Design en bouwkwaliteit
Als het design van de Sony MDR 1000X in één woord moet beschrijven is dit ‘smooth’. Dat klinkt misschien wat vreemd voor een headphone, maar er zijn maar weinig hoekjes en randjes te vinden. Zo zijn de oorschelpen volledig glad rondom en zien we alleen aan de onderkant een aantal buttons zitten. Hiermee kan onder andere de noise-cancelling uitgezet worden en gewisseld worden van ‘ambient noise’-profiel. Deze profielen passen het geluid aan, waarbij je de keuze hebt uit ‘voice’ en ‘normal’.
De Sony MDR 1000X ziet er simpelweg goed uit en is iets minder zakelijk dan de Bose QuietComfort 35, één van zijn grootste concurrenten. De kussens op de oorschelpen zijn dezelfde kleur als de buitenkant, bij ons reviewmodel is dat ‘champagne’.
Al met al heeft Sony een goed uitziende, maar niet extreem spannende hoofdtelefoon gemaakt waar veel mensen enthousiast van kunnen worden. Over de bouwkwaliteit ben ik te spreken, het geheel is degelijk en voelt zeker niet breekbaar aan.
Gebruik
Het pairen van de Sony MDR 1000X is bijzonder eenvoudig via Bluetooth en de verbinding was dan ook snel tot stand gebracht. De bediening is niet bijzonder spannend, omdat er ook maar een beperkt aantal buttons aanwezig zijn. Zo is er een powerbutton, een knop om noise-cancelling aan- en uit te zetten en de mogelijkheid om het ambient noise-profiel aan te passen.
De bediening tijdens het afspelen van muziek of andere audio vindt volledig plaats via de oorschelp. Door ‘gestures’ op de oorschelp te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld om naar boven of beneden te swipen om zo het volume aan te passen. De accuduur van dergelijke headphones is altijd lastig om exact te bepalen, maar Sony claimt een duur van ~ 20 uur en dat lijkt ongeveer te kloppen. Na twee dagen volledig gebruik is er nog een restje accu over en moet hij dag drie aan de meegeleverde microUSB-lader.
Minder prettig is het opladen van de 1000X. Het is dan niet mogelijk de headphone te gebruiken. Dit in combinatie met het ontbreken van de mogelijkheid om twee devices tegelijkertijd te koppelen, vind ik persoonlijk de twee grootste minputen van deze noise-cancelling headphone.
Noise-cancelling en geluid
Waar Bose heer en meester is op de noise-cancelling-markt met modellen als de Bose QuietComfort 35, moet de Sony MDR-1000X hier verandering in gaan brengen. Met de eigen ‘Sense-technologie’ probeert de fabrikant alle omgevingsgeluid weg te filteren. Dit wordt onder andere gedaan door de microfoontjes aan de buitenkant van oorschelp. Daarnaast houdt de Sony MDR-1000X rekening met haren en een eventuele bril bij het aanpassen van het profiel. Hierdoor moet de noise-cancelling van ongekend niveau zijn.
Dat is grotendeels waar, de noise-cancelling is van zeer goede kwaliteit en vooral tijdens het werk of reizen is het prettig om de MDR-1000X te gebruiken. De bijgeluiden worden goed weggefilterd en zelfs op kantoor kun je je eenvoudig afschermen van pratende collega’s. Is de noise-cancelling beter dan bij de Bose QC35? Dat denk ik niet, maar zit wel ongeveer op een gelijk niveau. Dat op zichzelf is al een hele prestatie voor Sony.
Sony heeft een functie toegevoegd die het mogelijk maakt om je hand op de rechteroorschelp te leggen om wel omgevingsgeluid mee te krijgen. Hierdoor wordt het volume omlaag gebracht en de noise-cancelling uitgezet. Dit is bijvoorbeeld handig als er iemand iets wil zeggen of je toch meer wil meekrijgen van hetgeen er om je heen gebeurt. Dit heb ik ervaren als een gimmick, in het begin wel eens gebruikt, maar dit veranderde snel. Een leuke functie, maar niet voor mij weggelegd.
Natuurlijk is noise-cancelling belangrijk, maar het geluid is minstens zo belangrijk. Ook hier doet de MDR-1000X zijn werk goed. Als niet-audiofiel vind ik de geluidskwaliteit erg goed. In vergelijking met de Bose QC35 die ik lang gebruikt heb, is er niet veel verschil te horen. De lage tonen komen goed tot hun recht en het geheel klinkt bijzonder prettig om naar te luisteren.
De 1000X is Sony’s eerste Bluetooth-headphone met DSEE HX-upscaling. Dit wil zeggen dat automatisch verbeterd wordt, hetgeen weer moet zorgen voor een betere geluidservaring. Wat dat betreft doe je geen miskoop aan deze Sony-headphone.
Conclusie
Met de MDR-1000X heeft Sony een nieuwe, interessante headphone in de markt gezet die de strijd aan kan gaan met Bose. De noise-cancelling is bijzonder goed te noemen en ook de geluidskwaliteit mag er zijn. Het design is niet te spannend gemaakt, maar hierdoor niet minder mooi. Net als de bouwkwaliteit is het draagcomfort dik in orde. Zonder het te merken kun je de MDR-1000X de hele dag gebruiken.
+ Noise-cancellation
+ Geluidskwaliteit
+ Draagcomfort
+ Bouwkwaliteit
+ Looks
– Werkt niet tijdens opladen
– Slechts één apparaat koppelen
Sony MDR-1000X kopen
De Sony MDR-1000X is inmiddels beschikbaar in Nederland en België en kan aangeschaft worden voor € 399 in het zwart of champagne-kleur.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten