Samsung Galaxy Note 7: een stukje geschiedenis
Toen de Samsung Galaxy Note op de markt kwam, de allereerste smartphone met een voor die tijd belachelijk groot scherm, waren de meningen verdeeld. Na het succes van de eerste Note en de opvolgers, werd er een nieuwe categorie neergezet door Samsung. De phablet. Gelukkig gebruiken we dat woord niet meer zo vaak, inmiddels zijn dergelijke schermformaten toch de standaard geworden.
Met een 5,7 inch-scherm is de Samsung Galaxy Note 7 zeker niet klein, maar de doelgroep kan dit waarderen. De afgelopen week heb ik de Note 7 uitgebreid kunnen testen en deze gebruikt als mijn daily driver. Uiteraard heb ik alle facetten van deze potentiële topsmartphone getest, van de S Pen tot de irisscanner en natuurlijk de algemene prestaties. Mijn bevindingen lees je hieronder.
Design: herkenbaar maar nieuw voor Note-serie
De naam Galaxy Note 6 is overgeslagen door Samsung en dit is onder andere gedaan om de benaming van de Galaxy S- en Note-serie gelijk te trekken. Zodra je de Galaxy Note 7 in je handen hebt, begrijp je ook waarom. Het design van de Note 7 is redelijk gelijk aan de Samsung Galaxy S7 Edge. Uiteraard zijn er wel verschillen. Los van de S Pen, zijn ook de rondingen aan de bovenkant van het toestel iets lichter, hetgeen zorgt voor wat vloeiendere overgangen.
Verder zien we veel bekends. De Note 7 is zowel aan de achterzijde als aan de voorzijde afgerond. Dit wil dus zeggen dat deze smartphone alleen als curved op de markt is gebracht.
Dit leek een aantal jaar geleden een bijzonder gedurfde stap, maar door de successen van de Galaxy S6 Edge en S7 Edge is het nu een logische keuze geworden. Zelf ben ik dan ook nog steeds enthousiast over het afgeronde scherm. Persoonlijk niet zozeer door de functies, maar door de algehele ervaring. Zo geeft het consumeren van content in welke vorm dan ook een betere ervaring.
Door de enigszins nieuwe vormfactor ten opzichte van zijn voorganger is het prettiger om de Note 7 vast te houden. Het voelt ‘soepeler’ en dat klinkt wellicht vreemd voor een smartphone, maar zodra je het toestel in de hand hebt, zul je dit direct merken. Dit heeft onder andere met de symmetrie te maken die Samsung heeft doorgevoerd in het toestel. Wie zich zorgen maakt dat 5,7 inch groot is, ja dat is ook zo. Maar de Note 7 verbergt dit vrij goed en hij past nog steeds in mijn broekzak.
Aan de achterzijde vinden de camera en flitser, aan de voorzijde boven het scherm de tweede camera en irisscanner, maar daarover later meer. De Note 7 is uitgerust met een USB-C-aansluiting inclusief ondersteuning voor quickcharging. Dit is voor het eerst dat Samsung hiervoor kiest op een vlaggenschip en dit zal ook de reden zijn dat er een nieuwe Gear VR is uitgebracht, de virtual reality bril van de fabrikant. Terug is ook de microSDkaart-mogelijkheid in de Galaxy Note 7 en de IP68-certificering. Dit wil zeggen dat het toestel stof- en waterdicht is.
Samsung heeft met de Galaxy Note 7 een smartphone neergezet die het grote publiek zal aanspreken qua design. Niet te spannend, maar mede door het afgeronde scherm toch nog anders dan de rest.
Scherm: volhoudertje
Wie Samsung zegt, zegt Super AMOLED en daar is ook deze keer weer voor gekozen. Op de Note 7 vinden we een QHD (2560×1440 pixels) 5,7 inch-scherm en de kwaliteit hiervan is zoals je van Samsung mag verwachten. AMOLED-schermen hebben het kenmerk dat er diepe kleuren worden weergegeven, eventueel aan te passen via de instellingen. Zwart is ook echt zwart en Samsung is heer en meester in het maken en gebruiken van deze schermen, dat is op de Note 7 niet anders. Door het gebruik van het QHD-scherm zijn er geen individuele pixels zichtbaar, zoals ook het geval is bij alle recente vlaggenschepen.
Uniek aan de Note 7 is het feit dat er een HDR-scherm gebruikt worden. Dit staat voor High Dynamic Range en dit zorgt ervoor dat beelden nog realistischer worden weergegeven. Dit geldt vooral bij het tonen van lichte of donkere plekken op het scherm. In de dagelijkse praktijk merk je hier echter weinig van. Er is simpelweg weinig HDR-content aanwezig. Dit wil overigens niet zeggen dat het een slecht scherm, in tegendeel, maar het HDR-deel is voor de gewone consument niet bruikbaar. Er is al HDR-ondersteuning te vinden bij wat content op Netflix, maar dit is ook nog niet mobiel beschikbaar.
Prestaties: wat wil je nog meer
Bij een smartphone met een adviesprijs van € 849 mag je top-specificaties verwachten en dat is bij de Note 7 dan ook zeker het geval. Onder de motorkap vinden we voor de Nederlandse en Belgische versie een Exynos 8890-chipset geklokt op 2,6 GHz. Aan RAMgeheugen is 4 GB beschikbaar en dit moet in theorie voldoende zijn om prima prestaties te leveren. Dit blijkt ook bij dagelijks gebruik. In de periode dat ik de Samsung Galaxy Note 7 heb gebruikt, zijn er geen haperingen of andere noemenswaardige vertragingen opgetreden.
Gamen op de Note is prettig, door de goede prestaties, maar ook het relatief grote AMOLED-scherm maken het geheel aangenaam. De speaker op de Galaxy Note 7 vinden we aan de onderzijde en deze levert acceptabel geluid, vergelijkbaar met de S7-serie.
Samsung heeft niet beknibbeld op de prestaties van de Note 7 en dat is ook niet de bedoeling voor een smartphone met een dergelijke prijs.
Software: zou het echt gaan gebeuren?
De afgelopen jaren heb ik wel vaker kritiek geuit op de Samsung-software. De schil, TouchWiz, was aanwezig, druk en vooral veel van alles. De afgelopen periode is Samsung daar langzaam op teruggekomen en nu, in de laatste versie van TouchWiz op de Galaxy Note 7, is het allemaal net wat minder geworden en zijn er een aantal schermen op de schop gegaan. Ik begin steeds enthousiaster te worden over de software van Samsung. De versie van de Note 7 die ik getest heb, draait op Android 6.0.1.
Allereerst zijn de quicksettings vernieuwd. De looks zijn aangepast, de achtergrond is licht en het ziet er allemaal net iets meer standaard-Android uit. In het begin zit er nog een vrij irritante ‘bounce’ bij het openen van de notificatie-balk, maar deze is na verloop van tijd vanzelf verdwenen (ja echt). Wennen is wel het feit dat het lang indrukken van het WiFi-icoontje je niet meer naar de instellingen van WiFi brengt, maar de mogelijkheid geeft quicksettings aan te passen. Door op het pijltje onder het WiFi-icoontje (of andere buttons) te drukken, zullen de gewenste instellingen naar voren komen.
De stijl is doorgevoerd op meerdere plaatsen. Zo ook in de instellingen. Deze zijn meer in lijn met Android 7.0 Nougat, een update die op het moment van schrijven nog niet beschikbaar is. Wel weten we dat de Note 7 deze update snel zal krijgen. De instellingen zijn hierdoor veel overzichtelijker geworden, er zijn menu-items gegroepeerd en kun je niet vinden wat je zoekt, dan helpt Samsung door suggesties te geven onder elk instellingenmenu.
In de software is nog een opvallende, nieuwe functie aanwezig, een ‘blauw licht-filter’. Deze is handmatig aan te zetten, of automatisch te activeren tussen zonsondergang en zonsopgang. Hierdoor wordt, zoals de naam doet vermoeden, blauw licht gefilterd en dit is een stuk rustiger voor je ogen. Dit moet ervoor zorgen dat je ’s avonds makkelijker in slaapt valt, ook al heb je vlak daarvoor nog op je smartphone gekeken. Deze functie was al te gebruiken op Android via verschillende apps zoals bijvoorbeeld Twilight, maar nu ook standaard op Samsung-devices.
Dit maakt voor mij TouchWiz een stuk prettiger om mee te werken. De behoefte om een andere launcher te gebruiken is minder aanwezig en misschien stap ik daar wel vanaf bij een volgende versie van TouchWiz. Voor nu zijn er op de Note 7 in ieder geval een aantal nieuwe, praktische functies aanwezig die ook echt iets toevoegen aan het geheel. De samenvoeging van allerlei losse S Pen-apps tot één app (Samsung Notes), zorgt ook voor wat meer overzicht. Meer over het gebruik van de S Pen en de daarbij behorende software in de volgende sectie.
S Pen: minder is meer
Eén van de unieke functies aan de Note-serie is zonder twijfel de S Pen. Deze stylus zit opgeborgen in de rechterkant van het toestel en kan er eenvoudig uitgeklikt worden. Tijdens de presentatie van deze smartphone werd aangegeven dat het nu nog meer zou moeten voelen alsof je met een pen schrijft. In vergelijking met eerdere versies is er inderdaad weer een (kleine) verbetering opgetreden. Het voelt nu ‘zachter’ om mee te schrijven als het scherm aangeraakt wordt. Net als elk jaar, heeft Samsung ook weer geprobeerd meer waarde te bieden door nieuwe mogelijkheden te bieden met betrekking tot de S Pen.
Zo is één van de functies die ik regelmatig gebruikt heb, het schrijven direct op het startscherm. Nadat de pen eruit gehaald is (zonder het scherm te ontgrendelen) wordt het direct mogelijk een aantekening te maken op het scherm en deze eventueel vast te pinnen. Zo kun je deze snel openen en gebruiken indien gewenst.
In het menu dat verschijnt na het verwijderen van de S Pen zijn een aantal opties toegevoegd. Hieronder valt het vergrootglas. Zoals de naam doet vermoeden, kun je hiermee teksten of afbeeldingen vergroten door er met de S Pen over te hoveren. Voor mij persoonlijk geen bijzonder nuttige functie, maar er zullen ongetwijfeld mensen hun voordeel mee kunnen doen.
De vertaalfunctie is nuttiger. Door een woord in bijvoorbeeld het Engels te selecteren, zal er automatisch naar een vertaling gezocht worden als deze functie is ingeschakeld. Om hier gebruik van te maken moet de juiste taal geselecteerd worden en dient er een actieve internetverbinding te zijn, anders werkt vertalen helaas niet.
Met de selectiemodus, kan er een screencast (schermopname) gemaakt worden van een bepaald deel van het scherm. Stel je wil een video opnemen en als GIF delen, dan selecteer je het venster van de video met de S Pen. Vervolgens kan dit opgeslagen worden als screencast om er daarna een GIF van te maken. Denk hierbij aan GIFjes van bijvoorbeeld YouTube-video’s of andere content. Hiermee kun je je creatieve geest de vrije loop laten.
Net als bij vorige versies van de S Pen op de Note kan er geschreven worden, maar ook getekend of is het mogelijk een creatieve uitspatting toe te voegen aan een afbeelding of screenshots. Dit gebeurt voornamelijk binnen de nieuwe app Samsung Notes, een samenvoeging van Action Memo, Memo, Scrapbook en S Note. Hierdoor wordt het aantal S Pen-apps een stuk overzichtelijker. Pen.Up is nog steeds aanwezig, een app die het mogelijk maakt jouw creaties te delen met de rest van de wereld.
Persoonlijk zou ik geen dagelijkse S Pen-gebruiker zijn in de vorm van aantekeningen of de creatieve functies. Wel zou ik het gebruiken om (af en toe) mee te navigeren of het maken van opnames van een bepaald schermdeel. Neemt niet weg dat Samsung weer heeft geprobeerd nieuwe functies toe te voegen om de S pen beter te maken.
Irisscanner: bruikbaar of gimmick?
De irisscanner is misschien wel de meest unieke functie van de Galaxy Note 7. Met deze speciale scanner, die boven het scherm zit aan de voorzijde, is het mogelijk om de smartphone te ontgrendelen. Dit is niet alleen (af en toe) praktisch, maar ook veiliger dan een vingerafdrukscanner.
Zelf stond ik na de preview een aantal weken geleden redelijk sceptisch tegenover deze functie (of gimmick). Nu, na een week actief gebruik ben ik wel wat positiever geworden, maar is het wat mij betreft zeker niet de killerfeature van de Note 7. Dit heeft een aantal redenen. Allereerst is voor mij persoonlijk de vingerafdrukscanner een stuk sneller. Dit heeft vooral te maken met het feit dat, zodra ik de smartphone uit mijn zak haal, mijn vinger al op de scanner heb liggen. Op deze manier is het toestel al ontgrendeld alvorens ik ernaar gekeken heb.
Instellingen irisscanner
De irisscanner heeft iets meer acties en dus tijd nodig om het toestel te ontgrendelen. Zo dient er eerst over het scherm geveegd te worden, alvorens de iris gescand kan worden. Dan kwam het toch nog regelmatig voor dat het toestel net wat scheef scande (of dat lag aan mijn hoofd, kan ook;)). Het ontgrendelen gaat relatief snel, maar toch waren er af en toe een paar seconden nodig om het toestel bruikbaar te maken.
In de preview schatte ik het foutpercentage met mijn bril op zo’n 50%, maar dit is bij dagelijks gebruik vele malen beter. Met bril (of zelfs zonnebril) was het toestel in 90% van de gevallen in staat om mijn smartphone binnen één poging te ontgrendelen.
Toch denk ik dat de irisscanner van de Note 7 een gimmick is. Het gebruiksgemak is nog niet groot genoeg omdat er teveel handelingen uitgevoerd dienen te worden. Zodra we één of twee generaties verder zijn, zal dit waarschijnlijk sterk verbeterd zijn, net als bij de vingerafdrukscanner. Pluspunt is wel, de irisscanner en vingerafdrukscanner kunnen beiden, tegelijkertijd, als ontgrendelmethode dienen. Ik laat de irisscanner nog even aanstaan, maar of dat nog heel lang gaat zijn…
Accu: scherm vraagt, accu geeft
Bij de accu heeft Samsung een interessante keuze gemaakt. Waar er in de S7-serie een 3600 mAh-accu gebruikt werd, komt de Note 7 met 3500 mAh iets lager uit. Door het grotere QHD-scherm is dit potentieel nadelig, maar in de praktijk viel dit erg mee. De kleinere accu heeft waarschijnlijk te maken met de ruimte die de S Pen inneemt in de smartphone. Ten opzichte van de vorige Note is er 500 mAh bijgekomen, waardoor de accu dus – in theorie – langer mee moet gaan.
Zoals eerder gemeld heeft de Galaxy Note 7 een USB-C-poort aan de onderzijde van de smartphone. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van de meegeleverde quickcharger om de smartphone snel op te laden. Dit kan eventueel ook door gebruik te maken van een draadloze lader.
Bij dagelijks gebruik heb ik geen issue gehad om het einde van de dag te halen. Het verschil met de Samsung Galaxy S7 Edge die beschikt over een kleiner scherm en grotere accu is minimaal. Bij dagelijks gebruik reken ik mezelf tot een gebruiker die zijn smartphone vrij intensief gebruikt om te bellen, uiteraard gebruikmaakt van internet en locatie en sync die continu aan staat.
Wil je graag accu besparen, daar heeft Samsung deze keer ook aan gedacht. Er is een speciale spaarstand aanwezig die onder andere de schermresolutie kan terugschroeven. Hierdoor wordt de accuduur verlengd, en wordt minder stroom gevergd door het scherm.
Over de accu van de Galaxy Note 7 hoef je je geen zorgen te maken, deze haalt het einde van de dag, ook met intensief gebruik en is vergelijkbaar met de S7 Edge.
Camera: klik, klik, klik
De Galaxy Note 7 is uitgerust met een 12 megapixel-camera die we kennen van de S7-serie. Hierdoor waren de verwachtingen hoog gespannen en ook hier komt de Note 7 zijn beloftes na. De autofocus is bijzonder snel en zorgt ervoor dat scherpstellen geen probleem is. Tevens zijn er een aantal nieuwe functies toegevoegd aan de camera-app van Samsung.
Het wisselen tussen camera-mogelijkheden kan nu gedaan worden door te swipen, in de praktijk werkt dit erg prettig. Naar links swipen geeft toegang tot de verschillende effecten die direct live bekeken kunnen worden. Eventuele extra filters zijn te downloaden. Swipe je naar rechts, dan verschijnen de instellingen van de Note 7 camera-app waarbij de modus gewijzigd kan worden en je bijvoorbeeld een live-uitzending kunt starten.
Met een diafragma van f1.7 zijn de foto’s ook in minder goede lichtomstandigheden goed te noemen op de Note 7. Dit in combinatie met de professionele stand en Optical Image Stabilization (OIS) maken de Samsung Galaxy Note 7 een prettige smartphone-camera die in veel gevallen een reguliere camera kan vervangen.
Conclusie
Met de Samsung Galaxy Note 7 heeft de fabrikant bewezen consumenten steeds beter te begrijpen. Het afgeronde scherm is aanwezig, maar ook veelgevraagde functies zoals de microSDkaart en waterdichtheid zijn weer terug.
De prestaties zijn dik in orde (en dat mag ook wel voor deze prijs), het scherm doet zijn werk naar behoren en ook de accuduur valt mee. De aanpassingen die Samsung aan de software heeft gedaan zorgen ervoor dat dit de goede kant op gaat en er zijn al wat elementen van Android 7.0 Nougat terug te vinden in de instellingen. De S Pen heeft er een aantal nuttige en minder nuttige functies bij gekregen, maar werk je graag met een stylus, dan is de Note 7 absoluut de smartphone om naar uit te kijken.
Met een stevige adviesprijs is de Note 7 het vooral waard voor de mensen die de toegevoegde waarde zien in de S Pen. De irisscanner is een potentieel uniek onderdeel, maar is naar mijn mening meer een gimmick dan een echte handige functie op dit moment. Met de Galaxy Note 7 doe je geen miskoop, maar koop je een degelijke, goed uitgevoerde topsmartphone met Android.
+ Scherm toont heldere en diepe kleuren
+ Prestaties zijn in orde
+ Camera, één van de beste van dit moment
+ Software is wat ingetogener
+ Accu in orde
+ Edge-scherm werkt prettig
– Vrij prijzig
– Nieuwe functies S Pen niet extreem veel toegevoegde waarde
– Irisscanner is nog een gimmick, geen ideale functie
Beschikbaarheid
De Samsung Galaxy Note 7 is vanaf nu te bestellen met een adviesprijs van € 849. Een overzicht van de actuele prijzen zijn in onderstaande tabel te vinden.
[tds=4810]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten