Sonos activeert Google Assistent op Sonos-speakers in Nederland

Sonos activeert Google Assistent op Sonos-speakers in Nederland

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

*Update 20-06 om 16:06 uur: Sonos heeft onze redactie voorzien van een officiële verklaring en die werd aan het artikel toegevoegd.

Sonos en Google Assistent 

Gebruikers van de audio-apparatuur van Sonos wachten geruime tijd op de komst van Google Assistent voor de Sonos One en Sonos Beam. Momenteel kan alleen Amazons Alexa als digitale assistent op de geluidsapparatuur van Sonos gebruikt worden maar daar hebben we hier niet veel aan. Alexa verstaat namelijk geen Nederlands aangezien de slimme assistent hier officieel niet beschikbaar is.

In mei startte Sonos dan eindelijk met de uitrol Google Assistent-ondersteuning voor de Sonos One en Sonos Beam in de Verenigde Staten en even later werd bekend dezelfde update voor Nederland in juli zou volgen. Nu krijgen de eerste Sonos-bezitters een melding in de Sonos-app dat Google Assistent beschikbaar voor ze is. Dat geldt ook voor de Belgische Sonos-bezitters, aldus Tweakers. Dat is goed nieuws want zij zouden eigenlijk pas later dit jaar aan de beurt zijn. Waarschijnlijk heeft de officiële aankondiging van Google Assistent in België hier positieve invloed op gehad.

Oudere Sonos-modellen (die geen microfoon hebben) zullen ook ondersteuning krijgen. Voor het gebruik van de Google Assistent op deze apparatuur is het hebben van een Google Home-apparaat in dezelfde ruimte een vereiste.

Foto van Google Assistent op Sonos

Sonos Beam

Met de ingebouwde Google Assistant in de Sonos One en de Sonos Beam kunnen gebruikers via een spraakopdracht eenvoudig muziek of een tv-programma starten, het weerbericht checken en smarthome-apparaten bedienen.

Kanttekeningen

Zoals aangegeven is de slimme assistent van Google alleen beschikbaar op de Sonos One en Sonos Beam. Bètagebruikers konden de assistent eerder al in de app activeren. Er zijn overigens wel een aantal kanttekeningen.

De slimme assistent kan maar op één Sonos One-speaker geactiveerd worden. In het geval van een stereo-opstelling kan er dus maar één luidspreker als spraakassistent fungeren. Daarnaast biedt Sonos vreemd genoeg nog geen ondersteuning voor de Nederlandstalige Google Assistant. Er kan alleen gekozen worden tussen de talen zoals te zien zijn in de screenshot hieronder. De LG WK7 ThinQ en Googles eigen slimme speakers kunnen dit wel. Waarom Sonos hiervoor heeft gekozen is onbekend.

Als ik de Sonos One hier in de keuken Nederlandse spraakopdrachten geef, krijg ik in meer dan de helft van de gevallen netjes antwoord in het Nederlands. In andere gevallen is het een Engels antwoord en soms begrijpt ze het niet. Functies zoals Broadcast werken overigens prima en je kan ook het nieuws en het weer opvragen.

Sonos Nederlandstalige Google Assistant

Sonos gaf een officiële verklaring aan Androidworld omtrent bovenstaand nieuws: "Op dit moment is Google Assistent nog niet officieel beschikbaar in Nederland en België, aldus Sonos. Om verwarring bij gebruikers te voorkomen, geeft Sonos tevens aan dat er geen melding is gestuurd naar gebruikers van het systeem waarin zou worden aangegeven dat Google Assistent beschikbaar is. Google Assistent op Sonos vergt in elk land aandachtige ontwikkeling en uitgebreid testen voor een perfecte ervaring. Het team van Sonos is in samenwerking met Google hard aan het werk om Google Assistent, zoals bekend, medio juli in Nederland te lanceren. En later dit jaar in België."

Sonos S1 Controller for Android

Sonos S1 Controller for Android

Sonos is een muzieksysteem dat bediend kan worden via een smartphone of tablet met de Sonoy Controller for Android-applicatie. Hiermee is het mogelijk diensten zoals ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk