Qualcomm maakt details Snapdragon 835 officieel bekend

Qualcomm maakt details Snapdragon 835 officieel bekend

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Qualcomm Snapdragon 835

Dat Qualcomm zijn nieuwe top-chipset tijdens de CES zou lanceren, was al geen verrassing meer. Sterker nog, de chipset werd half november al aangekondigd, maar veel nadere details ontbraken nog. Wat we al wel wisten is misschien wel de belangrijkste informatie: de chipset wordt gemaakt door Samsung.

Dat Qualcomm voor Samsung heeft gekozen is niet zo vreemd: dat bedrijf loopt momenteel voorop als het gaat om het fabriceren van efficiënte chipsets. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een 10nm-procedé, wat inhoudt dat verbindingen binnen chips enorm klein zijn. De vorige generatie chips had 14nm-verbindingen en door de verkleining is de chipset zelf ook veel kleiner geworden dan voorheen: de Snapdragon 835 is 35% kleiner dan de Snapdragon 820.

Doordat de chipset zoveel kleiner is, is er volgens Qualcomm meer ruimte voor onder andere een grotere accu. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat de chipset 25% zuiniger is dan de Snapdragon 820, wat ook weer voor een betere accuduur zou moeten zorgen.

Nieuwe processor en grafische chip

Processoren in mobiele chipsets zijn vrijwel uitsluitend gebaseerd op de ARM-architectuur. Dit Britse bedrijf biedt verschillende licentie-vormen voor het gebruik van hun processorarchitectuur. Zo is het mogelijk om de processorkernen van ARM een-op-een over te nemen, of is het mogelijk om een licentie te nemen op (een versie van) de onderliggende architectuur. Bij de door hitteproblemen geplaagde Snapdragon 810-chipset koos Qualcomm voor de eerste licentie en het bedrijf koos er voor een eigen processordesign te gebruiken voor de Snapdragon 820. Bij de Snapdragon 835 is gekozen voor een nieuw type licentie, dat daar ergens tussenin ligt: de kernen van de Snapdragon 835 zijn gebaseerd op ARM-kernen die zijn aangepast door Qualcomm.

De processor van de Snapdragon 835 heet Kryo 280 en is een octa-core-opstelling die gebruik maakt van een zogenaamd big.LITTLE-principe. Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee quad-core-processorclusters, waarvan één bedoeld is voor het verwerken van zware taken en de ander op een energiezuinigere manier lichtere taken verwerkt.

De grafische chip die te vinden is in de Snapdragon 835 is de Adreno 540. Deze chip is een verbeterde versie van de in de Snapdragon 820 te vinden Adreno 530 en zou 25% sneller zijn bij het verwerken van 3D-beelden. Dat lijkt gedeeltelijk te komen door een hogere kloksnelheid, maar zal ook te maken hebben met andere verbeteringen in de architectuur.

Betere cameraverwerking

In de Google Pixel-toestellen hebben we gezien dat verwerking van beelden die met smartphonecamera's geschoten zijn, heel belangrijk kan zijn voor de beeldkwaliteit. Qualcomm geeft aan dat in de Snapdragon 835 de verwerking weer verbeterd is, waardoor onder andere ruis sneller en beter verwijderd kan worden.

De Snapdragon 835 biedt met zijn Spectra 180-chip ondersteuning voor hybride autofocus, waarbij de beste vorm van scherpstellen wordt gekozen op basis van de lichtomstandigheden. Er kan ook gebruik gemaakt worden van zig-zag-HDR, waarbij direct een preview gegeven kan worden van HDR-foto's of video's in HDR kunnen worden opgenomen. De verwerkingschip van de nieuwe chipset, de Hexagon 682 DSP, biedt uitgebreide verwerkingsmogelijkheden die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om direct scherp te stellen op gezichten of door (schoonheids)filters toe te passen.

Interessant is dat de chipset ondersteuning biedt voor twee camera's met een maximale resolutie van 16 megapixel, of één camera met een resolutie van 32MP. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de Qualcomm Clear Sight-techniek om de beelden van twee camera's te combineren. Dan kan het gaan om twee dezelfde camera's of bijvoorbeeld één camera met groothoeklens en een normale camera. Om het fabrikanten eenvoudiger te maken om bepaalde camera-opstellingen te gebruiken in hun toestellen, gaat Qualcomm camera-modules aanbieden.

Virtual en augmented reality

Eén van de speerpunten van de Snapdragon 835 is virtual en augmented reality. Door verbeteringen in de audiochip zou onder andere de verwerking van 3D-geluid een stuk beter moeten zijn en daarnaast is er gewerkt aan het verminderen van vertraging tussen het bewegen van het hoofd en het verschijnen van nieuwe beelden op het scherm van een virtual reality-headset.

Het eerste Snapdragon 835-apparaat dat is aangekondigd, is een virtual reality-headset, gemaakt door het Amerikaanse ODG.

Toestellen met Snapdragon 835

Er zijn officieel nog geen smartphones met Snapdragon 835-chipset aangekondigd, maar dat zal deze week nog gebeuren: we verwachten dat ASUS een nieuwe ZenFone aankondigt die draait op deze nieuwe chipset. Daarnaast zullen vermoedelijk de nieuwe vlaggenschepen van Sony, LG en HTC op deze chipset draaien alsook de Samsung Galaxy S8 in verschillende landen.

Bron: Qualcomm en Anandtech

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk