OnePlus 7T
In mei 2019 liet OnePlus voor het eerst de OnePlus 7-serie zien, toentertijd met de OnePlus 7 en de OnePlus 7 Pro. Op 26 september verscheen de OnePlus 7T voor het eerst in India terwijl OnePlus de officiële lancering pas op 10 oktober laat plaatsvinden. Gedurende de afgelopen twee weken, kwam de 7T altijd mee met mij. Om het toestel goed te testen, heb ik ook mijn simkaart in de 7T geplaatst, en er na twee weken helaas ook weer uit moeten halen. Tezamen met de OnePlus 7T, nam ik ook de 7 mee op reis. Op die manier heb ik alle functionele verschillen tussen de toestellen al eens verkend.
In de teasers voor het lanceringsevent, lag een duidelijke focus op het scherm van de OnePlus 7T. In plaats van het ‘oude’ 6,41-inch scherm uit de OnePlus 6T, zien we bij de 7T een heel nieuw paneel: een 6,55-inch scherm met een Full HD-resolutie, alsook een 20:9-beeldverhouding. Tegelijkertijd zijn de camera’s onder handen genomen, kreeg het toestel een geheel nieuw likje verf en brengt de fabrikant als eerste Android 10 naar zijn toestellen – uit de doos, in elk geval. Of dat alles genoeg is om in deze tijd mijn stem te overwinnen? De OnePlus 7T heeft alvast een sterk verhaal, dat staat vast.
De OnePlus 7T in Glacier Blue
Specificaties
Afmetingen: 160.9 x 74.4 x 8.1 mm
Scherm: 6,55 inch Full HD+ (2.400 X 1.080) AMOLED-scherm
Processor: Qualcomm Snapdragon 855+
RAM: 8 GB-werkgeheugen
Opslag: 128 GB
Selfiecamera: 16 MP met f/2.0
Hoofdcamera: 48 MP met f/1.6, 12 MP-telelens met f/2.2, 16 MP-groothoek met f/2.2
Batterij: 3.800 mAh
Softwareversie: OxygenOS 10.0.1 gebaseerd op Android 10
Extra: Vingerafdrukscanner, dual-sim, Warp Charge 30T
Behuizing en design
Als voormalig OnePlus-gebruiker, weet ik welke kwaliteit je mag verwachten van het bedrijf. Dat wil niet zeggen dat mijn verwachting per se hooggespannen waren voor de OnePlus 7T. Eerder had ik de OnePlus 7 nog in mijn handen: een prima telefoon, maar vanaf de 6T geen enorme upgrade. Dat is in het geval van de 7T wel een heel stuk anders. Er is haast maar één herkenningspunt gebleven: de vrij kleine inkeping bovenaan, die overigens een stuk kleiner is dan bij de 7. Toen ik het toestel uitpakte, kreeg ik al direct het gevoel van de OnePlus 7 Pro – mede door de matte afwerking achterop de 7T.
Daarnaast is het toestel iets langer, maar wel minder breed, dan de OnePlus 7. Dat komt door het nieuwe 6,55-inch scherm, met zijn 20:9-verhouding. Klein is het toestel niet, maar ik moet wel zeggen: ondanks het formaat, ligt het toestel fijn in de hand. OnePlus verkiest ervoor om het glazen paneel achterop te voorzien van een lichte afronding. Ondanks dat je het niet voelt als je er het meegeleverde hoesje omheen gooit, blijft het fijn als je dat juist niet doet. Zonder een hoesje komt de 7T, met zijn ronde cameramodule achterop, het beste tot zijn recht – al is het maar vanwege zijn kleur.
Het afgeronde glas is erg fijn voor de ligging in je handen: dat geldt helaas niet voor de afwerking op de achterkant van de 7T. Net zoals bij de OnePlus 7T Pro, biedt het zijn toestellen in twee kleuren: de Frosted Silver-variant, evenals een geheel nieuwe ‘Glacier Blue’-optie. Het nadeel van de kleuren zit al in de naam van de ‘Frosted Silver’-variant, de achterkant is namelijk mat afgewerkt. Dat ziet er in het echt heel erg gaaf uit, maar zorgt ervoor dat het toestel overal vanaf en uit zal glijden. Je hebt in de praktijk echt het hoesje in de doos nodig, als je hem niet wilt laten vallen – wel een nadeel dus.
Gelukkig levert OnePlus een doorzichtig hoesje in de doos, maar biedt het zelf ook een aantal eigen hoesjes aan. Mocht je er een willen kopen, dan is de siliconen case van OnePlus een aanrader. Al is de kans ook groot dat bekende accessoirefabrikanten, op den duur ook met hoesjes gaan komen. In elk geval werken er al twee merken aan hoesjes: Spigen en RhinoShield. Voor de voorkant hoef je niks te doen, vanaf de fabriek zit er namelijk een (perfect) aangebrachte screenprotector op het scherm. Oh, en beide zijden van het toestel zijn voorzien van het welbekende ‘Gorilla Glass’.
Zoals gewoonlijk vinden we de nodige knoppen aan de zijkanten van het toestel. Aan de linkerkant, zitten de – zeer solide aanvoelende – volumeknoppen, terwijl we rechts de aan-/uitknop vinden. Er is onderop één speaker aanwezig, naast de usb-c-poort en het dual-sim-slot van de OnePlus 7T. Het is een miniem detail, maar de simkaarthouder van de OnePlus 7T voelt erg solide aan. Achterop de 7T vinden we de cameramodule, die helaas wel iets uitsteekt. Nu is dat geen probleem met de meegeleverde case, maar zonder een hoesje zou de cameramodule wel bekrast kunnen raken.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Waar de OnePlus 7 in de basis gewoon een 6T met nieuwe hardware is – kreeg de OnePlus 7T een compleet nieuw scherm. Het scherm is een stuk groter geworden, met een scherm van tegen de 6,55-inch (afhankelijk van of je de afgeronde hoeken wel- of niet meerekent). Randen om het scherm zijn tot het minimum beperkt. Meestal zie je de randen aan de zijkanten niet vanwege de welbekende gebogen schermen. Bij platte scherm, zijn de randen wel zichtbaar. Randen boven en onderin het scherm, zijn net iets dikker dan bij de OnePlus 7T Pro, maar nog altijd niet irritant.
Bij veel telefoons zien we tegenwoordig een beeldverhouding van 19:9. OnePlus kiest ervoor om het paneel nog iets verder uit te rekken, naar 20:9. Daarmee komt het akelig dicht in de buurt van de 21 staat tot 9-verhouding van de recente Sony-toestellen, zoals de Sony Xperia 1. In het geval van deze OnePlus 7T, heb ik er in de testperiode echter geen last van gehad. Alle apps werken prima met het 20:9-scherm – in geen geval zat ik met (onnodige) zwarte randen. Je hebt nog wel een kleine inkeping, al was ik na 15 minuten vergeten dat hij aanwezig was. In dat opzicht een prima oplossing.
Wat betreft de resolutie van het paneel: het is niet overweldigend, maar wel prima voor het 6,55-inch paneel van de 7T. In sommige gevallen – afhankelijk van de pixelindeling – kan je pixels in het paneel ‘onderscheiden’. Soms kan tekst er iets scherper uitzien op de OnePlus 7T Pro, maar het is geen verbazingwekkend verschil – je hebt immers nog altijd een ‘pixeldichtheid’ van 402 pixels per inch (ppi). Het heeft ook nog eens voordelen: minder pixels aansturen, levert immers een lagere last op voor de gpu van de telefoon – waardoor je dus een langere accuduur over kan houden.
90 Hz-paneel
Het scherm van de OnePlus 7T, beschikt over een verversingssnelheid van 90 Hz – er verschijnen dus 90 beelden per seconde op het scherm. Normaliter gaat het om 60 beelden per seconde. Alhoewel ‘t over zou kunnen komen als een klein verschil; vergis je daar niet in. Als je eenmaal de OnePlus 7T in je handen hebt gehad en je schakelt over naar een telefoon met een 60 Hz-scherm, dan kan je dat in vrijwel alle gevallen gewoon met het blote oog zien. Je kan de software ook terugschakelen naar 60 Hz – maar dan blijft het nog zo, dat het AMOLED-paneel met maximaal 90 fps zal blijven verversen.
Over de kwaliteit van het OLED-paneel, ben ik heel erg tevreden. Het scherm kan erg helder: fijn om op een zonnige dag over te beschikken. Tegelijkertijd kan je er ‘s avonds ook nog ‘mee naar bed’ om je favoriete series af te kijken, zonder dat je ogen direct wegsmelten. Daarbij komt de nachtmodus in mijn geval erg goed bij van pas: je kan met de modi, de helderheid van het scherm namelijk nog een stuk lager krijgen. Uiteraard krijg je ook een ‘geelachtig’ nachtfilter, wat zich ook automatisch in- en uit zal schakelen – je kan daar de ‘automatische tijden’ voor aanhouden, of juist zelf iets instellen.
Dan is er nog de kleurreproductie van de OnePlus 7T. Als je de OnePlus 7T gaat instellen, krijg je al snel de vraag welk kleurprofiel je in zou willen stellen. Uiteraard is dat heel persoonlijk: OnePlus is bewust bezig met het openstellen van deze keuze, en dat is fijn. Standaard staat het scherm op het ‘Vivid’-kleurprofiel, wat in mijn optiek iets te warm afgesteld is. Wil je kleuren die beter passen bij kleurafstellingen van websites? Kies dan sRGB; Display P3 is in veel gevallen te verzadigd omdat Android-apps geen precies DCI-P3 kleurprofiel afgeven, waardoor Android zelf de kleuren aanpast.
Prestaties
Zoals OnePlus al jaren heeft laten zien, weet het prima hoe het om moet gaan met het optimaliseren van de soft- en hardware van de telefoon. Met de 7T, is dat niet anders. De OnePlus 7 Pro, was al razendsnel, maar de 7T voelt mogelijk zelfs nog iets sneller aan. Niet zo gek ook, Qualcomm is de aangewezen partner om zijn snelste chipset te leveren: de Snapdragon 855+. In de basis is het de Snapdragon 855, maar dan met hogere kloksnelheden. Uiteraard maakt OnePlus ook gebruik van de 128 GB ‘UFS 3.0’-geheugenchips – samen met 8 GB LPDDR4X-werkgeheugen, net zoals op de 7 Pro.
In vergelijking met andere toestellen, zet OnePlus vaak een betere score neer. Enerzijds helpt het dat er een Snapdragon 855+-SoC aanwezig is. Anderzijds is OxygenOS een licht besturingssysteem: het is dus mogelijk om een sneller aanvoelende telefoon te ontwikkelen, zonder dat de hardware beter is dan bij de concurrent. Wat betreft de daadwerkelijke rekenkracht van de chipsets is er in de praktijk vrijwel geen verschil, bijna alle concurrenten gebruiken een Snapdragon 855. Wel is het zo dat de geheugenchips een verschil uit kunnen maken – dat zie je ook in de onderstaande benchmarks.
Benchmarkscores van de OnePlus 7T, de P30 Pro en de Zenfone 6
Als we de OnePlus 7T in lijn zetten met zijn naarste concurrenten, dan zien we dat het toestel ze met gemak uit het water blaast. Neem bijvoorbeeld de Antutu-score van 395.000 – de Huawei P30 Pro zal daar een behoorlijke ondergang voelen, met een score van iets boven de 290.000 punten. Asus zet in op high-end hardware tegen een schappelijke prijs. Alhoewel het toestel momenteel niet meer in de Benelux te bestellen is, vaart de 7T ook daar met gemak langs. Tegelijkertijd zet Asus wel een veel betere storage-score neer, iets waar OnePlus al vaker wat steken heeft laten vallen.
Net zoals geldt voor alle benchmarks, presteert de 7T geweldig in games. In mijn vrije tijd ben ik vaak bezig met spellen zoals Asphalt 9 (hoe slecht ik er ook in ben), of juist Candy Crush. Uiteraard hoeft je telefoon voor het laatstgenoemde spel niet razendsnel te zijn, maar het is altijd belangrijk om bij te houden of ook de meest ‘basis’ spellen goed blijven draaien. Het voordeel van de snelle chipset, is dat de telefoon klaar is voor de toekomst. Tel daarbij op dat de resolutie van het scherm nog vrij laag is (Full HD+), en je hebt een telefoon die alle grote games met twee vingers in zijn neus zal draaien.
Accuduur
Als je de specificatielijst van de OnePlus 7T bekijkt, zie je een flinke 3.800 mAh-batterij, dat terwijl de OnePlus 7 Pro wel een stukje groter is, maar een batterij heeft die slechts 200 mAh groter is. In de praktijk alleen maar positief voor de OnePlus 7T, toch? Dat zocht ik de afgelopen weken uit, met dagen buitenshuis (op school), daarbij maak ik gebruik van het Tele2-netwerk, of Base als ik een uitstapje maak naar België. Binnenshuis gebruik ik wifi, en buitenshuis maak ik gebruik van mobiele data. Als laatste staat bluetooth ‘altijd’ aan voor mijn oortjes of bluetooth-speakers.
Hoe ziet mijn dag er eigenlijk uit? Laat het mij uitschrijven: meestal start mijn dag zo rond 7:00 uur als de eerste wekker gaat en ik de telefoon van de lader haal. Vervolgens begin ik met het bekijken van de YouTube-video’s van de nacht die ik heb gemist. Eenmaal als ik alles heb bijgewerkt en bekeken, is het al tijd om uit bed te gaan. Als het weer meezit probeer ik dan nog een rondje hard te lopen met de telefoon als ‘muziekpartner’. In de avond, na werk of school, ga ik vaak verder met social media en breng ik de nodige uurtjes door op Instagram, YouTube – oh, en ik maak ook nog wel eens foto’s.
Heb je bij het gebruiken van je telefoon altijd wat zorgen over de batterijduur, dan kan ik alvast een positieve noot op papier zetten: daar hoef je je bij de 7T geen zorgen over te maken. Meestal kwam ik de dag met gemak de dag door. Zelfs op dagen waar ik enkel op mobiele netwerken vertrouwde, kwam ik toch met voldoende batterijduur thuis om het tot in de avond te redden op één lading. Als ik een dag enkel of mijn thuisnetwerk zit, dan was het soms zelfs mogelijk om het tot de volgende dag te halen. Wel was het dan telkens nodig om de batterij weer even bij te laden.
Dat is immers het voordeel van alle snellaadtechnieken, die we steeds vaker zien: je telefoon hoeft niet meer uren aan de lader te liggen, voordat er een paar procent bij is gekomen. Bij de OnePlus 7T is OnePlus’ eigen Warp Charge-snellaadtechniek aanwezig. Bij de oplaadtechniek, ligt de focus op het verhogen van de amperage, in plaats van het voltage. Het voordeel daarvan is, dat de telefoon in de praktijk vaker koel zal blijven tijdens het opladen. Het Chinese bedrijf claimt dat de batterij binnen 30 minuten tot 70 procent op kan laden. Vergelijkbare cijfers over Warp Charge 30T, blijken uit mijn eigen praktijktesten.
Schermontgrendeling
Onder het kopje ‘beveiliging en vergrendelingsscherm’, kan je uiteraard je favoriete methode kiezen om je scherm te ontgrendelen. Je hebt daarbij de keuze voor een pincode en patroon, zoals we wel gewend zijn van alle Android-toestellen. Daarnaast kan je de vingerafdrukscanner instellen en is het mogelijk om ‘gezichtsherkenning’ te gebruiken. Zoals de Consumentenbond met regelmaat concludeert in onderzoeken: gezichtsherkenning zonder een 3D-scanner is simpelweg onveilig. De scanner in het scherm is wel heel erg goed, waardoor ik deze ontgrendelmethode op de 7T altijd aan kan raden.
Geluid
Als je de speakers van je telefoon vaak gebruikt, dan is de OnePlus 7T écht de telefoon voor jou. De speakers geven een enorm rijk geluid, met zelfs nog wat bass. Uiteraard blijven het speakers van een telefoon, dus geweldig gaat het nooit worden. Toch merk je dat het geluid niet slecht is, dat OnePlus twee speakers plaatst op de telefoon; een naar voren gericht, de andere aan de onderkant, helpt bij het creëren van een stereo-effect. Wat betreft geluidskwaliteit, komen de speakers overeen met de speakers op de OnePlus 7 en de OnePlus 7 Pro – daar heb ik dus echt niks om over te mogen klagen.
Een andere groep gebruikers, zal minder blij worden van de OnePlus 7T. Er mist namelijk iets aan de onderkant van de telefoon, een 3.5 mm-audioaansluiting. Het aansluiten van oortjes met draad kan wel, maar dan heb je een verloopkabeltje van usb-c naar 3.5 mm nodig. Helaas levert OnePlus deze niet mee, en ben je dus verplicht om weer een los kabeltje te kopen. Gezien het kabeltje er niet bij zit, kan ik ook niet spreken over de kwaliteit van de ingebouwde DAC. Via bluetooth klinkt het in elk geval erg goed – dat wordt ook geholpen door het (low latency) Qualcomm AptX HD-protocol op de OnePlus 7T.
Camera
Foto’s
OnePlus liet recent weten dat het niet tevreden was met de kwaliteit van de camera’s op de OnePlus 7 Pro. In het geval van de OnePlus 7T zien we dat er toch geen grote aanpassingen zijn doorgevoerd. Zo is de Sony IMX586-sensor nog altijd op zijn plaats – waarmee je 12 MP-foto’s kan maken. Verder is er een 12 MP-telefotosensor. Daarmee kan je dus ingezoomde foto’s maken: dat gaat juist wel om een nieuwe sensor, maar met minder optische zoom: 2x in plaats van 3x op de OnePlus 7 Pro. Ook is er een 16 MP-groothoeksensor, voor foto’s waarbij de standaard beeldhoek niet tot zijn recht komt.
Foto’s gemaakt met de 48 MP-sensor van de OnePlus 7T
Wat betreft de foto’s van de 48 MP-sensor met f/1.6-diafragma, kunnen we kort en krachtig zijn: de afgeleverde kwaliteit is prima. In sommige foto’s, is een lichte (roze) waas waarneembaar. Gelukkig gaat het om een enkele foto waarbij de waas aanwezig is, in de meeste gevallen produceert de 7T foto’s die fijn zijn om naar te kijken, zonder dat de kleuren ‘muted’ zijn. Contrast is ook zeker meer dan prima, of het nu gaat om een (zonnige) winterdag, of juist een bewolkte dag. Details zijn er ook voldoende: neem bijvoorbeeld de bladeren in de foto’s bij het spoor – daar kan ik niet over klagen.
Foto’s van de 16 MP-groothoeksensor van de OnePlus 7T
Kijken we dan naar de 16 MP-groothoeklens, dan zien we dat de kwaliteit daar snel bergafwaarts zal gaan. Foto’s verliezen immers veel details en zijn ook best donker; daar komt nog iets anders bij: de kleuren van de sensor, staan niet in lijn met de kleuren die de 48 MP-sensor kan fabriceren. Dat ziet er soms nogal knullig uit, als je wilt laten zien hoe de verschillende camerasensoren presteren. Als je het hebt over contrast, dan scoort de groothoeksensor wel wat punten, wat dat betreft zijn de foto’s immers wel geslaagd. Voor alle sociale media, zullen deze foto’s meestal echt wel goed genoeg zijn.
Foto’s van de 12 MP-telefotosensor van de OnePlus 7T
Voor de telefoto-sensor van de OnePlus 7T geldt hetzelfde: ook deze sensor weet prima om te gaan met contrast. Tegelijkertijd is er wederom een opvallende waas te zien over de foto’s, waardoor het lijkt alsof het onscherp is, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Neem bijvoorbeeld de haag: die is met veel details op de foto gezet. De boom daarboven, lijkt echter enorm onscherp. En het is geen ‘natuurlijke’ scherptediepte, want het waas is enkel op sommige plekken te zien. Op een andere foto van de sensor, zien we deze waas niet terug. Soms, met de nadruk op soms, zijn de foto’s wel mooi.
