Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Sonos Beam review: compacte, slimme alles-in-één soundbar

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
14 maart 2019, 14:20
8 min leestijd
Sonos Beam review: compacte, slimme alles-in-één soundbar

Lees verder na de advertentie.

Sonos

Sonos is het draadloze muzieksysteem waarmee je je muziek in één kamer of in je hele huis afspeelt. Deze audiofabrikant heeft al meerdere Sonos-speakers op de markt gebracht die allemaal te bedienen zijn via de Sonos-app, waaronder de Sonos One. Naast het afspelen van muziek in alle ruimtes in je huis, heeft de fabrikant in de afgelopen jaren nog veel meer producten op de markt gebracht waaronder de Playbar – de originele soundbar van Sonos – de Playbase, inbouwspeakers en luidsprekers voor buiten, Symfonisk-wifispeakers en de Sonos AMP.

Het is overduidelijk dat Sonos jouw leverancier van al je audio-apparatuur wil zijn, van soundbar tot slimme speaker, van outdoor-speaker tot versterker. Ik heb de Sonos Beam mogen testen en hieronder lees je wat dit apparaat allemaal kan.

Behuizing en design

De Sonos Beam is bedoeld voor een plekje in je woonkamer in de buurt van je tv, Het is eigenlijk een compacte slimme speaker en tv-soundbar in één en kan je dus als slimme soundbar bestempelen. De Beam is compact vanwege de afmetingen van 68,5 cm x 651 mm x 100 mm en het gewicht van 2,8 kilogram.

Daarnaast is het design, net als die van andere Sonos-apparatuur, minimalistisch en functioneel. De soundbar heeft geen overbodige knopjes, klepjes en andere poespas maar een premium stoffen afwerking met touch-bediening aan de bovenzijde en een inkeping aan de achterzijde voor de aansluitingen (stroom, ethernet en HDMI ARC). De Beam kan je desgewenst aan de muur monteren. Sonos heeft daar verschillende muurbeugels voor.

Wat kan de Sonos Beam voor je doen?

De Sonos Beam voorziet je van geluid als je muziek streamt, series en films kijkt, podcasts en audioboeken afspeelt, of videogames speelt. De Het apparaat is daarnaast natuurlijk ook onderdeel van het Sonos home-sound-system, dat meer dan zestig streamingservices ondersteunt. Voor een overzicht van deze streamingservices kun je hier terecht.

> Speelt muziek, tv, film en meer af
> Spraakversterking voor buitengewoon heldere dialogen
> Automatische verbinding met je tv en afstandsbediening
> Klaar voor de toekomst met stembediening
> Compatibel met Apple AirPlay

Je kan met de Beam zelf de geluidsweergave bepalen bij het streamen van jouw films, series en muziek. Daarnaast heeft de soundbar een standaard modus, een nachtmodus en een spraakversterkingmodus.

Installatie en bediening

De installatie van Sonos-apparatuur is vrijwel altijd heel eenvoudig en gebruikersvriendelijk. Dat geldt ook voor de Beam. Je steekt de stekker van de soundbar in het stopcontact en sluit hem met een HDMI-kabel aan op je tv. De HDMI-aansluiting is overigens opvallend aangezien de Playbar en Playbase deze niet hebben. De toevoeging van HDMI-ARC en HDMI-CEC zorgt ervoor dat je de tv en soundbar als één unit kan bedienen. De Beam geeft dus al het geluid van de tv weer, inclusief het geluid van de apparatuur die op de tv is aangesloten en smart-tv-apps. Via de afstandsbediening van je tv kun je het volume van de Beam regelen. De Beam wordt tevens automatisch ingeschakeld als je de tv aanzet. ARC en CEC activeer je via de instellingen van je tv. Heb je een oudere tv die geen HDMI ARC ondersteunt? Dan kun je de meegeleverde optische-audio-kabel gebruiken. 

Daarna download je de Sonos-app uit de Play Store, maak je een account aan en volg je de stappen in de app om de Beam te vinden en toe te voegen aan je Sonos-systeem. Tijdens de installatie in de app kun je de soundbar meteen configureren maar dit kan ook later, via de instellingen in de app.

Via je wifi-netwerk kun je vervolgens meteen muziek direct van je smartphone naar de Beam streamen. Dat kan via AirPlay, Chromecast, muurschakelaars, de afstandsbediening van je tv, SonosNet, de Sonos-app of apps van derden zoals Spotify Connect, Audible, Pandora en Tidal. Met de touch-bediening op de Beam zelf kun je het volume aanpassen, het geluid pauzeren, naar het vorige of volgende nummer of de microfoon aan- of uitzetten als je van spraakbediening gebruik wilt maken. Bediening via je stem is helaas nog niet mogelijk. Hierover later meer. 

Heb je meer Sonos-speakers in huis? Dan koppel je deze aan de Beam om zo een surroundopstelling te creëren. Zo heb ik twee Sonos One-speakers in de keuken gekoppeld met de Beam om overal dezelfde muziek te horen. Je kan de Beam ook draadloos verbinden met de Sonos Sub voor extra bass. De Beam heeft overigens geen Dolby Atmos of DTS:X-ondersteuning dus het koppelen van de Sonos-apparatuur is in dit geval noodzakelijk.

Touch-bediening op de Sonos Beam

Google Assistent

De Sonos Beam beschikt momenteel alleen over ondersteuning voor de digitale assistent Amazon Alexa. Inmiddels heb ik meerdere Sonos-producten getest maar geen van allen kan nog bediend worden via Google Assistent en dat is op zijn zachts gezegd vervelend in een huis vol met Google-apparatuur. De ondersteuning voor Google Assistent is helaas uitgesteld tot ‘ergens in 2019’ (*).

Voor nu bedien ik de Sonos One en de Sonos Beam nog met Alexa, de slimme assistent van Amazon die alleen Engels kan. Daar zit nog wel een beperking aan want Alexa is officieel niet in Nederland beschikbaar.  Amazon gaat er namelijk vanuit je woonachtig bent in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. Je zal via een aantal omwegen en skills het voor elkaar kunnen om Alexa hier te activeren maar echt eenvoudig is dat niet. Je moet namelijk een adres in één van de bovengenoemde landen opgeven.

*Update 20 juni 2019: Google Assistent-ondersteuning voor de Sonos One en Sonos Beam is in Nederland beschikbaar.

Geluid

De Beam beschikt vijf far field-microfoons voor geavanceerde beamforming en echo-onderdrukking op meerdere kanalen, vijf D-klasse digitale versterkers, vier full-range woofers, één tweeter en drie passieve radiatoren. Er is geen externe subwoofer aanwezig. Eigenlijk is de Beam het broertje van de Sonos Playbar en de Playbase, de duurdere soundbars met meer versterkers. De Sonos Beam is een compactere speaker met vijf speakers die geoptimaliseerd is voor kleine tot middelgrote kamers. Playbar en Playbase hebben respectievelijk negen en tien speakers, en geven dus een luider en breder geluid met meer bass. Dit tweetal is geschikter om grotere ruimtes te vullen met geluid.

Wat dat betreft komt de Beam dan ook prima tot zijn recht in mijn woonkamer aangezien deze niet heel groot is. Het geluid komt hier goed tot zijn recht, de ruimte wordt goed gevuld met geluid dat gedetailleerd en levendig is. Vooral als je het volume wat hoger zet, wordt het geluid voller en merk je meer details op. Toegegeven, de Sony-versterker in combinatie met de boxen die ook in de woonkamer staan, kan de Beam niet overtreffen. Voor degenen die op zoek zijn naar vervanging voor hun oude audioset/soundbar en met één apparaat klaar willen zijn, is de Beam een uitstekende optie. De geluidskwaliteit van deze kleine speaker is namelijk zeer geschikt voor de prijs die je ervoor betaalt.

https://www.youtube.com/watch?v=3KLxBA588dc

Er is ook een nachtmodus om zachte geluiden te versterken en luide geluiden juist te onderdrukken zodat je ’s avonds laat tv kunt kijken zonder het hele huis wakker te maken. Je kan in de Sonos-app ook de functie Spraakversterking selecteren zodat stemmen in lastig verstaanbare dialogen scherper worden weergegeven. Beide modi doen wat ze zeggen maar ik heb ze niet vaak gebruikt. Ten eerste omdat ik het niet nodig achtte en ten tweede omdat ze de geluidskwaliteit beïnvloeden.

De Trueplay-software van Sonos gebruikt de Sonos-app en de microfoon op je iPhone of iPad om te meten hoe geluid weerkaatst tegen muren, meubels en andere voorwerpen in een kamer. Daarna kun je in elke kamer apart de speaker tunen om de beste geluidsweergave te krijgen. Deze zeer interessante optie is helaas nog niet voor Androidtelefoons beschikbaar en kan ik dus niet met de Beam gebruiken.

Conclusie

Deze kleine speaker kan het geluid van hoogwaardige audio-apparatuur niet overtreffen maar daar betaal je dan ook een heel ander bedrag voor. De Sonos Beam is, zoals ik eerder aangaf, zeer geschikt voor de mensen met een kleine tot middelgrote woonkamer die op zoek zijn naar een slimme, compacte en volwassen alles-in-één soundbar met goede geluidskwaliteit voor een acceptabele prijs. Wil je de geluidskwaliteit en het bereik toch uitbreiden? Dan kan je de Beam eenvoudig koppelen aan de Sonos Sub voor meer lage tonen of twee Sonos One-speakers of Play:1-speaker voor surround-sound. Dit  zorgt wel voor een aanzienlijk hoger totaalbedrag.

Ook de Beam is een product van Sonos dat uitblinkt in gebruiksgemak, zowel qua installatie als bediening. Alles wijst zich vanzelf en werkt binnen no-time. Daarnaast kan je het gebruik van de Beam personaliseren. Er zijn namelijk vele apps en muziekdiensten die je kunt gebruiken en de instelmogelijkheden van de soundbar zijn ook zeer uitgebreid.

De soundbar wordt overigens slim genoemd, maar dat is hij nog niet. Ondersteuning voor Google Assistent en Siri is er nog niet en Alexa werkt alleen via een omweg. Hopelijk hoeven we niet lang meer te wachten op de mogelijkheid om via je stem de Sonos-apparaten te bedienen.

Positieve punten

+ Zeer gebruiksvriendelijk

+ Design

+ Prijs-kwaliteitverhouding

Negatieve punten

– Ondersteuning Google Assistent ontbreekt (*)

– Geen Trueplay-software voor Android

*Update 20 juni 2019: Google Assistent-ondersteuning voor de Sonos One en Sonos Beam is in Nederland beschikbaar.

Sonos Beam kopen

De Sonos Beam is verkrijgbaar in de kleur zwart en wit voor een adviesprijs van € 449 via  de Sonos-website, Coolblue, Bol.com en de MediaMarkt

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!