De Galaxy M22 is een veelzijdige budgettelefoon van Samsung met die voor 239 euro in de winkels ligt. De M22 is veelzijdig vanwege het AMOLED-scherm, de grote accu, vier camera’s en voldoende werkgeheugen. Wat je allemaal kunt verwachten van deze veelzijdige telefoon, lees je in deze review.
Samsung Galaxy M22
Samsung geeft aan dat je bij de M-serie veel voor weinig krijgt, “zoals je gewend bent van de M-serie”. Opvallend is dan ook de hoge refresh rate van 90 Hz voor het scherm, een eigenschap die je niet veel in deze prijsklasse ziet. Daarnaast krijgt de telefoon een mooi AMOLED-scherm, een grote 5.000 mAh accu en voor bijna elke gelegenheid een camera. Ik de zwarte uitvoering van de Samsung Galaxy M22 een tijdje mogen gebruiken. In deze review neem ik de plus- en minpunten van deze veelzijdige budgettelefoon met je door.
Specificaties
Samsung Galaxy M22 | |
Behuizing: | Plastic (achterzijde), plastic (voorzijde) |
Scherm: | 6.4 inch AMOLED HD+ (1600 x 720 pixels) |
Processor: | MediaTek Helio G810 |
Werkgeheugen: | 4 GB |
Opslagcapaciteit: | 128 GB |
Camera’s achter: | 48 MP hoofdcamera, 8 MP groothoekcamera, 2 MP dieptesensor, 2 MP macro-camera |
Camera’s voor: | 13 MP |
Accu: | 5000 mAh, tot 25W snelladen |
Androidversie: | Android 11 |
Extra’s: | Vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop |
Kleuren: | zwart, blauw en wit |
Adviesprijs: | 239 euro |
Wat zit er (niet) in de doos
- 15 watt oplader
- Usb-c-kabel
- Simpinnetje
- Handleiding
Samsung Galaxy M22: de pluspunten
1. Superlange accuduur
De Samsung Galaxy M22 wist me te verrassen met een ongelofelijke 5.000 mAh-accu. In combinatie met de zuinige chipset en het HD-scherm, red je het met gemak 1,5 Ã 2 dagen zonder tussendoor bij te hoeven laden. In de doos zit een 15 watt-lader. Wil je wat meer snellaadkracht, dan kan je de telefoon met een 25 watt oplader opladen. Daarmee heeft deze aantrekkelijk geprijsde Galaxy M22 dezelfde snellaadprestaties als de high-end Galaxy S21 Ultra.
2. AMOLED-scherm
Mooie kleuren en diepe contrasten, dat is wat je te zien krijgt op een AMOLED-scherm, en laat de M22 nu zo’n scherm hebben. Zo’n AMOLED-scherm is net als het 25W-snelladen een uitzondering in dit prijssegment, en dus zeker een pluspunt. Wat ook opvalt is de aanzienlijke 600 nits helderheid, wat eerder gewoon is bij midrange telefoons. Hierdoor is de weergave van het scherm zowel binnenshuis als buitenshuis prima. Datzelfde geldt voor de 90 Hz verversingssnelheid die ervoor zorgt dat beelden en animaties veel soepeler worden weergegeven. De Galaxy M22 is hiermee ook Samsungs goedkoopste telefoon met een 90 Hz AMOLED-scherm. Mooi, al deze pluspunten voor het scherm! Toch heeft Samsung tegenover dit mooie scherm een groot minpunt gezet, en daarover lees je verderop in deze review meer.
3. Lange update-ondersteuning
De Samsung Galaxy M22 draait op Android 11, dat is de Androidversie die Google in 2020 heeft aangekondigd. Samsung geeft deze telefoon tot en met 29 september 2025 beveiligingsupdates. De M22 krijgt deze beveiligingsupdates de eerste 2 Ã 3 jaar per kwartaal en daarna eens per half jaar. In 2022 komt er een upgrade naar Android 12 en vervolgens komt Android 13 in 2023 naar de budgettelefoon.
- Overzicht: hoe lang updatet elk merk zijn Android-telefoons?
- Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?
- Krijgt mijn Samsung-telefoon Android 12? Bekijk hier het schema
4. De 3.5 mm koptelefoonaansluiting is er nog
De 3.5 mm koptelefoonaansluiting wordt steeds zeldzamer maar op goedkopere telefoons zie je deze aansluiting vaak nog wel. Dat geldt ook voor de Samsung Galaxy M22. Je kan dus met deze telefoon naar muziek luisteren met een bedrade koptelefoon (betere geluidskwaliteit dan bluetooth-koptelefoon) en tegelijkertijd de telefoon opladen.
3. Nette camera’s
De 48 MP sensor speelt op de M22 de hoofdrol. Er is daarnaast een 8 MP groothoekcamera, een 2 MP macrocamera en een 2 MP dieptecamera. Met deze vier camera’s aan de achterzijde heb je dus voor verschillende situaties de juiste lens. Veelal presteert de hoofdcamera goed in deze prijsklasse en dat geldt ook voor die van de Galaxy M22. De foto’s bevatten natuurlijke kleuren, niet teveel verzadigde tinten, en ook het contrast is prima. Bij zonsondergang is de witbalans prima en zijn de kleuren nog steeds nauwkeurig. Alleen bij nachtfoto’s neemt de scherpte snel af.
Zelfs de macrofoto’s van de 2 MP-camera zijn gedetailleerd, maar je moet wel een vast hand of statief hebben, aangezien autofocus ontbreekt. De 8 MP ultragroothoeklens maakt hij prima wijde foto’s met weinig vervorming aan de randen. De kleuren zijn hetzelfde als die van de hoofdcamera, prima dus, en dat geldt ook voor de witbalans. De selfies hebben het moeilijker met de witbalans maar de details zijn wel aanwezig.
De filmprestaties zijn eenvoudig, want hij filmt met 1080p en 30 frames per seconde.
Hoofdlens en groothoeklens
Portretfoto’s
Samsung Galaxy M22: de minpunten
1. Matige HD-resolutie
Zoals ik aangaf heeft de Galaxy M22 een mooi 6,4 inch AMOLED-scherm, maar de resolutie is met zijn 1600 bij 720 pixels wel aan de lage kant en dat zie je ook. Zeker als je een telefoon met een hogere resolutie gewend bent. Uiteraard is dit wel een kwestie van smaak, maar wat mij betreft doet die lage resolutie afbreuk aan het 90 Hz AMOLED-scherm en dat is jammer.
2. Matige prestaties
De M22 is een budgettelefoon, en dat zie je vooral aan de processor. De prestaties van de M22 komen van een MediaTek Helio G80-chipset, en die wordt bijgestaan met 128 GB opslag en 4 GB RAM. De Helio G80 is een 2,2 GHz chipset die met een 4G-modem komt. Nu heb ik de afgelopen 10 jaar heel, heel, veel telefoons in het budget- en middensegment getest, en ik vind het een prestatie hoe deze telefoons in die periode vooruit zijn gegaan op het gebied van snelheid. Geen enkele telefoon in de laatste paar jaar deed me weer denken aan die beginperiode waarin goedkopere telefoons over het algemeen langzaam waren. De Galaxy M22 weet me toch weer terug te brengen naar die beginperiode. Na een aantal uren met de telefoon als huisgenoot wist ik me al stevig te ergeren aan zijn haperingen, en zijn secondenlange vertragingen. Ik kan niet anders zeggen dat de M22 genoeg rekenkracht heeft voor de basishandelingen. Apps opstarten, vooral als je er meerdere in de achtergrond hebt draaien, kost gewoon moeite. De vingerafdrukscanner reageert daarentegen wel snel.
3. Geen 5G-ondersteuning
De Helio G80-processor van MediaTek heeft geen 5G-ondersteuning. Je kan dus niet, zodra het 5G-internet beschikbaar is, gebruik maken van de maximale internetsnelheid. Er is wel 4G-ondersteuning en in die snelheid is gelukkig al in de meeste gevallen ruim voldoende.
Conclusie
De Samsung Galaxy M22 is met zijn ups en zijn downs. De telefoon wist me te verrassen met de heerlijk lange accuduur, inclusief de mogelijkheid tot opladen via een 25 watt oplader. De telefoon heeft ook nog een 3.5 mm koptelefoonaansluiting, voldoende werk- en opslaggeheugen en camera’s die prima plaatjes afleveren in verschillende omstandigheden. Daarnaast kan een Galaxy M22-bezitter rekenen op een lange update-ondersteuning, want Samsung geeft deze ondersteuning ook voor zijn goedkopere telefoons.
Nog een pluspunt, het AMOLED-scherm met de 90 Hz verversingssnelheid en de hoge helderheid is een uitzondering in deze prijsklasse, en dus meer dan welkom. Helaas doet de lage schermresolutie wel afbreuk aan het mooie scherm, maar ergens zal Samsung water bij de wijn moeten doen om de prijs laag te kunnen houden. Wellicht is daarom ook gekozen voor minder goede prestaties en het achterwege laten van 5G-ondersteuning. Vind je deze minpunten minder relevant voor jouw dagelijks gebruik van een smartphone, dan is de Samsung Galaxy M22 een prima telefoon om mee te nemen in je overweging. Zoek je een telefoon met 5G zonder AMOLED-scherm, dan is de Galaxy A22 een goede optie. Hieronder vind je nog een aantal alternatieven.
Alternatieven voor de Samsung Galaxy M22 zijn: de OPPO A74 4G (239 euro), de Poco X3 Pro (209 euro), de Samsung Galaxy A22 5G (249 euro) en de Moto G60s (245 euro).
Samsung Galaxy M22 kopen
Voor de Samsung Galaxy M22 betaal je 239 euro en de smartphone is beschikbaar in de kleuren zwart, blauw en wit.
- Samsung Galaxy M22 kopen (4 GB/128 GB) – Samsung, Coolblue, Belsimpel – 239 euro
- Samsung Galaxy M22 kopen met abonnement
- Samsung Galaxy M22 kopen los toestel
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten