De OnePlus Nord 4 is om in elk geval twee redenen een opvallende (OnePlus-)smartphone. Ten eerste bestaat het omhulsel grotendeels uit aluminium, terwijl dat niet ten koste gaat van de verbinding. En ten tweede is het (voorheen ondermaatse) softwarebeleid verbeterd. Is dat goed genoeg om dit toestel als je daily driver te installeren? Dat valt nog te bezien.

Lees verder na de advertentie.
OnePlus Nord 4
Premium smartphones zijn leuk en aardig, maar de echte strijd woekert voort op de midrangemarkt. Verschillende fabrikanten pakken flink uit om de consument op z’n wenken te bedienen middels het principe ‘veel voor weinig’. OnePlus gooit zijn gewicht in de strijd door medio juli een wereldwijd lanceringsevenement in Milaan te organiseren, waar Androidworld bij was. De ster van de show is de OnePlus Nord 4, die voor minimaal 499 euro in de winkels ligt. Wij testten het model van 599 euro, met 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte.
Met de Nord-reeks probeert OnePlus telefoons aan te bieden die voldoen aan allerlei basiseisen, met enkele unieke eigenschappen. De OnePlus Nord 4 is daarin niet anders. Het is vooral een smartphone met veel goede bedoelingen, die waarschijnlijk niet bij iedereen resoneren. Dat neemt niet weg dat de basis is op orde is, zoals je verderop in deze recensie leest. Maar vergeet niet dat de concurrentie hevig is, met onder meer de Google Pixel 8a (die het zelfs de reguliere Pixel 8 lastig maakt), Oppo Reno 12 Pro en de Samsung Galaxy A55.


Specificaties OnePlus Nord 4
OnePlus Nord 4 | |
Besturingssysteem | Android 14 (OxygenOS 14.1) |
Scherm | 6,74 inch AMOLED, 120 Hz |
Processor | Snapdragon 7 Plus Gen 3 |
Geheugen | 12 of 16 GB |
Opslag | 256 GB of 512 GB |
Accu | 5.500 mAh |
Camera’s | 8 megapixel-groothoeklens en 50 megapixel-hoofdcamera |
Ondersteuning | Vier jaar nieuwe Android-versies, zes jaar beveiligingsupdates |
Adviesprijs | Vanaf 499 euro |
Wat zit er in de doos?
- OnePlus Nord 4 (met screenprotector)
- Type-A naar C-kabel
- Korte handleiding
- Welkomstbrief
- Veiligheidsgids
- SIM-kaart uitwerper
- OnePlus RCC-kaart
OnePlus Nord 4: de pluspunten
1. Een (bijna) volledige aluminium behuizing
Wat de OnePlus Nord 4 heeft, en de genoemde midrange concurrenten niet, is een bijna volledige metalen body. Het aluminium omhulsel geeft het toestel een premium look and feel mee en dat zijn we niet gewend op dit prijspunt. De smartphone ligt bovendien lekker in de hand en kan tegen een stootje. We hebben hem hier door de kamer gegooid (op een laminaatvloer en een hoogpolig tapijt) en dat heeft geen deuken of krassen opgeleverd. Ondanks al dat aluminium hebben we geen gedoe met de verbinding opgemerkt; die kon ongestoord z’n gang gaan.
2. De processor die (bijna) premium evenaart
Kijken we even puur naar wat de processor op papier aankan (de Snapdragon 7 Plus Gen 3), dan zien we veel overeenkomsten met de Snapdragon 8 Gen 2 uit 2022. Beide cpu’s hebben flink wat in hun mars. Ben je een fanatiek gamer op Android, dan zit je met deze processor goed. Voor dagelijkse taken zouden we het model zelfs willen classificeren als overkill, dus in dit geval lijkt OnePlus de slogan Never Settle weer eens eer aan te doen. Gebruik je een smartphone voor WhatsApp, mail, foto’s, video’s en meer van zulke simpele taken, dan werkt het systeem goed.



3. De hoofdlens met voldoende licht
De 50 megapixel hoofdcamera van de OnePlus Nord 4 is behoorlijk simpel, maar maakt desondanks fijne kiekjes. Natuurlijk licht is wel het sleutelwoord voor deze lens, maar als de omgeving dat voldoende biedt, dan maak je moeiteloos mooie beelden. Toegegeven, het dynamische bereik is wat zwakker dan dat van de Pixel 8a, maar de mogelijkheid twee keer in te zoomen zonder kwaliteitsverlies maken veel goed. Net als de warme tonen van de camera, zeker in vergelijking met de Galaxy A55. Bovendien biedt de Nord 4-camera een kleurrijk contrast aan.





4. Een veel langer updatebeleid
Na de metalen behuizing is het vernieuwde updatebeleid het volgende paradepaardje van de OnePlus Nord 4. Standaard krijg je Android 14 (met daaroverheen OxygenOS 14.1) voorgeschoteld en vervolgens kun je rekenen op maar liefst vier Android-upgrades. Daarnaast krijg je zes jaar lang beveiligingsupdates. De software is verder zoals je dat gewend bent van het moderne OnePlus: een soort Frankenstein-softwaremonster dat snel werkt, maar overzicht mist. Kijkend naar de processor en die aluminium behuizing zet OnePlus flink in op duurzaamheid.
5. De lange accu-adem
Duurzaamheid, daar speelt de accu een grote rol in. De dual-cell batterij heeft een flink vermogen van 5500 mAh en een betrouwbaar karakter. We komen moeiteloos anderhalve dag door met een volle accu. Als we een beetje zuinig aan doen tikken we soms de 48 uur aan. Dat is echt niet verkeerd. Opladen kan met een maximale snelheid van 100 watt, waardoor je binnen 35 minuten toegang hebt tot een volledig opgeladen smartphone. OnePlus claimt verder dat de accu na vier jaar tijd nog steeds op tachtig procent van z’n laadvermogen zit. Dat gaan we nog zien.


OnePlus Nord 4: de minpunten
1. De prijs is niet per se hoger, maar…
Hoewel we zeer positief zijn over de accuresultaten, kleeft er ook een groot nadeel aan die ervaring: OnePlus levert in Europa namelijk geen lader meer mee. Nu hebben we genoeg laders op de redactie liggen, waaronder een 100 watt-lader, maar die zou je dus los moeten kopen. De losse lader, die bij het toestel hoort, kost nog eens 59,99 euro. Dan kom je dus ineens uit op 560 tot 660 euro voor een compleet pakket. OnePlus meldt in de marketinguitingen dat de prijs gelijk is gebleven. Hoewel dat voor een deel klopt, is dit natuurlijk wel een beetje misleidend.
2. De processor is ook een stoorzender
Daar komt bij dat de processor ontzettend warm kan worden. De warmteopbrengst levert nog net geen oncomfortabele bel- of gamesessies op, maar door de metalen behuizing wordt wel echt alles warm. Dat geldt zelfs voor de cameramodule (die bestaat uit glimmend kunststof) en -lenzen. Het scherm straalt die warmte ook lekker uit op je gezicht of vingers. Bovendien zakken de prestaties na enkele minuten al in, waardoor je tijdens lange gamesessies wat framedrops kunt opmerken. OnePlus lijkt de boel niet als vroeger af te knijpen, maar de prestaties blijven niet op niveau.
3. Andere cameralenzen
Datzelfde geldt voor de camera’s. Achterop zitten er twee. Naast de hoofdlens is er een ultragroothoeklens met een kijkveld van 112 graden. Zoals gezegd werkt die hoofdlens prima, maar die kan detail missen. Bovendien legt die ultragroothoeklens van acht megapixel beelden soms veel helderder vast dan nodig, wat ten koste gaat van het natuurlijke beeld. Foto’s in het donker ogen tot slot ook niet echt supergoed, waardoor je een beetje uitgewassen resultaten gepresenteerd krijgt. Voor de betere camera-ervaring kun je bij de Pixel 8a terecht.
4. Vooraf geïnstalleerde software
En voor de software-ervaring ook. Niet alleen vanwege het feit dat OxygenOS mettertijd ingeleverd heeft op overzicht, maar ook omdat we nu zien dat OnePlus flink wat meuk geïnstalleerd heeft. Het betreft voornamelijk onzinnige spelletjes, maar ook apps als AliExpress, Amazon, Facebook, Booking.com en Microsoft 365. Daar zitten we gewoon niet op te wachten. Daarnaast zijn er wel AI-opties aanwezig, maar veel werkt niet in het Nederlands (maar zijn toch maar alvast geïnstalleerd…) of komt pas later middels een update. Het is een rommeltje.


Conclusie
Onderaan de streep houd je met de OnePlus Nord 4 een smartphone over die veel goed wil doen en ook echt uniek wil zijn, maar zelfs bij zijn meest positieve eigenschappen kanttekeningen laat plaatsen. De terugkeer van de metalen behuizing is vet, maar levert een warm toestel op. De processor is ongeveer even krachtig als de premium cpu van 2022, maar houdt het niveau niet vast. De accu laadt snel op – maar alleen als je nog eens 60 euro investeert. Daar komen veel vooraf geïnstalleerde apps en niet beschikbare AI-functies bovenop.
Stappen we even uit de rol van recensent, dan vallen een aantal nadelen af. We merken dat weinig gebruikers echt om die AI-functies staan te springen en dat het (langere) opladen vaak geen probleem is. Bovendien gamet niet iedereen, waardoor de smartphone voor dagelijkse taken uitmuntend presteert. In dat geval houd je simpelweg een unieke Android-smartphone met een uitstekend updatebeleid over, die in staat is veel voor weinig aan te bieden. Het enige dat we dan nog echt missen is de oplader en een betrouwbaar camerasysteem.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten