Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Review Oukitel K10000: smartphone met accuduur van vier dagen

Rens Blom
11 juni 2016, 10:00
7 min leestijd
Review Oukitel K10000: smartphone met accuduur van vier dagen

Lees verder na de advertentie.

Oukitel K10000

We hebben al meerdere malen over de K10000 geschreven, en de afgelopen week heb ik deze opvallende smartphone getest. De belangrijkste specificaties van het toestel zijn een 5,5 inch HD-scherm, MediaTek quadcore-processor en 2GB/16GB geheugen. Verder is hij voorzien van dual-sim ondersteuning, Android 5.1 Lollipop en natuurlijk die belachelijk grote 10.000 mAh accu.

Ontwerp

Anno 2016 lijken smartphones veel op elkaar en is het moeilijk om reacties op het ontwerp te krijgen. Bij de Oukitel K10000 is dat niet het geval: dit bakbeest trekt de aandacht. Het is dan ook een opvallende verschijning: 14mm dik en 320 gram zwaar. De eerste dagen moest ik flink wennen, vooral aan het gewicht. De K10000 is niet bedoeld om lang mee te bellen of met één hand te gebruiken, dat mag duidelijk zijn. Na verloop van tijd wennen de afmetingen van het toestel en voelen andere 5,5 inch telefoons als de OnePlus One vederlicht aan. En de iPhone 5S van een vriendin leek wel een gum, zo compact.

De behuizing van de K10000 is niet bijzonder en gemaakt van goedkoop metaal dat warmte en kou sterk geleidt. De stalen achterkant krast snel en de aan- en uitknop zit voor zowel links- als rechtshandigen onlogisch hoog aan de rechterzijkant. Ook onhandig is dat de Micro-USB-poort wat dieper zit, waardoor de meeste USB-kabels die je al hebt, niet passen. Wat ik ook niet snap, is dat de capacitieve ‘recente apps’-knop onder het display helemaal geen recente apps toont maar functioneert als een ouderwetse menuknop. Dit is niet aan te passen in de instellingen, dus waarom Oukitel voor een verkeerd icoontje heeft gekozen blijft een raadsel.

Beeldscherm, geluid en camera’s

Het 5,5 inch scherm laat een gemengde indruk achter. De HD-resolutie (1280 bij 720 pixels) is gebruikelijk in deze prijsklasse en er valt mee te leven. De kleurweergave is prima en de kijkhoeken zijn dankzij de toegepaste IPS-technologie in orde. Anderzijds is het beeldscherm erg gevoelig voor vingerafdrukken en valt de maximale helderheid tegen.

Aan de onderkant van de telefoon zitten twee speakergrills. Jammer genoeg komt er slechts uit één geluid en de kwaliteit daarvan laat te wensen over. Er is bijvoorbeeld totaal geen bass aanwezig. Dat de speaker lekker hard kan, maakt mij dan ook weinig uit. Ook het bellen over de speaker van de telefoon klinkt ondergemiddeld: het geluid is blikkerig en schel.

De Oukitel K10000 heeft een 8 megapixel camera aan de achterzijde. Door softwarematige aanpassingen functioneert deze als een 13 megapixel exemplaar. Er zijn ook twee led-flitsers aanwezig. Alhoewel dat prima klinkt, laten de gemaakte foto’s en video’s duidelijk zien dat de fabrikant op dit onderdeel bezuinigd heeft. De camera heeft moeite met focussen, wat vooral zichtbaar is bij macrofoto’s. Ook de kleurenreproductie en hoeveelheid detail vallen tegen, al is dat niet ongebruikelijk in deze prijsklasse. In het donker heeft de telefoon het helemaal moeilijk. De 2 megapixel frontcamera heeft ook een software-upgrade gehad en werkt daarom als een 5 megapixel model. Je kan er aardige selfies mee schieten, maar verwacht geen wonderen. En met die woorden kun je de camera’s van de smartphone goed samenvatten: ze werken naar behoren, al stelt de kwaliteit weinig voor.

Hardware

Ook een kijkje onder de motorkap geeft aan dat de Oukitel K10000 een budget-smartphone is. Hij maakt gebruik van een 64-bit MediaTek MT6735P-soc met 1.0 GHz quadcore-processor en 2GB werkgeheugen. Het toestel lijkt daar slecht mee om te gaan. Zo’n tweemaal per dag loopt hij nagenoeg vast, waarna ik het werkgeheugen vrij moest maken om hem weer aan de praat te krijgen. Ook de snelheid van de telefoon valt tegen; hij voelt langzaam aan en scoort ook in benchmarktests lager dan concurrerende modellen. 

De smartphone is uitgerust met 16GB intern geheugen, waarvan na installatie 11GB beschikbaar is. Dit kun je uitbreiden met een Micro-SD kaartje van maximaal 32GB door hem in het tweede simkaartslot te stoppen. Hiermee verdwijnt de dual-sim-mogelijkheid, maar die is vrij beperkt omdat de tweede simkaart enkel 2G-netwerken ondersteunt. De primaire simkaart heeft ondersteuning voor 2G-, 3G- en 4G-netwerken, waarbij die laatste overweg kan met de 800, 1800, 2100 en 2600 MHz-frequenties. Het is me opgevallen dat de Bluetooth-verbinding met mijn smartwatch en draadloze koptelefoon sneller verbroken wordt dan bij andere smartphones, dus ook hier lijkt Oukitel op bezuinigd te hebben.

Accuduur

En dan het onderdeel waar het allemaal om draait bij de Oukitel K10000: die bizarre ingebouwde 10.000 mAh accu. Deze is niet verwijderbaar en ondersteunt geen draadloos opladen. Wel kun je hem met de meegeleverde snellader binnen 3,5 uur volledig opladen, al worden hierbij zowel de oplader als de telefoon oncomfortabel warm. Ook vind je in de doos een USB on the go-kabeltje waarmee de K10000 andere smartphones kan opladen. 

De accuduur van de smartphone is – niet geheel onlogisch – een stuk beter dan die van alle andere smartphones die ik tot dusver gebruikt heb. Meestal zijn die na een dag normaal gebruik (nagenoeg) leeg, waardoor ze ’s nachts aan de oplader leggen een automatisme is geworden. Na de eerste dag met de Oukitel K10000 was de accu nog voor 83 procent vol, en legde ik de telefoon wat onwennig naast de oplader neer. Aan het einde van dag twee gaf de teller nog 64 procent aan, inclusief de berekening dat ik nog bijna drie dagen met het toestel vooruit zou kunnen. Het waren twee dagen die ik voornamelijk op Wifi gespendeerd heb, met een totale scherm-aan-tijd van ruim zes uur. Dag drie was ik veel onderweg, waarbij ik zo’n vier uur gebruik heb gemaakt van een 4G-verbinding. Dat is terug te zien in de accugrafiek: de dalende lijn gaat sneller naar beneden dan op ‘Wifi-dagen”. Desondanks had de accu nog 29 procent over, inmiddels met een scherm-aan-tijd van bijna elf uur. De volgende ochtend stapte ik de deur uit met een smartphone die nog 25 procent accu had: dat lijkt geen slimme zet. Ik besloot me er geen zorgen om te maken en gebruikte hem uren op 4G, streamde Spotify naar mijn koptelefoon en liet het toestel een uur functioneren als hotspot. Om zes uur ’s avonds had hij nog 6 procent, het einde kwam in zicht. Een paar uur later ging bij de Oukitel K10000 eindelijk het licht uit.

De eindstand: vier volle dagen gebruik op Wifi en mobiele netwerken zonder tussentijds opladen en het gebruik van een accubesparende functie. Bluetooth heeft al die tijd aangestaan vanwege de verbinding met mijn smartwatch en het streamen naar een koptelefoon, zo’n drie uur per dag. De totale scherm-aan-tijd bedraagt ruim zestien uur. Omgerekend verbruikt de 5,5 inch smartphone met HD-scherm bij normaal gebruik dus 2500 mAh per dag (inclusief nacht) met een scherm-aan-tijd van vier uur.

Software

Oukitel heeft de K10000 voorzien van het verouderde Android 5.1 Lollipop. De fabrikant zou in februari al een update naar versie 6.0 Marshmallow uitrollen, maar dit is nog steeds niet gebeurd. De huidige software is gelukkig een nagenoeg kale 5.1-versie, aangevuld met een tiental applicaties die op veel MediaTek-toestellen geïnstalleerd zijn. Denk aan een agenda, bestandsbeheerder en camera-app die uit het Jelly Bean-tijdperk komen. Ook is er een themawinkel met welgeteld twee thema’s aanwezig en levert het bedrijf Whatsapp, het dubieuze Clean Master en een vaag toetsenbord mee. Het aantal vooraf geïnstalleerde Google-apps is beperkt tot twee; de Play Store en Play Services. De rest kun je zelf downloaden in de Play Store. Overigens zou ik ook een alternatieve launcher kiezen; die van Oukitel doet sterk denken aan Huawei’s aanpak en plaatst al je apps op de startschermen, compleet met lelijke iconen. Al met al wijst de software zich vanzelf, maar is hij niet altijd stabiel. Af en toe crasht hij en verschijnt de melding ‘Systeem UI is gestopt’.

Conclusie

Vrijwel niemand is tevreden met de accuduur van zijn smartphone, en dat probleem lost Oukitel op met de K10000. Vier dagen normaal gebruik op één acculading: iets beters ga je niet vinden, denk ik. Maar die lange accuduur heeft een keerzijde. De K10000 is een baksteen met een scherm en maakt weinig indruk met zijn hard- en software. Kijkend naar het prijskaartje van zo’n 135 euro is dat te begrijpen, maar het zorgt er wel voor dat de telefoon niet zo interessant is voor de gemiddelde consument. Wie echter op reis gaat of om een andere reden een smartphone met een lange accuduur zoekt, kan bij de Oukitel K10000 terecht. Maar onthoud dat hij niet zonder minpunten is.

De Oukitel K10000 is onder andere te koop bij Tomtop, dat ook dit reviewmodel beschikbaar heeft gesteld. Tot 17 juni krijg je met de code ’12YEARSALE’ 11 euro korting, waardoor de telefoon 125 euro kost.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!