Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

OnePlus 9 review: temper je verwachtingen, maar ook niet te veel

Sebastien Marien
Sebastien Marien
31 maart 2021, 20:29
13 min leestijd
OnePlus 9 review: temper je verwachtingen, maar ook niet te veel

Lees verder na de advertentie.

OnePlus hoopt om de harten van smartphoneliefhebbers sneller te doen slaan met zijn OnePlus 9-reeks. De toestellen zetten sterk in op de camera-ervaring met nieuwe lenzen en softwarematige verbeteringen. Dit keer hebben we de OnePlus 9 getest, en je leest hier alles over onze ervaringen.

OnePlus 9

OnePlus stelde vorige week drie nieuwe toestellen voor met de OnePlus 9-reeks. Naast de Pro-versie kwam er voor het eerst een 9R-variant met een iets minder krachtige chipset en een flink lager prijskaartje. We kregen echter te horen dat die voordeligere telefoon enkel in India zou verschijnen.

Wie dus op zoek is naar een goedkopere flagship-ervaring komt dus automatisch terecht bij de OnePlus 8T, die nog steeds te koop is, of de nieuwe OnePlus 9. Is de OnePlus 9 de telefoon voor jou? Je ontdekt het in deze review.

Specificaties

OnePlus 9
Behuizing:Corning Gorilla Glass 3D
Afmetingen en gewicht:160mm x 74.2 mm x 8.7 mm, 192 gram
Scherm:6,55 inch AMOLED (FullHD+ 2400 x 1080 pixels), 120 Hz, 402 ppi, 20:9, HDR+
Processor:Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen:8 GB / 12 GB LPDDR5
Opslaggeheugen:128 GB / 256 GB UFS 3.1
Camera’s achter:48 MP hoofdcamera (f/1.8 en EIS), 50 MP groothoekcamera (f/2.2), 2 MP monochrome-camera
Camera’s voor:16 MP (f/2.4)
Accu:4500 mAh, Warp Charge 65T (65W) draadloos laden (15W)
Androidversie:OxygenOS gebaseerd op Android 11
Extra’s:Dolby Atmos, 5G, dual speakers, Alert Slider, Wifi 6
Kleuren:Astral Black, Winter Mist, Arctic Sky
Adviesprijs:699 / 799 euro

Esthetisch, daarom niet altijd praktisch

De OnePlus 9 is voornamelijk van de Pro-versie te onderscheiden door het kleinere formaat en de vierde cameralens die ontbreekt aan de achterkant van de cameraopstelling. Voor deze review kon ik de telefoon testen in de kleur Winter Mist.

Als eerste valt op dat de OnePlus 9 goed in de hand ligt, en als je al recente OnePlus-toestellen hebt gebruikt, dan voelt het meteen vertrouwelijk. Ik ben een fan van de alert slider die de telefoon heeft aan de rechterkant, en waarmee je erg snel wisselt tussen geluidsmodi, maar minder goed vind ik dan weer dat de volumeknoppen daarvoor naar de linkerkant moeten.

Het scherm van de telefoon heeft een inkeping in de linkerbovenhoek en in de schermrand bovenaan vind je de fijne speakergril. Onderaan zit de tweede luidspreker samen met het dual-simslot. De telefoon heeft verder Corning Gorilla Glass op voor- en achterkant, maar opvallend genoeg is het frame ditmaal van plastic. Dat merk je voornamelijk doordat het minder koud aanvoelt dan aluminium, maar OnePlus is er verder wel prima in geslaagd om het polycarbonaat op een hoogwaardig manier af te werken zodat het verder erg op metaal gelijkt.

Het stoort me dus nauwelijks, ook al betaal je wel een relatief hoge prijs voor deze smartphone. Houd er wel rekening mee dat het frame mogelijk gevoeliger is aan slijtage als je het niet samen met een hoesje gebruikt. Gelukkig is OnePlus met voorsprong een van de betere fabrikanten wat eigen hoesjes betreft en er zit alvast een meegeleverde transparante case in de verpakking van deze smartphone.

De OnePlus 9-kleuren zien er ook opnieuw erg fraai uit en hetzelfde kan gezegd worden over de camera dat dezelfde kleur draagt als de rest van de achterzijde. Minder goed is dan weer dat het merk bij de gewone OnePlus 9 koos voor een blinkende achterzijde en een gradiënteffect. Je ziet daardoor vrij weel vingerafdrukken, voornamelijk aan de onderzijde. We zien steeds vaker om die reden dat smartphonefabrikanten inmiddels zoveel mogelijk een glanzende, glazen afwerking vermijden bij flagships, en het is teleurstellend dat OnePlus dat niet heeft gedaan voor de OnePlus 9. Vingerafdrukken waren minder goed zichtbaar bij de OnePlus 8T.  Nog een reden om deze nieuwe telefoon samen met een hoesje te gebruiken.

Scherm is een subtopper

Het scherm van de OnePlus 9 is erg vergelijkbaar of mogelijk zelfs gelijk aan het platte scherm dat het merk vorig jaar presenteerde met de OnePlus 8T. Het heeft nog steeds een 6,55 inch grootte en het AMOLED-paneel werkt met een 120 Hz refreshrate en HDR10+.

In de review van de OnePlus 8T was ik nog ontzettend enthousiast over het scherm, maar belangrijk om rekening mee te houden is dat de adviesprijs van deze OnePlus 9 exact 100 euro hoger ligt in vergelijking met de 8T, en daarnaast zijn er ondertussen nog meer sterke flagships in deze prijsklasse op de markt gekomen. 

Als we de het paneel van de OnePlus 9 vergelijken met de Samsung Galaxy S21 en Mi 11 van Xiaomi, dan zien we dat de telefoon op het vlak van helderheid meteen mag onderdoen. Hij heeft namelijk een piekhelderheid van 1.100 nits vergeleken met 1.300 nits voor de S21 en 1.500 nits voor de Mi 11. Neem daarbij nog eens de hogere QHD-resolutie die Xiaomi dit jaar introduceerde en de Poco F3 van 349 euro die een AMOLED-scherm krijgt met een helderheid van 1.300 nits. Je kan het scherm van de OnePlus 9 dan nog moeilijk een topper noemen in zijn prijsklasse, eerder een subtopper, al blijft het nog steeds goed.

Ik was ook niet altijd even enthousiast over de automatische helderheid die zich niet altijd even snel aanpaste aan het omgevingslicht. Regelmatig moet ik nog handmatig aanpassingen maken, al is dat steeds minder nodig naarmate je de telefoon langer gebruikt.

Snelheidsduivel

OnePlus-flagships pronken altijd bovenaan de ranglijsten in onze benchmarks, en het merk slaagt er vaak in om ondanks dezelfde processor toch concurrenten van zich af te schudden. Dat is met deze OnePlus 9 en de Snapdragon 888 niet anders. De OnePlus 9 die ik kon testen komt met 12 GB RAM en 256 GB opslag, maar je vindt hem ook met 8 GB/256 GB. In ieder geval maakt hij gebruik van het snelle LPDDR5-geheugen en UFS3.0-opslag.

We zeiden al dat OnePlus-flagships concurrenten van zich afschudden, maar in onze benchmarks wist de OnePlus 9 ook zijn grotere broer, de Pro-versie regelmatig te snel af te zijn. Daarnaast is de Exynos 2100 uit de Galaxy S21 geen partij voor de prestaties van deze telefoon. De Xiaomi Mi 11, ook met Snapdragon 888, is zoals verwacht wel een geduchte tegenstander.

Als je deze telefoon test met apps en games dan krijg je ook nog eens de bevestiging dat deze telefoon een snelheidsduivel is. Je kan vlot en zonder framedrops de meest veeleisende mobiele games spelen.

Bedank Warp Charge 65

OnePlus maakt onder licentie gebruik van OPPO’s krachtige 65 watt snellaadtechniek, en de Warp Charge 65-oplader van deze telefoon is dan ook de echte hoofdrolspeler als het om accuprestaties gaat. Claudia was ook al erg enthousiast over de snellaadprestaties in haar review van de OnePlus 9 Pro, en daar sluit ik me volledig bij aan. 

Het is daarnaast ook goed om te zien dat OnePlus zijn niet-Pro vlaggenschip wat verwent met mogelijkheden om draadloos op te laden. Andere fabrikanten zetten steeds vaker in op zulke technologie bij telefoons in deze prijsklasse. Voorlopig blijft draadloos laden tot 15 watt beperkt bij de OnePlus 9.

Samsung Galaxy S21OnePlus 8TOnePlus 9
Actief (scherm aan)6 uur en 59 minuten8 uur en 52 minuten8 uur en 47 minuten
Stand-by (scherm uit)29 uur en 10 minuten42 uur en 4 minuten53 uur en 21 minuten
Gecombineerd15 uur en 24 minuten20 uur en 28 minuten 16 uur en 50 minuten 

Als we dan de accuprestaties erbij nemen die we hebben vergeleken met de AccuBattery-test dan komen we aan bovenstaande tabel. Je kan zien dat de accuprestaties sterk aanleunen bij die van de OnePlus 8T. ’s Avonds moet de telefoon vaak rond 19:00 uur à 20:00 uur aan de oplader, en ik had liever daarom nog een grotere accu gezien voor deze energieslurpende telefoon met zijn 120 Hz scherm. Toch zie je ook in de tabel dat hij wel beter presteert dan de Samsung Galaxy S21, al moet hij op dit gebied wel duidelijk zijn meerdere erkennen in de Xiaomi Mi 11.

Dubbele speakers

De OnePlus 9 maakt gebruik van een stel dual speakers, en de telefoonluidspreker doet dienst als tweede speaker. Dat is een voordeel, want zo is het geluid niet van slechts één richting afkomstig, en dat maakt de telefoon aangenamer om video’s op te bekijken. De speaker zelfs zijn ook erg goed, al zouden we nog net de Mi 11-speakers verkiezen boven deze. De telefoon heeft geen 3,5 mm audiojack en er zit ook geen benodigde adapter in de doos.

Camera

De camera is het aspect waar OnePlus dit jaar het meeste op heeft ingezet. Allereerst  krijgen we nieuwe, verbeterde camerasensors: een 50 MP groothoekcamera en een 48 MP Sony IMX789-hoofdcamera. De OnePlus 9 neemt daarmee de belangrijkste camerasensors over van de Pro-versie De OnePlus 9 krijgt niet de telecamera met 3x optische zoom, maar mijn collega Claudia was ook al niet erg enthousiast over de prestaties van die telecamera. Al beperkt het dus wel het zoombereik van de telefoon.

Belangrijk is vooral dat de nieuwe hoofdcamera met zijn grote 1/1.43 inch sensor een sterke verbetering is en hetzelfde kan gezegd worden over de uitstekende groothoekcamera. Die laatste is eindelijk grofweg op hetzelfde niveau als de hoofdcamera en daardoor is hij breder inzetbaar. 

  • 48 MP hoofdcamera (f/1.8 en EIS)
  • 50 MP groothoekcamera (f/2.2)
  • 2 MP monochrome-camera
  • 16 MP selfiecamera (f/2.4)

De camera’s leveren scherpe foto’s af met mooie kleuren, en dat is deels te danken aan OnePlus’s samenwerking met de Zweedse camerafabrikant Hasselblad. Die is er vooral om de beeldverwerking van OnePlus’s camera’s onder handen te nemen, en het resultaat mag gezien worden. Bij de groothoekcamera kan je wel bepaalde vervormingen zien aan weerszijden van een foto, maar die blijven echt wel binnen de perken. 

De vergelijkingen hieronder kun je helaas niet in onze app bekijken. Open hiervoor de mobiele website hier.

Hoofcamera
Groothoekcamera
2x zoom

Ik was ook in het bijzonder tevreden van de cameraresultaten wanneer ik foto’s nam in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij schemering. Beelden bevatten voldoende details in de normale fotomodus, en ook de nachtmodus mist zijn effect niet. Zoals je kan zien slaagt die erin om succes beelden te belichten, zowel met de groothoekcamera als de hoofdcamera. De sluiter moet daarmee ook niet langer geopend blijven zodat er ook niet zo snel per ongeluk bewogen wordt in een foto, met onscherpte als resultaat. Goed werk, OnePlus!

Nachtfoto’s in normale fotomodus (hoofd- en groothoekcamera)
Nachtfoto’s met nachtmodus (hoofd- en groothoekcamera)

Verder levert OnePlus 9 prima selfies af met zijn 16 MP selfiecamera. Ook hier zie je dat OnePlus opnieuw de beeldverwerking goed onder de knie krijgt, want vaak merken we dat selfiecamera’s moeite hebben met het dynamisch bereik, ofwel het verschil tussen lichte en donkere elementen in een foto. Vaak zijn bepaalde delen van een foto, meestal de achtergrond, dan overbelicht. Als je een selfie neemt met de OnePlus 9 lijkt het ook even dat foto’s overbelicht zijn op het moment dat je de foto gaat nemen en je de preview in de camera-app ziet, maar als je daarna het resultaat bekijkt, zie je dat de achtergrond gewoon goed is. Dat is aan de beeldverwerking te danken.

Foto genomen met de selfiecamera

OnePlus voegt ook extra camerafeatures toe zoals timelapse en de nieuwe tilt-shiftmodus. Die laatste creëert een effect van een stad die eruit ziet als een miniatuurversie, en Je kan daarbij zelf het effect goed afstellen en de intensiteit bepalen. In onderstaande foto zie je bijvoorbeeld hoe de bus relatief klein lijkt. Het werkt best goed, maar het camera-effect is wel erg niche.

Foto met het tilt-shifteffect

Ben je benieuwd naar de videoprestaties van de OnePlus 9, kijk dan naar onderstaande 4K-video’s van OnePlus 9 Pro die dezelfde hoofdcamera gebruikt. De OnePlus 9 kan ook filmen in een hogere 8K-resolutie aan 30 frames per seconde.

OnePlus 9 Pro - 4K 30 fps testvideo
OnePlus 9 Pro - 4K 30 fps testvideo

OxygenOS 11 werkt prettig

OxygenOS 11, de softwareschil van OnePlus-apparaten is een van de beste op de markt, al komt software wel vaak op persoonlijke voorkeur aan. De app neemt alle goede elementen van de Google-diensten over: zoals een feed met Google Discover-nieuwsartikelen, een integratie met Google Duo, Gboard, enzovoort.

Daarnaast durft OnePlus ook meer af te wijken van Googles visie als het om een softwareomgeving gaat. OxygenOS heeft daarom een interface met grote titels die de smartphones makkelijker maakt om met één hand te gebruiken. Verder is er natuurlijk nog de OnePlus Shelf die met OxygenOS 11 een likje verf kreeg. De Shelf geeft je vlot toegang tot belangrijke tools op je smartphone, zoals een notitieboekje.

De OnePlus 9 komt ook niet langer met de voorgeïnstalleerde apps van Facebook, omdat OnePlus door feedback van gebruikers heeft begrepen dat dat niet wenselijk is. Op de OnePlus 9 vind je verder alleen de eigen apps van OnePlus zoals de Community-app, OnePlus Switch, Notities en een bestandbeheerder.

OnePlus en updates

Ten slotte is er nog wat te zeggen over het updatebeleid van OnePlus. OnePlus-telefoons kunnen rekenen op twee versie-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates. Die updates komen tweemaandelijks. Het is daarbij opvallend dat naarmate OnePlus de voorbije maanden meer smartphones en andere producten heeft uitgebracht dan voordien het geval was, het merk steeds meer problemen heeft met het uitbrengen van software-updates. Updates lopen vertraging op en de software heeft meer last van fouten. Dat is zeker iets geworden om rekening mee te houden. Zeker als je weet dat Samsung inmiddels al uitpakt met vier jaar aan beveiligingsupdates.

Conclusie

OnePlus-vlaggenschepen hebben eindelijk hun grote upgrade te pakken als het om de camera gaat, want dat aspect bleef altijd een van de pijnpunten van de smartphones, en het weerhield het merk ervan om ondanks een toegankelijkere prijs echt helemaal te concurreren met de ‘grote jongens’ in de industrie. De hoofdcamera van deze OnePlus 9 is een erg goede verbetering en ook de groothoekcamera heeft monsterstappen voorwaarts gezet.

Toch wil dat niet zeggen dat de OnePlus 9 wegkomt zonder kritiekpunten, want dat is natuurlijk niet zo. Ik ben bijvoorbeeld geen voorstander van de glanzende glazen achterkant van het toestel en het scherm moet ook onder doen voor het heldere en scherpere scherm van de Xiaomi Mi 11. Het blijft een erg goed paneel, maar ik had graag verbetering gezien ten opzichte van de OnePlus 8T. Voor een beter scherm kan je wel bij de Pro-versie terecht. De accuduur is ook niet de beste op deze OnePlus 9, en ook op dat gebied zou ik OnePlus graag stappen zien zetten. Razendsnel opladen lost immers niet alles op.

Toch haal je met de OnePlus wel een erg compleet vlaggenschip binnen dat komt met prettige software, een veelzijdige camera, goed geluid en een van de beste snellaadtechnologieën in de industrie. Daarbij komt nog dat de telefoon in onze snelheidstesten alle andere toestellen het nakijken geeft. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe meer toekomstige vlaggenschepen van het merk zullen profiteren van de nieuwe know-how op het vlak van de camera. OnePlus heeft zijn Never Settle-belofte zeker waargemaakt met de OnePlus 9.

Alternatieven voor de OnePlus 9 zijn de Xiaomi Mi 11 (799 euro), Samsung Galaxy S21 (799 euro) en de OPPO Find X3 Neo (799 euro).

Positieve punten

+ Uitstekende prestaties

+ Fijne OxygenOS-software

+ Camera’s zijn flink verbeterd

+ Degelijk scherm

+ Goede speakers

Negatieve punten

– Accuduur kan beter

– Glanzende achterkant laat vingerafdrukken goed zien

OnePlus 9 kopen

De OnePlus 9 is via pre-order verkrijgbaar via OnePlus.com en vanaf 26 april ligt de telefoon in de winkels. Je kan kiezen uit de kleuren Astral Black en Arctic Sky voor de variant met 128 GB opslag en Astral Black en Winter Mist voor de versie met 256 GB opslag.

  • OnePlus 9 (8 GB + 128 GB) – OnePlus.com, Belsimpel, Coolblue, T-Mobile, Tele 2 en Mobiel.nl – 699 euro
  • OnePlus 9 (12 GB + 256 GB) – OnePlus.com, Belsimpel, Coolblue, T-Mobile, Tele 2 en Mobiel.nl – 799 euro 

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

3 april 2021, 11:35

valt tegen de oneplus 9Pro, meer van verwacht,

1 april 2021, 9:44

Weer geen sd-kaart

1 april 2021, 1:15

Dat is nou het grote voordeel als je zoals ik geen foto’s of video’s maakt. Dan ben je als eerste al heel snel klaar met een review, want daar scrol je met een noodgang doorheen, ? want het camera gedeelte kun je gewoon overslaan en je hebt ineens heel veel keuze in verschillende merken.
En is een 7TPro nog steeds een hele goede telefoon en zonder gat in het scherm. Dat blijft dan nog steeds de meest gelikte Oneplus om te zien. Dat is
echt volledig scherm zoals volledig scherm ooit bedoeld was.?

31 maart 2021, 22:52

Goede review, alleen komt Hasselblad uit Zweden en niet uit Duitsland. Eigenlijk is het een geupgrade 8T als ik zo de specs doorneem. Daarbij klinkt het erg logisch om eerder voor een Oneplus 9 te gaan, dan de pro versie. Al met al zullen ze met de 10 toch met iets beter komen, anders is het snel einde verhaal voor hun.