JBL komt met een soundbar die graag de complete surroundinstallatie voor je tv wil vervangen. Het merk zet daarvoor zijn MultiBeam-technologie in, en de JBL Bar 5.0 stelt zichzelf voor als een alles-in-één bioscoopervaring voor thuis. In deze review ontdek je of hij de verwachtingen ook waarmaakt.
JBL Bar 5.0 MultiBeam
De Bar 5.0 MultiBeam stelt zich voor, een nieuwe soundbar met mooie ambities en een prijs uit het middensegment. Met zijn adviesprijs van 399 euro is hij niet de goedkoopste, maar langs de andere kant als je weet hoe groot zijn ambities zijn, dan ziet de prijs er erg interessant uit.
De Bar 5.0 komt met MultiBeam-technologie. De audiodrivers zijn zorgvuldig gericht, en de soundbar belooft daarom een 3D-surroundervaring in je woonkamer. Volgens JBL is zijn product alleen in staat om een bioscoopervaring te creëren, en dat gingen we uiteraard ook testen.
Braaf design, en zo hoort het
De Bar 5.0 heeft een design dat geen interieurdesigners voor het hoofd zal stoten. De Bar 5.0 MultiBeam ziet er gewoon goed uit, zonder toeters en bellen en met een ontwerp dat mooi in de achtergrond verdwijnt. Je kan de soundbar gewoon op je tv-kast plaatsen, of aan de muur bevestigen.
De Bar 5.0 gebruikt LED’s achter de speakergril als een eenvoudig display. Dat is een heel nette oplossing, en verder vind je bovenaan de eenvoudige knoppen voor de bediening. Er is niet alleen een speakergril aan de voorkant, maar ook een aan de bovenzijde, en achteraan vind je alle poorten: een optische audio-aansluiting, twee HDMI-poorten (in en out), een ethernetaansluiting en de poort voor de netadapter.
Makkelijke installatie
Om de Bar 5.0 MultiBeam met je tv te verbinden, gebruik je de meegeleverde HDMI-kabel. Je verbindt hem via de HDMI OUT-poort best met een HDMI ARC-aansluiting van je tv, want dat levert de beste geluidseffecten op. Daarnaast kan je een spelconsole of blu-ray-speler rechtstreeks verbinden met de HDMI IN-poort.
De Bar 5.0 MultiBeam werk met Alexa Multi-Room Music (ARM), Apple Airplay 2 en Chromecast. Ik hoefde hem dus enkel met de bedieningsknopen naar in de ‘wifi set-up’-modus te zetten en dan kon ik hem via de Google Home-app met mijn wifi-netwerk laten verbinden. Ontzettend handig. Heb je thuis al een speakergroep in de Home-app, dan kan je hem daar ook aan toevoegen wanneer je bijvoorbeeld even muziek wil luisteren.
Houd er wel rekening mee dat deze soundbar niet werkt met de Google Assistent, en dat is een functie die de JBL Link Bar wel heeft. En die soundbar geeft er nog eens ondersteuning voor Android TV bovenop, al komt die met zijn geluid dan weer niet in de buurt van de Bar 5.0 MultiBeam.
De bediening is een klus
Ik stuitte verder wel op een minder gebruiksvriendelijk aspect, en dat zit hem in de bediening. De Bar 5.0 komt met een één bedieningsknop op het apparaat en een simplistische afstandsbediening. Om instellingen zoals het basniveau aan te passen of om het surroundgeluid te kalibreren, moet je dus knoppen lang ingedrukt houden of combineren, en dat is niet bepaald makkelijk of intuïtief.
Deze soundbar mist eigenlijk een handige app waarbij je al deze opties in een oogwenk terugvindt. De Bar 5.1 Surround, een andere soundbar van JBL, heeft wel een eigen app, maar alleen maar voor de installatie. De meeste bluetooth-oortjes komen met een begeleidende app, maar voor soundbars is het zeker ook geen overbodige luxe. Zit daar dan het prijsverschil met pakweg de Sonos Beam (449 euro), die samen met alle andere speakers van het merk werkt in de Sonos-app? Daar lijkt het wel op.
Geluid
Films en series
De belangrijkste taak voor een soundbar is natuurlijk om van films en series kijken een leukere en meeslepende ervaring te maken, en daar slaag de Bar 5.0 MultiBeam absoluut in. Wie een actiefilm op zet of een shootergame speelt, zal zich veel meer inleven in de content, want zo komen de geluidseffecten het beste tot zijn recht. De momenten waarop Indiana Jones het op een lopen zet van een grote rollende rotsblok, of wanneer lightsabers elkaar raken in Star Wars, zijn precies de reden waarvoor je een soundbar als deze in huis haalt.
Effecten klinken het beste op de Bar 5.0 MultiBeam wanneer je ook de Virtual Dolby Atmos-functie aanzet met de knop op de afstandsbediening. Met die functie kan je tijdens het streamen van films en series optimaal van geluidseffecten genieten. De Bar 5.0 MultiBeam heeft bovenaan passieve radiatoren die geluidseffecten naar boven gericht kan laten weergeven. Of die MultiBeam-technologie echt een 5.1-surround-set kan vervangen? Nee hoor, want geluid dat langs achter komt, kan je met één enkele soundbar niet nabootsen. Maar voor de rest van de effecten is de Bar 5.0 een plezier om in huis te hebben. Prettig is ook dat er geen aparte subwoofer is vereist, en die eenvoudige set-up zal bij gebruikers in de smaak vallen.
Als je naar tv-programma’s kijkt, kan je de Smart-modus aanzetten met de afstandsbediening. Dat is in feite een equalizerfunctie die rijkere geluidseffecten laat weerklinken. Is het weerpraatje bezig, dan kan je de functie weer uitzetten, maar de Smart-modus heeft met tijdens het gebruik van de soundbar nooit echt gestoord.
Muziek
De Bar 5.0 MultiBeam kan je zeker ook gebruiken om thuis de boel op te vrolijken met wat leuke songs. Muziek weerklinkt over het algemeen goed op de soundbar, op de lage tonen na. Waar het ontbreken van een subwoofer geen probleem was voor filmgeluid, is het wel een gemis voor de basklanken bij muziek. Je hoort namelijk een vreemd kloppend geluid uit de passieve radiatoren, en muziek klinkt beter als je het standaard basniveau wat vermindert naar niveau 2.
Conclusie
De Bar 5.1 MultiBeam is een soundbar die heel wat gezinnen zal kunnen overtuigen, want films kijken of gamen is echt een fijne ervaring. De geluidseffecten zijn echt intens en voor veel mensen zal dit het enige geluidsapparaat zijn dat ze nodig hebben voor hun tv-opstelling. Verwacht alleen niet dat de Bar 5.0 MultiBeam volledig op kan tegen 5.1 surround-opstelling, want dat kan uiteraard niet.
Als je echt vaak muziek wil luisteren met de Bar 5.0, wees je dan ook bewust van de beperkingen op het gebied van de lage tonen. Het apparaat komt zonder een subwoofer en daarmee mis je de echte, volle klanken in een beat. Prettig is wel dat je de Bar 5.0 MultiBeam kan verbinden in de Google Home-app, want dan kan je hem onderdeel maken van een speakergroep als je muziek wil afspelen.
Je merkt dat JBL de prijs van zijn soundbar probeert te drukken ten nadele van de bediening en software van het apparaat. Een app die je door de instellingen en features heen begeleidt, zou mensen kunnen helpen om het onderste uit hun soundbar naar boven te halen. Maar zo’n app is er dus niet, en je kan dus maar beter snel die toetsencombinaties uit de handleiding uit het hoofd leren.
Toch krijg je een goed geluid in ruil voor de middensegmentprijs van de Bar 5.0 MultiBeam. Is het je hoofdzakelijk daar om te doen: je weet wel, de sensatie wanneer Indy op het nippertje wegduikt van een rollende rotsblok, dan is deze soundbar een erg goede keuze.
JBL Bar 5.0 MultiBeam kopen
De JBL Bar 5.0 MultiBeam is alleen te koop in een zwarte tint en hij heeft een adviesprijs van 399 euro.
- JBL Bar 5.0 MultiBeam kopen – MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Amazon – 399 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
marantz av recivers zijn er oom in het klein te krijgen en gewoon de beste wat je kunt kopen ook voor muziek.
ik heb er zelf een al jaren 9.1 heb ik staan
Ik heb een tijd getwijfeld om een soundbar te kopen. Ook één week een Sony in huis gehad, maar voor muziek was dit zo ondermaats dat ik hem weer terug heb gebracht.
Nu maar even wat sparen en een mooie losse set kopen.
Ga voor de kerst een goede versterker kopen met twee losse vloer staanders. Voor muziek veruit het mooiste, en voor films en series zal het ook stukken beter zijn dan wat nu uit de tv zelf komt.