Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Samsung Galaxy S10 Plus review: opnieuw de te kloppen smartphone

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
7 maart 2019, 19:28
24 min leestijd
Samsung Galaxy S10 Plus review: opnieuw de te kloppen smartphone

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy S10 Plus

De Samsung Galaxy S10 Plus werd samen met kleine broer, de Galaxy S10, op 20 februari aangekondigd tijdens het Samsung Unpacked evenement. Een evenement waar Samsung Electronics zijn 50-jarige bestaan kon vieren en uiteraard ook het 10-jarige bestaan van de Samsung Galaxy S-telefoons.

Het nieuwe vlaggenschip van Samsung heeft elke feature aan boord die je van een toptoestel mag verwachten. En ik kan je nu al verklappen dat de Samsung Galaxy S10 Plus de te kloppen smartphone is van dit jaar. Toch heb ik een paar kleine minpuntjes gevonden die Samsung had kunnen vermijden.

In deze review ga ik het dus uitsluitend over de Galaxy S10 Plus hebben. Seb heeft de verschillen tussen de S10, S10 Plus en S10e al voor jullie op een rij gezet.

Samsung Unpacked

Specificaties

Afmetingen: 157,6 x 74,1 x 7,8 mm
Scherm: 6,4 inch Quad HD+ (3.040 x 1.440) Dynamic AMOLED-scherm
Processor: Exynos 9820
RAM: 8 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB, uitbreidbaar via microSD
Selfiecamera: 10 MP met f/1.9 + 8 MP diepte sensor met f/2.2
Hoofdcamera: 12 MP Wide Angle met f/1.5-2.4, XX 12 MP telefoto lens met f/2.4, 16 MP Ultra Wide Angel met f/2.2
Accu: 4.100 mAh
Softwareversie: One UI 1.1 (gebaseerd op Android 9.0 Pie)
Extra: In-screen ultrasonische vingerafdrukscanner, dual-sim, IP68, 3,5 mm audioaansluiting

Behuizing en design

Sinds de Samsung Galaxy S8 is het design van de Galaxy S-smartphones drastisch veranderd: de dikke schermranden (bezels) verdwenen, er werd een 18,5:9 beeldverhouding geïntroduceerd en zowel de voor- als achterkant werden symmetrisch afgerond. De Galaxy S8 zag er niet meer uit als de traditionele smartphone en dat werd door velen, ook door mij, bejubeld.

Fast forward naar vandaag en we zien dat de schermranden (bezels) nog smaller zijn geworden dankzij het nieuwe Infinity O-scherm, dat enkel in de rechterbovenhoek een uitsnijding heeft voor de selfiecamera’s. Het scherm bespreek ik straks uitgebreider, laten we eerst de rest van de behuizing bekijken. Het scherm wordt bevestigd aan de glazen achterkant door een zilverkleurig aluminium frame, dat net ietsje dunner is dan dat van zijn voorganger, de Galaxy S9 Plus.

Aan de rechter zijkant vinden we zoals altijd de aan/uit-knop, maar die heeft Samsung deze keer wat hoger geplaatst dan bij zijn vorige toestellen. Dit vind ik echt een slechte keuze, want ik moet zo goed als altijd mijn greep veranderen om aan die knop te geraken. Ik begrijp deze keuze ook helemaal niet, aangezien Samsung heel hun software heeft aangepast om alle belangrijke zaken meer onderaan het telefoonscherm te krijgen. Ze zetten dus de belangrijke zaken van de software onderaan en de aan/uit-knop, die volgens verschillende onderzoeken gemiddeld 150 keer per dag gebruikt wordt, zetten ze meer naar boven. Hoe dan ook, dit is echt een foute keuze van Samsung die ze hopelijk met de opvolger van de Note 9 gaan oplossen.

Aan de andere kant van de S10 Plus vinden we de volumeknop met daaronder de Bixby-knop, die je indien gewenst kan herprogrammeren. En hoewel veel tech-YouTubers zeggen van niet, kan je het ook herprogrammeren naar Google Assistent. De bediening van zowel deze knoppen als de aan/uit-knop voelt goed aan en ze klikken ook erg goed.

Aan de bovenkant vinden we de simkaartsleuf die het mogelijk maakt om ofwel twee simkaarten te gebruiken, of één simkaart en een microSD-kaart om het opslaggeheugen uit te breiden. Ten slotte vinden we links onderaan de 3,5 mm audioaansluiting en rechts de luidspreker, met daartussen de usb-c-poort om de telefoon te kunnen opladen.

En dan moeten we het uiteraard nog over de achterkant van de S10 Plus hebben. Ik heb de Prism White versie gekregen om te reviewen, en die witte achterkant geeft een regenboog-effect naarmate ik de telefoon kantel. Zo toont het vaak een blauwe schijn, maar naargelang de lichtinval zie ik soms ook groene, gele en rode tinten. Hoewel ik nog meer fan ben van gradiënt-afwerkingen, vind ik het erg leuk gedaan. Het voordeel van deze witte-versie is dat je vette vingerafdrukken veel minder snel opmerkt, wat bij een glazen achterkant vaak echt storend is. Bovenaan vinden we de drie camera’s in een horizontale opstelling en verder, ietsje onder de camera’s, enkel het Samsung-logo. Geen vingerafdrukscanner meer aan de achterkant, want deze keer maakt Samsung gebruik van een in-screen ultrasonische vingerafdrukscanner, waarover later in deze review meer.

Vanaf de eerste moment dat je de Samsung Galaxy S10 Plus in je hand neemt, voel je dat je een degelijk toestel in handen hebt. Logisch voor een toestel van 1.000 euro, maar de S10 Plus voelt echt erg stevig aan en ligt ook heel goed in de hand, dankzij de symmetrisch afgeronde randen. Hoewel de schermranden zo smal zijn geworden en het toestel iets dunner is dan de Galaxy S9 Plus, is de S10 Plus een erg groot toestel. Bedienen met één hand blijft erg moeilijk, ook al heeft Samsung de software geoptimaliseerd voor grotere smartphones.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het scherm van de Samsung Galaxy S10 Plus is echt wel een pronkstuk! Niet alleen heeft de telefoon erg smalle schermranden en een kleine uitsnijding voor de selfiecamera’s, maar ook de kwaliteit van het scherm zelf is weer waanzinnig goed. Samsung weet jaar na jaar zijn schermen te verbeteren en ook dit jaar is dat weer het geval. De experts van DisplayMate zeggen trouwens over het scherm van de Samsung Galaxy S10 dat deze de meest accurate kleurenweergave ooit heeft. Ik beschik niet over het meetmateriaal dat deze onderzoekers voorhanden hebben, maar ik krijg zo goed als elk toptoestel dat er uitkomt in handen, dus ik kan wel goed vergelijken en het scherm van de Galaxy S10 Plus is er een dat ik in elke smartphone wil tegenkomen.

Alleen dan net iets kleiner, want het 6,4 inch Quad HD+ (3.040 x 1.440) Dynamic AMOLED-scherm is me toch net iets te groot. Ongeacht de grootte, is dit een erg knap scherm. Om volledig te kunnen genieten van dit prachtig staaltje technologie, ben ik wel in de instellingen moeten duiken om de resolutie aan te passen van Full HD+ naar Quad HD+.

Maar eenmaal de QHD+ aan staat, is het echt genieten van dit prachtige AMOLED-scherm dat HDR10+ ondersteund. Het verschil tussen Full HD- en 4K HDR-content op Netflix is echt heel duidelijk op de S10 Plus: je ziet veel meer details en het is veel kleurrijker. De notificatiebalk wordt dan trouwens ook zwart gemaakt, om de selfiecamera’s te verbergen. Dat zorgt er wel voor dat de content niet gecentreerd is, want aan de andere kant gaat de content wel helemaal tot de schermrand. Het valt op, maar het stoort mij niet.

Ook heeft Samsung geluisterd naar reviewers en gebruikers die het scherm vaak té gesatureerd vonden. Standaard staat het scherm ingesteld op ‘natuurlijk’ en zijn de kleuren heel nauwkeurig. Zie je liever ‘levendige kleuren’ zoals we van Samsung gewoon zijn, dan kun je dat uiteraard ook nog steeds instellen. Als je dat doet, kan je naargelang je smaak het scherm ook nog iets koeler of iets warmer maken.

Tijdens het Mobile World Congress was het schitterend weer en straalde het zonnetje mooi op mijn scherm. Dat was echter geen enkel probleem, want het scherm ging helder genoeg om nog steeds goed leesbaar te zijn. Ook ‘s avonds als ik in bed lag, kon ik het scherm voldoende dimmen om mezelf niet te verblinden en mijn vrouw niet wakker te maken. Over ‘s avonds gesproken: net zoals bij de vorige toestellen van Samsung heeft ook de Galaxy S10 Plus een ‘blauwlichtfilter’ dat ervoor zorgt dat het scherm je slaap minder verstoort. Volgens de experts van DisplayMate is deze trouwens vele malen beter dan de meeste andere smartphones.

Prestaties

Zoals je mag verwachten is de Samsung Galaxy S10 Plus een prestatiebeest! Het vlaggenschip heeft Samsungs laatste nieuwe Exynos 9820-processor aan boord, die in combinatie met de 8 GB werkgeheugen er voor zorgt dat de Galaxy S10 Plus razendsnel is. Het is trouwens de eerste keer dat een Samsung-smartphone niet alleen op papier (benchmarks) uiterst goed presteert, maar ook in de praktijk. Begrijp me niet verkeerd: de vorige vlaggenschepen deden het in de praktijk ook uiterst goed, maar toch voelden die smartphones in het dagelijks leven niet altijd even snel en vlot als sommige concurrenten. De nieuwe One UI-software zal daar zeker mee voor gezorgd hebben, maar daar heb ik het later nog over.

In de twee weken dat ik heb rondgelopen met de Samsung Galaxy S10 Plus ben ik geen enkele hapering of vertraging tegengekomen. Alle zware taken die ik dit toptoestel liet uitvoeren, deed die met het grootste gemak. Ook zware games zoals PUBG waren totaal geen probleem voor Samsungs vlaggenschip, hoewel de telefoon op korte tijd wel erg warm werd. Bij minder zware games zoals Sudoku of Candy Crush duurde het gelukkig veel langer eer de S10 Plus warm werd. Het is echter wel iets om rekening mee te houden als je een zware gamer bent, want hoe warmer je toestel, hoe sneller je accu in capaciteit slinkt.

De Samsung Galaxy S10 Plus komt met 128 GB aan opslaggeheugen waarvan er nog zo’n 110 GB beschikbaar is. De niet beschikbare opslagruimte wordt ingenomen door onder andere de software. Vind je dat te weinig dan kan je dit uitbreiden met een microSD-kaart, maar dan moet je wel de dual-SIM functionaliteit opgeven. Wil je dat niet, dan kan je er voor kiezen om iets meer geld uit te geven en voor de 512 GB- of de 1 TB-versie te gaan. Weet wel dat hoe meer apps je op je telefoon opslaat, je processor en accu meer belast worden. Je kan dus beter geen onnodige apps installeren; foto’s kan je gemakkelijk opslaan in de cloud (ongelimiteerd opslaan bij Google Foto’s) en muziek kan je (gratis) streamen. Ik kom ruimschoots toe met 128 GB, zelfs met mijn 200+ apps.

Accuduur

“Ik zou nooit een Samsung-telefoon kopen, want de accuduur is meestal niet goed genoeg voor mij”, dat is wat ik tot nu altijd zei. Met de introductie van de Note9 kwam Samsung al in de buurt van dit op te lossen en de Samsung Galaxy S10 Plus heeft er voor gezorgd dat dit helemaal geen probleem meer is.

In eerste instantie had ik serieus wat problemen met de accu, want ik kon zelfs niet meer dan twee en een half uur scherm-aan-tijd (SOT) halen. Dat was echt waanzinnig slecht voor een telefoon met een 4.100 mAh-accu. Na rondvraag bij andere reviewers kwamen we tot de conclusie dat er gewoon iets mis was. Ik heb de S10 Plus toen naar fabrieksinstellingen gereset en opnieuw ingesteld en toen waren mijn accuproblemen van de baan.

Ik haal met de Galaxy S10 Plus gemakkelijk het einde van de dag met zo’n vijf uur SOT. Daarmee haal ik nog steeds niet de resultaten die ik met grote concurrent Huawei Mate 20 Pro haal, maar de accu is zeker heel goed te noemen.

Op een doordeweekse dag waarbij ik ‘s ochtends om 7.30 uur de Samsung Galaxy S10 Plus van de lader haal, moet ik hem pas terug aan de lader hangen wanneer ik ga slapen rond 23.30 uur en dan heb ik vaak nog 30% of net iets minder over. Ik heb de telefoon dan gebruikt om mijn sociale media een hele dag te checken, krijg ik de hele dag berichten via WhatsApp en Telegram van mijn beide sim-kaarten. Ook staan mijn privé- en werk-mailadres gesynchroniseerd en staat Spotify vaak te spelen. Oh, en ik ben niet zo’n wifi-fan, want mijn 4G-verbinding is vaak sneller, dus de wifi staat meestal uit. Zoals altijd staat de helderheid op automatisch, GPS altijd op hoge nauwkeurigheid en mijn smartwatch is steeds verbonden via bluetooth.

De schermresolutie stond de ene week op Full HD+ en de andere week op Quad HD+. Bij Full HD+ had ik meestal wel wat meer accu over op het einde van de dag dan bij Quad HD+, maar erg veel verschil zat daar niet in. Waar ik gemiddeld met 30% overhield op het einde van de dag bij Full HD+, was dat bij Quad HD+ eerder 24%.

De Samsung Galaxy S10 Plus heeft trouwens dezelfde leuke functie als de Huawei Mate 20 Pro: je kan reverse wireless charging activeren. Daarmee kan je met je telefoon een ander toestel, dat draadloos laden ondersteund, opladen. Het gaat echter bij beide toestellen heel traag en het is dan ook eerder iets om mee te showen bij je vrienden, dan om het echt te gebruiken.

Schermontgrendeling

Zoals ik bij het beschrijven van de behuizing al schreef, is er geen traditionele vingerafdrukscanner meer te vinden op de Galaxy S10 Plus. Deze werd ingeruild voor een in-screen ultrasonische vingerafdrukscanner. De Huawei Mate 20 Pro en de OnePlus 6T hebben allebei ook een in-screen vingerafdrukscanner, maar zij gebruiken een optische in plaats van een ultrasonische. Het verschil is dat de optische gebruikmaakt van licht om de vingerafdruk te herkennen, terwijl de ultrasonische gebruik maakt van geluidsgolven. Dat moet ervoor zorgen dat die van de Samsung Galaxy S10 Plus veiliger, beter en sneller is dan de optische en het moet het mogelijk maken om met natte vingers het scherm nog steeds te kunnen ontgrendelen.

Ik heb een vergelijking gedaan tussen deze drie en daaruit concludeer ik dat er eigenlijk weinig verschil merkbaar is. Ondertussen heeft de S10 Plus een software-update gekregen die de vingerafdruk-ontgrendeling moet optimaliseren, maar ik heb niet het gevoel dat deze update iets heeft geholpen. Ik heb nog regelmatig dat het toestel mijn vinger niet registreert en het blijft even traag (of snel, naargelang hoe je het bekijkt) ontgrendelen. Uiteraard is dit via software-updates allemaal te verbeteren, wat we ook al bij Huawei en OnePlus zagen. Ik ben er dus van overtuigd dat Samsung zijn in-screen vingerafdrukscanner nog wel zal kunnen verbeteren.

In de praktijk ben ik trouwens geen fan van de in-screen vingerafdrukscanners. Ze werken trager dan de traditionele vingerafdrukscanners en je kan niet voelen of je je vinger juist geplaatst hebt om het scherm te ontgrendelen. Je moet er dus echt aan gewoon geraken om je vinger juist te plaatsen en dan nog zit je er vaak naast, want zowel de ultrasonische als de optische hebben een heel klein bereik, waardoor je je vinger echt exact moet plaatsen om je toestel te kunnen ontgrendelen.

Buiten de in-screen vingerafdrukscanner zijn er nog mogelijkheden om het scherm te ontgrendelen. De traditionele pincode of patroon, maar ook gezichtsontgrendeling. Deze is een veel snellere en accuratere manier om je toestel te ontgrendelen, maar het blijft een redelijk onveilige manier.

Hoewel ik de Samsung Galaxy S10 Plus niet ontgrendeld kreeg met een foto, lukte het wel met een video.

Geluid

De luidsprekers op Samsung-telefoons doen het meestal niet zo geweldig, net als vele andere smartphones trouwens, en de Galaxy S10 Plus is hier geen uitzondering op. Je krijgt wel stereoluidsprekers, één aan de onderzijde van de telefoon en één bovenaan aan de voorzijde waar je je oor plaatst wanneer je telefoneert. Die aan de onderzijde is nog steeds makkelijk af te dekken met je vinger als je iets van video kijkt of een spelletje aan het spelen bent. Die aan de voorzijde is een leuke toevoeging, want deze zal veel minder makkelijk per ongeluk af te dekken zijn.

De luidsprekers gaan trouwens wel luid genoeg, maar de geluidskwaliteit is niet bijzonder en het mist bas. Het zijn zeker niet de slechtste luidsprekers, maar voor 1000 euro verwacht ik eigenlijk toch nog net iets meer. Wanneer gaat Samsung eens stereoluidsprekers aan de voorzijde introduceren? Dat is toch iets waar ik op zit te wachten sinds de lancering van de HTC One. Met hun randloos uiterlijk wordt dit uiteraard moeilijk, maar als je de luidspreker aan de voorzijde ziet, is deze ook niet erg groot en zou net dezelfde ook onderaan aan de voorzijde kunnen geplaatst worden denk ik.

Wil je echt een betere audiokwaliteit, dan kan je je koptelefoon of de meegeleverde AKG-oortjes gebruiken. En het goede nieuws is dat je ook je koptelefoon met audio jack kan gebruiken, want Samsung is één van de weinige die zijn toestellen nog steeds voorziet van een 3,5 audioaansluiting. Uiteraard kan je ook een draadloze koptelefoon of draadloze oortjes gebruiken.

Camera

Foto’s

De Samsung Galaxy S10 is het eerste toestel van Samsung dat drie camera’s aan de achterzijde heeft. Eindelijk heeft Samsung ook een 16 megapixel Ultra Wide Angle-camera naast hun 12 MP standaardlens, dat trouwens ook een groothoeklens is, en de 12 MP telefotolens om te zoomen.

Samsung gebruikt op zijn standaardlens een Dual Aperture, wat erop neerkomt dat het kan schakelen tussen twee diafragma’s (f/1,5 en f/2,4). Dit zorgt voor scherpere en heldere beelden in verschillende lichtomstandigheden. Het is niet nieuw want de S9 Plus had dit ook al. Wat wel helemaal nieuw is, is de Ultra Wide-camera. Je kan nu net als bij concurrent Huawei en LG schakelen tussen heel brede foto’s, iets minder brede foto’s en een volledige close-up.

Ik ben fan van Ultra Wide Angle-camera’s, maar deze van Samsung is zo breed dat het aan de zijkanten het beeld vervormt. Dat is jammer, maar het neemt niet weg dat je met zo’n camera gewoon heel leuke beelden kan maken dat je met een andere niet kunt. Ik vermoed trouwens dat Samsung dit ook via software-updates zal kunnen verbeteren. Verder is de kwaliteit van deze lens ook niet super geweldig, die van de Huawei Mate 20 Pro maakt veel gedetailleerdere foto’s. Al bij al ben ik wel blij met de toevoeging van deze Ultra Wide Angle-camera.

De camera is snel en heeft ook een heel snelle focus en presteert erg goed in verschillende lichtomstandigheden. Ook de kleur- en witbalans is erg goed, maar foto’s zijn vaak een beetje overbelicht. Waarschijnlijk omdat heldere foto’s het erg goed doen op sociale media, maar puur technisch is dit wel een mankementje.

In onderstaande foto’s zie je een vergelijking tussen de Samsung Galaxy S10 Plus en de Huawei Mate 20 Pro. In de selfie zie ik dat de huidskleuren natuurlijker en correcter overkomen bij de Samsung, maar dat de witbalans bij de Huawei net iets beter is. Bij de camera toont de Huawei weer veel meer detail en bij de bloemen toont de Huawei meer natuurlijke kleuren, waar de Samsung de kleuren gaat satureren zodat de foto iets mooier lijkt (als je daarvan houdt).

Huawei-foto’s links, Samsung-foto’s rechts.

In mindere lichtomstandigheden doet de Galaxy S10 Plus het nog wel goed, maar gaan we naar slechte lichtomstandigheden, dan gaat het toch echt wel mis. Samsung heeft ook een kunstmatige intelligentie toegevoegd die scènes kan herkennen en als het een donkere omgeving herkent, zal het een nachtfoto activeren. Daarbij moet je je toestel erg stil houden, want anders ziet je foto er niet uit. Sowieso is de kwaliteit wat mager met veel ruis en weinig details. Google, Huawei en OnePlus hebben een veel betere nachtmodus.

Even nog over de kunstmatige intelligentie: die heeft nu 10 nieuwe scènes die het kan herkennen. Zo kent de functie nu ook het verschil tussen een kat en een hond, maar dat wil soms al eens mislopen: gisteren was ik binnenshuis ‘s avonds foto’s aan het nemen van de kat en de camera dacht dat het een hond was. De AI kan je nu ook helpen bij het verbeteren van je compositie, dat erg cool is voor mensen die er weinig van weten. Zo zal het je bijvoorbeeld helpen om de horizon correct in beeld te brengen. Vaak doet de AI dus goed dienst, maar zoals verwacht gaat die soms ook de mist in. Geen erg, het is een leerproces, het wordt beter naarmate het meer gebruikt wordt.

Wat Samsung nog steeds niet goed heeft is de ‘Live focus’. Daarmee kan je een persoon of object scherpstellen en de rest wazig maken. Focussen op personen gaat meestal goed en de functie houdt de persoon ook goed scherp, behalve dan de haren waar alle smartphones moeite mee hebben. Maar objecten en dieren is een heel ander geval want daar heeft de S10 Plus het moeilijker mee om de focus vast te houden. Ik heb vaak dat ik zogezegd te dicht of te ver verwijderd ben, maar op andere momenten doet de functie het wel als ik op dezelfde afstand sta. Dit werkt bij andere smartphones gewoon beter en dat is jammer… Wat wel leuk is, zijn de nieuwe ‘Live focus’-effecten: spin, zoom en kleur. Ze maken alle drie je foto weer een beetje extra uniek, waarbij ik het kleur-effect de leukste vind: hierbij is de persoon of object in kleur en de achtergrond in zwart-wit.

In onderstaande foto zie je dat het onderste deel van de paal niet scherpgesteld is, terwijl dat wel zou moeten.

Deze effecten zitten ook in de selfiecamera’s, waardoor je erg leuke portretfoto’s kunt maken. Je neemt foto’s met de 10 megapixelcamera en de 8 megapixelcamera is er uitsluitend voor diepte-registratie. Je kan wel schakelen tussen standaard en een wijdere selfie, maar dat is puur softwarematig. Ik ben nog steeds niet omver geblazen door de selfiecamera’s, dat is waarschijnlijk omdat ik niet zo’n selfie-nemer ben. De fotokwaliteit van de selfiecamera’s zijn erg goed met veel detail, in goede lichtomstandigheden. In mindere lichtomstandigheden, en dat moet zelfs niet veel minder zijn, gaat de kwaliteit snel naar beneden met veel scherpteverlies. Dat komt door waarschijnlijk door de agressieve ruisonderdrukking, die alle telefoons hebben, maar bij de S10 Plus staat die misschien net iets te agressief ingesteld. Ik heb liever wat meer scherpte en dan ook wat meer ruis, dan een vervaagde selfie.

Er zijn ook beauty-modussen aanwezig, maar die staan gelukkig allemaal standaard uit.

Video’s

Als laatste wil ik het nog kort even hebben over de videokwaliteiten van de S10 Plus. Deze heeft een flinke upgrade gekregen, eentje dat ik graag in elk toptoestel dat in 2019 uitkomt wil zien: je kan filmen in 4K met 60 beelden per seconde (fps). Dat geldt wel enkel voor de standaard camera, de Ultra Wide en telefotolens kunnen ook in 4K, maar dan wel 30 fps.

Daarbij is de opname van geluid ook erg goed, ik ben vrij zeker dat de S10 Plus geluid opneemt via beide microfoons in het toestel, waardoor je stereogeluid hebt.

Er is ook een nieuwe Super Steady Stabilisatie-functie toegevoegd, maar die is er enkel als je in Full HD (1080p) opneemt. Deze zou moeten concurreren met actiecamera’s zoals de GoPro, maar dat lijkt voor nu enkel een claim die ze nog niet kunnen waarmaken, zo goed is die stabilisatie echt niet.

Software

De Samsung Galaxy S10 Plus draait op de laatste software-versie: Android Pie, maar zoals we gewoon zijn van de Zuid-Koreaanse fabrikant zit er bovenop de Androidsoftware nog een Samsung-skin. De dagen van TouchWiz zijn gelukkig al lang achter ons en Samsung heeft ook afscheid genomen van hun Samsung Experience-skin.

Eind vorig jaar kondigde Samsung One UI aan op het Samsung Developers Conference in San Francisco, waar Androidworld ook aanwezig was. Deze nieuwe software-skin introduceert een volledig nieuw uiterlijk dat ervoor moet zorgen dat alle belangrijke zaken binnen handbereik zijn, ook op grote telefoons. Zo zorgt het ervoor dat veel zaken naar de onderste helft van het scherm worden geplaatst en dat minder belangrijke zaken op de bovenste helft van het scherm staan. One UI is ondertussen op de meeste vlaggenschepen van Samsung te vinden is en ook de S10-reeks wordt standaard geleverd met One UI versie 1.1 en de beveiligingsupdate van februari 2019.

Nadeel van dit nieuwe uiterlijk is dat we niet meer over icoontjes kunnen spreken, maar echt wel iconen moeten zeggen. Ze zijn echt gigantisch en het lijkt wel of Samsung deze heeft gemaakt voor senioren die niet meer goed kunnen zien. Ze zijn echt storend groot, maar gelukkig kan je dat wel aanpassen in de instellingen bij ‘Thema’s’.

Verder is de nieuwe Samsung-software geweldig! Nooit gedacht dat ik dat ging zeggen, maar hey, het is gebeurd. De Samsung Galaxy S10 Plus is het eerste toestel van Samsung dat echt vlot en soepel aanvoelt, net zoals je stock Android zou gebruiken op een Pixel-telefoon. Oké, dat laatste is misschien nog net niet helemaal waar, maar One UI op de S10 Plus kan me echt bekoren.

Nog een plus voor de Galaxy S10 Plus is de donkere modus in One UI. Daarmee krijgen de standaard Samsung-apps een donker uiterlijk, maar worden de instellingen en dergelijke ook donker gekleurd. Google is ook bezig met een donkere-modus voor Android Q, maar Samsung is Google dus een stapje voor en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Natuurlijk moet ik het ook nog over Bixby hebben, maar dat zal heel kort zijn: het is nog steeds niet wat het moet zijn, dus maak gebruik van de mogelijkheid om de knop te koppelen naar welke andere app je maar wil.

Voorgeïnstalleerde apps

Samsung zou Samsung niet zijn, als het je niet zou overladen met een hele hoop eigengemaakte apps. Sinds kort staan deze niet allemaal meer voorgeïnstalleerd op je telefoon, maar vraagt Samsung bij het instellen van de telefoon (als je hem de eerste keer opstart) welke apps van Samsung je wil installeren.

Dit is naar mijn mening een veel betere oplossing dan ze op te dringen bij de consument. Toch zal je zien dat de Samsung Browser wel al standaard voorgeïnstalleerd staat, net zoals de email-app. We zijn dus nog niet waar we moeten zijn, maar Samsung neemt stappen in de goede richting. Het is trouwens niet nieuw, want dat was bij de Note 9 (en ik geloof bij de S9 ook, maar ben niet meer zeker) ook al het geval.

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Samsung biedt ten minste twee jaar vanaf de productintroductie software-ondersteuning voor zijn smartphones aan. Dit zijn beveiligingsupdates, security- en bug fixes. Dit betekent niet dat ze na twee jaar stoppen met de software-ondersteuning. De Galaxy S10 Plus kan rekenen op drie jaar ondersteuning voor beveiligingsupdates en deze worden regelmatig uitgebracht.

Samsung is nooit geweldig geweest in het up-to-date houden van zijn toestellen en het zal nog afwachten zijn hoe dat met de S10-reeks zal zijn. Aan de andere kant heeft Samsung sinds de komst van Project Treble, in Android Pie, toch al stappen vooruit gezet. Zo is de nieuwe One UI ook beschikbaar voor de Galaxy S8 en worden beveiligingsupdates tegenwoordig sneller uitgebracht.

Conclusie

De Samsung Galaxy S10 Plus is de te kloppen smartphone van het jaar. Samsung heeft de lat hoog gelegd en dat zal de concurrentie merken! Voor het eerst is een toestel van Samsung niet alleen een krachtbeest als het er echt op aan komt, maar ook bij de dagelijkse handelingen merk je nu meer als tevoren dat het toestel razendsnel en super vlot werkt. Daarbij wist Samsung me ook te verrassen met de accuduur die heel erg goed is. Ik kan makkelijk de dag doorkomen op één laadbeurt en dat was bij vorige toestellen toch niet altijd even makkelijk als met de S10 Plus. Samsung levert jaar na jaar de beste schermen in smartphones en dit jaar is dat zeker niet anders. Ook de experts van DisplayMate noemen dit het meest accurate scherm dat ze ooit getest hebben.

Helaas is niet alles perfect, zo heeft Samsung de powerknop misplaatst door die iets hoger te zetten dan we gewend zijn, waardoor je steeds je grip moet aanpassen. Hoewel de nieuwe One UI-software erg goed is, zijn de iconen belachelijk groot geworden. De camera maakt ook schitterende beelden, maar de portretmodus doet toch onder ten opzichte van de concurrenten en datzelfde kan gezegd worden over nachtfoto’s.

Wat mij betreft is de Samsung Galaxy S10 Plus de beste smartphone van dit moment, maar er hangt natuurlijk een serieus prijskaartje aan vast, namelijk 1000 euro. Grootste concurrent Huawei Mate 20 Pro is ondertussen voor 899 euro te krijgen en is dus ook geen slechte keuze. Is die prijs toch nog steeds te duur en kan je op vlak van camera wel wat compromissen maken, dan is de OnePlus 6T voor 579 euro misschien iets voor jou.

Positieve punten

+ Razendsnel
+ Scherm
+ Accuduur
+ One UI
+ Geweldige camera’s (ook selfie) in goede lichtomstandigheden

Negatieve punten

– Powerknop staat te hoog
– Iconen zijn belachelijk groot
– Portretmodus kan beter
– Nachtfoto’s zijn beter bij concurrentie

Samsung Galaxy S10 Plus kopen

De Samsung Galaxy S10 Plus is verkrijgbaar in de kleuren Prism Black (zwart), Prism White (wit) en Prism Green (groen). De duurste S10+ komt in Ceramic White (wit) en Ceramic Black (zwart) en krijgt de volgende adviesprijzen:

– Samsung Galaxy S10+ met 8 GB RAM en 128 GB opslaggeheugen – 999 euro

– Samsung Galaxy S10+ met 8 GB RAM en 512 GB opslaggeheugen – 1249 euro

– Samsung Galaxy S10+ met 8 GB RAM en 1 TB opslaggeheugen – 1599 euro

De Samsung Galaxy S10+ kan je aanschaffen via de officiële Samsung-shopMobielCoolblueBol.comBelsimpel en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij T-Mobile, VodafoneTelfort, KPN en Tele2

Hieronder vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=6923]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!