Sony WF-1000XM3 review: fijne noise-cancelling in té grote oortjes

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
4 januari 2020, 21:30
17 min leestijd
Sony WF-1000XM3 review: fijne noise-cancelling in té grote oortjes

Lees verder na de advertentie.

Sony WF-1000XM3

Voor de duidelijkheid: het is niet de eerste keer dat Sony naast zijn over-ear hoofdtelefoon, ook een in-ear versie verkoopt. Het bedrijf introduceerde in 2017 de WF-1000XM’s – nee, dat is geen typfout. Het gaat hier daadwerkelijk om de 1000XM’s, die tezamen met de WH-1000XM2’s op de markt werd gebracht. Een groot succes is het nooit geworden; toch vindt Sony het tijd voor een nieuw paar in-ear hoofdtelefoons met Active Noise Cancelling (ANC). Ditmaal gebaseerd op de WH-1000XM3’s. De overeenkomsten zie je ook in het design van de oortjes, met de ‘gouden’ accenten van de WH-serie.

Daar houdt het qua gelijkenissen echter wel op, want het gaat hier uiteraard om een ander segment: die van in-ear hoofdtelefoons, in plaats van over-ear hoofdtelefoons. Daardoor is de hoofdtelefoon een stuk kleiner, met als gevolg dat er simpelweg minder ruimte is voor de componenten. Wat het effect is op de noise cancelling-functionaliteiten? Dat zal ik jullie uiteraard meegeven in mijn review van de WF-1000XM3’s. Er zijn nog een hoop extra onderdelen om te bekijken, waaronder het design van de in-ear hoofdtelefoon, de batterijduur en -geluidskwaliteit: ga er gerust voor zitten en geniet.

Design en bouwkwaliteit

Ondanks dat ik een fijne tijd heb gehad met de WF-1000XM3’s, tot zover de onthulling van mijn conclusie, moet er één ding gezegd worden: ze zijn toch echt te groot. Mijn hoofd is vrij groot en bij mij zijn de oortjes net aan – ze vallen nog net niet te veel op. Bij veel mensen moet je de oortjes niet op willen zetten. Laten we vooropstellen dat het design van de Sony-oortjes best mooi is, maar er is een punt waarop te groot ook echt te groot is. Dat heeft (soms) ook gevolgen voor het draagcomfort; daar ga ik later nog op in.

Tot zover het formaat van de oortjes, want er is nog (veel) meer om over te praten. Wat is er zoal te zeggen over het algehele design? Een oppervlakkige conclusie is dat het er wel goed uitziet: maar dat is niet alles. Het gebruikte plastic voelt kwalitatief hoogwaardig aan en is uitgevoerd met een matte coating. Het voordeel daarvan, is dat de oortjes niet zo snel vol zitten met vingerafdrukken. Enkel het aanraakgevoelige gedeelte van de oortjes, is gemaakt van een glanzend materiaal. Tijdens de testperiode, bleek de plastic behuizing zeer krasbestendig. Zelfs na met regelmaat samen met mijn sleutels in een broekzak te hebben gezeten, verkeren de oortjes in prima conditie.

Het voordeel voor de oortjes, is natuurlijk dat ze niet te allen tijde in mijn broekzak zitten. Sony levert een hoesje mee om de oortjes in op te laten. Grote oortjes, daar hoort toch een groot hoesje bij? Dat is precies wat Sony heeft bedacht voor zijn in-ear hoofdtelefoons. Ik ben gelukkig wel heel erg te spreken over de bouwkwaliteit van het meegeleverde hoesje. Het dekseltje zal er, tenzij je er op uit bent het te slopen, niet vanaf vallen. Ook ben ik blij dat Sony ervoor heeft gekozen om een magneet toe te voegen, zodat de oortjes niet zomaar ‘uit het hoesje komen vallen’ als je hem opent.

Het fijne aan het hoesje, is verder nog dat het opladen verloopt via usb-c. Om terug te komen op de oortjes, ze voelen verder erg stevig aan. Omdat ze eigenlijk vrijwel altijd in het hoesje zitten of in je oren, vraag ik mij af in hoeverre er iets mis kan lopen met de bouwkwaliteit. Beide oortjes zitten stevig in elkaar, dat is alles wat je moet weten. Over de pogo-pins op de oortjes – die Sony gebruikt voor het opladen – maak ik mij ook geen zorgen. Vrijwel iedere fabrikant maakt gebruik van zulke pogo-pins voor hun true-wireless oortjes, omdat het simpelweg de makkelijkste (op)laadmethode is.

Draagcomfort

Van design en bouwkwaliteit, stappen we over naar het draagcomfort van de oortjes. Toen ik de WF-1000XM3’s voor het eerst gebruikte, kwamen er wat zorgen op met betrekking tot de oordopjes die Sony meelevert. In de doos vind je een breed aanbod van rubberen en schuimrubberen oordopjes. In het beginsel maakte ik enkel gebruik van de schuimrubberen oortjes, maar ik kreeg telkens niet de gewenste ‘seal’, wat ervoor zorgde dat er alsnog omgevingsgeluid naar binnen kon lekken. Later ben ik omgeschakeld naar de rubberen oortjes, waarna ik geen last meer had van de eerdergenoemde problemen.

Wat een nadeel van de oortjes blijft, is dat de oortjes soms wat (te) strak in je oren komen te zitten. Je moet de oortjes immers op een specifieke manier in je oren ‘draaien’, zodat je goed blijven zitten. Dat leverde soms wat irritaties op aan mijn oren, omdat er aan de kant van de oortjes die in je oren komt te zitten nog een aantal scherpe (plastic) randjes zitten. Niks ernstigs, maar wel iets wat je de eerste paar dagen mogelijkerwijs op zou kunnen merken. Eerder gaf ik al aan dat de oortjes groot zijn; gelukkig heeft Sony het gewicht van de oortjes nog redelijkerwijs kunnen beperken, alhoewel ze soms wel wat zwaar aanvoelen als je de oortjes voor een langere periode draagt.

Na verloop van tijd voelt het heel soms alsof de oortjes uit je oren worden getrokken, vooral als je loopt; het gewicht zit voornamelijk in de ‘module’ die buiten je oren hangt. Als Sony oorhaken had toegevoegd, dan was het al een minder groot probleem geweest. Na verloop van tijd wist ik echter niet beter en kon ik de oortjes zonder problemen voor een lange tijd in mijn oren houden. Wil je de oortjes het liefst de hele batterijduur uitzitten? Geen enkel probleem, zelfs na vier of vijf uur had ik maar weinig last van het gewicht dat de oortjes meebrengen. In sommige gevallen, vooral als het warmer was, moest ik ze na verloop van tijd wel uitdoen. Tot zover zijn mijn ervaringen met de WF-1000XM3’s erg positief.

Geluidskwaliteit

Als je ooit een Sony WH-1000XM3 hebt opgezet, dan weet je dat Sony weet wat goed geluid is. In het geval van de kleinere Sony WF-1000XM3’s, wist ik niet of het ze zou lukken om het ‘trucje’ nog eens uit te voeren. Voordat ik mijn conclusies met jullie ga bespreken: het moge duidelijk zijn dat ik geen audiofiel ben. Daarbij durf ik wel te stellen, dat ik een beeld heb van hoe iets zou kunnen klinken, zodat ik andere hoofdtelefoons (on-ear, over-ear en in-ear) op een waardevolle manier kan testen. Zit je er klaar voor, dan speel ik een paar noten om de muzikale sfeer op gang te brengen.

Wat betreft de instellingen van de oortjes: daar heb ik niks voor aangepast. De testen zijn uitgevoerd met noise-cancelling ingeschakeld en te allen tijde verbonden aan de OnePlus 7T Pro. Ik heb altijd een mooie afspeellijst met muziek, waarin een brede mix van klassiek, pop, rock en trap-muziek is opgenomen. Alle muziek staat lokaal op de telefoon en is gedownload via Spotify, op de hoogste kwaliteitsinstellingen. Op basis van de testen, durf ik te stellen dat Sony het kunstje van de WH-1000XM3’s heeft herhaald met de kleinere oortjes – in verhouding tot de over-ear hoofdtelefoons, in ieder geval.

Een vreemde omissie van de WF-1000XM3’s is de AptX HD-codex, waardoor er meer bandbreedte beschikbaar komt en de latency beperkt wordt. In hoeverre de geluidskwaliteit in de oortjes beperkt wordt door het missen van de codex, valt niet te zeggen. Wat ik wel durf te stellen, is dat Sony een geweldige audio-ervaring aflevert. Bass klinkt precies goed; maar ook de vocals (stemmen) en de instrumenten zijn erg fijn om naar te luisteren. Daarmee onderscheidt het zich van de concurrentie. In een markt met enorm veel noise-cancelling oortjes, is dat een prestatie om trots op te zijn.

Eerder gaf ik aan dat Sony het kunstje van de WH-1000XM3’s heeft herhaald. Voor de duidelijkheid, de geluidskwaliteit van de over-ear hoofdtelefoon blijft nog altijd beter. Deze vergelijking heeft meer van doen met de plaats die de WF-1000XM3 inneemt ten opzichte van concurrerende oortjes, en de plaats die Sony inneemt met zijn over-ear hoofdtelefoon. Wat opvalt bij de Sony’s is dat je, ten opzichte van veel concurrenten, echt wordt meegenomen in de muziek. Ook in het geval dat je er een film mee kijkt, is er niks mis met de oortjes.

Microfoon

Het is uiteraard mogelijk om de WF1000XM3 te gebruiken voor het bellen, beide oortjes bevatten een microfoon. Voor de meeste telefoongesprekken, zijn de oortjes prima te gebruiken. Ze missen wel een vorm van noise-cancelling van het omgevingsgeluid, waardoor wind en voertuigen in de nabije omgeving goed te horen zijn aan de andere kant van de (telefoon)lijn. Zit je in een rustigere ruimte, dan voldoen de microfoons voor de meeste telefoongesprekken. Op een paar in-ear oortjes van bijna 250 euro, had ik wel iets ’beters’ verwacht. Het is duidelijk niet waar Sony de focus op heeft gelegd.

Noise cancelling (ANC)

Ben je gewend dat het geluid van je in-ear oortjes verstoord wordt door omgevingsgeluid? Neem eens een kijkje bij in-ear oortjes met ANC, oftewel active noise cancellation. Noise cancelling onderdrukt omgevingsgeluiden door specifieke tegentonen af te spelen. Met over-ear hoofdtelefoons is het effect vaak een stuk indrukwekkender, omdat de hoofdtelefoons meer passieve noise cancelling bieden. Ik ben niet ontevreden als ik kijk naar de resultaten van de Sony WF-1000XM3’s. Het ligt zeker niet op het niveau van de WH-1000XM3’s, maar Sony brengt zijn in- en over-ear hoofdtelefoons wel steeds iets dichter bij elkaar.

In de trein hoor je soms nog wat geklets van andere passagiers, evenals de omroepgeluiden, maar het geluid van de trein tijdens het rijden verdwijnt als sneeuw voor de zon. Als je dan nog muziek opzet, dan is het verhaal compleet. Sta je dicht op mensen die praten, dan hoor je ze nog wel. In alle andere gevallen blijft het enorm stil. Dat moet je ook fijn vinden, want je wordt volledig uit de wereld gezogen. Gelukkig kan je de noise cancelling-functie ook uitschakelen of zelf geluid door laten komen via de microfoons van de oortjes. Zo hoor je bijvoorbeeld als er een auto achter je rijdt – met noise cancelling ingeschakeld hoor je dat niet, dus schakel ik de ANC-functie altijd uit tijdens het fietsen.

Gebundelde applicatie

Sony heeft al jarenlang dezelfde applicatie voor zijn bluetooth-accessoires. Dezelfde applicatie die al jaren een vernieuwd design verdient, maar nog altijd niet heeft ontvangen. Enerzijds is er niet heel veel mis met de applicatie, maar anderzijds ziet het er simpelweg wat verouderd uit. Veel applicaties die gebundeld komen met hoofdtelefoons, zien er een stuk professioneler uit en bieden meer functionaliteiten. Op de startpagina, vind je een aantal opties. Te beginnen met ‘Ambient Sound Control’, een technologie van Sony om het geluid aan te passen op je omgeving – zo zal het noise-cancelling inschakelen als de software het doorheeft dat je in het openbaar vervoer zit.

Het nadeel van de functie, is dat het soms niet omschakelt. Blijf ik bijvoorbeeld staan in het OV, dan blijven de oortjes soms het omgevingsgeluid naar binnen pompen – dat doen ze namelijk standaard als je beweegt (loopt). Soms is het nodig om dan de app te openen en noise-cancelling handmatig in te schakelen. Om dat te voorkomen, heb ik de functie uitgeschakeld. In plaats daarvan staat noise-cancelling nu automatisch ingeschakeld. Je kan er ook voor kiezen om zowel noise-cancelling als de functionaliteit om ‘omgevingsgeluid naar binnen te pompen’, op de WF-1000XM3’s uit te schakelen.

Het geluid van de oortjes aanpassen naar je eigen wensen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Ik heb het in de testperiode niet gebruikt, omdat het vaak weinig toevoegt en mij stoort ten opzichte van het ‘standaard’ profiel. Daarnaast gebruiken veel mensen zulke oortjes zonder de app, dus is het belangrijk om te weten hoe alles in de basis klinkt. Je kan onder andere kiezen voor een modus waarin ‘vocals’ of ‘treble’ benadrukt worden. Als je op de achtergrond muziek afspeelt, hoor je direct het verschil tussen de verschillende modi. Fijn dat er zoiets is, maar je moet er maar net van houden.

Net voordat ik klaar was met mijn review, vond Sony het tijd voor een nieuwe functie. Een update van de app maakt het immers mogelijk om het batterijpercentage van de oplaadcase uit te lezen. Tot de update was dat simpelweg niet mogelijk, waardoor je niet wist hoe lang de oplaadcase nog mee zou gaan. Ten slotte bevat de app nog de functionaliteit een stabiele connectie te verkiezen over geluidskwaliteit, of juist andersom. Wil je de functies wijzigen van de aanraakgevoelige knoppen van de WF1000XM3’s? Geen probleem, ook dat kan in de app.

Batterijduur

Sony bewijst niet alleen dat het oortjes kan maken die goed klinken, stevig in elkaar zitten, maar die ook lang meegaan op één batterijlading. Naast de lading in de oortjes, levert de batterij in het hoesje nog eens drie extra ladingen op. Als extreme fan van in-ear oortjes die zonder draad werken, kan ik niks anders zeggen dan mijn tevredenheid over de batterijduur uit te spreken. Vooral op de zaterdag en zondag – als ik de hele dag aan het werk ben – zijn de oortjes erg bruikbaar. Doordeweeks zit ik voornamelijk in het openbaar vervoer en gebruik ik de oortjes slechts een half uur achter elkaar; dat zet niet echt zoden aan de dijk.

Uit mijn testen blijkt dat een lading van de oortjes ongeveer 5 tot 6 uur mee kan gaan – in de meeste situaties zat ik dichter bij de vijf uur, dan richting de zes uur. Sony claimt zelf een batterijduur van zes uur te behalen. Met mijn testresultaten, is de claim dan ook zo goed als vervuld. Bij elkaar kan je de oortjes ongeveer 20 uur gebruiken als je het hoesje eenmaal volledig oplaadt. Een laadcyclus (dus een keer het hoesje opladen) duurt ongeveer drie uur. Wil je weten of het hoesje vol zit? Let er dan op of het rode lichtje uitgeschakeld is – of kijk in de Sony-app om de batterijcapaciteit te controleren.

Hoe staat Sony ten opzichte van zijn directe concurrenten? Wat betreft noise cancelling-oortjes, is er weinig referentiemateriaal beschikbaar: er zijn immers maar weinig noise cancelling-oortjes. Als we in het ‘normale’ strijdveld kijken van in-ear oortjes, dan zien we dat Sony niet bepaald vooroploopt, maar dat ze daar ook iets tegenover hebben staan. Jabra biedt met zijn 75t’s bijvoorbeeld 7,5 uur per lading van de oortjes, met bij elkaar 28 uur in totaal (het volledige hoesje). In vergelijking met Jaybird (de Vista’s), levert Sony een zeer respectabele score op: de Vista’s behalen zo’n 5,5 uur. Bij de Sony’s behaal je ongeveer dezelfde batterijduur, maar dan wel met noise cancelling ingeschakeld.

Dat is namelijk de troef van Sony boven alle andere oortjes: de actieve ruisonderdrukking die in de oortjes plaatsvindt. Zoals eerder toegelicht, heeft het echt een meerwaarde voor de oortjes. De andere oortjes die moeten concurreren met Sony’s aanbod, hebben deze functionaliteit niet. Alleen om die reden – mits noise cancelling voor jou een vereiste is – moeten de Sony’s op je bucketlist komen te staan. Heb je noise cancelling juist niet nodig of vind je het zelfs niet fijn, kijk dan gerust naar de andere opties op de markt. Daar valt immers nog wel (behoorlijk) wat geld te besparen.

Conclusie

Bij het vorige kopje trok ik al voorzichtig een conclusie bij de oortjes van Sony. Het verdient echter wel iets meer nuance, voordat de review volledig wordt afgesloten. Mijn ervaring met de WF-1000XM3’s, zijn werkelijk subliem geweest. Voor een adviesprijs van 249 euro krijg je veel waar voor je geld. In ieder geval: als je noise cancelling kan waarderen. De noise cancelling van de WF-1000XM3’s is werkelijk superieur in vergelijking met andere in-ear oortjes met ANC die ik eerder mocht testen. Het grootste voordeel wat daar nog bij komt, ten opzichte van de concurrentie, is dat de XM3’s het gevoel van druk (door ANC) in je oren mist.

Het dragen van de oortjes ziet er – afhankelijk van hoe groot je hoofd is – soms wat ‘stom’ uit, maar de oortjes zitten wel lekker. Heel soms voelen ze na de oortjes urenlang te hebben gedragen wat zwaar, maar meestal is de ervaring louter positief. Daarvoor zal je eerst de juiste oordopjes uit de stapel met meegeleverde oordopjes moeten vinden, maar daarna zit alles wel snor. Dat is wederom ook van belang voor noise cancelling: zonder de juiste oordopjes is de noise cancelling toch een stuk minder effectief. Over het dragen van de oortjes, zou je alvast geen zorgen hoeven te maken.

Het geluid van de XM3’s is toch wel het hoogtepunt van de algehele ervaring. Alles is enorm helder, ondanks het missen van het AptX-HD-protocol. Bass is erg fijn, maar ook instrumenten en vocals zijn fijn om naar te luisteren. Over-ear hoofdtelefoons weten de XM3’s nog wel te overtreffen, maar in vergelijking met andere in-ear oortjes, heeft Sony toch een behoorlijke voorsprong. Via de Sony Connect-app, kan je verschillende geluidsprofielen inschakelen. Test het gerust uit, maar voor mij bleek het ‘standaard’ geluidsprofiel toch echt het beste te passen bij de in-ear oortjes. De app biedt verder maar weinig functionaliteiten; het is alleszins prima, maar verwacht geen zeer uitgebreide app zoals we wel eens hebben gezien bij Jabra en Jaybird.

Tot slot is er de batterijduur: die is zeker prima, maar het is tegelijkertijd niet echt bijzonder. Ik ben er tevreden mee, zelfs voor het prijspunt van de oortjes. Hoe fijn het soms ook is dat de oortjes een uurtje langer meegaan; ik behoud mijn voorkeur voor noise cancelling. Ik hecht dus meer waarde aan noise cancelling-oortjes, terwijl een ander mogelijk meer waarde hecht aan een lange(re) batterijduur. Tegelijkertijd, de batterijduur van de Sony’s is met iets meer dan vijf uur nog altijd zeer respectabel. Jabra zou in de praktijk een betere batterijduur bieden met zijn Elite 75t’s, die weer ANC missen. Hoe de Sony’s zich verhouden tot de AirPods Pro’s van Apple, durf ik niet te zeggen: ik heb de oortjes helaas (nog niet) naast elkaar kunnen leggen.

Hoe is mijn ervaring over het algemeen? Hoe leuk het ook is dat Sony ons een reviewexemplaar van de WF-1000XM3’s heeft geleverd: uiteindelijk gaat het wel om 249 euro (adviesprijs). Dat is best nog veel geld; niet per se voor oortjes met noise cancelling, maar wel over het algemeen. Voordat je de winkel bezoekt om de WF-1000XM3’s te kopen: wat is de reden om voor in-ear oortjes te gaan? Voor hetzelfde bedrag krijg je de over-ear WH-1000XM3’s met (veel) betere noise cancelling, een (veel) betere batterijduur en een betere geluidservaring. Kies je toch voor de in-ear variant, dan durf ik wel te stellen dat je erg tevreden zal zijn met de oortjes. Enkel het formaat maakt dat ik ze zelf niet aan zou schaffen.

Positieve punten

+ Noise cancelling is erg fijn

+ Geluid is gewoon … écht goed

+ ANC is zeer effectief

Negatieve punten

– Meegeleverde applicatie kan beter

– Oortjes zijn mij (net) iets te groot

– Geen AptX, maar dat is muggenziften

Sony WF-1000XM3 kopen

De nieuwe oortjes zijn direct in Nederland beschikbaar, met een adviesprijs van zo’n 249 euro. Je kan kiezen uit zwart en wit – zowel het meegeleverde hoesje, als de oortjes zelf wijzigen dan van kleur. Je kan de WF-1000XM3’s onder andere aanschaffen bij bol.com, Coolblue, Mediamarkt, BCC en HiFi Klubben.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!