Stel je voor: je haalt de driedubbele omhaal weg bij stervoetballer Mbappé, wat houd je dan over? Nog steeds een heel goede voetballer. Stel je verruilt een snelle processor in een high-end smartphone voor een iets minder snelle variant en haalt heel veel euro’s weg, wat houd je dan over? Een nog altijd razendsnelle high-end telefoon voor een minder hoge prijs. Welkom in de review van de Samsung Galaxy S24 FE.
Samsung Galaxy S24 FE
Ik heb veel fans meegemaakt en menigeen hartstochtelijk zien juichen voor Sebastiaan Vettel, Femke Bol, Kiki Bertens en zelfs het Nederlands vrouwenelftal. Ik heb echter nog nooit een fan zien gezien van een smartphone. Toch streeft Samsung dit doel al jaren dit doel: fans aanspreken met een speciaal gemaakte Fan Edition van zijn meest recente high-end model.
Dit jaar doet de Zuid-Koreaanse fabrikant dit met de Samsung Galaxy S24 FE (Fan Edition). Een model dat ten opzichte van de ‘gewone’ Galaxy S24 op een aantal punten degradaties kent, maar toch heel hoog in de competitie weet te eindigen. Weet de S24 FE ervoor te zorgen dat ik fan van het toestel wordt? Je leest het in deze review.
Specificaties
Samsung Galaxy S24 FE | |
Behuizing | Glas (Gorilla Glass Victus+), aluminium |
Scherm | 6,7 inch AMOLED, Full HD+ |
Ververssnelheid | 120 Hz |
Processor | Samsung Exynos 2400e |
Opslag | 128 GB of 256 GB |
Werkgeheugen | 8 GB |
Camera’s | 50 megapixel-hoofdcamera, 10 megapixel-groothoeklens, 8 megapixel-telelens |
Accu | 4700 mAh, 25 watt opladen + draadloos opladen |
Software | Android 14 met OneUI 6.1 |
Adviesprijs | Vanaf 749 euro (prijs tijdens review 599 euro) |
Wat zit er in de doos?
- Toestel
- USB-C-kabel
- Handleiding en garantie
- Pin (voor plaatsen/verwijderen simkaart)
Samsung Galaxy S24 FE: de pluspunten
Luxe design met een kinnetje
Allereerst het design: de Galaxy S24 FE ziet er goed uit en voelt premium aan. Het toestel heeft een glazen voor- en achterkant (Gorilla Glass Victus+) en een aluminium rand. Dit had zijn voorganger, de S23 FE, ook. Wel heeft Samsung dit keer de aluminium rand aan de achterkant een beetje rond laten afbollen tot aan de achterkant. Hierdoor voelt de telefoon minder scherp aan.
Het grootste verschil tussen de S24 en S24+ is de aanwezigheid van grotere bezels of schermranden. Deze zijn een stuk meer aanwezig op de S24 FE. Daarnaast heeft de smartphone een vrij grote kin, zeker voor een moderne high-end smartphone anno 2024. Is dit heel erg? Nee. Zijn dunnere en egale schermranden mooier? Ja.
De S24 FE is verder een typische high-end smartphone van Samsung. We zien drie camera’s horizontaal aan de achterkant en aan de voorzijde de selfiecamera in een perforatiegaatje in het midden van het scherm, platte zijranden en afgeronde, toch strakke, hoeken.
Lees verder na de advertentie.
Prachtig beeldscherm
Op de voorkant van de S24 FE prijkt een 6,7 inch AMOLED-paneel met een variabele verversingssnelheid van 120 Hz. Hiermee is de FE net zo groot als de S24+ en groter dan de S24 die een 6,2 inch scherm heeft. Het grootste verschil in de schermen zit hem verder in de maximale helderheid en gebruikte technieken.
De S24 FE heeft een piekhelderheid van 1900 nits waar de S24( en S24+ een piekhelderheid van 2600 nits hebben. In theorie zijn de twee laatstgenoemde smartphones hierdoor (nog) beter in de zon af te lezen. De praktijk leert dat dit bij de S24 FE ook geen enkel probleem is.
De S24 FE heeft verder geen LTPO-beeldscherm waardoor het scherm iets minder zuinig is dan de S24 en S24+. De S24 FE kan schakelen tussen meerdere verversingssnelheden (bijvoorbeeld 60 en 120 Hz) terwijl de S24(+) dit in meerdere stappen kan doen oplopend tot 120 Hz.
Gedegradeerde prestaties zijn snel genoeg
Qua prestaties is de S24 FE een kleine degradatie ten opzichte van de S24 en S24+. Waar deze toestellen in Nederland worden uitgerust met de Exynos 2400-chip, daar moet de FE het doen met een 2400e-chip. Dit is dezelfde processor, maar dan -simpel gezegd- teruggeschroefd in kracht. In de praktijk kun je dit verschil merken. De S24 FE is hierdoor net iets minder vloeiend. Het toestel voelt echter in bijna alle omstandigheden snel genoeg aan.
Warmte en opslag
Tenzij je van zware games houdt. De Exynos 2400-chip kan namelijk vrij warm worden bij langer intensief gebruik. Je merkt dat de prestaties dan hard naar beneden gaan.
De 128 GB aan opslag en 8GB aan RAM (werkgeheugen) begint bovendien ietwat weinig te worden. Hopelijk dat Samsung deze standaardversie volgend jaar verhoogd naar 256 GB aan opslag en 12 GB aan RAM.
Lees verder na de advertentie.
Lange ondersteuning en (te) uitgebreide software
De S24 FE draait op Android 14 met hier overheen One UI 6.1. Laatstgenoemde is de softwareschil van Samsung. Dit is een vrij heftige schil met veel extra (en handige) functies. Zo kun je eenvoudig stickers maken en foto’s bewerken. Helaas levert Samsung ook steeds meer ongevraagde apps bij, maar deze zijn gelukkig bijna allemaal te verwijderen.
Onderdeel van One UI is ook Galaxy AI. De overkoepelende term van de AI-functies van Samsung. Je kunt onder andere teksten samenvatten, tekeningen om laten zetten tot kunstwerken en notities automatisch laten opmaken. De AI-functies werken goed, het is wel jammer dat je een Samsung-account moet hebben om deze te gebruiken.
De software wordt zeven jaar voorzien van updates en upgrades. Dit houdt in dat de S24 FE tot 2031 voorzien wordt van beveiligingsupdates en voorzien zal worden van Android 15, 16, 17, 18, 19, 20 en 21.
Goede camera set-up
Qua camera set-up zien we de volgende sensoren op de achterkant van de S24 FE zitten:
- 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensorgrootte 1/1.57’’
- 12 MP groothoeklens, f/2.2, sensorgrootte 1/1.3.0’’, 123 graden beeldhoek
- 8 MP telelens, 3x optische zoom, f/2.4, sensorgrootte 1/1.4.4’’
De hoofdcamera is dezelfde sensor als die op de S24 en S24+ (Samsung Isocell S5KGN3). Qua tele- en groothoeklens krijg je op de S24 FE kleinere sensoren in vergelijking met de S24 en S24+. Ook qua megapixel ga je er op de telelens 2 MP op achteruit.
Resultaten hoofdcamera
Tot zover de cijfers, nu de camerapraktijk. De hoofdcamera weet in vrijwel alle omstandigheden goede foto’s te schieten. Details blijven mooi overeind, contrast is goed en ook de kleurweergave is prima. Soms heeft de camera – of eigenlijk de software hierachter – wel de neiging om de kleuren iets te verzadigd te maken. Vooral met groen wil die weleens uitschieten. Overall kun je echter stellen dat je met een sterke hoofdcamera en software te maken hebt die snel goede foto’s weten te produceren.
Telelens
De telelens zorgt ervoor dat beelden drie keer optisch gezoomd worden in vergelijking met de hoofdcamera. Fijn voor als je beelden dichterbij wil halen. 3x zoom is daarbij ideaal voor het maken van portretfoto’s, iets wat de S24 FE dan ook goed weet te doen. De beelden die uit te telelens komen zijn vrij goed en zijn qua kleuren en contrast goed afgestemd op de hoofdcamera. Het detail in de beelden is daarentegen lager, maar dit is niet gek gezien de lage(re) resolutie.
V.l.n.r. groothoek, normale brandpuntafstand (hoofdcamera) en 3x zoom
Cookie portret
Groothoeklens
Als laatste camera pronkt er nog een 12 MP groothoeklens op de achterkant van de S24 FE. Hiermee kun je beelden vastleggen met een grotere beeldhoek. Deze lens doet goed zijn werk, legt genoeg detail vast en is ook vrij gelijk qua stijl van de foto’s aan de hoofdcamera. Het HDR-gehalte valt wel ietwat tegen, wat vooral opvalt in de highlights van schaduwen.
Groothoeklens en hoofdcamera
3x zoom, 10x digitale zoom en 30x digitale zoom
Samsung Galaxy S24 FE: de minpunten
Nachtmodus mag aan gewerkt worden
Als we verder gaan met de camera’s, dan lever ik wel één kritiekpunt waar Samsung wat mij betreft aan mag werken. Dit is het HDR-gehalte in nachtfotografie. Dat is naar mijn mening te groot en dit zie je vaker bij de nachtmodus in Samsung-toestellen. Het resultaat hiervan is dat luchten op foto’s vaak te helder worden gemaakt. Zie hieronder bijvoorbeeld een foto van vroeg in de ochtend met donkere hagelbewolking. De software heeft deze luchten veel te licht gemaakt waardoor ze niet meer overeenkomen met de werkelijkheid.
Accuduur had beter gemogen
De accu in de S24 FE heeft een capaciteit van 4700 mAh en kan worden opgeladen met een vermogen van maximaal 25W. Dit laatste is anno 2024 wat mij betreft te laag. Vrijwel alle andere smartphones op de markt kunnen sneller worden opgeladen. En beste Samsung, ik vraag niet meteen om 80, 120 of zelfs 144W, maar de stap naar 45W voor al jullie high-end smartphones zou toch wel gewaardeerd worden. Dus voor de S25-serie, zorg ervoor dat de S25 en S25+ met 45W kunnen opladen, mogen jullie de S25 Ultra verhogen naar 65W. Deal?
De 4700 mAh accu is bovendien ook niet om over naar huis te schrijven. Na anderhalve dag moest de S24 FE bij mij aan de lader. Ik haalde een screen on time van zo’n vijf uur. Dit is niet slecht, maar ook zeker niet heel goed.
Conclusie
De Samsung Galaxy S24 FE heeft enkele degradaties ondergaan die hem iets minder maken dan de sterspelers op de smartphonemarkt anno nu. De processor in de telefoon is niet de allersnelste op de markt, het design is niet het meest modern en ook aan de software van de camera mag nog iets gesleuteld worden.
Dit alles valt echter in het niets bij de grootste degradatie die de S24 FE heeft ondergaan: de prijs. De telefoon is momenteel te koop voor ongeveer 600 euro. Bijna tweehonderd euro goedkoper dan de S24+. De ‘gewone’ S24 is momenteel, door Black Friday, voor ongeveer hetzelfde geld als de S24 FE te krijgen. Dit toestel heeft echter een kleiner beeldscherm, waardoor deze voor veel mensen wellicht niet aantrekkelijk is.
Kortom: Je kunt de S24 FE een beetje vergelijken met een oudere stervoetballer die misschien niet meer de snelheid van vroeger heeft, maar nog steeds de wedstijd kan lezen als geen ander. Samsung weet met de Galaxy S24 FE namelijk goede concessies te doen waar vrijwel iedereen mee kan leven. Zeker in combinatie met de lagere prijs is het een heel goede deal. De prijs-kwaliteitverhouding is gewoonweg erg goed. Voor 600 euro krijg je immers een premium smartphone met goede camera’s, snelle prestaties, onwijs lang updatebeleid, mooi AMOLED-paneel en uitgebreide software.
Het is alleen jammer dat je met de 24 FE de wedstrijd uit kunt spelen, maar dat de accu van de telefoon de verlenging niet zal halen.
Samsung Galaxy S24 FE
Alternatieven
Voor iedereen die een S24 FE overweegt raden wij de Galaxy S24 van Samsung aan. Dit vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant is door Black Friday momenteel ook voor ongeveer 600 euro te koop. De S24 is sneller dan de S24 FE en heeft een betere groothoek- en telelens. Het scherm is met 6,2 inch wel kleiner dan het 6,7 inch paneel van de S24 FE. Ook de accu is met 4000 mAh aanzienlijk minder groot.
Hoef je niet per se een Samsung? Dan kun je ook kijken naar de Google Pixel 8 Pro of Google Pixel 9. Beide telefoon zijn rond de 600 tot 700 euro te koop.
Mobiel abonnement
Krijg korting bij een abonnement
Laagste toestelprijs
Nu € 540,-
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten