Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Sony Xperia M4 Aqua: prima toestel in het middensegment

Sven Rietkerk
13 oktober 2015, 21:01
5 min leestijd

Ontwerp

Lees verder na de advertentie.

Het duidelijk waar Sony de inspiratie vandaan heeft gehaald voor het ontwerp van de M4 Aqua. Als je namelijk de M4 naast een Z3 legt, zie je nauwelijks verschil. Een strak en dun ontwerp met het bekende Sony logo boven de luidspreker. De behuizing is van plastic, waardoor de telefoon wat goedkoop aanvoelt. Door de gladde achterkant zul je merken dat die snel vol zit met vingerafdrukken. Wij hebben de zwarte versie op de redactie, het kan zijn dat dit niet het geval is bij de andere kleuren.

De ingangen van de SIM-kaart en de SD-kaart zijn goed afgesloten met een klepje. Er zit geen klepje voor de ingang van de Micro-USB. Dit zorgt ervoor dat deze snel vuil vangt. Houd er daarom rekening mee dat de ingang voor je Micro-USB regelmatig moet worden schoongemaakt. De microUSB-aansluiting zit linksboven, naast het SD-slot. Hierdoor heb je tijdens het laden geen last van een kabel die steeds in de weg zit. De 3,5 mm audiopoort zit aan de bovenkant. Ook hier is goed over nagedacht. Geen gedoe met je koptelefoon wanneer je muziek luistert.

Beeldscherm en geluid

Het beeldscherm is een 5 inch exemplaar met een HD-resolutie met dus 1280 x 720 pixels. Dit levert een redelijk tot goed beeld op wanneer je bijvoorbeeld graag YouTube of andere filmpjes bekijkt. Het scherm is krasbestendig en ondersteunt multitouch voor vier vingers. De meest opvallende feature is misschien wel het waterdicht zijn van de telefoon. De M4 Aqua kan namelijk prima tegen een regenbui. Sony waarschuwt wel dat het niet de bedoeling is om te gaan zwemmen of om bewust de telefoon in water te laten vallen. Dan vervalt namelijk de garantie. Verder is het een feature die de telefoon opeens een stuk interessanter maakt voor dagelijkse gebruikers. De angst dat je telefoon na een belletje in een regenbui kapot is, wordt hiermee weggenomen.

Naast de luidspreker bij je oor voor tijdens het bellen, zit er ook een luidspreker aan de onderkant. Handig voor wanneer je veel muziek luistert en daarbij je telefoon graag op zijn rug legt. De speaker aan de onderkant zorgt er dan voor dat je geen last hebt van verlies aan audio volume.

Software

De Sony Xperia M4 maakt gebruik van een custom Sony user interface. Hierbij krijg je sterk het gevoel dat je te maken hebt met een hulpje van de PlayStation 4. In de UI komt de kleur blauw veel terug, maar die is in het menu naar smaak aan te passen. De Shell draait op Android 5.0. Sony heeft al aangegeven dat Android 6.0 Marshmallow beschikbaar zal worden op dit toestel, leuk meegenomen.

Een nadeel aan een aangepaste user interfase zijn de apps die daarbij komen. Intern is er 8GB aanwezig. Het OS en de vooraf geïnstalleerde apps nemen namelijk ruim de helft van deze 8GB in beslag. Dit betekent dat er een kleine 4GB vrij is om eigen apps te installeren. Voor mensen die graag gebruik maken van grote apps, kan dit een probleem vormen. Een aantal standaard apps zijn: AR-effect, File Commander, PlayStation en Xperia Lounge. Deze apps zijn niet te verwijderen, alleen uit te schakelen.

De widgets die standaard aanwezig zijn, vullen de helft van je scherm. Persoonlijk vond ik dat vervelend en heb dus besloten om de standaard widgets weg te halen. Hierdoor verscheen er een zee van ruimte die je zelf kan opvullen. Natuurlijk staat het je vrij om een andere launcher te installeren, waardoor je de gehele smartphone naar eigen smaak ‘in kunt richten’.

Camera’s

Het toestel is uitgerust met twee camera’s een 5 megapixel camera aan de voorkant en een 13 megapixel camera aan de achterkant. Om goede foto’s te maken, is de camera aan de voorkant uitgerust met Exmor RS en HDR-technologie. Dit betekent dat de camera zelfs met tegenlicht mooie foto’s kan maken. Voor een ingebouwde camera is dit prima. De foto’s zijn inderdaad mooi, maar niet extra bijzonder.

Prestaties en accuduur

Onder de motorkap van de Sony Xperia M4 Aqua vinden we een Qualcomm Snapdragon 615. Daarmee haalt de octacore-processor een kloksnelheid van 1,5 GHz. De ervaring leert dat dit voor normale taken ruim voldoende is. Wanneer je zwaardere apps draait, of muziek luistert en een game speelt, kan de telefoon wat kan stotteren. Verder voelt het scrollen door menu’s en apps soepel aan.

De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer anderhalve werkdag mee. Wanneer je tijdens het werk wat minder bezig bent met de telefoon, kan dit zelfs uitlopen naar twee werkdagen. Een flinke plus, gezien telefoons vaak een stuk sneller leeg gaan dan dat. De batterij die dit mogelijk maakt heeft een capaciteit van 2400mAh. Helaas biedt de Sony Xperia M4 Aqua nog geen ondersteuning voor draadloos opladen.

Conclusie

Met een prijs van €250,- gaat de Sony Xperia M4 Aqua de strijd aan met onder andere de Huawei P8 Lite en Samsung Galaxy S5 mini. Een zware competitie om het hoofd boven water te houden. Met de camera, snelheid en het formaat beeldscherm weet de M4 Aqua zich prima staande te houden. Het feit dat de telefoon waterdicht is, maakt dat hij zelfs een stapje voor heeft op de andere telefoons. Klein minpuntjes zijn de vooraf geïnstalleerde user interface en de apps die daarbij horen. Ook het af en toe haperen tijdens intensief gebruik is wat minder. Toch is dit dunne broertje van de Z3 een prima optie voor iedereen die niet het dubbele uit wil of kan geven aan een nieuwe telefoon.

Minpunten

➤ 4GB opslagruimte

➤ Mindere hardware

➤ Hoeveelheid bloatware

Pluspunten

➤ Sony shell

➤ Helder beeldscherm

➤ Gewicht

➤ Accuduur

Beschikbaarheid

Het toestel is ook te verkrijgen in combinatie met verschillende abonnementen, zie daarvoor onderstaand overzicht.

[tds=3475]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!