Foto’s die de OnePlus 7T in het donker maakt (overbelichte beelden: Nightscape)
Foto’s later op de dag, zijn vaak enkel nog mooi op de 48 MP-sensor. Het nadeel van de twee andere sensoren, is dat ze een te krap diafragma hebben (f/2.2) om ‘s avonds ook nog goede foto’s mogelijk te maken. Wat ook nog wel een nadeel kan zijn, is dat OnePlus geen stabilisatie heeft toegevoegd op de telefotosensor. Daardoor is het, vooral later in de avond, moeilijk om nog ingezoomde foto’s met de 7T te schieten. Je hebt dan uiteraard wel ‘Nightscape’, maar daar moet je de telefoon wel op een statief voor plaatsen, in deze modus duurt het nemen van een foto tot ongeveer 5 seconde aan toe.
Video’s
Maak je graag video’s met je telefoon, dan biedt de 7T enorm veel mogelijkheden voor. OnePlus zou de 7T binnenkort zelfs voorzien van een videomodus, waarmee gebruikers 960 fps kunnen filmen, in HD-resolutie. Op het moment van publicatie, kan het toestel met maximaal 480 fps schieten in 720p, naast het filmen van 120 fps bij 1080p. Uiteraard kan je ook 60fps schieten in 1080p en 30 of 60 fps in 4K. Eigenlijk in vrijwel alle verschillende modi, ziet het beeld er netjes uit: met uitzondering van de 480 fps beelden in de late avond. Ook in de ‘Super Stable’-modus, is de beeldkwaliteit niet al te best.
Camera-app
OnePlus heeft zijn camera-app de afgelopen jaren flink wat wijzigingen meegegeven – maar dat is zeker niet negatief. Als je de camera-app opent, kom je automatisch terecht bij de optie om foto’s met de camera’s te maken. Door naar links- of rechts te vegen kom je in verschillende andere modi, waaronder de portret en Nightscape-modus. Door naar boven te vegen vanuit onder, krijg je nog een hoop extra opties en kan je terecht bij de instellingen. Daar kan je de modi van het startpaneel ook aanpassen. Wat nog wel mist, zijn de twee extra camera’s in de Pro-modus van de applicatie.
Software
Als er software is waar ik als Android-gebruiker blij van kan worden, dan is het wel software die niet (al te) ver afstaat van het ‘pure’ Android-concept. OnePlus speelt daar sinds de OnePlus 2, wat mij betreft, prima op in met OxygenOS. Fijn is dat de OnePlus 7T vanuit de doos wordt geleverd met de nieuwste versie van OxygenOS: versie 10.0, gebaseerd op Android 10. Daarbij levert het vooralsnog de beveiligingspatches van september, al zou dat natuurlijk op korte termijn kunnen wijzigen. Let er ook op dat OnePlus vaak – nadat een toestel al uit is – nog verbeteringen door zal voeren in zijn (camera)software.
Over het uiterlijk van OxygenOS op basis van Android 10, is vrij weinig te vertellen: en dat is positief, er valt immers niks negatief op. Het is Android 10, maar dan met een OxygenOS-saus. OnePlus laat met Android 10 wel zien, dat ze de menustructuur hebben verbeterd. Door het afscheiden van alle verschillende menu’s, ziet het er allemaal een stuk duidelijker uit. Uiteraard zien we ook alle nieuwe opties om Android 10 zelf aan te passen: uiteraard zijn de accentkleuren weer terug, maar de vorm van de icoontjes is nu ook aan te passen, en het ‘systeembrede’ donkere thema is ook weer terug.
Andere functies van OxygenOS, zijn inmiddels al meegenomen in de review van de OnePlus 7 Pro. Als je alle functies van OxygenOS nog eens na zou willen lezen, dan kan terecht bij de uitgebreide review van de 7 Pro. Voor nu is het simpelweg duidelijk dat alles er nog altijd goed uitziet: ook de apps van OnePlus zelf, zoals de sms-app, de notitie-app of de weer-app, werken erg goed. Er zijn maar vrij weinig onnodige apps meegeleverd – de Community-app kan als onnodig worden gezien, maar is ook te verwijderen – niet enkel uit te schakelen – door de eindgebruiker. Dat is erg fijn!
Updatebeleid
Wat betreft het updatebeleid van OnePlus is er één ding duidelijk: je ontvangt voorlopig nog wel wat updates voor de 7T. Het bedrijf paste namelijk in september 2019 zijn updatebeleid aan. Daarbij is het koploper als het gaat om de software-levensduur van zijn telefoons. OnePlus belooft in elk geval tot drie jaar aan Android-upgrades, met nog eens één jaar extra aan beveiligingspatches. Daarmee krijg je dus vier jaar aan beveiligingspatches. Nog geen enkele andere fabrikant heeft zich toegewijd voor het aanbieden van vier jaar aan patches – zelfs Google houdt het bij drie jaar voor de beveiligingspatches.
Conclusie
Eind september mocht ik de OnePlus 7T voor het eerst in gebruik nemen. Ik kwam toen af van de 7 Pro: wat dat betreft was de OxygenOS-ervaring dus al bekend – dat geldt ook voor OxygenOS 10.0; die update rolde namelijk al uit naar de 7 en 7 Pro, voordat de OnePlus 7T werd geïntroduceerd. Ik moet zeggen dat, desondanks dat de OnePlus 7 Pro een fijn toestel is, mijn voorkeur toch ligt bij de 7T. Dat heeft onder andere te maken met de batterijduur van de 7T, maar ook het formaat speelt een grote rol. Voordat ik alle scores op een stapel gooi, loop ik nog even alle delen met jullie door.
Software heb ik het al over gehad, dat is gewoon goed – niks aan doen. Ook het scherm van de 7T is verrassend goed. Niet alleen is het scherm enorm helder, de 90 Hz-verversingssnelheid helpt daar in de praktijk ook bij. Plus, en dat is voor velen wel belangrijk: het paneel is toch wel een stuk kleiner. Ik ken maar weinig mensen die het schermformaat van de 7 Pro écht fijn vinden om vast te houden. Er is dus zeker een markt voor 6,55-inch schermen. Oh, en de afwezigheid van de pop-up selfiecamera is ook geen gemis. Liever een bijna verwaarloosbare notch, dan een module die op en neer beweegt.
Vanwege de lichte OxygenOS-skin, weet het toestel ook prima prestaties neer te zetten. Zowel op papier, als in de praktijk. Wat je ook van het toestel vraagt, alles reageert meteen, het wachten op het laden van apps, is toch ook wel zó 2014. Als laatste zijn er nog de camera’s: drie stuks op de 7T, waarbij ik gemixte gevoelens heb. Ja, de 48 MP-camera kan goede foto’s schieten, waar je ook in de avond nog iets mee kan. De twee andere sensoren, scoren daar toch wel een stuk minder. Daarbij is er zeker nog ruimte voor verbetering, gelukkig zou OnePlus wel bezig om dat allemaal te verbeteren.
Uiteindelijk maakt er echter maar één ding uit als je in de winkel staat: hoeveel moet ik betalen voor de OnePlus 7T? Nou, eigenlijk niet eens zo gek veel: volgens OnePlus betaal je voor de OnePlus 7T in de winkel 599 euro. Er komt slechts één model, en die komt met 128 GB-opslag en 8 GB-RAM. Of dat voor jou ook voldoende is, blijft natuurlijk maar de vraag. OnePlus zet zich in elk geval weer goed op de kaart; voor 599 euro zijn er weinig smartphones die de 7T kunnen evenaren. Er is een optie voor de Samsung Galaxy S10e – maar die telefoon moet het zonder functies stellen, die de 7T wel heeft.
Positieve punten
+ Handzaam toestel
+ Zeer fijne speakers
+ Batterijduur valt positief op
Negatieve punten
– Geen waterbestendigheid
– Camera’s kunnen nog wel beter
– Missende 3.5 mm-audiopoort
OnePlus 7T kopen
OnePlus heeft aangegeven, dat de 7T vanaf 17 oktober verkrijgbaar zal zijn in Nederland. Het toestel komt er enkel in Glacier Blue en Frosted Silver, in de 128 GB en 8 GB-opslagvariant. Daarvoor betaal je vanaf de 17e van oktober 599 euro. Het toestel is te koop via Belsimpel, Coolblue, Mobiel.nl, T-Mobile en via de OnePlus-webwinkel.
[tds=7289]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten