Plantronics BackBeat Pro 5100
Plantronics – of zoals het tegenwoordig eigenlijk heet: Poly – is een merk dat zich voornamelijk richt op de zakelijke markt. Als consument een hoofdtelefoon van Plantronics kopen, kan dat eigenlijk? Hoewel je zou denken dat een zakelijke fabrikant het liefst zo min mogelijk met de consument in aanraking komt, ligt dat voor Plantronics toch net iets anders. Het merk bracht de afgelopen jaren een immens gamma aan hardloop(sport)producten op de markt, waaronder volledig draadloze oortjes. In 2019 bracht het wederom een uitgebreide reeks aan sportieve producten uit, maar ook eens iets geheel anders: de BackBeat Pro 5100’s. Volledig draadloze oortjes, gericht op de ‘commuters’, oftewel de reizigers onder ons.
Reizigers moeten zich dus aangesproken voelen door de BackBeat Pro 5100’s. In elk geval niet door de inclusie van active noise cancelling (ANC) – dat zit immers niet op de volledig draadloze oortjes. Het design van de BackBeat Pro 5100’s geeft mogelijkerwijs een hint naar het zakelijke sausje van de in-ear oortjes. Je zou er overigens ook mee kunnen sporten, mede door de IP54-rating van de draadloze oortjes. Voordat we met de review van start gaan, kan ik alvast een ding zeggen. Als er een 2020-variant op de markt zou komen, dan moet Plantronics aandacht besteden aan het opladen van de BackBeat’s. Micro-usb moet tegenwoordig simpelweg vervangen worden door een usb-c-poort.
Specificaties
Opladen: micro-usb-poort
IP-rating: IP54 (water- en stofbestendig)
Batterijduur: 19 uur (6,5 uur oortjes + 13 uur in de case)
Bluetoothversie: 5.0
Frequency response: 20 – 20.000 Hz
Softwareversie: 15.0 (na update)
Design en bouwkwaliteit
Plantronics is een merk voor zakelijke producten, wat het bedrijf nu laat zien met op consumenten gerichte hoofdtelefoons in zijn Pro-serie. Het bedrijf gaat overigens wel eens buiten het vaarwater van de traditionele producten van het merk – bijvoorbeeld in de Fit-lijn, gericht op sporters. Daar zijn de nieuwe Plantronics Pro 5100’s in eerste instantie niet op gericht. Toch durf ik het design niet per se conservatief te noemen. Wel is er veel zwart (mat) plastic aanwezig. Wat mij betreft een pluspunt; ik ben immers geen fan van draadloze oortjes met glanzend plastic; daar zie je immers sneller krassen op.
Aan de buitenkant van de oortjes – de kant die mensen zien als je de oortjes in je oren hebt – staat klein het Plantronics (PLT) logo, met daarover wel een glanzende laag plastic. Goedkoop voelt het niet aan, maar het neemt daar uiteraard wel veel vingerafdrukken op. Naast het logo vinden we een rooster voor de microfoons van de BackBeat Pro 5100’s. Verder vinden we achterop de oortjes twee pinnetjes voor de laadcycli. De proximity-sensor (nabijheidssensor) is tevens op de achterzijde geplaatst.
Veel kan er in eerste instantie niet ‘kapotgaan’ aan de volledig draadloze oortjes. Qua onderdelen die gebruikers kunnen bewegen, is er zelfs maar zeer weinig dat kapot kan gaan. Zo vinden we aan de zijkant van de oortjes een drukknop om de oortjes te bedienen. Als je ‘m indrukt, hoor en voel je de feedback van de knop. Is dat een garantie voor goede kwaliteit? Niet direct, maar je krijgt wel het gevoel dat Plantronics tijd heeft gestoken in een langdurige levensduur. Hetzelfde geld voor stevige oordopjes die je vastzet op de oortjes – door het systeem waarmee deze vastzitten, verlies je ze niet.
In plaats van enkel het einde van de oordopjes (dus de standaard oordopjes) op de oortjes vast te zetten, introduceert het Amerikaanse bedrijf een nieuw concept. Met het nieuwe systeem plaats je een groter geheel op de oortjes. Daarmee komen de oordopjes beter vast te zitten en is de kans dat je ze verliest, plots een stuk kleiner geworden. Van het verliezen van de oordopjes, gaan we naar de waterbestendigheid van de BackBeat Pro 5100’s. Mocht je er eens mee willen rennen (of moet je forenzen) terwijl het regent? Geen enkel probleem: de oortjes hebben een IP54-certificaat gekregen.
Met een IP54-certificaat (waarvan het IPX4-gedeelte staat voor de waterbestendigheid), is het geen enkel probleem om door de regen te wandelen. Let wel, het meegeleverde hoesje kan niet tegen water. Het is dan ook niet verstandig om de oortjes direct in het hoesje te stoppen zodra je buiten in de regen hebt gelopen. Zelf heb ik geen problemen ondervonden met de waterbestendigheid van de BackBeat Pro 5100’s. Mijn standplaats in Nederland en de natte winter: het mocht allemaal niet baten: ze wisten de testen ruimschoots te overleven. Als je altijd binnen zit terwijl je de oortjes in hebt, dan zal je er uiteraard geen last van hebben.
Draagcomfort
Veel draadloze oortjes die ik de afgelopen jaren mocht testen, hebben vaak moeite met in mijn oren te blijven zitten. Erg lastig is het niet, zou je denken: maar bij veel fabrikanten ben je genoodzaakt om de oortjes elke dertig minuten weer een beetje verder je oren in te duwen. Ondertussen heb je dan het gevoel dat ze in je hersenen zouden moeten zitten, maar dat is dan toch niet het geval. Met de oortjes van Plantronics is dat eigenlijk helemaal niet voorgekomen. Wat daarbij helpt is dat de oordopjes ovaal zijn – net zoals de vorm van je oren – in plaats van ronde oordopjes die je bij andere merken tegenkomt.
Het maakt eigenlijk niet uit of ik ga rennen, of dat ik een halve dag in een (te warme) kamer zit: ze blijven gewoon in mijn oren zitten. Je hoeft jezelf dus ook nooit af te vragen of de oortjes misschien uit je oren kunnen vallen zodra je gaat rennen, dat zal simpelweg niet gebeuren. Het gewicht van de oortjes helpt daar ook bij. Met 5,8 gram per oortje, zijn het mogelijk de lichtste oortjes die ik ooit in mijn oren heb gehad. Dat is erg fijn voor tijdens het hardlopen, of gewoon als je ze de hele dag op het kantoor in zou willen hebben. Ondanks dat je dan muziek hoort, heb je niet direct het gevoel dat het uit de oortjes komt.
Over de meegeleverde selectie oordopjes ben ik ook wel heel erg tevreden. Plantronics kan blijkbaar het formaat van mijn oren uitmeten, want de juiste oordopjes kwamen vooraf geïnstalleerd op deze oortjes. Mochten de geïnstalleerde oortjes niet passen, dan kan je uiteraard kijken naar de selectie van oordopjes die Plantronics verder nog meelevert. Let er dan ook op dat de druk op je oren niet te erg is. Juist vanwege de vorm van de oordopjes, kan de ‘druk’ op je oren als heviger ervaren worden. Die druk is simpelweg afkomstig van de sterke seal die wordt gecreëerd, waardoor de oortjes ook minder snel uit je oren vallen.
In mijn review van de Sony WF-1000XM3’s, klaagde ik over het formaat van de in-ear oortjes. Ze zijn namelijk nogal log, door de ‘module’ die ver buiten je oren lijkt te hangen. Daar heb je met de Pro 5100’s helemaal geen last van: mijn oren zijn niet groot (vind ik), maar toch vallen ze ruim binnen de contouren van mijn oren. Niet alleen het dikteprofiel van de oortjes is relatief beperkt gebleven: er is ook gekozen voor een rond design van de oortjes, waarbij het rondje niet veel groter is dan het midden van je oren (pak ‘m beet één centimeter). Je leest het al, het draagcomfort van de BackBeat Pro 5100’s zit wel snor.
Geluidskwaliteit
Bij mijn eerste aanraking met de oortjes, moest ik erg wennen aan de afsluiting van de omgeving. Zo merk je maar weer dat je geen noise cancelling (ANC) nodig hebt om er zeker van te zijn dat je geen omgevingsgeluid binnenkrijgt. Een van de voordelen daarvan, is dat het volume eigenlijk niet zo heel erg hoog hoeft te worden opgevoerd. Bij het testen van de in-ear oortjes, heb ik gebruikgemaakt van de OnePlus 7 (Pro) – een telefoon met ondersteuning voor bluetooth 5.0. Voor een periode van tegen de vier weken, heb ik de BackBeat Pro 5100’s getest met offline-muziek, afkomstig van Spotify. Bij het downloaden van de muziek, is gekozen voor de hogere kwaliteit-preset.
Zoals gewoonlijk zijn de oortjes zowel binnen- als buitenshuis getest. Ondanks dat Plantronics in de marketingmaterialen niet spreekt over sportactiviteiten, zijn de BackBeat’s daar prima voor geschikt – dat geef ik je alvast mee. Om in alle situaties een ervaring op te doen, heb ik de oortjes ook kunnen dragen tijdens het sporten. Ten slotte nog over de muziek waarmee de oortjes zijn getest: zoals aangegeven is de muziek afkomstig van Spotify. In de testlijst staan nummers uit verschillende genres. Van pop tot klassiek, rap, jazz en trap-muziek. Zo kom ik uiteindelijk tot een gewogen oordeel om je van het beste aankoopadvies te voorzien.
Na drie weken van uitgebreide testen, durf ik wel te stellen dat eenieder erg tevreden zal zijn met de BackBeat Pro 5100’s. Bass is zeker niet te opzichtig, maar wel afdoende aanwezig – sporters die graag een ‘overload’ aan bass horen, zijn misschien niet helemaal op de juiste plaats met de 5100’s. Over het algemeen klinken de in-ear oortjes gewoon erg fijn. Ik luister zo’n 40 tot 50 uur per week naar muziek, wat ik ook heb gedaan met de BackBeat 5100’s. Zelfs na 200 luisteruren die ik mocht maken met de oortjes, stond ik nog niet op het punt om over te schakelen. Er zijn mogelijk nog wel wat oortjes die ‘beter’ klinken, maar daar betaal je dan ook voor.
Om alvast vooruit te blikken op de meegeleverde app van de Plantronics’ oortjes: je kan er helaas geen aanpassingen in doorvoeren voor het geluid van de BackBeat 5100’s. Mocht je het geluidsprofiel van de oortjes niet fijn vinden, dan ben je dus aangewezen op een externe applicatie. Toch maak ik mij er niet zo heel veel zorgen om. Ze klinken prima, in ieder geval voor de prijs van de oortjes. AptX is helaas afwezig, maar gebruikers van een iPhone kunnen wel gebruikmaken van de AAC-codec. Met de AAC-codec ligt de datadoorvoer hoger, waardoor het geluid in de praktijk nog net iets beter moet klinken. De codec werkt helaas niet voor/met Android-telefoons.
Microfoon
Bellen lijkt soms een beetje uit de tijd – en dat is het ook wel een klein beetje. Toch betrap ik mijzelf er tegenwoordig op dat ik minimaal één keer per week de telefoon pak om even te bellen. Een van de meest frustrerende zaken van telefoongesprekken in het algemeen is als de ander je niet goed kan verstaan. Bij een merk zoals Plantronics heb ik hoge verwachtingen voor de microfoons. In het assortiment van het Amerikaanse bedrijf, zitten immers een hoop zakelijke headsets die gebruikt (kunnen) worden in callcenters. Toch viel de gehele ervaring met de BackBeat Pro 5100’s een beetje tegen.
Tijdens telefoongesprekken was ik in de meeste gevallen prima te verstaan, tenzij ik op een drukke plek aanwezig was. Op zulke momenten wisten de microfoons, die volgens Plantronics geluid uit de directe omgeving weg moeten filteren, hun taken net niet ‘goed genoeg’ uit te voeren. Ik zit relatief vaak in de trein en daar is nu eenmaal een hoop omgevingsgeluid. Het is jammer dat de BackBeat’s het omgevingsgeluid niet afdoende weg weten te filteren. Zit je in een (relatief stil) kantoor, dan kan je prima vooruit met de in-ear hoofdtelefoons – gespreksgeluiden in een kantooromgeving zijn niet of nauwelijks te horen met de noise cancelling-microfoons.
Gebundelde applicatie
Plantronics begon een paar jaar geleden met het bundelen van een uitgebreidere applicatie voor zijn draadloze (consumenten) hoofdtelefoons. Het uiterlijk van de BackBeat-applicatie, ziet er prima uit: het toont ook aan, dat de producten niet zijn gericht op de zakelijke markt. Zo zijn animaties binnen de BackBeat-app net iets frivoler – dat geldt eigenlijk voor het gehele design van de BackBeat-app. Wat je kan doen met de Plantronics-app die je kan downloaden uit de Google Play Store? Ten eerste kan je software-updates downloaden en installeren; dat neemt ongeveer 10-15 minuten in beslag.
Het installeren van zo’n update is erg makkelijk. Als je de app opent en er een update beschikbaar is, dan ontvang je daar een melding van. Als de oortjes zijn verbonden kan je ervoor kiezen de update te installeren op de hoofdtelefoons. Bij het downloaden merk je soms wel dat de muziekstreaming wat hapert, maar ik heb het niet als storend ervaren. Een andere functie van de BackBeat-app is ‘My Tap’, waarmee je de functies van de knoppen aan de zijkant kan wijzigen. Standaard kan je met het linkeroortje het volume wijzigen, en met de rechter kan je muziek starten en stoppen. Wil je muziekdiensten aan een bepaalde klikactie koppelen? Het is allemaal mogelijk.
Batterijduur
Batterijduur van volledig draadloze oortjes, wordt steeds iets belangrijker. In het verleden gingen de oortjes zo’n drie of vier uur mee op één batterijlading. Met zo’n batterijduur hang je tegenwoordig aan de onderkant van het segment. Jabra geeft aan tegen de zeven uur batterijduur te leveren op de Elite 75t’s, waarmee het aan de ‘bovenkant’ van het marktsegment staat. Plantronics zet net iets lager in, op 6,5 uur per batterijlading. Daarbovenop zou het meegeleverde hoesje goed zijn voor nog eens twee ladingen waardoor je bij elkaar zo’n 19,5 uur gebruik kan maken van de draadloze oortjes.
In de praktijk valt de batterijduur van de BackBeat’s net iets lager uit. In mijn testen kwam ik uit zo rond de zes uur per batterijlading: ingevuld met een mix van muziek/videostreaming en gesprekken via de telefoon (of andere diensten, zoals Skype en Discord). Op een volledige lading van het hoesje kom je dus ongeveer 18 uur vooruit. In de 200 luisteruren van de testperiode, mocht ik het hoesje dus iets meer dan tienmaal opladen. Niet zo erg, want dat deed ik meestal in de avonduren. Als je ze liever overdag op wil laden: van leeg naar vol ben je ongeveer drie uur aan het laden (inclusief de oortjes in het hoesje).
Zoals eerder in de review aangegeven, maakt Plantronics nog gebruik van de micro-usb poort. Of er in 2020 nog een vernieuwde versie volgt met een usb-c-poort, is onbekend. Snelladen van het hoesje zit er dus niet in, maar je kan de oortjes wel kort in het hoesje steken om ze bij te laden. In 10 minuten zijn ze voldoende bijgeladen om ongeveer één uur mee te gaan. In mijn testen, kwam ik uit op ongeveer 55 minuten; daar hoeft Plantronics zich in elk geval niet voor te schamen. Oh, een leuk detail waar ik (te laat) achter ben gekomen: het interne led-lichtje is ook van buitenaf te zien. Bij een volgende generatie zou het fijn zijn om een statuslichtje aan de buitenkant te hebben. Nu wist ik immers niet hoe vol het hoesje nog was.
Conclusie
Bij sommige fabrikanten hoop je dat ze ‘bij hun lijst’ blijven. Van een fabrikant die zich hoofdzakelijk richt op de zakelijke markt, zou je in eerste instantie ook geen in-ear hoofdtelefoons verwachten. En al helemaal geen in-ear hoofdtelefoons gericht op consumenten. Plantronics bewijst al jaren dat het zich prima weet te mengen in de markt van hoofdtelefoons voor consumenten. Ditmaal mocht ik de BackBeat Pro 5100’s onder de loep nemen, zakelijke hoofdtelefoons met een zakelijk prijsje. Voor de in-ear hoofdtelefoons betaal je namelijk 179 euro via de webwinkel van Plantronics. Toch vind ik dat je een hoop waar voor je geld krijgt.
Over de bouwkwaliteit en het draagcomfort van de in-ear oortjes, ben ik erg te spreken. Plantronics heeft een groot probleem opgelost: het verliezen van de oordopjes van je in-ear hoofdtelefoons. Ze klikken immers vast op de oortjes, in plaats van dat je ze er licht op moet schuiven. Daarnaast voelen de oortjes over het algemeen gewoon stevig aan. Ze zijn grotendeels gemaakt van mat plastic, met uitzondering van de knoppen aan beide zijden. Het uiterlijk is altijd lastig te beoordelen, maar de BackBeat Pro 5100’s zien er in elk geval minimalistisch uit. Ook het minimale formaat van de in-ear oortjes, zorgt ervoor dat ze niet zullen opvallen.
Niet alleen zorgt het formaat ervoor dat ze niet opvallen: dat ze zo klein zijn heeft ook zijn voordelen voor het gewicht van de oortjes. Volgens Plantronics wegen de oortjes 5,8 gram per stuk. Sony’s WF-1000XM3’s wegen zo’n 8,5 gram per stuk. Hoewel je zou verwachten dat het verschil in gewicht niet op zal vallen: het is goed aan te voelen dat de oortjes van Plantronics een stuk lichter zijn. Als je van plan bent om de oortjes lang in te houden, of ermee zou willen sporten, dan heeft het gewicht over het algemeen een positief effect op het draagcomfort van de oortjes. Ook de langwerpige oordopjes die Plantronics meelevert, dragen daaraan bij.
Als je geluid van oortjes belangrijk vindt, dan zou je de BackBeat Pro 5100’s kunnen kopen zonder je enige zorgen te maken over de geluidskwaliteit. In vergelijking met de concurrentie van Sony, is er wel wat ruimte voor verbetering. Sporters die graag een bass-focus terugzien in het geluid van hun in-ear oortjes, zijn ook beter af met andere oortjes. Als je vaak moet bellen, dan zal je merken dat ze geen schoonheidsprijs winnen. Omgevingsgeluid is meestal relatief goed te verstaan aan de andere kant van de lijn – van een merk zoals Plantronics, had ik beter verwacht.
Ten slotte sluit ik de conclusie af met de batterijduur. Met zes uur per lading, passen de oortjes prima in het prijssegment dat Plantronics heeft aangehouden. Tezamen met het hoesje kan je de oortjes in totaliteit 18 uur gebruiken. Even snel de oortjes bijladen? Na tien minuten in het hoesje, kan je de oortjes weer voor één uur gebruiken. Als je het hoesje volledig op wil laden, ben je tegen de drie uur bezig. Het zou fijn zijn als Plantronics snelladen toe zou voegen voor het hoesje zelf. Nu kan dat nog niet door de micro-usb aansluiting, maar dat is dus relatief makkelijk en goedkoop op te lossen.
Hoe zit het met de concurrentie van de volledig draadloze oortjes? Voor hetzelfde bedrag is het mogelijk om de Jaybird Vista’s te kopen. Recentelijk testen we ook de Sony WF-1000XM3’s, die voor 40 tot 50 euro extra te koop zijn. Verder krijg je voor 170 euro ook de Jabra Elite 75t’s: in-ear hoofdtelefoons met een batterijduur van 7 uur per lading van de oortjes. In het segment van de volledig draadloze oortjes, zet Plantronics nette resultaten neer. Met de batterijduur komen ze in de hogere middenmoot terecht en de BackBeat Pro 5100’s bouwkwaliteit is toch wel erg goed te noemen.
Het geluid van de oortjes is erg fijn, koppel dat aan feilloos draagcomfort van de BackBeat Pro 5100’s en je hebt oortjes die je zomaar de hele dag draagt. Tegelijkertijd blijft 179 euro een hoop geld: voor iets meer geld koop je al over-ear hoofdtelefoons. Soms zelfs met actieve ruisonderdrukking. Kijk je naar oortjes voor bij het sporten, dan kan het eigenlijk niet misgaan met de oortjes van Plantronics. Reis je veel, dan is het misschien fijn om iets door te sparen en de WF-1000XM3’s aan te schaffen, met ruisonderdrukking. Oh, en voor iets meer geld heb je ook de Beats Powerbeats Pro – oortjes die mogelijk nog iets beter geschikt zijn voor het sporten. Tegelijkertijd: op dit prijspunt zijn de BackBeat Pro 5100’s wel een erg goede keuze.
Positieve punten
+ Draagcomfort is feilloos
+ Batterijduur volgt de (nieuwe) standaard
+ Design is minimalistisch
Negatieve punten
– Veel ruis bij telefoongesprekken
– Slechts een IP54-certificatie
– Gebruik van micro-usb aansluiting
Plantronics BackBeat Pro 5100 kopen
Voor het aanschaffen van de BackBeat Pro 5100 kan je terecht in de Plantronics-webwinkel. De oortjes zijn enkel verkrijgbaar in het zwart, voor een adviesprijs van 179,99 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten