Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

OnePlus Buds Pro review: scoren waar het echt telt

Sebastien Marien
Sebastien Marien
14 september 2021, 17:08
11 min leestijd
OnePlus Buds Pro review: scoren waar het echt telt

Lees verder na de advertentie.

OnePlus heeft een nieuw paar oortjes voorgesteld, en de Buds Pro zijn een hoogwaardige versie van de originele Buds. Ze komen ditmaal met ANC, een hoogwaardiger geluid en een heel verschillend design? Zijn ze de meerprijs ook waard? Dat onderzochten we in deze review.

OnePlus Buds Pro

OnePlus heeft in amper één jaar tijd heel wat producten gelanceerd, en het merk stapte ook in nieuwe productcategorieën. Denk bijvoorbeeld aan de OnePlus Band-fitnesstracker, de Watch en de vele midrange- en budgettelefoons. En niet te vergeten, voor het eerst kregen we een paar true wireless-oortjes met de OnePlus Buds.

Wat nog ontbreekt in dat productaanbod van audioaccessoires is natuurlijk een paar hoogwaardige oortjes met active noise cancelling (ANC). De Buds Pro kwam daarom ongeveer een jaar na de gewone Buds en alles wijst erop dat OnePlus voor dit product helemaal van nul is gestart. Ze hebben niet alleen andere functies en audiodrivers, maar ook een volledig eigen design. Kan OnePlus op tegen de vele en meer ervaren concurrenten in de markt van draadloze oortjes? 

Geen premium indruk 

De Buds Pro zit in een prachtige verpakking, zoals we het van OnePlus gewend zijn, en het stoomt je klaar voor een premium productervaring. Maar wanneer je de oplaadcase van de Buds ook echt in handen neemt, dan verdwijnt die gedachte meteen. Het doosje is volledig vervaardigd uit een matte plastic. Minimalistisch van ontwerp, en het ziet er niet slecht uit, maar het straalt zeker geen topkwaliteit uit.

Verder heeft de case de vorm van een rechthoek met afgeronde hoeken. Achteraan zit een usb-poort en vooraan is de LED-indicator voor de accu. De oortjes gaan makkelijk in en uit de case, en ze blijven magnetisch vastzitten. Met een design dat deels bestaat uit matte en glanzende plastic, zien ze er best fraai uit. Wat opvalt zijn de korte beentjes die gebruikt worden voor de bediening.

Niet onaardig, alleen is het nu geen opvallende vormgeving die echt in je hoofd blijft hangen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de nieuwe Nothing Ear (1) met zijn semi-transparante uiterlijk. OnePlus houdt het wat braver, en dat hoeft ook niet per se slecht te zijn.

Belangrijk is ook dat de oortjes misschien geen premium kwaliteit uitstralen, maar dat ze in werkelijkheid wel goed beschermen. De IP55-certificering garandeert dat de Buds Pro bestand zijn tegen stof, zweet en een flinke straal water. Let wel op, want dat wil niet zeggen dat ze duik in het zwembad overleven.

Prima draagcomfort, bevestigen ze zelf

De Buds Pro zijn een paar in-ear oortjes en er zijn drie verschillende groottes van silicone dopjes meegeleverd. De standaard vorm zat voor mij meteen goed, lekker vast in mijn oor zodat ze helemaal nergens heen kunnen. 

De oortjes hebben opmerkelijk genoeg ook zelf bevestigd tegen mij dat ze goed zitten. Gelukkig niet door dat heel eng en zacht in mijn oor te fluisteren, want dan had ik ze vast door het immens schrikken al verbrijzeld met het dichtstbijzijnde voorwerp, in dit geval een metalen perforator. Stel je voor. Nee, in de begeleidende HeyMelody-app, is er een pasvormtest. De Buds Pro spelen dan een kort een muziekje, en vervolgens wordt het geluid dat in je oor weerkaatst met de microfoons opgevangen. Als het heel zacht klinkt, is dat omdat je oortjes te los zit, en dan krijg je die feedback te lezen. Erg netjes. Maar ze zaten dus meteen goed en de oortjes hebben deze reviewperiode met glans overleeft.

Maar daarmee is nog niet alles gezegd over het draagcomfort, want OnePlus heeft nog een tweede slimme softwarefunctie: ‘Audio ID’. OnePlus laat je een korte gehoortest afleggen waarbij je telkens voor beide oren moet aangeven wanneer je een piepgeluid hoort. Het merk gaat daarna de verschillende tonen van het geluid versterken waar nodig, volledig aangepast aan je gehoor. Je krijgt zelfs het verschil te horen van voor en na de aanpassing. Ik heb zelf weinig verschil ontdekt, maar het is een erg mooie functie voor wie wel gehoorproblemen heeft bij één of bij beide oren. Sterk werk, OnePlus.

Bediening mist keuzevrijheid

OnePlus heeft zijn oortjes geen touchbediening gegeven, maar daarentegen kan je in de beentjes van de Buds Pro knijpen om doorheen je muziek te bladeren. Zoals dat wel vaker gaat kan je eenmaal kort knijpen, tweemaal, driemaal of je kan lang knijpen.

Alleen kan je bij de meeste oortjes volledig zelf bepalen welke gebaren je koppelt aan welke acties, maar dat kan niet bij de Buds Pro. Voor eenmaal, tweemaal of lang knijpen kan je geen andere actie kiezen. En dat is best vreemd, want zowel bij het linker- als rechteroortje betekent tweemaal knijpen dat je naar het volgende nummer schakelt. Graag zou ik voor het ene oortje voor het volgende nummer kiezen en met het andere teruggaan. Standaard is er geen gesture ingesteld om de Google Assistent te roepen, maar als je het toch wil instellen is driemaal knijpen de enige optie. Jammer dat OnePlus de keuze niet volledig bij de gebruiker legt.

Op die ene beperking na is de HeyMelody-app een plezier om te gebruiken. De app werkt vlot en de interface is gebruiksvriendelijk. Naast de gebaren die je (deels) kan instellen, vind je er ook de batterijniveaus van de oortjes en oplaadcase, de ANC-instellingen, OnePlus Audio ID, de pasvormtest en Zen Mode Air. Die laatste functie bespreken we later in dit artikel. Vanuit HeyMelody kan je ook firmware-updates voor je oortjes installeren.

Verrassend goed geluid

Het geluid van de OnePlus Buds Pro is een fijne verrassing. Niet alleen zijn de oortjes een stukje luider dan ik van concurrenten in deze prijsklasse gewend ben, maar bij die hoge volumes blijven ze erg goed klinken.

De draadloze oortjes maken gebruik van 11 inch drivers en ik testte de oortjes in combinatie met verschillende muziekgenres: van grunge tot klassieke muziek en recente popnummers. Basgeluid klinkt sterk wanneer dat zo hoort, en op andere momenten neemt het nooit de bovenhand. Daarnaast hoor je kleine details in muzieknummers naar voren komen, bijvoorbeeld de rijke variatie in klanken en instrumenten in ‘Strawberry Fields Forever ‘ van The Beatles, maar gelukkig nooit op een manier dat bijvoorbeeld stemgeluid wordt weggecijferd. Voor de adviesprijs van 149 is het geluid van de Buds Pro een aanrader.

OnePlus is erin geslaagd om het mooi gebalanceerd te krijgen, en gelukkig maar, want in de HeyMelody-app is er geen equalizer aanwezig waarmee je de toonklanken kan aanpassen. Wil je dat toch doen, dan heb je dus een third-party-app nodig.

Telefoontjes, ANC en Transparantiefunctie

De Buds Pro komen met drie microfoons aan elk oortje en die worden gebruikt voor spraakoproepen, commando’s aan de Google Assistent en voor active noise cancelling. Tijdens telefoongesprekken ben je goed verstaanbaar als je de oortjes gebruikt, maar het geluid is wel vrij dof.

Ik was tijdens de testperiode wel tevreden van de noise cancelling die omgevingsgeluid kan wegfilteren als het tussen 15 en 40 decibels bedraagt. In de praktijk doet de noise cancelling zeker geen wonderen, maar het doet wel wat het belooft. In heel wat omstandigheden vormt de ANC een prima manier om je af te zonderen en op muziek te focussen. Bij me in de buurt is een bouwplaats waar ze soms al best vroeg kabaal maken, maar met deze oortjes kon ik bijna letterlijk op twee oren slapen.

Prettig is verder dat OnePlus in zijn app verschillende modi voor de ANC toevoegt. Je kan zelf met een schuifschakelaar aanpassen hoe sterk het achtergrondgeluid moet worden gefilterd, maar standaard is er de automatische modus die zelf meet hoe luid je omgeving is. Al vond ik het  fijn om af en toe gewoon de krachtigste stand aan te zetten.

Ik was ook aangenaam verrast door de Transparantiemodus, dat is een functie waarmee de microfoons het omgevingsgeluid juist versterken. Het helpt je om even op een vraag te antwoorden als iemand tegen je praat zonder dat je oortjes uit moeten. OnePlus laat de functie op een subtiele manier werken zodat je muziek nog wel goed te horen is, maar niet overheerst.

Goede accuduur

De Buds Pro laten je volgens OnePlus zo’n 38 uur naar muziek luisteren, ofwel 28 uur als je ANC gebruikt. Dat lijkt overeen te komen met mijn bevindingen. Ze zijn dus ideaal als je bijvoorbeeld een lange vliegtuigreis wil overbruggen. Heb je genoeg momenten om op te laden, dan speelt Warp Charge-snelladen een hoofdrol. Na 10 minuten opladen kunnen ze namelijk 10 uur lang muziek afspelen.

Zen-modus en afwezige functies

Als je ANC inschakelt, kan je natuurlijk in alle rust helemaal wegdromen bij een leuk muziekje, maar OnePlus wil je ook zelf aan content helpen om te ontspannen. Met de Zen Mode Air kan je een rustgevend achtergrondgeluid afspelen, en je kan dat gewoon met een gesture activeren door het beentje van je oortje lang ingedrukt te houden. Je hoort dan meteen het geluid van vogels, maar als je wil kan je uit een tiental rustgevende toontjes kiezen als je vooraf even in de instellingen van de app duikt. Ik vind Zen Mode Air geen al te grote meerwaarde, omdat je dit soort van media ook makkelijk zelf kan vinden via andere bronnen, en het is een beetje vervelend dat OnePlus dit koppelt aan een gesture zonder dat je dat gebaar voor iets anders kan instellen.

Zen Mode Air, de Pasvormtest en Audio ID zijn leuke functies die we lang niet bij alle draadloze oortjes zien. Die laatste twee kennen we bijvoorbeeld wel bij headsets van Sony en Nuraphone, maar vaak gaat het dan om duurdere producten dan de Buds Pro.

Dat klinkt goed, maar er zijn aan de andere kant wel een aantal functies die ontbreken bij de Buds Pro en die we normaal wel gewend zijn bij concurrenten in dezelfde prijsklasse. Er is bijvoorbeeld geen ondersteuning voor multipointverbinding. Dat is een functie waarmee je je headset koppelt aan meerdere apparaten, en vervolgens kan hij automatisch wisselen van apparaat. Verder is er geen manier om je verloren oortjes terug te vinden met de app en er is ook geen equalizer in HeyMelody. Maar vooral die multipoint zullen gebruikers missen.

Conclusie

Als je alles bij elkaar neemt en naar het totaalplaatje kijkt, dan zijn de Buds Pro een erg goed paar oortjes. Ze zijn verre van perfect, dat is waar, want deze review was een hobbelparcours met ups and downs. Ik ben niet helemaal weg van het design en de app werkt wel goed, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Hetzelfde kan je zeggen over de bediening, want daar legt OnePlus onnodige restricties op die voor verschillende kleine frustraties zorgen.

Maar als je aan mensen vraagt wat nu het belangrijkste is aan paar draadloze oortjes als je 149 euro betaalt, dan krijg je vrijwel zeker te horen dat ze in de eerste plaats goed moeten klinken en dat ze met ANC moeten komen. OnePlus is met andere woorden gewoon erg goed in de essentie van de Buds Pro. Neem daar nog eens bij dat de oortjes heel goed zitten en dat er een pasvormdetectie is en een feature die het geluid aan je gehoor aanpast.

Vergis je niet, want er is concurrentie genoeg als het om volledig draadloze oortjes gaat, maar met dit totaalpakket aan kwaliteiten zal OnePlus wel wat gebruikers kunnen overtuigen. En zeker voor de gebruiker die ook al een OnePlus-smartphone heeft en zo een zekere merkloyaliteit heeft opgebouwd. De Buds Pro zijn een mooie basis voor meer audioproducten in de toekomst. Laat die draadloze koptelefoon dus maar komen.

Alternatieven voor de OnePlus Buds Pro zijn: de Nothing Ear (1) (99 euro), de Samsung Galaxy Buds 2 (149 euro), de JBL Live Pro+ (179190 euro) en de Jabra Elite 75T (156 euro).

OnePlus Buds Pro kopen

De OnePlus Buds zijn verkrijgbaar in drie kleuren zwart en wit . De adviesprijs van de oordopjes bedraagt 149 euro.

Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Entertainment en deze review is daar onderdeel van. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op FacebookInstagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!  

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

5

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

5 oktober 2021, 18:16

Je hebt echter een probleem als je 1 onderdeel [lees oortje of oplaadcase] kwijt bent. Je kan deze niet loskopen. Oneplus heeft hier geen oplossing voor anders dan een hele nieuwe set te kopen. Andere merken, bijv. Samsung en Apple, kan dit wel. Erg jammer en niet klant vriendelijk, vind ik ;-(

16 september 2021, 19:27

Via de bluetooth instellingen op mijn OnePlus 9 Pro is er wel een optie genaamd ‘vind mijn oortjes’ om de oortjes terug te vinden via een geluid.

15 september 2021, 1:55

Mooie review!

Zelf ben ik in bezit van de OnePlus budz Z. Geluid en prijs zijn prima voor zijn categorie, maar wat een ellende met de verbinding. De oordoppen vallen constant uit. De dopjes denken dat ze uit je oor worden gehaald, waardoor de verbinding (geluid) wordt gepauzeerd. Dit terwijl de dopjes gewoon in de oren zitten. De oplossing is om ze dan even in je oren te duwen, dan speelt de muziek weer verder af.

Dit probleem lees ik veel online en er zit geen verbetering in qua software updates.

Voor mij geen OnePlus oordoppen meer.

14 september 2021, 22:58

zijn de buds 2 van Samsung beter ? Ik heb deze aangeschaft en ben er zeer content van

14 september 2021, 19:46

Geen apt-x en geen LDAC. En LHDC wordt alleen door de laatste Nord2 ondersteunt.