze chipset mee te leveren, want deze chipset is al in devices te vinden die de helft kosten.

Noemenswaardig is ook dat de NFC-chip bij het toestel aan de voorkant is te vinden en wel in de linker bovenhoek. Het koppelen van bijvoorbeeld een speaker is daardoor wat onwennig en ook contactloos betalen bij een betaalterminal in een supermarkt resulteert in wat gekke praktijken. Er is wel een laagje beschermend glas aan de voorkant van het toestel te vinden, maar toch heb ik over deze plaats wat minder vertrouwen. In de grill van de frontspeaker is een RGB-ledje opgenomen, gelijk genoteerd als pluspunt. Zo kun je in een oogopslag zien of je een gemiste notificatie, bericht of gesprek hebt en door middel van het instellen van verschillende kleuren is het makkelijk om te zien van welke persoon of groep deze komen. Ook heeft Sony gekozen voor de plaatsing van twee speakers aan de voorkant van het toestel. Dat is fijn voor de ervaring en het geluid is qua volume, helderheid en bass goed te noemen.

Er is 3GB werkgeheugen aanwezig en ook daar hadden we graag 4GB gezien, al is het maar om snel de vergelijkingen te kunnen maken met de toestellen van de concurrentie. Applicaties openen snel en hick-ups heb ik in de proefperiode niet gezien. Qua grafische prestaties ben ik minder te spreken over het toestel. De Adreno 510 is uiteraard een stapje minder dan de Adreno 530 die we vinden bij de Snapdragon 820-chipset en heel veel is er over de videochip ook niet bekend. Ik heb uiteraard verschillende spellen gespeeld en games zoals Sky Force Reloaded, BBTAN of Mekorama spelen prima af. Als we kijken naar de 3D-games dan biedt de videochip te weinig kracht, waardoor de ervaring niet optimaal is en dat is voor zo’n prijsklasse niet te accepteren.

Accu

Het toestel biedt ondersteuning voor het snel kunnen opladen, maar het is jammer te noemen dat Sony daarvoor geen oplader bijlevert. De accu heeft een capaciteit van 2620mAh, terwijl de Z5 een 2900mAh-variant had. Natuurlijk zien we wel een andere chipset en ook het scherm is iets kleiner, waardoor er wat compensatie op zou kunnen treden. Het valt op dat het per scenario verschilt hoe de accu zich houdt.

Zo heb ik vaak zat pas om de twee dagen de oplader in het toestel moeten steken, bijvoorbeeld in het weekend, waar het toestel wat minder werd gebruikt dan doordeweeks. Als het toestel zeer intensief werd gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een dag met het maken van veel foto’s om de camera goed te kunnen beoordelen en met het maken van screenshots, dan zie je de accu toch wat snel leeglopen en dan mag de oplader er rond etenstijd toch echt wel in. Dat was hier meer uitzondering op de regel hier en al met al moet de dag doorkomen met de Xperia X echt prima lukken. Dan heb ik het over een uurtje of 07.30 van de lader en rond 23.00 weer aan het sap. Het zal een keuze geweest van de fabrikant, maar een iets dikkere behuizing wat geresulteerd had in een nog grotere accu had ik graag gezien.

Opladen duurde hier zo’n twee uur en een kwartier en Sony heeft de Adaptive Qnovo-technologie in het toestel gebouwd. Dit moet zorgen voor een lange levensduur van de accu en met een accu die door de gebruiker zelf niet (makkelijk) te verwijderen is, is dat natuurlijk een pluspunt. Volgens de bronnen moet een accu hierdoor twee keer zo lang meegaan, maar dat hebben we niet kunnen testen in een periode van slechts enkele weken. Ook levert Sony weer de STAMINA en Ultra STAMINA-modus mee, waarmee er van alles wordt uitgeschakeld als de accu een bepaald percentage bereikt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het uitschakelen van GPS, de helderheid van het beeldscherm verminderen of de trilmotor uitzetten. Ook wordt achtergronddata beperkt en wordt het synchroniseren van apps (gedeeltelijk) uitgeschakeld. Zelf heb ik deze twee modi in de testperiode nooit gebruikt, omdat ik van mening ben dat ik alles altijd volledig wil kunnen gebruiken.

Camera

Sony is de producent voor vele camera-sensors van toestellen van andere fabrikanten, maar de fabrikant zelf krijgt het vaak toch niet voor elkaar om mee te kunnen dingen met de beste camera in telefoons en ook bij de Xperia X is dat niet het geval. We zien de Sony IMX318-sensor van de fabrikant met een maximale resolutie van 24,7 megapixel, maar er wordt geadverteerd door Sony met 23 megapixel, wat in de praktijk weer net iets minder is: 22,85 megapixel.

Ook op de Z5-serie zagen we een 23 megapixel-camera, maar een optie om bijvoorbeeld in de 4K-resolutie te filmen ontbreekt op de Xperia X. Waar dit precies aan ligt is de vraag, maar het zou kunnen komen door de warmte-ontwikkeling van Sony-toestellen in het verleden. Filmen is mogelijk in maximaal 1080p met 60 frames per seconde, waar dat bij de Z5-serie op 120fps lag. OIS oftewel optische beeldstabilisatie is niet aanwezig, want Sony handelt dit elektronisch af.

Focussen bij de Xperia X gaat snel en in 0,03 kan er gefocust worden op een onderwerp aldus de fabrikant. Het daadwerkelijk meten van deze tijd is hier niet aan de orde, maar dat er snel gefocust kan worden is zeker waar. Ook biedt de Xperia X ‘predictive hybrid autofocus technologie’. Hiermee kan de smartphone voorspellen waar er beweging plaats gaat vinden en speelt hierop in, waardoor een goede scherpe foto geschoten kan worden, waarbij gebruik wordt gemaakt van fasedetectie-autofocus. Uiteraard is dat in de praktijk getest. Aangezien het toestel normaal al snel kan focussen valt deze functie bijna in het niets, want de focus is vaak al zo goed. Ook de bekende effecten zijn weer aanwezig op de Xperia X, waarmee je onder andere van alles kunt ‘projecteren’ in de echte wereld en daar foto’s van kunt maken. Ook kun je in deze modus panoramafoto’s maken, portretten of tegelijkertijd foto’s maken met de frontcam en camera op de achterkant.

Als je foto’s schiet in de resolutie van 23 megapixel wordt er een 4:3-verhouding gebruikt, terwijl 20 megapixelfoto’s worden geschoten in 16:9.  Daarnaast kun je ook foto’s schieten in een resolutie van 8 megapixel in beide verhoudingen en is het mogelijk om allerlei instellingen handmatig in te stellen. De camera-app doet wat priegelig aan met kleine icoontjes. Een fijn gegeven is wel de fysieke cameraknop die je half kunt indrukken om te focussen en door kunt drukken om de foto daadwerkelijk af te drukken. Iets om rekening mee te houden is dat foto’s makkelijk de 10MB overstijgen qua geheugengrootte en hier regelmatig zelfs de 15MB aantikten. 

Het toestel kan zich niet meten met alle andere devices in deze prijsklasse en dat is jammer. Foto’s zien er goed uit, maar aan details ontbreekt het toch nog vaak, bijvoorbeeld bij grasvelden, bloemen of gebouwen die bestaan uit stenen. Bij minder licht wordt de kwaliteit van de foto’s snel wat minder en ik weet niet zo goed waar ik de camera van dit toestel moet plaatsen. De Samsung Galaxy S7 bevat bijvoorbeeld een hele goede camera in dit prijssegment, terwijl de camera van de Moto G4 Plus, die € 269 heeft als adviesprijs, het weer uitermate goed deed met slechte lichtomstandigheden. De resolutie is hoger dan de concurrentie, maar het blijkt maar weer eens dat de hoeveelheid megapixels er allang niet meer toe doen.

Conclusie

Laten we gelijk beginnen met de adviesprijs van het toestel: € 599. Dat is pittig, maar de concurrentie heeft ook toestellen van deze prijsklasse op de markt gebracht. Daarbij gaat het echter om toestellen met high-end hardware en daar is bij deze Xperia X niet over te spreken. De chipset presteert goed, maar het is geen nieuwe Snapdragon 820, we zien ‘slechts’ 3GB werkgeheugen, de videochip kan niet meekomen met concurrerende toestellen voor deze prijs en de camera voldoet ook niet op elk gebied aan de verwachtingen.

De behuizing is een pluspunt qua afwerking en materiaalkeuze en het gebruik van een 5 inch scherm is een leuk gegeven, omdat we vaker alleen maar nog grotere schermen zien. De bezels aan de boven- en onderkant van het scherm mogen echt wel stukken dunner en de accu is goed te noemen. Als je echter een zeer intensieve gebruiker bent dan zal het voorkomen dat je de Xperia X ook overdag moet bijladen.

Een geheugenkaartje kunnen gebruiken blijft een positief punt en een fysieke cameraknop is altijd handig. De duurdere Xperia X Performance is waterdicht, maar dat ontbreekt bij dit toestel en dat is zonde te noemen. De vele Xperia Z-toestellen boden wel standaard water- en stofdichtheid, dat had ik dan ook graag weer willen zien. Geluid uit het toestel klinkt goed en ook het gebruik van twee frontspeakers is fijn te noemen.

Wat er precies omgaat op het hoofdkantoor bij Sony is de vraag, maar de adviesprijs van € 599 is te hoog, ook al is het toestel nu voor enkele tientjes minder te verkrijgen. Sony’s eigen Xperia Z5 en Z5 Compact zijn te verkrijgen voor stukken minder en hebben op sommige punten juist wat meer te bieden en op andere gebieden juist weer iets minder. Dat de Xperia X een mooi toestel als totaalplaatje – mindere punten meegenomen in deze beslissing – is staat buiten kijf, maar de prijs is echt niet gerechtvaardigd, zeer zeker niet. In Amerika is het toestel zelfs al $ 50 goedkoper geworden, terwijl deze pas even op de markt te vinden is, dus misschien krabt Sony zich toch ook zelf wel achter de oren over de prijsstelling van dit toestel. In Europa is hier vooralsnog niks van een prijsverlaging te vinden en dat zou wat mij betreft vandaag nog mogen gebeuren en dan wel met meer dan 5 tientjes.

Pluspunten

→ Bouwkwaliteit en materiaalgebruik
→ Schermkwaliteit en helderheid
→ Vingerafdrukscanner qua plaats en snelheid
→ Accu is goed voor capacitiet, toch graag wat meer mAh’s gezien
→ RGB-notificatieledje
→ MicroSD-kaartslot
→ Snelle autofocus camera

Minpunten

→ Prijs, prijs, prijs
→ Teveel onnodige apps meegeleverd
→ Geen meegeleverde snellader
→ Plaatsing NFC-chip is raar te noemen
→ Camera is ondermaats, geen 4K-filmoptie

Sony Xperia X kopen

Voor de beste aanbiedingen van de Xperia X in combinatie met abonnementen check je onderstaand overzicht.

[tds=4392]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!