Toen Xiaomi zijn 15 Ultra introduceerde was het vlak voor Mobile World Congress, maar toch valt het toestel in die drukke periode op. Qua uiterlijk, met zijn camera-achtige looks, maar hoe zit het met zijn kunnen? We spendeerden een aantal weken met het vlaggenschip van Xiaomi. Dit is de review van de Xiaomi 15 Ultra.

Lees verder na de advertentie.
Xiaomi 15 Ultra specificaties
Belangrijkste Xiaomi 15 Ultra specificaties
6.73 inch Amoled scherm
120 Hz
50 MP hoofdcamera
32 MP selfiecamera
Qualcomm Snapdragon 8 Elite
16 GB werkgeheugen
5410 mAh
Snelladen, 90 watt
Android 15 t/m Android 19 (verwacht)
Beveiligingsupdates tot 2031 (verwacht)
Wat zit er in de doos?
- Het toestel
- Een USB-A naar USB-C-kabel
- Een transparant hoesje
- Een simpin
- Boekjes
Lees verder na de advertentie.
Xiaomi 15 Ultra pluspunten
Fenomenale fotografie
Het zou natuurlijk wel een beetje gênant zijn als Xiaomi een telefoon er zoals een camera uit zou laten zien, om vervolgens te komen met matige fotografieprestaties. Dat is dan ook niet het geval. De Xiaomi 15 Ultra zit vol met goede camera’s. We noemen een 200 megapixel periscooplens (f/2,6) gecombineerd met een trio van 50 megapixel-camera’s: een gewone (f/1,6), een telelens (f/1,8) en een ultragroothoeklens (f/2,2). De lenzen zijn allemaal gemaakt in samenwerking met Leica, het Duitse bedrijf dat al 100 jaar ervaring heeft. Xiaomi is ook trots op die samenwerking: Leica is duidelijk te zien als merk op de telefoon.









Zoomen kan met 4,3x met de 100mm lens en dat is absoluut te merken, wat ik ook al aangaf in het foto-artikel dat we eerder plaatsten. De andere telelens kan 3,2x zoomen. Maar het is altijd leuk om weer nieuwe zoomkiekjes te maken, dus dat heb ik volop gedaan:





Wat me opvalt bij deze smartphone is dat je niet hebt dat je bij je foto nog heel lang moet wachten als je hem opent, en je dan merkt dat hij ineens wordt vernieuwd en er dan heel anders uitziet. Ik zie dat bijvoorbeeld vaak als ik de macro-camera van mijn OnePlus 12 gebruik, maar bij sommige andere telefoons is het ongeveer bij alle foto’s, zoals op de Samsung S25 Ultra.









Het is niet erg, maar het is wel overduidelijk dat er veel nabewerking op de foto’s zit: iets dat je niet zo sterk hebt op de Xiaomi 15 Ultra. Niet zoveel poespas, maar juist wat ‘echter’ gevoel bij het fotograferen. Je voelt wel heel duidelijk de wissel van lens, dat is wel interessant. Ook is het heel af en toe even zoeken bij dat schakelen als je 4,3x wil zoomen: je merkt dat hij dan soms even moet zoeken naar scherpte. Even wat wisselen en dat is vaak weer in orde. Toegegeven, het kwam vooral voor bij fotograferen in de avond:








Het is fijn om weer eens een telefoon in handen te hebben die geen enorme kleurverschillen toont wanneer je van camera wisselt. Misschien is dat uiteindelijk wel wat deze smartphone zo’n fenomenaal fotografiemaatje maakt: het voelt allemaal natuurlijk aan. De kleuren zijn wat ze moeten zijn, de foto’s zijn meteen wat ze moeten zijn en dat geeft het een heel ‘echt’ gevoel mee. Je kunt snel kieken met deze telefoon. Wat me verder opvalt aan de fotografie-ervaring is hoe goed het scherpte-diepte-effect wordt toegepast. Niet alleen in hoe het toestel duidelijk herkent wat je juist scherp wil hebben en wat niet, maar ook hoe de smartphone de achtergrond (of juist de voorgrond) echt goed vaag weet te maken en de andere kant van de foto juist haarscherp. En dat alles zonder veel moeite te hoeven doen. Laat je dus niet te veel intimideren door uitspraken over hoe deze telefoon echt voor fotografen is, want hoewel er veel instelbaar is, maakt deze smartphone uit de doos al meteen heel eenvoudig vrij indrukwekkende foto’s.




Lees verder na de advertentie.
Herkenbaar toestel
Toen ik met dit toestel rondliep, waren de reacties erop wisselend. De een vindt dat retro-camera-uiterlijk erg gaaf, de ander roept uit dat hij of zij het juist erg lelijk vindt. Ik realiseer me dat dit typisch een kwestie van smaak is, maar een ding moeten we Xiaomi zeker meegeven: het is een heel herkenbaar toestel. Het verschil tussen menig Samsung-vlaggenschip is voor iemand die er niet zo diep inzit soms moeilijk te zien, maar als je de two-tone van Xiaomi 15 Ultra ziet en daar ook nog die grote camera bij, dan kun je er niet omheen welke smartphone het is. Ook qua software herken je al snel dat je met een Xiaomi-telefoon te maken hebt en daarin blijft het bedrijf zichzelf trouw. Soms is dat misschien tegen beter weten in, zie straks ook in de minpunten, maar tegelijkertijd is het wel echt een eigen Android-ervaring. Maar vooral dat opvallende uiterlijk maakt dit toestel extra tof en een goede gespreksstarter.
Goede batterijduur
Je kunt een telefoon maken die geweldige foto’s maakt en snel is, maar als vervolgens de batterij in een ruk leeg is, dan is dat geen prettige situatie. Gelukkig zorgt Xiaomi ervoor dat je daar niet mee te maken krijgt: de batterij is 5.410 mAh. In eerste instantie leek de batterij snel leeg te gaan, maar na een aantal keer opladen en het downloaden van een update was dat ineens een stuk beter. We hadden natuurlijk liever de batterij gehad die de Chinese variant heeft, want die is 6.000 mAh, maar met deze smartphone kom je prima de dag door. Het blijft een kwestie van wat je met het toestel doet, maar volgens AccuBattery kunnen we 18 uur voort met de batterij en dat is ook wel de ervaring die wij met het toestel hadden. Wat daarbij helpt is dat opladen snel gaat: op 90 Watt heb je het toestel binnen een mum van tijd weer vol. Hij kan draadloos zelfs op 80 Watt opladen, al hebben we dat niet kunnen testen omdat we geen draadloze lader tot onze beschikking hadden die dat kon verzorgen. En, eerlijk is eerlijk, dat geldt ook voor de gewone laders die je met dit toestel gebruikt: niet allemaal zorgen ze dat Xiaomi 15 Ultra ook echt op 90 Watt laadt. Daar is het dus even zoeken welke oplader deze smartphone al dan niet ‘lust’, als je de snelheid van opladen belangrijk vindt.
Lees verder na de advertentie.
Snelwerkend toestel
Ik liet het net al even doorschemeren: deze smartphone is snel. Dat hebben we te danken aan de Android-chip van dit moment: de Qualcomm Snapdragon 8 Elite. Het is dezelfde chip die je vindt in de Samsung Galaxy S25 Ultra en de OnePlus 13. We kunnen hier heel kort over zijn: deze smartphone presteert als een zonnetje. Je merkt dat hij alle taken moeiteloos doet, ook als het wat drukker wordt. Zou het te maken hebben met het nieuwe koelsysteem van Xiaomi? Misschien wel. Daarnaast biedt de smartphone 12 of 16 GB werkgeheugen en 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslaggeheugen, dus er zijn veel configuraties om uit te kiezen.

Scherm dat je tegemoet straalt
Met een piekhelderheid van 3.200 nits weet je dat het scherm je tegemoet straalt. Het is handig om zo’n hoge piekhelderheid te hebben, omdat je het toestel zo goed kunt afleezen in de zon. Tegelijkertijd is het scherm op zich al een erg knappe verschijning: 6,73 inch, AMOLED (LTPO) en de mogelijkheid om 120 Hertz te verversen, Dolby Vision te ondersteunen en 68 miljard kleuren te kunnen tonen. Ik raad je dan ook zeker aan om een lekker kleurrijke achtergrond op je start- en vergrendelscherm te zetten, want dan word je helemaal elke keer vrolijk als je je smartphone pakt. Wat ik het grootste voordeel aan dit mooie scherm vindt, dat is dat het je in staat stelt om de foto’s die je maakt goed te kunnen bekijken. Je doet bij het maken van foto’s soms echt je best er iets kleurrijks of goed op elkaar afgestemds van te maken en dan wil je dat het liefst meteen goed kunnen bekijken. Dat kan op de Xiaomi 15 Ultra zeker, al is dat eigenlijk nagenoeg niet anders dan op de Xiaomi 14 Ultra: het is wel een stuk helderder.
Lees verder na de advertentie.
Xiaomi 15 Ultra minpunten
Het is even wennen
Een Xiaomi-telefoon is even wennen. Dat komt omdat de Xiaomi-schil van Android 15 simpelweg vrij anders is dan je misschien gewend bent. HyperOS 2.0 is het besturingssysteem en er wordt daarmee veel AI toegevoegd aan het toestel. Het is qua functionaliteit bijna hetzelfde als op de Samsungs en de Googles van deze wereld, waardoor ik er niet een apart punt van maak. Het is er, het werkt en je kunt je leven er wat makkelijker mee maken. Wel moet je er even naar zoeken. Het staat niet handig bij elkaar: ik merkte dat ik het vooral vaak per ongeluk tegenkwam. Is dit een kwestie van wennen, of is het gewoon echt niet zo handig? Daar ben ik ook na die weken nog niet helemaal uit, al neig ik te zeggen dat Xiaomi-telefoons vooral even wennen zijn. Hetzelfde geldt voor hoe het er allemaal uitziet op dit toestel en hoe de indeling van de applade is, want die is echt op onderwerp ingericht en dat is niet iedereen gewend. Het is even zoeken naar overzicht, maar als je deze smartphone die tijd gunt, dan went het grootste deel wel.
Topzwaar
Het is een woord dat ik normaal eigenlijk nooit gebruik, maar het lijkt te zijn gemaakt voor deze smartphone. Een van de grootste nadelen aan de Xiaomi 15 Ultra is dat hij zo topzwaar is. Je kunt op de foto’s al zien dat het camera-eiland een flinke jongen is en zo voelt het ook. DIt is een telefoon die ik liever met twee handen vasthoudt, want ik ben bang dat hij zo naar achteren klapt als ik hem met een hand hanteer. Het is geen onaangenaam toestel om vast te houden qua materiaal, dat is nepleer (dat wel wat snel vlekt) en plastic, maar dat heftige camera-eiland zorgt wel dat ik dit toestel anders vasthoud dan andere telefoons. Hij weegt ook wel 229 gram, wat ook niet per se ultralicht is.
Wordt soms warm
Misschien ligt het aan mij en aan mijn gewoonte om een hele treinreis met mijn telefoon in mijn zak te hotspotten, maar je merkt net als bij de Galaxy S25 Ultra dat er toch wel degelijk momenten zijn waarop die Snapdragon Elite 8 het te heet onder de voeten krijgt. Ondanks goede koelkamers zien we bij beide telefoons dat hotspotten en verder nog wat dingen erbij doen het toestel wat van zijn stuk kunnen brengen. Niet in functionaliteit gelukkig, maar wel warmte die hij uitstraalt. Ik vond het bij de S25 Ultra extremer dan bij de Xiaomi 15 Ultra, maar zeker als je zoveel voor een toestel betaalt dan wil je niet dat hij zo warm wordt, want dat zorgt er immers voor dat je toestel aan de binnenzijde flink achteruitgaat.
Fotografiekit is vrij duur
Je hoeft het niet te kopen, maar het is bij deze telefoon wel een musthave als je van fotograferen houdt. Je kunt met de fotografiekit niet alleen zorgen voor een prettigere grip van je smartphone, omdat je hem meer als een camera vasthoudt, maar ook is een accu aanwezig van 2.000 mAh, omdat je fotografie-avonturen extra van de batterij vragen. Eerder was dat nog maar 1.500 mAh en dat is dus flink omhoog gegaan. De fotografiekit kost alleen wel 150 euro, dus dat is een fiks bedrag. Verder bevat de fotografiekit een shutterknop, een zoom-knop en een optie om video’s op te nemen.
Updatebeleid niet zo concurrerend
Xiaomi heeft veel mogelijkheden die zijn concullega Samsung ook heeft, maar een ding had het wel wat meer mogen afkijken: Waar Samsung zijn premium toestel 7 jaar ondersteund, daar hoef je er bij de Xiaomi 15 Ultra niet op de rekenen dat je nog zo lang met het toestel vooruitkunt. Xiaomi belooft 4 Adroid-updates. De security-updates zijn met 6 jaar acceptabeler, want 6 jaar is een lange tijd, maar al met al is het updatebeleid van Xiaomi echt ondermaats voor een toestel in die prijsklasse. Helemaal omdat je er bijvoorbeeld wel bloatware op te zien krijgt, dus je betaalt wel voor de reclame, maar je krijgt er geen uitzonderlijk uitstekend updatebeleid voor terug: jammer.
Alternatieven
Er is op dit moment een echt alternatief voor deze smartphone en dat is de Galaxy S25 Ultra. Het toestel van Xiaomi meet zich met de S25 Ultra en wat opvalt als je ze vergelijkt is vooral dat AI op de Samsung net iets toegankelijker is. Dat is ook niet zo vreemd, want waar Xiaomi inzet op fotografie, daar zet Samsung sinds ruim een jaar zeer serieus in op kunstmatige intelligentie.
Conclusie
Xiaomi 15 Ultra is eigenlijk een camera met telefoonfuncties eraan geplakt. Xiaomi zegt het zelf ook: deze smartphone is echt voor fotografen. Als je inderdaad graag veel bezig bent met fotografie, dan kunnen we ons op dit moment geen betere Android-telefoon bedenken om je daarbij te helpen. Xiaomi doet er goed aan met Leica samen te werken en zo met een indrukwekkende fotocamera te komen. Maar, hoe zit het dan met de smartphonekant van het toestel? Die is dik in orde, maar voelt hier en daar minder toegankelijk dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S25 Ultra. De AI-functies op de Galaxy S25 zijn net iets meer uitgesproken, waar je er bij de Xiaomi 15 Ultra soms meer moeite voor moet doen. Verder is het waarschjinlijk vooral gewoon wennen, en heb je met de Xiaomi 15 Ultra absoluut een toptoestel in handen.
Xiaomi 15 Ultra
Xiaomi 15 Ultra kopen
Xiaomi 15 Ultra is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1499,90 euro voor 512 GB opslaggeheugen en 1699,90 euro voor 1 TB opslag.
Vind de beste Xiaomi 15 Ultra deal

Bekijk product
Vind de beste Xiaomi 15 Ultra deal
Vergelijk en bespaar
Mobiel abonnement
Krijg korting bij een abonnement
Laagste toestelprijs
Nu € 1.155,56
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten