LG G6 – de wederopstanding
2016 was geen goed jaar voor LG op het gebied van flagship-smartphones. Het modulaire design van de LG G5 bleek niet zo gewild als voorheen gedacht en de verkopen vielen dan ook flink tegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat LG moest nadenken over hoe de toekomst van de topsmartphones van het bedrijf eruit zou zien. Het resultaat daarvan is de LG G6, een compleet vernieuwde smartphone die vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd is.
LG heeft het modulaire design over boord gegooid en heeft ervoor gekozen een nieuwe, slanke smartphone te maken met een opvallend scherm. Maar hoe presteert het toestel nu? Wij gingen aan de slag met de LG G6 en hebben deze een kleine twee weken uitgebreid getest.
LG G6 – videoreview
LG G6 – design
LG is teruggegaan naar de tekentafel en dat zien we direct terug in het design. Het designteam is een nieuwe richting in geslagen en heeft veel op de schop gedaan. De combinatie van gebruikte materialen: metaal en glas, geeft het geheel een bijzondere uitstraling. De voorkant, het scherm, is gemaakt van Gorilla Glass 3, maar de achterzijde is iets gecompliceerder. Hier zien we een metalen ondergrond, met daar overheen een laagje Gorilla Glass 5. Ook al zorgt dit voor wat vingerafdrukken, het geeft absoluut een premium en degelijke uitstraling, zonder daarbij af te doen aan het design.
Na een kleine twee weken gebruik (zonder hoesje) heb ik wel al een aantal krasjes op de achterzijde in het glas. Niet storend, maar wel opvallend dat dit toch relatief snel gebeurd is.
Mocht je aan de achterkant zoeken naar de camera-bump, dan kom je van een koude kermis thuis: deze is er namelijk niet. De camera is volledig verzonken in het toestel en de twee lenzen steken dan ook niet boven de rest uit. Daaronder vinden we de ronde vingerafdrukscanner, die snel en prettig werkt. Ook op de positie van de vingerafdrukscanner is niets aan te merken.
Maar de grote publiekstrekker van de LG G6 is toch de voorkant. Er zijn minimale bezels, hetgeen wil zeggen dat de schermranden erg klein zijn. De voorkant bestaat dan ook grotendeels uit scherm waardoor er weinig andere ruimte is voor knoppen of andere zaken. Aan de bovenkant zien we de frontcam en verder vooral scherm. Dadelijk kom ik nog uitgebreid terug op de voor- en nadelen van het gekozen scherm en het daarbij behorende formaat.
Klein detail over de voorkant: de hoeken zijn niet helemaal rond. De hoeken zijn afgerond, waarschijnlijk een design-feature, maar deze zijn niet perfect rond. Zoals te zien op onderstaande foto zit er een kleine knik in, maar gelukkig is er daar een oplossing voor.
Niet perfect afgerond hoekje LG G6
Ben ik erg enthousiast over het design van de LG G6, ben ik dit niet over de speakers. Deze presteren toch wat onder de maat. Er komt geen slecht geluid uit, maar vergelijkbare smartphones produceren simpelweg een beter geluid.
De Nederlandse versie beschikt ook niet over een DAC, waardoor de (interne) audio verbeterd wordt. Dit heeft niet per se invloed op de speakers, maar voor de audioliefhebbers is het jammer dat deze niet in Nederland en België beschikbaar is. Deze is alleen voor een aantal specifieke markten beschikbaar, net als een versie die draadloos opgeladen kan worden.
Scherm en prestaties
Eén van de meest opvallende onderdelen van de LG G6 is zonder twijfel het scherm en de manier waarop dit in het toestel geplaatst is. We weten al dat de schermranden bijzonder dun zijn, maar wat betekent dat nu in de praktijk?
Het scherm heeft veel voordelen. In een tijd waar we veel ‘verticale’ content bekijken, past er simpelweg meer op het scherm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan e-mails, of je Facebook-feed. Dit werkt erg prettig en vraagt geen enkele gewenning: scherm aan en je leest en scrollt alsof je niet anders gewend bent.
Maar er zijn ook nadelen. Dit heeft niet per se te maken met het scherm zelf, maar wel de content die beschikbaar is. Content en apps zijn de afgelopen jaren in de beeldverhouding 16:9 gemaakt. Dat wil dus zeggen dat – als LG niets zou doen – er altijd een zwarte rand te zien is op de 18:9 beeldverhouding. Hier heeft LG wel een oplossing voor toegevoegd: de apps worden softwarematig op fullscreen gezet. Hierdoor kan er een (klein stukje) van de app ‘afvallen’. Gelukkig is dit niet direct storend. Wel zijn er bijvoorbeeld veel YouTube-video’s die met flinke zwarte randen worden weergegeven. Zo lijken de minimale bezels ineens een stuk groter, ook al is dat niet zo.
Gelukkig heeft LG in de software de mogelijkheid gebouwd om per app in te stellen. Hierbij kan er gekozen worden voor Compatibiliteit, Standaard en Volledig scherm. Deze instellingen zorgen ervoor dat de apps in de meeste gevallen ook goed weergegeven worden op het toestel.
Is dit een reden om het toestel niet te kopen? Nee, dat zeker niet. Het is een gewenningsperiode. Ook de Samsung Galaxy S8 heeft een (dergelijk) schermformaat. Daarnaast heeft Google ontwikkelaars geadviseerd om apps geschikt te maken voor dit schermformaat. Dit wil waarschijnlijk zeggen dat we de komende periode veel meer geschikte apps gaan zien. Vooralsnog is het soms enigszins behelpen, maar als je dit simpelweg weet, hoeft het geen probleem zijn.
Zelf ben ik verliefd op AMOLED-schermen, maar ook tevreden over dit scherm van de LG G6. De kleuren zien helder en de maximale helderheid van het scherm is ruim voldoende. Wat betreft het scherm presteert de LG G6 dus ruim voldoende.
Onder de motorkap van de LG G6 vinden we de Snapdragon 821, die ook in de inmiddels zes maanden oude Google Pixel en Pixel XL ligt. Voor een vlaggenschip van 2017 is dat misschien wel enigszins gedateerd, want er is een nieuwe, betere variant aangekondigd in januari van 2017: de Snapdragon 835.
Helaas voor LG is er simpelweg te weinig capaciteit geweest om voldoende Snapdragon 835-chipsets te produceren zodat deze ook gebruikt kan worden in de G6. Samsung heeft namelijk alle productiecapaciteit opgeslokt voor de Galaxy S8, dus er waren geen chipsets meer beschikbaar om de toptoestellen van LG ermee te voorzien. Dit heeft ervoor gezorgd dat de G6 op de Snapdragon 821 draait.
Maar wat merk je daar nu eigenlijk van in de praktijk? Op dit moment vrij weinig, de LG G6 draait soepel en geeft geen moeite om zware applicaties of grafisch veeleisende games te spelen. Dit wordt gedaan door de 821 in combinatie met 4GB RAMgeheugen.
Maar wat dit gaat betekenen voor de toekomst moet nog gaan blijken. Deze hardware zal eerder ‘gedateerd’ zijn. Door veelvuldig gebruik, maar wellicht ook door nieuwe toepassingen. Dus direct zul je niet extreem veel verschil merken maar op langere termijn kan dit wel voor problemen zorgen.
Uiteraard zijn er wel verschillen merkbaar tussen de Snapdragon 821 en 835 en in de benchmarks zien we – uiteraard – betere prestaties van de nieuwste versie. Toch presteert de G6 niet onder de maat, op dit moment.
Software
Op de LG G6 draait Android 7.0 in combinatie met LG UX 6.0, de eigen grafische schil van de fabrikant. Hierin zien we veel herkenbare dingen en de algemene indruk is goed. Er zijn een aantal zaken die ik graag wil uitlichten.
LG heeft de opties in meerdere tabbladen verdeeld, persoonlijk ben ik hier geen fan van, maar na twee weken begin ik eraan te wennen. Uiteraard is het mogelijk om dit aan te passen naar een lange lijst, via de puntjes rechtsboven in de instellingen.
Zo is er bijvoorbeeld een blauwlicht-filter aanwezig. Deze kan handmatig ingeschakeld worden, waarbij er een aantal opties zijn om de intensiteit aan te passen. Hierbij mis ik bijvoorbeeld wel de optie om dit in te schakelen bij bijvoorbeeld zonsondergang. Vooralsnog is dit alleen handmatig te doen. Deze optie wordt door LG de ‘Comfortabele weergave’ genoemd en is terug te vinden in de instelling.
Op de LG G6 is tevens een always on-scherm aanwezig. Deze – uiteraard optionele – functie maakt het mogelijk om de tijd en eventueel notificaties altijd op het scherm te tonen. Naast de klok, is het ook mogelijk om een ‘handtekening’ te plaatsen, die standaard op je naam ingesteld staat. In tegenstelling tot de comfortabele weergave is dit wel in een bepaalde periode uit te schakelen. Handig als je bijvoorbeeld ’s nachts geen schijnwerper naast je bed wil hebben.
Verder heeft LG nog steeds de ’tap to wake’-functie op het toestel. Hiermee kun je door dubbel te tikken op het scherm de G6 activeren en met hetzelfde gebaar zet je hem ook weer uit.
Toen de LG G6 gelanceerd werd, wist LG trots te melden dat Android Assistant op het toestel aanwezig is. Dit werd vlak daarna voor veel andere Android-devices aangekondigd. Deze slimme assistent van Google is nog niet bijzonder bruikbaar in Nederland en België, door het simpele feit dat er nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal is. Met Google Assistant krijg je antwoord op al je vragen, boek je eenvoudig een taxi of check je de reviews van het restaurant van vanavond.
Op de LG G6 zijn smart settings aanwezig, die op basis van een bepaalde locatie of status een actie kan uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld een bepaald geluids-, Bluetooth- en WiFi-profiel op het moment dat je thuis of juist buiten de deur bent. Maar ook bij verbinding met Bluetooth of inpluggen van de headphone. Een handige functie, maar dit is vaak ook mogelijk met andere, losse apps.
Toen LG vorig jaar afscheid nam van de appdrawer waren er mensen die zich verslikten, maar gelukkig kun je deze ook op de G6 weer aanzetten. Dat heb ik dan ook gedaan. Dit zorgt ervoor dat niet alle apps naast elkaar op de startschermen staan, maar zoals het hoort in de appdrawer. Mocht je op zoek zijn naar een andere launcher, wij hebben een aantal opties voor je op een rij gezet.
De software op de LG G6 is niet bijzonder spannend en is geen standaard-Android. Maar ik kan er goed mee werken en heb niet vaak de neiging gehad een andere launcher te installeren.
Camera
Eén van de speerpunten van de LG G6 is natuurlijk de camera, of eigenlijk de dubbele camera. Aan de achterzijde vinden we een dubbele camera met twee verschillende lenzen. Er is een reguliere camera, maar ook een groothoeklens die met een hoek 125 graden foto’s kan maken.
Laten we beginnen met het positieve deel van de camera. De foto’s zijn van goede kwaliteit, de kleuren helder en de HDR-modus werkt goed om meer licht toe te voegen aan foto’s. Op de LG G6 zit een uitgebreide foto-app waarbij veel opties en mogelijkheden toegevoegd zijn.
Zo is er een speciale modus om vierkante foto’s te maken, voor bijvoorbeeld sociale netwerken, maar ook het schieten in RAW is mogelijk. Deze optie wordt door professionele fotografen gebruikt en geeft meer mogelijkheden om achteraf te bewerken. Er is zelfs een speciale modus om voedsel te fotograferen met een slider om het licht aan te passen. Aan mogelijkheden dus geen gebrek.
Wel mis ik een goede tussenstap tussen de beide camera’s. De groothoeklens maakt erg goede foto’s met een brede range, maar dit is niet altijd noodzakelijk. De ‘gewone’ camera trekt alles net weer iets te dichtbij, de range die hier op de foto gezet kan worden is dan weer vrij beperkt.
Reguliere lens (boven) / groothoek (beneden)
Reguliere lens (boven) / groothoek (beneden)
Ter vergelijking heb ik dezelfde foto met de LG G6 groothoek (boven), LG G6 gewoon (midden) en Pixel XL (beneden) gemaakt.
In slechte lichtomstandigheden presteert de LG G6 ook aardig, maar is er net als bij alle andere smartphone-camera’s wel wat ruis merkbaar. Al met al ben ik niet ontevreden over de camera, maar zou ik wel graag de ‘middenweg’ zijn om foto’s mee te maken.
Accu
LG heeft in de kleine behuizing van de LG G6 een 3300 mAh-accu weten te stoppen die onder andere het 5,7 inch-scherm van stroom moet voorzien. Bij relatief zwaar gebruik, was het toestel aan het einde van de dag wel bijna volledig leeg. Het toestel gaat meestal rond 07.00 uur van de lader, om vervolgens tussen 22.00 en 23.00 uur weer opgeladen moet worden. Dit is vergelijkbaar met andere toestellen in de markt. LG blinkt hier dus niet uit, maar presteert ook niet slechter dan normaal.
Zoals eerder aangestipt is er geen mogelijkheid om het toestel draadloos op te laden in Nederland en België. Het model zoals te koop in bijvoorbeeld Amerika heeft dit wel. Gelukkig is er wel ondersteuning voor snel opladen, quick charging 3.0 om precies te zijn. Waren we eerder gewend dat LG de accu altijd verwijderbaar maakte, is dat bij de G6 niet meer het geval. Persoonlijk heb ik hier geen bezwaar tegen, maar er zijn mensen die zweren bij een accu die te verwijderen is.
Conclusie
De G6 is de beste smartphone ooit van LG. Ze zijn weer opgestaan, terug naar de tekentafel gegaan en hebben een erg goede smartphone weten te produceren. Dit ging wel ten koste van bijvoorbeeld de verwijderbare accu, maar gelukkig is wel nog de mogelijkheid om een microSDkaart te gebruiken naast de 32GB standaard opslag.
Het design is dik in orde en het scherm voegt veel toe: je hebt het gevoel een veel kleinere smartphone in handen te hebben. Qua content en geschikte apps is er wel nog wat werk, maar dat hoeft niet van LG te komen. Het is voorlopig wel nog een kwestie van (enigszins) aanpassen, om te zorgen dat alle content goed wordt weergegeven.
De Snapdragon 821 doet zijn werk voorlopig goed, maar is iets minder houdbaar dan de snellere Snapdragon 835 die Samsung gebruikt. Wat dit betekent voor de lange termijn, moet nog gaan blijken.
LG is ook voor IP68, stof- en waterdichtheid, gegaan in de G6. Wederom een goede en misschien wel verplichte keuze, andere fabrikanten doen het namelijk ook.
De LG G6 is de beste smartphone ooit van LG, maar of deze het gaat redden tegen de Galaxy S8, is de grote vraag. Ik heb in ieder geval geen slechte ervaringen met de G6 gehad, maar ook de S8 nog niet uitgebreid getest. Uiteraard komt er nog een vergelijking tussen beide toestellen.
+ Goede bouwkwaliteit
+ Aansprekend design
+ Camera presteert goed
+ Prima scherm
+ Prestaties in orde
+ Stof- en waterdicht (IP68)
+ MicroSDkaart
– Niet alle content in 18:9
– Zwakke speaker
– Vingerafdrukmagneet
LG G6 kopen
De LG G6 heeft een adviesprijs meegekregen van € 749 en is inmiddels te koop in Nederland en België. Onderstaand een overzicht van actuele aanbiedingen rondom de LG G6 met daarin de beste deals.
[tds=5355]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten