Umi Super

Lees verder na de advertentie.
De kans dat je Umi kent, is niet heel groot. Begrijpelijk; het merk opereert officieel niet in de Benelux en de telefoons zijn alleen via grijze import te koop. Net als veel andere Aziatische merken biedt Umi toestellen aan die indrukwekkende specificaties combineren met lage prijskaartjes. Alhoewel dat in de praktijk niet altijd goed uitpakt, winnen de fabrikanten aan populariteit in de Benelux en dat zien we ook op Androidworld. Steeds vaker wordt in de reacties, op social media en per e-mail gevraagd om reviews van bepaalde ‘Chinaphones’. De nieuwe Umi Super is is een veelgenoemde, dus heb ik hem geïmporteerd en twee weken gebruikt. Hij kost tweehonderd euro, maar is regelmatig in de aanbieding voor 180 euro.
Ontwerp
De Super is verkrijgbaar in de kleuren zilver met zwart en goud met wit (reviewmodel). Bij die laatste valt de zwarte rand rond het scherm meer op. Op twee plastic strips op de achterkant na is de behuizing volledig van metaal. Het toestel ziet er naar mijn mening fraai uit en biedt een premium gevoel, maar laat steekjes vallen op de afwerking. De aan- en uitknop zit nogal los en de antennebanden aan de boven- en onderzijde zijn duidelijk voelbaar. Met 185 gram is de telefoon aan de zware kant, al komt dit deels door de 4000 mAh accu. Handig is de USB-C-poort, die we (nog) niet vaak zien in deze prijsklasse. En voor wie het zich afvraagt: nee, de aansluiting biedt geen audio-uitput, dat gaat via de 3,5-mm-poort. Verder heeft de Super een vingerafdrukscanner aan de achterkant. Deze is aanraakgevoelig en ontgrendelt de telefoon direct vanuit stand-by. De scanner is accuraat en werkt snel genoeg, al is ‘ie een tikje langzamer dan die van de OnePlus 3.
Een opvallende feature is de keuze tussen on-screen en capacitieve knoppen in de instellingen. De on-screen knoppen zijn die uit de kale Android-versie of omgedraaid, en zullen voor veel gebruikers de beste keuze zijn. De capacitieve knoppen hebben namelijk een verouderde indeling (terug, thuis en menu), waarbij de linker- en rechterknop geen achtergrondverlichting hebben. En door lang op de thuisknop te drukken, wordt niet Google Now maar het recente apps-menu geopend. Wel leuk is dat de capacitieve thuisknop ook functioneert als notificatieledje. Hij kan onder meer bij een lege accu, inkomende oproepen en notificaties oplichten in één van de zeven kleuren. De linkerzijkant bevat een knop die direct een app naar keuze opent, in mijn geval de camera. Een handig concept dat beter uitgewerkt had kunnen worden omdat de knop alleen werkt als het scherm aanstaat en ontgrendeld is. Snel vanuit stand-by de camera (of een andere app) openen is er dus niet bij en dat is een gemiste kans.
Beeldscherm, geluid en camera’s
Het 5,5 inch beeldscherm van de Umi Super is afkomstig van Sharp en heeft een Full-HD resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De scherpte is dus dik in orde en dat geldt ook voor de kleurweergave, kijkhoeken en de krasbestendigheid (Gorilla Glass 3). De 2.5D-randen zijn bedoeld om fijner vanaf de zijkanten te vegen, maar komen niet helemaal uit de verf omdat het display iets in de behuizing ligt. Ook is het scherm vrij gevoelig voor vingerafdrukken en had de maximale helderheid hoger gemogen; het is nu lastig af te lezen in de buitenlucht.
De speaker lijkt rechts naast de USB-C-poort te zitten, maar als ik deze bedek gaan het volume en de geluidskwaliteit nauwelijks achteruit. Waar de speaker dus exact zit, weet ik niet. De geluidskwaliteit is prima met vooral goede bass. Het maximale volume is wat aan de lage kant. Bij het bellen via de microfoon klinkt het geluid minder levendig dan bij andere telefoons, maar erg storend is het niet.
De achterkant huisvest een 13 megapixel camera van Panasonic met tweekleurige ledflitser. Deze kan ook in 1080p-resolutie video opnemen. De filmpjes vallen veelal tegen: ze zijn schokkerig, wat onscherp en tonen fletse kleuren. Dat geldt ook voor de meeste foto’s die overdag zijn gemaakt, al zitten er ook enkele goede kiekjes tussen. Bij zonsondergang kun je nog enigszins acceptabele plaatjes maken, maar zodra het donker wordt is de camera kansloos. Ook mét flitser, die een hoop licht geeft maar de camerasensor blijkbaar niet bereikt. De 5 megapixel frontcamera stelt ook teleur. Foto’s bevatten weinig detail en zijn veelal wat onscherp. Videogesprekken of Snapchat-filmpjes zijn ook niet aan te raden: om onduidelijke redenen is de hoogste filmresolutie 480p. Kijkend naar de hardware, had dit 720p of zelfs 1080p kunnen zijn.
Hardware
De camera’s van de Umi Super zijn dus slecht, maar de hardware heeft me positief verrast. De telefoon draait op een MediaTek MT6755 Helio P10-soc met 2.0Ghz octacore-processor. Het werkgeheugen is met 4GB even groot als dat van de LG G5, HTC 10 en Samsung Galaxy S7; toestellen die ruim drie keer zo duur zijn. In combinatie met het snelle interne Samsung EMMC 5.1-geheugen loopt de Super dan ook erg vlot. Wachttijden zijn minimaal en de gebruikservaring is vrij van haperingen. Multitasken is geen probleem en populaire games draaien soepel. Ter referentie: benchmarktest Antutu scoort hij 55.000 punten. Dat snelle opslaggeheugen is 32GB groot, al is daar maar 25GB van beschikbaar. Dit kun je indien gewenst uitbreiden met een Micro-SD kaartje van maximaal 256GB, of het slot inzetten voor een tweede simkaart (dual-sim).
Een belangrijk verkoopargument van de smartphone is zijn grote 4000 mAh accu met USB-C-poort en snellaadfunctie. Door de metalen behuizing is de accu niet verwisselbaar en mist ondersteuning voor draadloos opladen. Zoals verwacht is de accuduur goed, en kun je bij intensief gebruik zonder problemen een lange dag (07:00 – 23:30) vooruit. Hierbij was de telefoon de hele dag verbonden met een Android Wear-smartwatch en werd er zo’n vier uur Spotify gestreamed naar een Bluetooth-koptelefoon. De scherm-aan-tijd van ruim vier uur ging onder meer op aan social media, internetten en fotograferen. Elke nacht opladen is bij intensief gebruik dus vereist, maar wie het rustiger aandoet kan anderhalve tot twee dagen met de Super vooruit. Dankzij MediaTek’s Pump Express-snellaadtechnologie is de accu binnen anderhalf uur volledig opgeladen.
Over de andere hardware: alle bekende sensoren zijn aanwezig en zaken als Bluetooth, GPS en Wifi (ook 5Ghz!) werken naar behoren. Er is ook een FM-radio aanwezig en er is nagenoeg volledige Nederlandse 4G-dekking. Alleen de door T-Mobile gebruikte band 8 (900MHz) ontbreekt, al zal de impact voor veel klanten gering zijn. Jammer genoeg heeft de Super geen NFC-chip. De meeste Chinese fabrikanten hebben niet door dat Europese en Amerikaanse gebruikers hier waarde aan hechten, of laten hem uit prijstechnische redenen achterwege. Hoe dan ook: het is jammer maar in deze prijsklasse een begrijpelijke bezuiniging.
Software
Umi heeft de telefoon voorzien van Android 6.0.1 Marshmallow, de meest recente Android-versie die beschikbaar is. Er is weinig aan de software veranderd, een groot pluspunt als je het mij vraagt. De enige noemenswaardige aanpassingen zijn helaas negatief: de notificatiebalk is zwart in plaats van grijs en er wordt een tiental onnodige MediaTek-apps meegeleverd. Umi lijkt zich actief bezig te houden met de software en heeft in de twee weken dat ik de telefoon gebruikt heb, twee bugfixes-updates uitgebracht. Jammer genoeg is het Android-beveiligingsniveau nog niet aangepast, en zit hij op de 1 mei patch. Voor de meer technische gebruiker heb ik dan ook goed nieuws: er wordt gewerkt aan een onofficiële Cyanogenmod-rom voor de telefoon. Deze verkeert momenteel in beta en zou na enkele weken testen worden uitgebracht.
Conclusie
De Umi Super biedt – zoals je hieronder kan zien – een lang rijtje pluspunten, en dat zien we niet vaak op een telefoon die minder dan tweehonderd euro kost. Hij heeft een fraaie metalen behuizing, prima scherm en handige features als een vingerafdrukscanner en USB-C-aansluiting. Verder is de telefoon lekker snel, heeft hij een goede accuduur en draait hij op een nagenoeg kale Android 6.0-versie. Dat de Super een goedkope smartphone is, blijkt uit compromissen als de minder goede afwerking en het gebrek aan een NFC-chip. Maar de belangrijkste bezuiniging, de ronduit slechte camera’s, kunnen een terechte reden zijn om het toestel links te laten liggen. Toch heeft de Umi Super me positief verrast en laat hij zien dat een goede smartphone geen honderden euro’s hoeft te kosten, maar je met tweehonderd een heel eind komt.
+ Premium behuizing
+ Krachtige hardware
+ Dual-sim
+ Goede accuduur
+ Prima vingerafdrukscanner
+ USB-C
+ Nagenoeg stock Android …
– … met enkele onnodige aanpassingen
– Belabberde camera’s
– Afwerking voelt goedkoop aan
– Geen NFC
De Umi Super kost zo’n 200 euro en is onder meer verkrijgbaar bij Tomtop, de webshop die ook dit reviewmodel ter beschikking heeft gesteld. Als je hem vanuit het Duitse warenhuis laat versturen, betaal je geen importkosten.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten