Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Review: Sony Xperia Z Ultra, een telefoon vermomd als tablet

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
30 september 2013, 19:00
6 min leestijd

Design

Lees verder na de advertentie.

Op het eerste gezicht (en ook het tweede) lijkt het wel alsof de ontwerpafdeling van Sony het vergrootglas op 150% hebben gezet toen ze de klaar waren met de Xperia Z Ultra. Want de Z Ultra heeft alles weg van het eerste toestel uit de Xperia Z-series. De hoeken, klepjes en de grote ronde knop zitten op dezelfde plaats. Door het formaat van het toestel lijkt het wel of die grote knop kleiner is geworden, maar nogmaals dat lijkt zo.

Deze Xperia Z Ultra heeft niet helemaal dezelfde looks als de ‘gewone’ Z, want de koptelefooningang heeft geen klepje en is bekleed met waterwerende coating. Wat mij betreft is dat een zegen, want die klepjes werken echt niet mee wanneer je even snel een koptelefoon gaat aansluiten en dat zelfde geldt trouwens voor het aansluiten van de micro-USBkabel. Bij de Sony Xperia Z1 is op de hoofdtelefooningang ook geen klepje te vinden trouwens.

Waar we de ontwerpers van Sony een dikke pluim voor moeten geven is het feit dat ze het toestel zo ontzettend dun hebben weten te houden. Wanneer je het toestel vast hebt dan voelt dat heel prettig aan. Wanneer je het toestel vasthoudt dan kunnen je vingers makkelijk de randen bereiken.

Zoals we al schreven is overall het ontwerp van de Sony Xperia Z aangehouden en zien we aan de achterkant de camera zonder flitser en aan de voorkant alle ruimte voor het scherm. Hier valt wel op dat niet alle ruimte is gebruikt want boven en onder het scherm zit nog heel veel bezel.

Scherm

Op de redactie van Androidworld is Sander de ‘pixelkoning’ en hij is op het eerste gezicht zeer te spreken over het scherm want het lijkt wel veel scherper en mooier dan het scherm van de Xperia Z. Dat klopt ook wel want de Xperia Z heeft een Triluminos-scherm gekregen en maakt direct een betere indruk. Sony zegt er het volgende over:

Triluminos-display zorgt voor realistische, natuurlijke kleurschakeringen, zoals rode, groene en blauwe tinten die moeilijk kunnen worden gereproduceerd. Gezichten zien er ook beter uit, met rijke, levensechte huidtinten. 

Het aantal pixels per inch is wel lager dan bij de Xperia Z maar dat staat een betere ervaring dan op de Z niet in de weg. De Z Ultra heeft nog iets aparts. Er ligt namelijk een gevoelig laagje over het scherm waardoor je een potlood kunt gebruiken als stylus. Niet alleen om te tekenen maar ook om te ‘swypen’ en dergelijke. Er is geen stylus bijgeleverd maar je kunt dus een ordinair potlood (let op geen pen) gebruiken om aantekeningen te maken.

 

Sony Xperia Z Ultra met een potlood bedienen.

Software

Ook hier zien we praktisch hetzelfde als bij de kleine broer en dat vind ik heel jammer. Ik heb de hele tijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte met de opzet van de Sony Xperia Z Ultra. Niets is meegegroeid met dit scherm namelijk, wanneer je het toetsenbord activeert dan is dat net zo klein als op de Xperia Z. Dat klinkt logisch maar dat voelt heel erg raar aan. Waarom is alles niet een beetje groter gemaakt? Dat zou het alleen maar makkelijker maken. 

In de applicatielade hebben we natuurlijk wel heel veel ruimte voor de apps en zien we dat we een extra menu hebben dat vanuit de zijkant kan worden geschoven. In dit menu vind je enkele snelkoppelingen naar alles behalve nuttige zaken. De mogelijkheid om apps te zoeken of anders te sorteren hadden ze net zo goed op het scherm kunnen laten staan. Maak dan dat het uitschuifmenu programmeerbaar is door de gebruiker. In dat geval kan de gebruiker zelf weten wat hij of zij ermee doet. Ik kan niet helemaal de vinger erop leggen maar het voelt niet natuurlijk aan.

Accu

Een toestel met een 6.44 inch scherm heeft natuurlijk een accu zo groot als de kerncentrale van Borssele. Helaas dat valt mee, of tegen, want de Z Ultra moet het doen met 3050 mAh en dat komt vooral omdat de telefoon zo ontzettend dus is. Ter vergelijking, de Samsung Galaxy Note II heeft een accu van 3100 mAh.

Ik heb de Sony Xperia Z Ultra drie dagen gebruikt en de eerste dag haalde ik net het einde van de middag met de accu. De dag erna had ik om middernacht nog 30% over. De derde dag ben ik maar eens gaan uitzoeken waar dat aan lag en het was de Bluetooth-verbinding die de accu helemaal leeg zoog.

Dat is wel een beetje raar voor een telefoon die bedoeld is om met een Bluetooth-oortje te gebruiken. Natuurlijk kun je ook ‘gewoon’ bellen, maar hoe je het ook wendt of keert, het ziet er niet uit en het is net alsof je met een plank staat te bellen. De Ultra Z heeft net als de gewone Xperia Z een functie binnen Energiebeheer met de naam Stamina. Hierbinnen kun je een aantal zaken in-en uitschakelen die voor tijdwinst moeten zorgen als het gaat om de accuduur.

Prestaties

De Sony Xperia Z Ultra heeft een Snapdragon 800-chipset, deze chipset zullen we de komende tijd heel veel gaan zien in telefoons. Om de snelheid en prestaties van een smartphone te meten gebruiken we een benchmarktest. Deze tests liggen nogal onder vuur maar het geeft in ieder geval een beetje richting aan het woord ‘snel’ wat ik voor dit toestel wil gebruiken.

Hierboven het resultaat via de AnTuTu-applicatie en die is niet mis. Volgens deze test zou de Sony Xperia Z Ultra bij de top 5 staan als het gaat om de allerbeste prestaties. Ook al moeten we dit soort testen niet al te serieus nemen, het blijft toch een imponerende prestatie.

Belangrijker is hoe de Z Ultra aanvoelt tijdens het gebruik en ik kan zeggen dat dat wel in het verlengde ligt van de bovenstaande test met ANTuTu. Het toestel draait heerlijk soepel en er zit nergens vertraging in het swipen, openen van pagina’s of het browsen.

Camera

De hele grote telefoon heeft een camera van 8 megapixels aan de achterzijde zonder flits en dat is best wel gek voor een toestel van deze prijs. De interface van de camera is duidelijk en de instellingen zijn makkelijk te vinden en te gebruiken.

De foto’s die we binnen nemen zijn erg korrelig en er ligt een soort waas overheen waardoor het niet alle details laat zien.

De foto’s die we buiten nemen zijn iets beter van kwaliteit.

Om het plaatje volledig te maken vind je hieronder ook nog een voorbeeld van een video-opname. Hier zien we dat de camera moeite heeft om het draaien bij te houden en soms een beetje stottert, dat zien we overigens bij veel camera’s. Het toestel heeft geen problemen met de focus wanneer hij objecten tegenkomt die dichterbij staan.

Videotest Sony Xperia Z Ultra

 

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!