OnePlus 7T versus OnePlus 7T Pro

Lees verder na de advertentie.
Eerder dit jaar bracht OnePlus voor het eerst twee nieuwe toestellen op de markt, de OnePlus 7 en de 7 Pro. Toentertijd vroeg Claudia zich af, voor wie de OnePlus 7 was gemaakt. Het toestel is een exact kopie van de OnePlus 6T – nu enkel met een snellere chipset. Uiteindelijk komt het erop neer, dat de 7 een toestel is voor de ‘prijsbewuste’ consument. De OnePlus 7 Pro begint bij 709 euro, terwijl de 7 vanaf 559 euro te koop was. Om alvast iets te verklappen: OnePlus doet nu hetzelfde bij de OnePlus 7T en de 7T Pro; al is het ditmaal de vraag: voor wie is de OnePlus 7T Pro nu echt bedoeld?
OnePlus heeft namelijk een onderdeel van de OnePlus 7 Pro, toegevoegd aan de goedkopere 7T: het gaat om het 90Hz-scherm. Het design is ook wat op de schop gegaan, waarover later meer. Voor de vergelijking hebben we gebruikgemaakt van twee reviewexemplaren van OnePlus. Het bedrijf wist de OnePlus 7T aan ons te leveren – die maximaal 128 GB-opslag bevat, tezamen met 8 GB RAM – en de OnePlus 7T Pro met 256 GB-opslag en eveneens 8 GB RAM. Voor de OnePlus 7T betaal je vanaf de 17e van oktober 599 euro – terwijl de OnePlus 7T Pro te koop is voor 759 euro.
Op de redactie, is het besluit gevallen om geen losse review aan de OnePlus 7T Pro te wagen – het is wat ons betreft té vergelijkbaar met de OnePlus 7 Pro. Vandaar dat sommige elementen niet terug zullen komen in deze vergelijking, terwijl ze wel aanwezig zijn in de review van de OnePlus 7 Pro. Er is voor elk element bekeken of de resultaten – maar ook de bouwkwaliteit van de toestellen – wel overeenkomstig zijn. Dat bleek voor vrijwel elk onderdeel zo te zijn, vandaar dat dit besluit gevallen. Uiteraard is er wel een volledige review van de OnePlus 7T op Androidworld terug te vinden.
Scherm
> OnePlus 7T
6,55-inch Full HD AMOLED-scherm / 2400 x 1080 pixels / 402 ppi / 90 Hz
> OnePlus 7T Pro
6,67-inch QHD+ AMOLED-scherm / 3120 x 1440 pixels / 516 ppi / 90 Hz
Als we de marketingmaterialen van OnePlus doorlezen, zijn onze verwachtingen weer eens hooggespannen. Zoals we de afgelopen jaren van de Chinese fabrikant te weten zijn gekomen, heeft het de voorkeur voor componenten die de innovatieve technologie-industrie goed weerspiegelen. In de OnePlus 7T Pro vinden we het scherm van de OnePlus 7 Pro – die eerder werd bekroond tot ‘het beste scherm ooit’ door DisplayMate. Het scherm verkreeg daarnaast een HDR10+-certificaat en is in staat om 90 keer per seconde het beeld te verversen. Ook is het AMOLED-scherm licht gebogen.
Ook ligt de resolutie van de OnePlus 7T Pro vrij hoog, op QHD+. Het scherm is wel wat groot – soms is het fijn om een groot scherm te hebben, maar voor sommigen kan het scherm ook al iets té groot zijn. Dat is juist waar de OnePlus 7T zo fijn is: het 6,55-inch AMOLED-scherm is een stuk makkelijker vast te houden. Wat betreft de resolutie, neemt het paneel wel een duik omlaag. Toch is het in de praktijk moeilijk om het verschil te zien. Beide schermen hebben dezelfde verversingssnelheid en zowel de 7T als de 7T Pro zijn HDR10+-gecertificeerd. Waarom zou je dan nog voor de 7T Pro gaan?
Mocht je het niet erg vinden om een 6,67-inch scherm in je handen te houden, dan kan ik de keuze voor de 7T Pro nog wel begrijpen. Tegelijkertijd moet je het op de 7T nog stellen met een inkeping, die op de 7T Pro is verdwenen. Het is niet alleen maar feest; want de 7T Pro bevat afgerond glas op de voorzijde, terwijl de 7T een stuk gebruiksvriendelijker is met een plat glazen paneel. Verder is de kleurcompositie van het scherm op de 7T net iets beter, en valt de helderheid iets hoger uit, al blijft het moeilijk om dat nu precies vast te stellen zonder metingen – wie hier wint, mag Joost weten.
Camera
> OnePlus 7T
Hoofdcamera: 48 MP, f/1.6, OIS
Telelens: 12 MP, f/2.2
Groothoeklens: 16 MP, f/2.2
Selfiecamera: 16 MP, f/2.0, EIS
> OnePlus 7T Pro
Hoofdcamera: 48 MP, f/1.6, OIS
Telelens: 8 MP, f/2.4, OIS
Groothoeklens: 16 MP, f/2.2
Selfiecamera: 16 MP, f/2.0, EIS
Als we de camerasensoren van de OnePlus 7T en 7T Pro onder de loep nemen, dan zien we dat er in de praktijk veel camera’s zijn hergebruikt. Zo is de 48 MP-sensor van de OnePlus 7 en 7 Pro, nu ook in de OnePlus 7T en 7T Pro terug te vinden. Net zoals bij de 7 Pro maakt OnePlus ditmaal gebruik van lenzen met een f/1.6-diafragma, op beide 7T-serie toestellen. Naast de 48 MP-sensor, maken beide toestellen ook gebruik van dezelfde 16 MP-groothoeklenzen (f/2.2). Het grootste verschil zit hem in de telefotosensoren: de 7T heeft een 12 MP-sensor, terwijl de 7T Pro wel een 8 MP-sensor gebruikt.
Camerasamples van de OnePlus 7T-serie, overdag: 48 MP IMX586-sensor
Omdat er op beide toestellen vrijwel dezelfde sensoren zijn geplaatst, is het resultaat tussen de toestellen ook niet zo verschillend. In eerste instantie had ik nog wat deviatie verwacht, maar dat lijkt niet aanwezig te zijn. Zowel de kleuren, als het contrast en de details in de foto’s zijn hetzelfde. Als je de foto’s vergelijkt met de OnePlus 7 Pro – dan zie je daar ook veel overeenkomsten. Soms maakt de sensor wat overbelichte foto’s, of is het contrast simpelweg niet in orde. Voor de meeste foto’s geldt echter dat ze er prima uit zien, de 48 MP-sensor weet in vrijwel alle situaties prima prestaties neer te zetten.
OnePlus gebruikt voor de telefotosensoren, wel andere sensoren. Voor de OnePlus 7T Pro, is er weer een 8 MP-sensor aanwezig, terwijl de OnePlus 7T het moet doen met een 12 MP-sensor. Eerder was te lezen dat de telefotosensor van de OnePlus 7T soms foto’s maakte, met een vreemde witte waas. In het geval van de 7T Pro is deze waas niet aanwezig. Het nadeel van deze stelling is, dat de waas er niet altijd is – in sommige gevallen weet de camera prima prestaties af te leveren. Voor samples van de 7T en 7(T) Pro, kan je terecht in de review van de OnePlus 7 Pro, en uiteraard in onze 7T review.
Camerasamples van de OnePlus 7T-serie, overdag: 16 MP-groothoeksensor
Als laatste is er de 16 MP-groothoeksensor. In de praktijk kan de sensor mooie foto’s maken, als ze niet te donker zijn. Uit mijn testen blijkt telkens dat de sensor vaak te donkere foto’s maakt, waar veel details in zijn weggevallen. Daarnaast zijn de foto’s vaak relatief zacht; terwijl de camera in een andere situatie weer prima foto’s kan maken. Vergelijkbaar met de telefotosensor in de 7T, weet de 16 MP-groothoeksensor een wispelturige indruk achter te laten. OnePlus staat er om bekend om via software-updates verbeterde cameraprestaties te brengen – wie weet wat er nog aan zit te komen.
Al met krijg ik bij beide toestellen het gevoel dat er prima foto’s uit kunnen komen, maar ze geven mij niet het vertrouwen van bijvoorbeeld een Huawei P30 Pro. Met die telefoon weet ik immers dat de kwaliteit wel goed zal zitten. Bij de OnePlus 7T (Pro) is dat helaas niet het geval. Zoals in het begin al aangegeven, zijn de verschillen tussen de telefoons vrij klein. Wel heeft de OnePlus 7T Pro een vrij goede telefotosensor, tegenover de wispelturige sensor van de 7T. Selfiecamera’s leven prima foto’s met voldoende details, maar verwacht geen wonderen: het ziet er prima uit, maar niet meer dan dat.
Batterijduur en prestaties
> OnePlus 7T
Qualcomm Snapdragon 855+
8 GB-werkgeheugen
3.800 mAh-batterij
> OnePlus 7T Pro
Qualcomm Snapdragon 855+
8 GB-werkgeheugen
4.085 mAh-batterij
Batterij
Laten we eerst puur op basis van specificaties de twee toestellen vergelijken, om te beginnen met de batterijen van de 7T en 7T Pro. Wat betreft de batterijcapaciteit, is het verschil relatief klein. Daar zit slechts 285 mAh tussen, terwijl het scherm 0,12 inch groter is. Het opladen van de batterijen, zal altijd snel gepiept zijn: beide toestellen krijgen een Warp Charge 30T-lader in de doos. De oplader is ontwikkeld om met 5V/6A op te laden. Daarmee kan de batterij van de 7T in 30 minuten tot 70 procent worden opgeladen, terwijl de 7T Pro tot 68 procent geraakt. Draadloos laden wordt helaas nog altijd niet ondersteund.
Hoe ziet mijn dag er eigenlijk uit? Laat het mij uitschrijven: meestal start mijn dag rond 7:00 uur als de eerste wekker gaat en ik de telefoon van de lader haal. Vervolgens begin ik met het bekijken van de YouTube-video’s van de nacht die ik heb gemist. Eenmaal als ik alles heb bijgewerkt en bekeken, is het al tijd om uit bed te gaan. Als het weer meezit, probeer ik nog een rondje hard te lopen met de telefoon als ‘muziekpartner’. In de avond, na werk of school, ga ik vaak verder met social media en breng ik de nodige uurtjes door op Instagram, YouTube – oh, en ik maak ook nog wel eens foto’s.
Nu je dus weet hoe de batterijspecificaties van elkaar verschillen, laten we eens de praktijk bekijken. Want, het verschil is (een stuk) groter dan je zou denken. Als ik de OnePlus 7T Pro hard op zijn staart zou trappen, dan loopt de batterij al snel leeg – vooral tijdens het gamen, is de batterijduur van de 7T Pro echt het haasje. Vergelijken we deze conclusie met de 7T – dan is het laatstgenoemde toestel de winnaar in de batterijtest; ik kom namelijk met gemak één dag door, en soms zelfs tot laat in de nacht. Of dat voor jou belangrijk is, is natuurlijk persoonlijk – de 7T hoeft in elk geval minder vaak aan de lader.
Prestaties
Uiteraard heb ik de OnePlus 7T en 7T Pro de nodige uren naast elkaar kunnen gebruiken. Gezien de twee smartphones precies dezelfde chipset gebruiken, merk je vrijwel geen verschil in prestaties, al voelde de OnePlus 7T iets soepeler (beide op OxygenOS 10.0.3). Waar dat verschil precies van doen mee heeft, is moeilijk te achterhalen. Het scherm zou daar de oorzaak van kunnen zijn: de resolutie ligt immers hoger, QHD+ voor de 7T Pro in plaats van Full HD+ op de 7T. Toch mag het lood om oud ijzer zijn: beide telefoons voelen – en zijn – werkelijk razendsnel, zo bevestigen onze benchmarks.

Zowel de 7T als de 7T Pro zetten indrukwekkende scores neer
Zoals in vrijwel alle benchmarks te zien is, moet de 7T Pro een (klein) beetje inboeten, mogelijk is dat dus het resultaat van de hogere resolutie. Zoals ik zonet al aangaf, hoef je je daar in de praktijk maar weinig van voor te stellen. Games draaien nog altijd net zo snel: van Asphalt 9, tot Monument Valley en Call of Duty Mobile – alles flitst voorbij. Laadtijden van de games zijn zeer vergelijkbaar: vaak is ‘t om het even, een echte winnaar kan je daar ook niet uithalen. Bij het gamen, kwam het grotere 6,67 inch scherm van de 7T Pro, wel weer goed van pas – zelfs al is het scherm van de 7T iets ‘handiger’.
Dan wil ik het als laatste nog hebben over de prestaties van de vingerafdrukscanner en de camera’s, daar zit immers nog een vrij groot verschil tussen. Om maar te beginnen met de scanners: het is mij opgevallen dat de 7T een stuk sneller is in het herkennen van je vinger. Daarnaast lijkt de 7T ook vrij accuraat te zijn, terwijl de 7T Pro vaak een tweede scan nodig heeft – jammer. In de camera’s merk ik dat de 7T en 7T Pro vrijwel net zo snel zijn in de praktijk niet heel erg snel. Soms moet ik meer dan één keer klikken om scherp te stellen, dat weten andere smartphones soms een stuk beter te doen.
Audio
Als we de OnePlus 7T en 7T Pro moeten vergelijken wat betreft geluidsprestaties, dan zijn er weinig punten waarop de toestellen van elkaar verschillen. Zowel de OnePlus 7T, als de 7T Pro, kan omgaan met Dolby Atmos. Uiteraard heb je dan alsnog goede speakers nodig, om het gewenste effect naar de gebruiker uit te stralen. Dat weet OnePlus met beide toestellen goed te doen. Het is onbekend of beide toestellen dezelfde speakers gebruiken, maar het zou mij persoonlijk verrassen, als dat niet ‘t geval is. Uiteraard bevatten beide telefoons twee speakers: onderop, en nog één boven het scherm.
In het achterhoofd moeten we uiteraard vasthouden, dat het gaat om speakers in een telefoon. Met die gedachtegang, kan ik alleen maar zeggen, dat ik erg tevreden ben uit het geluid van de speakers. Bass is lichtelijk aanwezig, maar door het formaat van de speakers, is het ook vrijwel onmogelijk om perfecte bastonen te creëren. Tussen de twee telefoons – bij het afspelen van dezelfde video – is er vrijwel geen verschil merkbaar. Ook het geluid via de bluetooth-verbinding, getest met de Jaybird Vista’s, klinkt precies hetzelfde – voor beide telefoons geldt zo: het geluid simpelweg goed genoeg.
Software
OnePlus staat inmiddels bekend als de fabrikant van hoogwaardige Android-software. OxygenOS is nu eenmaal erg fijn om te gebruiken. Het grote voordeel van OxygenOS is dat er weinig wijzigingen zijn uitgevoerd, ten opzichte van ‘stock’ Android. Daarnaast voegt OnePlus vrijwel geen apps toe: op de OnePlus 7T en 7T Pro, krijgen gebruikers enkel een Community- en weer-app als extra. Verder zal je nergens last van hebben; al zijn sommige stock-apps van Google iets verfijnder dan OnePlus’ eigen varianten – waaronder de klok-applicatie. Verder zijn er juist veel nuttige functionaliteiten toegevoegd.
Zo bevat OxygenOS een Fnatic-modus, waarmee je telefoon nog net iets sneller wordt. Daarnaast is er veel ruimte om het besturingssysteem naar wens aan te passen, door bijvoorbeeld accentkleuren en thema’s toe te passen. Ook software-updates van OnePlus voldoen aan de vraag vanuit klanten: zo krijg je tot drie jaar beveiligingspatches en twee jaar versie-upgrades. OnePlus wist de 3-serie zelfs een derde versie-upgrade te geven. Met deze updatestrategie, staat het in lijn met Google. Dat mag worden beloond; niet elk bedrijf weet immers een vrij ondoorzichtige updatestrategie op te stellen en zich daar aan te houden.

Conclusie
Toen OnePlus op 10 oktober weer twee telefoons uitbracht, als opvolging van de OnePlus 7 en 7 Pro eerder dit jaar wist ik dat het bedrijf het moeilijk zou krijgen om ze uit elkaar te houden. Dat zien we nu ook met de vergelijking, er zijn te veel overlappende details. Van de camera’s tot de schermen en de chipsets: veel details overlappen. Toch kan er maar één de beste zijn, en dat is wat mij betreft de 7T geworden. Je bespaart er enerzijds 150 euro mee, en anderzijds krijg je een vergelijkbare ervaring en in sommige gevallen weet de 7T zelfs uit te blinken, iets wat je niet per se zou verwachten voor de kostprijs.
Loop je momenteel rond met een OnePlus 7 (Pro), of zelfs een OnePlus 6(T), blijf daar dan voorlopig mee rondlopen. Ondanks dat de 6T al iets ouder is, zijn de nieuwe telefoons nog niet klaar om daar als opvolger voor te dienen. Zoek je simpelweg een telefoon, dan is de 7T wat mij betreft toch echt de betere keuze. Ondanks het grotere scherm van de 7T Pro, biedt de 7T meer gebruiksgemak en is er geen (onnodige) pop-up camera aanwezig. Bespaar jezelf het geld, en koop de OnePlus 7T voor 599 euro (128 GB-opslag en 8 GB-werkgeheugen) – en koop daarnaast nog iets (leuks) voor jezelf.
OnePlus 7T kopen
De OnePlus 7T komt in één uitvoering en twee kleuren voor een adviesprijs van 599 euro in Nederland op de markt: 8 GB werkgeheugen en 128 opslaggeheugen + Glacier Blue en Frosted Silver. Inmiddels is de 7T via alle webwinkels aan te schaffen.
Je kan de OnePlus 7T bestellen via Belsimpel, Coolblue, Mobiel.nl, T-Mobile, de OnePlus-webwinkel en via deze winkels. Je kan de OnePlus 7T ook met een abonnement aanschaffen.
OnePlus 7T Pro kopen
De OnePlus 7T Pro is er in één uitvoering (8 GB + 256 GB) en één kleur (Haze Blue) beschikbaar en kost 759 euro.
Je kan de OnePlus 7T Pro bestellen via Belsimpel, Coolblue, Mobiel.nl, T-Mobile, de OnePlus-webwinkel en deze winkels. De telefoon is natuurlijk ook met abonnement beschikbaar.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten