Samsung Galaxy A8
Deze review gaat over de Samsung Galaxy A8 en dat is het nieuwste toestel in de A-serie van Samsung. De serie kenmerkt zich door de goede bouwkwaliteit van midrange-toestellen. De behuizing ziet er premium uit en de specificaties zijn zijn vergelijkbaar met andere telefoons uit het middensegment. De A8 zit eigenlijk aan de bovenkant van dit segment en dat heeft hij niet alleen aan zijn premium features te danken.
Het is de premium richtprijs van 499 euro die maakt dat ik hem als een directe concurrent zie van de Samsung Galaxy S8. Deze is een jaar oud en kost je nu een paar tientjes meer. Hij zou over betere specificaties moeten beschikken, maar de kans is aanwezig dat hij minder lang updates gaat krijgen. Is deze nieuwe Samsung Galaxy A8 een betere koop dan de oude Samsung Galaxy S8?
Behuizing en design
De Samsung Galaxy A8 die ik mag testen is de goudkleurige variant. Het toestel ziet er op de eerste gezicht strak uit. Het glas op de voorkant is afgerond, maar niet zo schuin zoals bij de Samsung Galaxy S8. Heel eerlijk gaat mijn voorkeur uit naar deze design-keuze op dit toestel. Afgeronde randen zijn mooi, maar dienen in mijn leven geen nut. Een screenprotector ziet er altijd lelijk uit met dergelijke randen en zonder hoesje druk ik nog wel een op een verkeerde functie. Zelf vind ik het gevoel dat ik met mijn vinger over een rand ga niet prettig.
De achterkant van het toestel is ook van glas, maar in het begin was ik echt overtuigd dat het plastic was. Het zal iets met de kleur te maken hebben. De hoeken op de achterkant hebben wel meer de ‘Edge’-stijl.
Het geheel is omrand met aluminium en dat geeft de telefoon een premium afwerking. Hij is prettig om vast te hebben. Hij heeft een simpel design, maar het spreekt mij wel aan. Het ontwerp is echter niet vernieuwend te noemen, het zou ook saai gevonden kunnen worden. Het valt me op dat ik ondanks de glazen behuizing het toestel niet steeds schoon hoef te poetsen. Het is echt geen vingerafdrukken-magneet. Verder is het fijn dat het toestel waterdicht is met een IP68-certificering.
Deze telefoon in de A-serie is de eerste die afscheid neemt van fysieke knoppen op de voorkant, deze bevinden zich voortaan in het scherm. De onder-rand van het toestel is niet per se heel dun, maar wellicht net te dun om voor fysieke knoppen te kiezen.
De camera en vingerafdrukscanner zijn ietsje dieper geplaatst dan de behuizing zodat je het toestel plat kan neerleggen en je de lens niet beschadigd.
Wat me verder nog opviel aan de behuizing is dat er twee afzonderlijke simkaart-trays in zitten. Eén bovenop en één aan de zijkant, je hoeft nu bij het uitbreiden van je geheugen geen simkaartje te lozen. Ik snap wel dat door dit soort keuzes de telefoon iets groter wordt dan misschien nodig is.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Dit scherm wordt door Samsung ook een Infinity Display genoemd. Ik dacht altijd de term “infinity” sloeg op de randloze zwembaden en ik vond die term ook goed gevonden voor het scherm van de Samsung Galaxy S8. Je ziet bij zo’n zwembad geen rand, omdat het water er overheen valt. Bij de Samsung Galaxy A8 is de rand nog best dik te noemen en ik moet mijn definitie, voor wat betreft Infinity, in een ander daglicht gaan zien.
Het effectieve scherm is met 5.6 inch kleiner dan de 5.8 inch in de Galaxy S8. Dat verklaart ook het weinig indrukwekkende scherm-tot-body-ratio van 75.6 procent. Samsung had hier wel iets meer zijn best op mogen doen. De telefoon is groter dan nodig lijkt, maar in mijn broekzak kon ik het niet waarnemen. Hij voelt niet groot aan, maar hij is met 172 gram niet ook niet bijzonder licht.
Het scherm zelf is een Super AMOLED-scherm uit Samsungs eigen keuken. De kleuren zien er wat verzadigd uit zoals je van AMOLED-schermen van Samsung gewend bent. Het scherm van de Galaxy A8 heeft een blauwere tint dan dat van de Galaxy S8. Je ziet het als je ze naast elkaar legt, maar ik heb het niet als storend ervaren. Links zie je de Galaxy S8 en rechts de Galaxy A8.
Je hebt op het scherm dezelfde functionaliteiten die de Galaxy S8 ook biedt. Je kunt de tint aanpassen in verschillende standen en ik moet zeggen dat AMOLED-Bioscoop mij het beste bevalt. Het is verder ook mogelijk om ’s nachts een blauw filter in te stellen.
Prestaties
Na deze telefoon een aantal weken in gebruik te hebben gehad, ben ik erg te spreken over de snelheid van dit toestel. Het openen van applicaties gaat lekker snel. Alleen als je er meerdere op de achtergrond hebt draaien, merk je soms wel een hapering. Ook duurt het installeren van applicaties voor mijn gevoel iets langer dan dat ik op de Galaxy S8 gewend ben. In principe beschikt deze telefoon over snelle kernen in de CPU en in GPU. Het zijn er alleen iets minder dan we in de vlaggenschepen gewend zijn. De Galaxy A8 heeft twee Cortex A73-kernen. Ter vergelijking, de S8 heeft vier van deze A73-kernen, die allemaal ook nog iets sneller geklokt zijn. Daarnaast zal het bakken op het oude 14nm-proces van de aanwezige 7885-chipset ook een invloed hebben. De Exynos 8895 in de Galaxy S8 werd op het 10nm-proces gefabriceerd. Aan geheugen vinden we 4GB en is er een keuze tussen 32GB en 64GB. (Ik weet alleen niet of de 64GB-versie in de Benelux verkrijgbaar zal zijn)
Het verschil op grafisch vlak is nog wat groter. De Galaxy A8 beschikt over twee Mali G71-kernen. Dat zijn snelle kernen, maar het aantal is een stuk kleiner dan de 20 kernen waar de Galaxy S8 over beschikt. Het zou betekenen dat de Galaxy A8 het op het grafisch vlak wat moet laten afweten ten opzichte van de Galaxy S8. In de praktijk moet ik zeggen dat gamen prima gaat op toestel. Ik heb geen haperingen opgemerkt en ik hoefde de grafische kwaliteiten niet omlaag te schroeven.
Om het iets meer in beeld te kunnen brengen heb ik beide toestellen de AnTuTu-benchmark laten draaien. Het resultaat voldoet aan de verwachtingen. Op het grafisch vlak kan de A8 niet tippen aan de S8, de benchmark raadt zelfs aan spellen in te stellen op lage grafische kwaliteit. De eerste screenshot betreft de A8 de tweede de S8.
De processor kan beter meekomen. Natuurlijk niet zo goed als die van zijn oudere broer, maar hij wordt door AnTuTu ingeschat als een high-end processor. En eerlijk gezegd voelt hij in het dagelijks gebruik ook zo aan.
Accuduur
Op de accuduur van dit toestel is weinig aan te merken. Net als de Galaxy S8 heeft de A8 een capaciteit van 3000mAh. In de weken dat ik de A8 heb gebruikt heb ik me nooit druk hoeven maken of hij mijn dag wel zou volmaken. Zelfs op een dag waarbij ik intensief van het toestel gebruik maakte, redde ik het nog makkelijk. De software biedt verschillende spaarstanden, maar ik heb er geen nodig gehad. Het lukte mij op een dag een dikke 16 uur vol te houden terwijl ik het scherm zo’n vijf uur heb aangehad. Het was geen probleem om uren Spotify te luisteren, navigatie aan te hebben en lange telefoongesprekken te voeren. Ik heb de indruk dat de batterijduur van de Galaxy A8 gewaagd is aan die van mijn Galaxy S8. Wel is het goed te vermelden dat de batterij van de S8 al wel een jaartje ouder is en dat de A8 niet draadloos op te laden is.
Vingerafdrukscanner
Allereerst is het prettig te constateren dat over de plaatsing van deze scanner iets beter is nagedacht. Hij is op de achterkant onder de camera geplaatst en hij is makkelijk te vinden, ook met één hand. De scanner zelf reageert echt supersnel. Hij herkent mijn vinger goed, het is altijd in één keer raak. Hij was zelfs keer op keer sneller dan de Galaxy S8 en dat kwam niet omdat ik de scanner niet kon vinden.
Gezichtsherkenning
De Samsung Galaxy A8 kan ook met gezichtsherkenning ontgrendeld worden. Ik heb het ingesteld en het valt me op hoe snel hij ontgrendelt. Je moet wel over voldoende licht beschikken, want anders doet hij het niet. Wat ik niet handig vind is dat je je eigen gezicht niet ziet, zodat je beter weet waar je je camera op moet richten.
Geluid
Het toestel dat ik mocht testen werd geleverd zonder toebehoren dus ik kan weinig zeggen over extra’s en de kwaliteit ervan. Over de kwaliteit van het geluid uit de 3.5 mm jack heb ik niets aan te merken. Het geluid via de koptelefoon klinkt prima.
Je kunt niet heel veel verwachten van de speakers in de meeste telefoons. In dit toestel is er gekozen voor een enkele speaker die zich aan de zijkant boven de powerknop bevindt. Deze positie klinkt vreemd, maar ik vind hem handiger dan bij de Galaxy S8 het geval is. Ik leg nooit meer per ongeluk mijn vinger op de speaker. Het volume dat er uitkomt is behoorlijk en het klinkt zelfs iets voller dan dat van mijn Galaxy S8. Ik kan zelf stereo-speakers wel waarderen, maar die vind je op dit toestel niet. In mijn optiek was er op dit toestel wel ruimte voor geweest. Als je minder belang hecht aan stereogeluid, dan is deze speaker prima.
Camera
Foto’s
Deze telefoon lijkt hoog in te willen zetten als het gaat om het maken van mooie foto’s. Op papier lijken de specifaties van de lenzen prima in orde. Hij heeft een 16MP camera en dat lijkt op papier iets beter dan de 12MP camera van de Galaxy S8. Er is HDR aanwezig en dit wordt door Samsung bestempeld als “rijke kleuren”. Ik heb een aantal foto’s gemaakt met de beide Galaxy’s en met de HDR-stand aan en uit. De eerste foto is de Galaxy A8 en de tweede de Galaxy S8. Eerst de foto’s zonder HDR:
Nu de foto’s met HDR aan:
De standaardinstellingen bij de Galaxy A8 zien er duidelijk het minst aantrekkelijk uit. Met de rijke kleuren aangezet wordt het geheel wel een stuk mooier, of ‘rijker’ zoals je wilt. Stuk voor stuk zijn de foto’s prima, maar ik constateer wel dat de kleuren van de Galaxy S8 standaard voller zijn en dat ik ook in de HDR-stand de foto’s van Galaxy S8 de voorkeur geef.
Foto’s met weinig licht
De camera op de achterkant heeft een diafragma van f/1.7 en als deze net zo goed is als die van de Galaxy S8, dan heb ik hoge verwachtingen. Samsung heeft zichzelf inmiddels bewezen telefoons te maken die met weinig licht uit de voeten kunnen. Ik heb een tweetal foto’s gemaakt bij weinig licht. De eerste foto is door de A8 gemaakt en de tweede door de S8. Ik vond het lastig te zeggen welke foto ik mooier vindt, maar ik neig toch iets meer naar de foto gemaakt door de S8. Het verschil is klein, maar ik heb het gevoel dat de S8 toch net wat meer kleurdiepte geeft aan de foto.
Op het selfie-vlak zijn mijn verwachtingen bij aanvang al iets hoger gespannen. Op de voorkant vinden we twee camera’s, één van 16MP en één van 8MP met een diafragma van 1.9. Dat laatste is wel iets minder dan de f/1.7 van de Galaxy S8. Dankzij de tweede camera, is het mogelijk foto’s te te maken met het zogenaamde Bokeh-effect. Foto’s van jezelf met een wazige achtergrond doen het nou eenmaal goed.
De functie werkt makkelijk, je kunt tijdens het maken de wazigheid aanpassen naar wens. Wil je dit achteraf doen, dan kan dat ook. Het ziet er mooi uit, maar wanneer je een andere focus wil kiezen dan je gezicht, vind ik het effect wat tegenvallen. Je hoofd blijft ongeveer even scherp (heel iets waziger) en het gekozen onderwerp wordt dan scherp. Anders dan de mogelijkheid Bokeh-foto’s te maken, heeft de extra camera geen extra functie.
Ik moet zeggen dat ik weinig heb aan te merken op de kwaliteit van de foto’s die de Galaxy A8 maakt. In alle omstandigheden zien ze er goed uit, maar hij moet het in de vergelijking wel afleggen tegen de kwaliteit van de foto’s van de Galaxy S8
Video’s
De camera’s aan boord van de Galaxy A8 zijn in staat filmpjes te schieten met een max van 1080@ 30 beeldjes per seconde. Als je dit naast de mogelijkheden van de camera aan boord van de Galaxy S8 legt, dan is dit wel wat mager. 4K-films of het filmen met 60 frames per seconde kun je vergeten. Ik vermoed dat hier de rekenkracht van de processor hiervoor misschien te kort schiet. De video’s kunnen wel stabieler gefilmd worden dankzij de VDis (Video Digital image stabilisation)-technologie. Ook is het mogelijk om timelaps-filmpjes te maken.
Camera-app
De camera-app is overzichtelijk. Je kunt zelf zaken instellen, maar in principe is dat niet nodig. De standaard-instellingen zijn goed gebalanceerd geconfigureerd. De HDR-stand staat standaard op automatisch dus ook hier zal de camera-app zelf bepalen of het nodig is dit in te zetten. De software beschikt zo op het oog over dezelfde mogelijkheden als die van de Galaxy S8. Zaken als AF-tracking en Vormcorrectie zie ik echter niet terug op de Galaxy A8.
Software
De Samsung Galaxy A8 wordt (helaas) geleverd met Android 7.1.1. Nougat. In mijn ogen laat Samsung hier echt wat liggen. Het zou voor een bedrijf als Samsung toch mogelijk moeten zijn om in 2018 zijn toestel standaard uit te leveren met Android 8.0 Oreo. Project Treble kan dit toestel waarschijnlijk vergeten en er volgen dus geen modulaire updates voor deze telefoon. Samsung staat er al niet bekend om snel klaar te staan met zijn versie-updates. De Samsung Galaxy S8 moet het op dit moment ook nog steeds doen met Android 7.0 Nougat.
Over de schil van Android heb ik niet veel te klagen. De Samsung Experience (versie 8.5) ben ik inmiddels gewend en het voelt redelijk intuïtief aan. Voor de mensen die van een oudere Samsung komen kan het ontbreken van de appdrawer-knop nog wat verwarring opleveren, maar deze kun je door op het home-scherm omhoog te vegen, openen. Op dit toestel komt ook de assistent van Bixby mee. In mijn ogen behoeft assistent nog wat updates voordat hij taken van Google’s assistent mag overnemen. Bixby opent zichzelf als je naar je meest linker homescreen veegt. Het zorgt voor wat vertraging, maar dat ligt niet aan de Galaxy A8, Bixby zelf is de boosdoener. Samsung laat je gelukkig vrij om Bixby uit te schakelen
Voorgeïnstalleerde apps
Samsung biedt je bij de eerste installatie aardig wat eigen apps aan, maar die kun je voor het grootste gedeelte overslaan. Samsung laat je in vergelijking met het verleden wel meer vrij in het wel of niet gebruiken van de eigen apps.
Conclusie
De Samsung Galaxy A8 is een heel degelijk toestel. Hij ziet en voelt premium op het eerste gezicht. De kleuren van AMOLED-scherm zien er prachtig uit. In het gebruik ben ik erg tevreden over dit toestel. Hij voelt snel aan en ook de behuizing voelt meer premium dan midrange aan. De camera is ook uitstekend. Voor mensen die een nieuwe Samsung-telefoon zoeken en die nog een tijdje van beveiligingsupdates voorzien willen worden is dit toestel een prima keuze.
Ondanks dat het toestel er op het eerste gezicht mooi uitziet, vind ik de schermranden wat aan de dikke kant. Op zichzelf kan ik met dit punt wel leven. Als ik op dit moment een telefoon moest kopen, dan zou de aanwezigheid van Android 8.0 Oreo bovenaan mijn verlanglijstje staan. Het feit dat dit toestel nog uitgeleverd wordt met Nougat, vind ik een grote tegenvaller. Als je daarnaast de prijs meerekent van 500 euro, dan denk ik dat je voor dit geld betere keuzes kan maken. Met 500 euro op zak, heb je de Samsung Galaxy S8 ook binnen handbereik en die is op het hardware-gebied nog steeds de betere van de twee. Mocht je de S8 te oud vinden, dan is de OnePlus 5T ook een optie. De Galaxy A8 zal in de komende maanden in prijs dalen en dan gaat hij vast meer in de buurt komen van een midrange-prijs.
Positieve punten
+ Premium design
+ Snelle CPU
+ Prima camera
+ AMOLED-scherm
Negatieve punten
– Android Nougat
– Prijs
– Relatief dikke randen
Samsung Galaxy A8 kopen
De Samsung Galaxy A8 is leverbaar in de kleuren goud, zwart en grijs en alle varianten beschikken over 4GB werkgeheugen en 32GB aan opslag. De Samsung Galaxy A8 heeft een adviesprijs van €499.
> Het toestel is onder andere te koop bij de MediaMarkt, Coolblue, Belsimpel en Mobiel.nl
> Ben je op zoek naar een hoesje voor de Galaxy A8? Check dan deze aanbiedingen
Check hieronder meer aanbiedingen met of zonder abonnement.
[tds=6061]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten