Samsung heeft met de Galaxy M52 een midrange telefoon uitgebracht met een opmerkelijke cameraopstelling, scherm en chipset gezien zijn prijs. Het toestel is een voordeligere variant van de Galaxy A52s, maar heeft het merk op de juiste aspecten bezuinigd? Ontdek het in deze review.
Samsung Galaxy M52
De Galaxy A52 en de voorlopers van deze telefoon waren telkens een van de populairste toestellen voor Samsung. Het is dan ook niet gek dat het bedrijf er geen genoeg van krijgt en regelmatig varianten uitbrengt. Dit jaar kwam er sowieso al een 5G- en 4G-versie van de Galaxy A52. In de zomer volgde dan de Galaxy A52s: een verbeterde versie met een krachtigere chipset.
Als je de Galaxy M52 bekijkt, dan merk je dat er heel wat zaken veranderd zijn, en je kan het nauwelijks een variant noemen van de A52. Hij heeft een groter scherm, een camera minder en de behuizing kreeg een ander design en afwerking. De M52 komt nog het dichtst bij een soort van Fan Edition van de Galaxy A52. Hij kost 379 euro en dat is een stuk goedkoper dan Samsung Galaxy A52s die voor een adviesprijs van 449 euro te koop is. Word jij straks een fan van deze M52? Dat kom je te weten in de review.
Specificaties
– Lees verder onder de specificaties –
Samsung Galaxy M52 | |
Afmetingen | 164,2 x 76,4 x 7,4 mm |
Gewicht | 173 gram |
Scherm | 6,7 inch FHD+ Super AMOLED, 120 Hz |
Processor | Qualcomm Snapdragon 778G, 2,4 GHz |
Werkgeheugen | 6 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB |
Camera’s achter | 64 MP hoofdcamera met f/1.8, 12 MP groothoekcamera met f/2.2, 5 MP macrocamera |
Camera’s voor | 32 MP met f/2.2 |
Accu | 5.000 mAh, 25W snelladen |
Software | Android 11, One UI 3.1 |
Kleuren | Icy Blue, Blazing Black |
Extra’s | microSD-slot, vingerafdrukscanner aan de zijkant, 5G |
Adviesprijs | 379 euro |
Goedkoper design met een misser
We zeiden al dat de Galaxy M52 heel wat gemeen heeft met de Galaxy A52-varianten, maar er zijn ook nog genoeg verschillen. Samsung wil immers de prijs van deze Galaxy M-telefoon drukken om een aantrekkelijke prijs mogelijk te maken.
Eén manier om dat te doen, is met het design. De Galaxy A52-toestellen was al volledig van plastic gemaakt, maar de M52 voelt nog net iets goedkoper. Het toestel heeft een glanzende afwerking waar vingerafdrukken onvermijdelijk zijn. Toch heeft de M52 wel een leuk gestreept patroontje op de achterkant. Achterop zit ook de cameraopstelling met drie lenzen.
De M52 ligt goed in de hand en gezien de grootte van het toestel is hij verrassend licht. Mijn duim vind makkelijk de vingerafdrukscanner aan de zijkant, alleen zitten de volumeknoppen onnodig hoog. Een goed aspect aan de telefoon is dat hij plaats heeft voor een microSD-kaart, maar ik miste dan weer de 3,5 mm audiojack die op de andere Galaxy A52-toestellen wel aanwezig is.
Ontbrekende audiojack
Het ontbreken van die poort past niet helemaal bij dit toestel. Samsung zegt daarmee eigenlijk tegen de prijsbewuste consument die een dergelijke midrange telefoon overweegt om maar snel over te schakelen op draadloze audio. Die bedrade headsets die je thuis hebt liggen, kan je maar beter opbergen. Toch verwacht Samsung, met het oog op de midrange en budgettelefoons van 2022, dat we snel aan gewend raken.
Los daarvan is ook de enkele luidspreker aan de onderkant ontzettend gemiddeld. We zien sommige merken met veel interessantere dubbele speakers aandraven bij hun midrange telefoons. Het dan dus wel, maar Samsung kiest ervoor om ook op dit aspect de prijs te drukken. De Galaxy A52-modellen komen met meer capabele dubbele speakers.
Slapende vingerafdrukscanner
Ik heb de laatste jaren geen al te beste ervaringen gehad met vingerafdrukscanners op midrange toestellen van Samsung, en helaas was ook de M52 geen hoofvlieger op dat vlak. De scanner werkt erg snel, maar alleen als hij niet ligt te slapen. Het komt te vaak voor dat ik mijn duim op de scanner plaats en er helemaal niets gebeurt. Pas als ik dan wrijf met mijn duim, maakt de scanner opeens contact en ontgrendelt hij snel.
Kwalitatief scherm
Het 6,7 inch scherm van de Galaxy M52 is een van de sterkste aspecten van dit toestel. Niet alleen is het groter vergeleken met het 6,5 inch scherm van de Galaxy A52-toestellen, maar de kwaliteit is ontzettend goed. De kleuren zien er prima uit en de maximale helderheid is hoog. Ik kon het scherm probleemloos aflezen in sterk zonlicht. De automatische helderheidsfunctie werkte ook erg goed.
Verder is er nog de verversingssnelheid van 120Hz die soepele animaties mogelijk maakt. Standaard staat 120Hz ook ingesteld, maar gebruikers kunnen ook voor 60Hz kiezen als ze willen dat hun smartphone iets zuiniger werkt. Houd er rekening mee dat deze telefoon geen LTPO-scherm heeft zoals bij vlaggenschepen. LTPO is een techniek waarbij de refreshrate wordt aangepast afhankelijk van de content die je op het scherm bekijkt.
De Snapdragon 778G is een alleskunner
Samsung gebruikt dezelfde Snapdragon 778G-chipset met 5G-modem die ook een plaatsje kreeg in de Galaxy A52s. Deze chipset is een grote stap voorwaarts wat betreft prestaties als je kijkt naar de originele A52 en zijn Snapdragon 720G.
Dat merk je al meteen in het dagelijks gebruik, want alles loopt gewoon erg snel op de Galaxy M52. Apps openen en multitasken loopt zonder problemen. Daarnaast kan je de uitstekende prestaties van de Snapdragon 778G ook ontdekken in onderstaande benchmarks. De Samsung Galaxy M52 weet de meeste van zijn concurrenten in dezelfde prijsklasse van zich af te slaan, maar moet zijn meerdere erkennen in de OnePlus Nord 2. Al is dat zeker geen schande.
Zeker ook omdat de Snapdragon 778G eigenlijk goed is in zowat elke taak die je hem geeft. De meer veeleisende spellen kan deze chipset aan zonder dat framedrops te vervelend worden. Al heb je natuurlijk een vlaggenschip nodig als je de echt de beste game-ervaring wil op je telefoon met enkel de beste graphics en framerate.
Geweldige accuduur, matige snellader
Als je de Samsung Galaxy M51 met zijn 7.000 mAh gewend bent, zal je weinig enthousiast worden van de 5.000 mAh accu van zijn opvolger. Voor zowat alle andere smartphonegebruikers heeft deze telefoon een erg goede accuduur. Je haalt vlot het einde van de dag en in veel gevallen kon ik de telefoon ook de volgende ochtend nog gebruiken. Dat was ook het geval bij gebruik van de 120Hz-instelling van het scherm, die standaard actief is. Geen accuzorgen dus bij deze M52.
Waar ik minder positief over ben, zijn de snellaadmogelijkheden. Maar dat is eigenlijk een kritiekpunt dat geldt bij alle Samsung-toestellen. Heel wat merken verwennen ons met krachtige snelladers bij hun midrange en budgettoestellen, maar Samsung blijft wat achterop hinken met 25W. Hopelijk behoort snelladen tot de goede voornemens van het bedrijf in 2022. De oplader wordt overigens nog wel meegeleverd met de Galaxy M52
Camera
De cameraopstelling van de Galaxy M52 lijkt sterk op die van de Galaxy A52-modellen, maar er zijn wel een paar verschillen. Allereerst werkt de hoofdcamera zonder optische beeldstabilisatie (OIS), maar de telefoon moet het ook zonder een dieptecamera stellen.
Hieronder ontdek je de verschillende camerasensors:
- 64 MP hoofdcamera met f/1.8
- 12 MP groothoekcamera met f/2.2
- 5 MP macrocamera
- 32 MP selfiecamera met f/2.2
Hoofdcamera
Ik was over het algemeen tevreden van de beelden die de 64 MP hoofdcamera wist af te leveren. Afhankelijk van de lichtomstandigheden krijgen we soms foto’s te zien met veel verzadiging en daar is niet iedereen een voorstander van. Persoonlijk voeg ik zulke effecten ook liever toe in de nabewerking.
De camera heeft soms ook last van een beperkt dynamisch bereik en dat zie je in foto’s met tegenlicht die vrij moeizaam gaan. De camera krijgt nog meer moeite als je beelden neemt met donkere lichtomstandigheden, en al zeker als je foto’s neemt zonder een vaste hand. Dat is waar je optische beeldstabilisatie mist.
Toch zijn de meeste foto’s over het zeker aanvaardbaard gezien de prijs van het toestel. Niets schokkends. Je kan het als gemiddeld tot goed beschouwen.
Groothoekcamera
Traditioneel gebruiken fabrikanten een wat kleinere sensor voor de groothoekcamera en dat is ook aan de kwaliteit te zien. Wat ik als eerste al positief vind, is dat de kleuren in foto’s er niet radicaal anders uitzien dan bij de hoofdcamera. Al ga je de mindere kwaliteit wel zien als je foto’s van de hoofdcamera en groothoeklens naast elkaar legt. Wat in het bijzonder opvalt is dat foto’s van de 12 MP camera eerder wazig en vervormd zijn aan de randen.
Macrocamera
De macrocamera blijft altijd een beetje een nichedingetje, en de sensors kunnen doorgaans op weinig complimenten rekenen omdat ze in de praktijk maar zelden een interessante toevoeging zijn. In veel gevallen hou je meer details over wanneer je een foto met de hoofdcamera neemt en die vervolgens bijsnijdt.
Bij de cameraopstelling van de M52 is dat niet het geval. De 5 MP camera legt wel degelijk meer details vast. Toch zijn het nog steeds 5 MP foto’s en de kwaliteit is ook vrij inconsistent. De camera krijg het lastig wanneer de lichtomstandigheden minder dan ideaal zijn.
Nachtfoto’s
Ik nam op de Galaxy M22 zowel foto’s met de nachtfunctie als de gewone camerastand. De nachtfunctie slaagt er goed in om het beeld beter te belichten, maar wel ten koste van meer ruis. Toch kan ik me voorstellen dat er genoeg scenario’s zijn waarbij de functie een meerwaarde biedt. Belangrijk is om foto’s te maken met vaste hand en echt je tijd te nemen, want de camera stelt het zonder OIS. Ik zag dus geregeld wazige nachtfoto’s in de Galerij.
Selfies
De Samsung Galaxy M52 maakt behoorlijke selfies die genoeg details en prima kleuren hebben. De foto’s zijn goed, al werd ik veel minder enthousiast door de portretfoto’s. Deze cameraopstelling komt zonder een dieptecamera die de afstand van voorwerpen in beeld correct inschat. Het resultaat is dat het bokeh-effect er niet geweldig uitziet en delen van mijn haar wazig zijn in beeld.
Software
Samsungs M52 is dan wel in het najaar van 2022 uitgebracht, maar hij werkt wel nog steeds op Android 11 en Samsungs One UI 3.1-softwareschil. Samsung bracht deze telefoon namelijk uit in september, toen de Android 12-update nog volop getest werd op de Galaxy S21-reeks van het bedrijf.
Toch zorgt One UI 3.1 wel voor een erg prettige software-ervaring. De schil draait erg snel op de M52 en je krijgt niet te maken met vervelende fouten of vertragingen. Op het startscherm vind je een mix van Samsung-, Google- en Microsoft-apps. Heb je geen boodschap aan Outlook of LinkedIn, dan kan je deze apps gewoon verwijderen. Samsung Internet of de Galerij-app blijven wel voor altijd op het apparaat.
Daarnaast is het nieuwsoverzicht van Google Discover standaard actief op het startscherm. Als je de powerknop lang ingedrukt houdt, wil Samsung nog steeds graag Bixby voor je openen, maar je kan daar in de instellingen wel een stokje voor steken. Via die knop open je dan bijvoorbeeld de camera of een andere app op je telefoon. De Google Assistent starten met de powerknop is – voorlopig – nog geen optie.
Samsung heeft met One UI 3.1 een goede softwareschil die een paar leuke extra’s aan Android toevoegt. Voorbeelden zijn: de Jouw telefoon-app, de Quick Share-deelfunctie, oogbescherming en Edge-vensters. Alleen wijken de keuzes van Samsung soms te vaak af van een standaard Android-ervaring. Het is bijvoorbeeld een extra actie als je je apps alfabetisch wil sorteren in de appdrawer, waardoor de gebruiker die wat minder feeling heeft met tech straks zijn apps niet terugvindt.
Let op het updatebeleid
Samsung staat verder bekend om zijn uitstekende updatebeleid, maar bij de Galaxy M-reeks maakt het merk wel compromissen. Bij deze reeks is prijs-kwaliteit de focus en dat gaat te koste van het aantal versie-updates die Samsung belooft. Voor toestellen uit de Galaxy S- en Galaxy A-reeks gelden drie versie-updates, maar voor de M-toestellen zijn die garanties er niet. Dat raakte recent nog bekend toen Androidworld aan alle smartphonemerken vragen stelde over het updatebeleid.
In zo’n geval moet je als gebruiker met het ergste rekening houden, namelijk dat de telefoon mogelijk helemaal geen nieuwe Android-versie krijgt. Al hoeft dat in de praktijk niet zo te verlopen, want de Galaxy M51 uit 2020 draait inmiddels op Android 11. Daarnaast weten we dat de Galaxy M52 recht heeft op vier jaar beveiligingsupdates, dat is in lijn met de andere Samsung-telefoons.
Conclusie
De Samsung Galaxy M52 heeft heel wat te bieden, want hij heeft een uitstekend scherm, een chipset die sterke prestaties neerzet en een accu die vlot door de dag leidt. Dat zijn alvast drie sterke pilaren. De camera presteert dan weer gemiddeld gezien de prijs, en zolang dat aspect voor jou niet het belangrijkste is, is het zeker geen dealbreaker.
Minder goed aan deze telefoon is jammer genoeg het design. De achterzijde trekt veel vuil aan, ze voelt eerder goedkoop en de knoppen staan niet erg handig. Toch zal het dunne ontwerp en lichte gewicht mogelijk wel mensen aanspreken.
En dan zijn er nog een paar details waar Samsung de mist ingaat. De vingerafdrukscanner is niet altijd betrouwbaar, de speakerkwaliteit is vrij teleurstellend en er is geen audiojack. Al heeft de telefoon wel een goede softwareschil als sterkhouder en een updatebeleid dat vier jaar beveiligingsupdates garandeert.
Ben je dus op zoek naar een telefoon met een mooi scherm, goede (accu)prestaties en lange ondersteuning, dan haal je voor een interessante prijs een goede telefoon in huis met de Galaxy M52. Al zijn bij de Galaxy A52s het betere waterbestendige ontwerp, de audiojack en de camera met optische beeldstabilisatie zeker ook de meerprijs waard.
Alternatieven voor de Samsung Galaxy M52 zijn: de OnePlus Nord 2 (379 euro), Samsung Galaxy A52s (387 euro), Motorola Edge 20 Lite (323 euro) en Xiaomi Redmi Note 10 Pro (318 euro).
Samsung Galaxy M52 kopen
De Galaxy M52 5G is nu beschikbaar in de kleuren Icy Blue en Blazing Black voor een adviesprijs van 379 euro. Hij is alleen online verkrijgbaar.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De A52S is nu te koop bij Vandenborre voor 369 euro. Dit voor de 256 GB versie. 128 GB versie ook in promotie.
Voor mij geen samsung mobiel meer never. Heb nog een tab 5e met oled als die niet meer word ondersteunt dan vervalt deze ook. Ga ik op ander merk over.