Het Engelse techbedrijf Nothing komt met een nieuw paar draadloze oordopjes. Deze oortjes beschikken weer over de herkenbare transparante achterkant die we al kennen van de Nothing Ear (1) en de Nothing Phone (1). De Ear (stick)-oordopjes hebben echter meer een Airpod-design en komen daarnaast in een opvallende lipstick-case. Maar is deze case een mooie lippenstift lookalike of is het een witte verdraaide koker? Je leest het in deze review.
Nothing Ear (stick)
De Nothing Ear (stick)-oordopjes zijn alweer het derde product van Nothing. Het bedrijf, dat als hoofddoel heeft om tech weer leuk te maken, staat op dit moment voornamelijk bekend om hun opvallende designtaal. De producten van Nothing hebben namelijk allemaal een deels transparante behuizing. Zo is de achterkant van de Nothing Phone (1) voor een gedeelte transparant. En ook de Nothing Ear (1) en de Nothing Ear (stick)-oortjes zijn deels doorzichtig, bij de steeltjes van de oortjes kun je namelijk naar binnen kijken. Ondanks dit hebben de Ear (stick)-oordopjes wel een IP-certificering van IP54. Dit houdt in dat de oortjes plensdicht zijn en beschermd zijn tegen stof.
We zien bij Nothing verder iets wat we tegenwoordig vaker zien én denken te gaan zien in de techwereld. Het bedrijf verandert namelijk niet de manier waarop we tech gebruiken, maar gooit het wel in een nieuwe lifestyle-saus. Zo heeft het bedrijf de Nothing Ear (stick) in een opvallende case gestopt, een case die lijkt op een lipstick. Maar wat hebben deze oordopjes naast deze opvallende case nog meer te bieden? We sommen in deze review de min- en pluspunten van de Ear (stick) voor je op.
Nothing Ear (stick): de pluspunten
1. Heerlijk speeltje
Als je aan oordopjes denkt, dan denk je in eerste instantie misschien niet aan het verlagen van stress. Al zou de muziek die uit je oortjes komt je natuurlijk wel kunnen kalmeren. Als dit echter niet genoeg is dan helpt de case je hier ook bij. De oortjes zitten namelijk in een opvallende ronde koker die qua design gebaseerd is op een lipstick. Door middel van een draaimechanisme haal je de Ear (stick) vervolgens uit deze case. En dit laatste is heel lekker om te doen en misschien stiekem wel het unique selling point van deze oordopjes.
Het draaien is namelijk heerlijk om te doen, en het geluid wat er bij komt en het gevoel dat het je geeft is ronduit verrukkelijk. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, dat is het misschien ook wel, maar de case dient hierdoor echt als een soort stressbal waar je niet vanaf kunt blijven. En nee dit ligt niet alleen aan mij, de gehele redactie vond het zeer aangenaam om aan de case van de Ear (stick) te draaien. Je ziet hoe het werkt in mijn unboxing hieronder.
- Opent het filmpje hieronder niet? Bekijk de unboxing dan via deze link.
2. Prima batterijduur
Over deze oplaadcase gesproken: als je de oordopjes in de case tien minuten oplaadt kun je ze volgens Nothing twee uur gebruiken. In totaal zal de accu van de oordopjes tot zeven uur mee moeten kunnen gaan. In de praktijk lijkt dit grotendeels te kloppen. Hiermee scoren de oordopjes naar behoren, ze gaan tevens een uur langer mee dan de Ear (1) En dit laatste is fijn, in onze review waren we namelijk niet echt te spreken over de accuduur van deze oortjes. Inclusief opladen in de case gaan de Ear (stick)-oortjes overigens tot 29 uur mee. Dit houdt dus in dat de case de oortjes zo’n drie keer volledig kan opladen. De case is helaas niet draadloos op te laden.
3. Duidelijke app en aanpasbaar geluid
Misschien wel het moeilijkste om iets over te zeggen en om iets over te schrijven is de geluidskwaliteit. Ten eerste, mijn oren zijn de jouwe niet en hiermee hoor jij geluid anders dan ik. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen smaak. Met dit laatste heeft Nothing gelukkig rekening gehouden. In de app kun je namelijk meerdere audioprofielen selecteren in de equalizer. Je kunt kiezen uit ‘midden’, ‘bas’, ‘hoge tonen’ of ‘aangepast’. Met deze laatste kun je zelf bepalen naar waar jij de focus wilt verleggen. In de app kun je verder overigens ook de gestures aanpassen, je oordopjes zoeken als deze kwijt zijn en in-ear detectie in- of uitschakelen. Met deze laatst genoemde detecteren de oortjes of ze in de oren geplaatst zijn en wanneer je ze eruit haalt. De oordopjes zullen vervolgens automatisch afspelen en/of pauzeren. De Nothing X-app is te downloaden in de Google Play Store. Bij gebruikers van de Nothing Phone (1) is de app verwerkt in de software. Zij krijgen tevens een aparte widget.
Als ik dan toch verder een algeheel oordeel over het geluid mag geven, dan vind ik dat de Ear (stick)-oortjes vrij goed en gebalanceerd klinken. Om dit allemaal goed te horen moet je je echter niet in een luidruchtige ruimte of plaats bevinden, maar hierover hieronder meer.
Nothing Ear (stick): de minpunten
1. Geen actieve of passieve ANC
Nothing gaf in een gesprek met ons aan dat het bij de Ear (stick) voornamelijk om het geluid draait. Ze vertelden hier tegen ons het volgende over: ”Bij de Ear (stick) draait alles om het design en (nog meer) om het geluid. Meer nog dan bij de Ear (1). Je wil namelijk altijd en overal goede muziek kunnen horen, ook op drukke plekken zoals een treinstation.”
Als dit gezegd wordt, en voornamelijk dat laatste, dan verwacht je toch dat de Ear (stick) de beschikking zouden hebben over ANC (active noise cancelling of actieve ruisonderdrukking). Dit zorgt er namelijk voor dat omgevingsgeluiden weggefilterd worden. De oordopjes ondersteunen dit echter niet. Dit vind ik echt onbegrijpelijk als je focus zogezegd bij het geluid ligt. Al helemaal omdat de oordopjes niet de gehele gehoorgang afsluiten. De Ear (stick)-oortjes hebben namelijk een half in-ear ontwerp, net zoals de Apple Airpods 3, en beschikken dus niet over siliconentips die de gehoorgang afsluiten. Het ontbreekt de Ear (stick) dus ook aan passieve ANC. Hierdoor hoor je in bijvoorbeeld de bus, de trein, op de fiets door de wind of andere drukke plaatsen haast niets van de muziek of de podcast die er wordt afgespeeld. Tenzij je het geluid hard zet, maar het lijkt me toch niet helemaal de bedoeling dat je het geluid op bijna maximaal moet zetten om bijvoorbeeld een podcast goed te kunnen beluisteren. Nee toch?
2. Volumeregeling doet iets geks
Nog een ergernis aan de Ear (stick) is de volumeregeling. Er is namelijk iets geks aan de hand. Als je in stappen omhoog of naar beneden in het volume wil gaan, gaat het in elke stand goed behalve tussen twee standen. Ik zal het proberen uit te leggen. Stel jouw smartphone heeft tien volumestanden, tien is hard en één is zacht. Als je tussen deze standen wisselt gaat het geluid steeds met een klein stapje harder of zachter. Maar als je van stand vier naar drie gaat, of andersom, dan zit hier ineens een heel groot verschil in het volume. En tussen stand drie en vier zit nou juist de ‘sweet spot’ qua fijn volume. Ik heb dit op meerdere smartphones geprobeerd, en bij alle smartphones had ik dit probleem. Het lijkt dus echt aan de Ear (stick)-oortjes te liggen.
3. Ze moeten maar lekker zitten
Dan nog iets over het half in-ear ontwerp. Hier moet je van houden. Ik weet dat er mensen zijn die het niks vinden, maar ook dat er mensen zijn die erbij zweren. Voor die laatst genoemde doelgroep biedt Nothing met de Ear (stick) Android-gebruikers eindelijk de mogelijkheid om deze pasvorm aan te schaffen. Voor iedereen, zowel de haters als de liefhebbers kleeft er echter een nadeel aan. De Ear (stick)-oordopjes moeten maar net lekker zitten. Door het half in-ear ontwerp hebben de oortjes namelijk geen verschillende pasvormen of siliconentips waaruit je kunt kiezen. Het is dit, en niets anders. Als ze dus te groot of juist te klein zijn dan heb je – sorry – pech.
4. Mooie case wordt snel vies
Dan afsluitend nog een keer terug naar de heerlijk draaibare case van de Ear (stick). Deze is fraai vormgegeven en geeft zoals hierboven al eerder genoemd een gevoel van voldoening bij het draaien hieraan. Er kleeft tegelijkertijd echter ook een groot nadeel aan de draaibaarheid van de case. Door het draaimechanisme is het plastic dat zelf draait niet tot nauwelijks schoon te maken. Tel hierbij op dat dat nou juist het gedeelte van doorzichtig plastic is, en je krijgt na een tijdje een ietwat morsige case. Niet heel smakelijk.
Conclusie
Het is leuk dat Nothing echt een idee heeft achter de Ear (stick)-oordopjes. Naast goed geluid moeten de oordopjes namelijk ook een beetje een fashion item zijn. En dit lukt aardig, de oortjes zelf zijn namelijk fraai en hebben door het deels transparante steeltje hun eigen design. De meeste aandacht gaat echter uit naar de lipstick-case. Deze is mooi en vooral stressbestendig ontworpen, maar helaas wel moeilijk schoon te maken.
Het geluid van de Ear (stick) is verder voldoende, al is het uitblijven van ANC- active noise cancelling – echt een groot gemis. Al helemaal omdat het half in-ear design van de Ear (stick)-oortjes ook geen passieve ANC bieden, aangezien ze de gehoorgang niet geheel afsluiten. Over het half in-ear design gesproken, als nadeel hieraan kleeft dat het slechts één enkele pasvorm biedt. Mochten de oordopjes voor jou te groot of te klein zijn, dan zitten ze gewoon niet lekker of vallen ze er te makkelijk uit. Door dit laatste moet je voor jezelf echt nagaan of je van een half in-ear ontwerp houdt. Ben jij echter zo’n persoon, dan haal je met de Ear (stick)-oortjes een prima setje in huis.
Alternatieven
Voor hetzelfde geld of zelfs goedkoper kun je de Samsung Galaxy Buds 2, Galaxy Buds Pro en de Google Pixel Buds A aanschaffen. De eerste twee genoemde beschikken over ANC.
Nothing Ear (stick) kopen
De Nothing Ear (stick)-oordopjes zijn te koop via onderstaande winkels voor een prijs van 119 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Mat Matheij
Op geen enkele wijze wordt vermeld dat Nothing zich ook milieutechnisch goed in de markt zet alsook wordt geleid door Carl Pei, bekend van OnePlus en voorzover interessant Oppo.
Bernardo ? hier! Week ruim al in huis en mijn oren. Bevallen mij ontzettend goed. Yup, ANC eirdt tegenwoordig snel minpunt opgevoerd, maar ik heb oordopjes in eerste instantie voor luisteren.
Verder heb ik nog ff wat zitten nadenken over de merknaam Ear (stick). Wasr iedereen zich focust op de (in mijn ogen originele) vormgeving van de verpakking, prettig trouwens, heeft Ear(stick) een verborgen woordbetekenis wsnt in mijn oren zitten deze Nothing oordoppen, luisterstokjes, sls gegoten, uitstekend vast. Op zijn Engels => they stick volledig vast in mijn oren. Waarbij ik bij alle andere draadloze oordopjes vaak had dat er 1 vd 2 eruit vielen bij teveel kaakbewegingen met kauwen of praten.
Kortom, voor mij is het mogelijk de 1e versie van een nieuwere categorie oordopjes. Qua geluid etcetera deed het mij ontzettend veel terugdenken aan de luisterervaringen die ik had met de eerste bedrade oordopjes die Apple ongeveer 20 of 15 jaar geleden op de markt bracht. Destijds zeer revolutionaire pasvorm en geluidsweergaven.
Datzelfde geldt voor deze Nothing Ear(stick)
Liefkozend noem ik het masr luisterstickjes ?