Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Nokia 8.1 review: stijlvolle middenklasser haalt bijna perfecte balans

Laurence Arnold
Laurence Arnold
23 maart 2019, 19:00
19 min leestijd
Nokia 8.1 review: stijlvolle middenklasser haalt bijna perfecte balans

Lees verder na de advertentie.

Nokia 8.1

Goedkopere smartphones worden steeds beter en goede smartphones worden steeds goedkoper. Het is een gezegde van bekende tech YouTuber MKBHD van een paar jaar terug toen de middenklasse-smartphone steeds bekwamer werden en smartphones nog niet zo in prijs stegen. Dit laatste is nu wel het geval met high-end smartphones die rond de 1000 euro kosten veelvuldig voorkomt.

Een degelijke, solide maar snelle middenklasse smartphone waar je de nodige jaartjes mee vooruit kan is daarom voor de meerderheid van de mensen een beter alternatief. Vorig jaar viel Nokia al op met de Nokia 7 Plus. De Nokia 8.1 is de opvolger van dit toestel en lijkt op het eerste gezicht opnieuw een prima balans te vinden. Voor een adviesprijs van 399 euro krijg je in alle opzichten maar 1 stapje minder dan echte high-end toestellen. Een krachtige Snapdragon 710, 64 GB uitbreidbare opslag, een glazen behuizing, de Zeiss-camera op de achterzijde en door Android One gegarandeerd drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates. In deze review lees je of dit pakket in de praktijk net zo goed standhoudt als op papier lijkt.

Specificaties

Afmetingen: 154,8 x 75,8 x 8 mm

Scherm: 6,18 inch 2280 x 1080 LCD

Processor: Snapdragon 710

RAM: 4 GB

Opslag: 64 GB, uitbreidbaar via microSD (i.p.v. tweede simkaart)

Selfiecamera: 20 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 12 MP met f/1.8 en een 13 MP dieptesensor

Accu: 3.500 mAh

Softwareversie: Android One (gebaseerd op Android 9.0 Pie)

Extra: HDR10, 3,5 mm koptelefoonaansluiting, dual-sim, bluetooth 5.0, NFC, AptX

Behuizing en design

Als eerste het uiterlijk en de bouwkwaliteit van de Nokia 8.1. Het toestel is opgetrokken uit het bekende aluminium 6000-series, met een glazen voor- en achterkant. Bij alle Nokia-toestellen die ik tot nu heb mogen reviewen viel de stevigheid van het toestel meteen op en dat is bij de 8.1 niet anders. Het geheel is vrij hoekig en bevat geen afgeronde schermen of gebogen achterkant.

De metalen zilveren zijkant is een mooie touch. Het is gewoon recht toe recht aan en deze no-nonsense aanpak bevalt prima. Aan de andere kant: heel veel spannends valt er niet te beleven dus als je opzoek bent naar vernieuwd uiterlijk of een hippe uitziende kleur dan ben je bij de 8.1 aan het verkeerde adres. De Nokia 8.1 staat in de autowereld gelijk aan een Volvo: sierlijk, stijlvol maar wel met een zeker aanwezigheid zonder echt opvallend te zijn.

Wat me wel opviel is dat de glazen achterkant vrij glad is. Op een normaal tafeltje begon de telefoon al te schuiven, al dan niet geholpen door de vrij forse camera-uitstulping aan de achterzijde. Ook vingerafdrukken worden snel opgepakt, zeker bij de donkere kleur van dit reviewtoestel. Een hoesje of skin op dit toestel gebruiken is dan ook zeker geen verkeerd idee. Daarnaast zeiden sommige mensen het toestel zwaar te vinden. Zelf had ik hier wat minder last van, maar gezien de 180 gram met de vlakke kanten geeft de 8.1 inderdaad de indruk wat aan de zware kant te zijn.

Alle knoppen van het toestel bevinden zich aan de rechterzijde: de powerknop onder, de volumeknoppen erboven geplaatst. Dit is andersom dan bij bijvoorbeeld de Pixel 3 die de powerknop helemaal bovenaan heeft. Even wennen, maar uiteindelijk wel logischer: zo kan je met je duim gemakkelijker het scherm vergrendelen.

Onderaan het toestel vinden we de USB Type-C poort en de enige speaker voor het bekijken van filmpjes of het voeren van telefoontjes. Aan de bovenkant zien we de oude vertrouwde 3,5 mm koptelefoonaansluiting voor het aansluiten van bedrade audio-apparatuur op een makkelijke manier. Dual-sim is ook aanwezig: je kan een tweede simkaart gebruiken, maar daarmee gaat het slot voor een MicroSD-kaartje wel verloren. IP-certificering voor water- en stofbestendigheid ontbreekt helaas.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het scherm van de Nokia 8.1 is een 6.2 inch Full HD+ exemplaar. De hoge beeldverhouding zorgt voor een ‘screen-to-body ratio’ waarbij 81,2% van de voorkant van de Nokia uit scherm bestaat. Er is nog wel een redelijke schermrand onderaan aanwezig en aan de bovenkant zien we een zeer brede notch, oftewel inkeping in het scherm. Deze staat standaard via de software uitgeschakeld en kan niet handmatig worden aangezet: je ziet een zwarte achtergrond ter hoogte van de notch met daarop de statusbalk-icoontjes. Ook tijdens het schermvullend video kijken zal de notch buiten beschouwing worden gelaten.

Deze implementatie van de notch ziet er best sierlijk uit, al zou ik graag de keuze willen hebben om zelf te bepalen hoe de notch precies wordt gebruikt. Wat wel hinderlijk is, is dat er maar 3 icoontjes links van de notch kunnen worden weergeven. Hier komen je meldingen binnen en hoe meer icoontjes hier passen, hoe beter je het overzicht kan bewaren. 3 icoontjes is in dat opzicht karig. Bovendien is de weergave van het meest rechter icoontje soms niet helemaal goed en wordt deze afgekapt door de grote notch. Dit valt te fixen via software maar aangezien de Nokia ten tijde van deze review al enkele maanden al te koop is en dit probleem er nog steeds is, belooft dat niet veel goeds.

Meest rechtericoontje van Trello wordt niet volledig weergegeven

Het scherm is helaas geen AMOLED-exemplaar – voor het creëren van oneindig contrast – maar een ‘gewoon’ LCD scherm dat we in bij veel minder dure smartphones tegenkomen. De kwaliteit van dit scherm is simpelweg goed te noemen. De kleuren zijn lekker fel en komen goed over, de maximale helderheid is meer dan voldoende (al is het nu nog niet te beoordelen of dit in de felle zomerzon ook nog zo is) en de kleurbalans is naar eigen smaak aan te passen.

Standaard staat het scherm te blauw afgesteld om zo wit nog ‘witter’ te laten lijken, een truc die we vaker tegenkomen bij smartphones. Via de instellingen kan je gelukkig meerdere kleurenprofielen kiezen waardoor dit al minder het geval is, maar een helemaal perfecte witbalans zit er niet in. Alleen als je een telefoon ernaast legt valt je dit verschil op, verder is het totaal niet storend.

Dat het scherm van hoge kwaliteit is bewijst ook de aanwezigheid van HDR. Met HDR kan er met ondersteunde content beter contrast en kleuren worden weergegeven. Hiervoor moet zowel de content als het scherm geschikt zijn. In YouTube kan je al HDR-filmpjes bekijken en dan wordt de helderheid automatisch opgeschroefd om alles zo goed mogelijk te zien.

Als de avond nadert kan je automatisch een nachtfilter laten inschakelen. Hiermee wordt het scherm wat geliger gemaakt om de blauwe straling die je hersenen actief houden vermindert en kan je zo sneller in slaap vallen. De sterkte van dit nachtfilter is zelf te bepalen, net als het schema wanneer deze wordt in- of uitgeschakeld.

Prestaties

Een middenklasser die meer dan prima middenklasse prestaties levert. De snelheid van de Nokia 8.1 kan zo het beste omschreven worden. Alles dat je vraagt wordt keurig uitgevoerd. Gaat het zo snel of vloeiend als een Pixel 3 of een OnePlus 6? Nee. Gaat het sneller dan een gemiddelde middenklasser? Ja, absoluut.

Je zult als je van een high-end smartphone komt wel merken dat je inlevert op snelheid: het opstarten van apps duurt gemiddeld toch wel een een halve seconde tot een seconde langer, en bij games iets meer. Als de app eenmaal is opgestart kan deze prima alles aan. Toch had ik op persoonlijk gebied net een tikje meer verwacht op het gebied van snelheid. Het toont alleen maar aan dat er nog wel echt een verschil zit tussen een goede middenklasser en een echte high-end telefoon.

Zware games zijn te spelen op de Nokia 8.1, maar geheel vloeiend gaat het niet. Bij bijvoorbeeld Asphalt 9 zijn sporadisch framedrops waar te nemen wat toch een beetje ten koste gaat van de game-ervaring. Lichtere spellen zoals mijn lievelingsspel Motorsport Manager 3 gaan daarentegen perfect en leveren niks te klagen op. Opvallend is dat de Nokia 8.1 in alle omstandigheden koel blijft en de achterkant niet warm aanvoelt.

Qua benchmarks scoort de Nokia 8.1 ook prima. Het niveau zit zo ongeveer op wat de high-end Snapdragon 821 in 2016 haalde en de scores liggen in lijn met wat de flink duurdere OPPO RX17 Pro met dezelfde Snapdragon 710 scoorde. De scores zijn ook een stuk hoger dan wat de Samsung Galaxy A7 (2018) en de Moto G7 Plus halen, wat een indicatie is dat er net iets meer kracht onder de motorkap zit vergeleken met deze middenklassers.

Accuduur

Een pluspunt van de Nokia is op het gebied van accuduur. De 3.500 mAh accu in combinatie met lichte software, een energiezuinige chipset en geen buitensporige resolutie van het scherm zorgt ervoor dat je prima 2 dagen met de accu kan doen zonder op te laden.

Dit is met flink wat gebruik: in ongeveer 36 uur tijd gebruik haalde ik zo ongeveer 5 uur screen on time. Als je nagaat dat er in stand by ook accu verloren gaat is dat helemaal geen verkeerd resultaat. Een screen on time van zo rond de 8 a 9 uur op één dag zou daarmee mogelijk moeten zijn, afhankelijk van je gebruik. Het is in ieder geval veilig om te zeggen dat iedereen sowieso de dag doorkomt met deze telefoon en bij normaal gebruik – het checken van WhatsApp, scrollen op social media, afentoe wat muziek, een spelletje of de hotspot ingeschakeld – zijn twee dagen mogelijk. Hierover hoefde ik me tijdens de reviewperiode dan ook geen zorgen over te maken.

Het opladen gaat door middel van USB Type-C, een must anno 2019. Het leuke is dat er ondersteuning is voor USB Power Delivery, afgekort tot USB PD. Dit is de sneloplaadstandaard van USB Type-C zelf. Elke USB Type-C oplader met USB PD kan daarmee de Nokia 8.1 met maximale snelheid opladen, er wordt automatisch de goede stroomsterkte uitgekozen. Zo kan ik mijn 60 watt MacBook Pro oplader gebruiken om de Nokia even snel op te laden als de meegeleverde 18 watt USB PD oplader, of USB PD gebruiken vanuit de USB-C poorten van dezelfde MacBook. Ondanks de glazen achterkant ontbreekt draadloos opladen wel, vermoedelijk om kosten te besparen.

Schermontgrendeling

Voor het ontgrendelen van de Nokia 8.1 is er een vingerafdrukscanner op de achterkant aanwezig. Deze is qua hoogte prima geplaatst. Om de scanner zelf zit een zilveren ring. Niet alleen ziet dit er sierlijk uit, het zorgt er ook nog eens voor dat je makkelijker voelt wanneer je vinger op de scanner zit. Geheel intuïtief gaat dit overigens niet: ik heb in de paar weken gebruik alsnog regelmatig gehad dat ik met m’n vinger niet helemaal goed zat en daardoor er een mismatch ontstond. Dit is grotendeels ook een kwestie van gewenning.

De achterkant veroorzaakt de nodige weerspiegeling

Via je gezicht de telefoon ontgrendelen kan ook, maar dit gebeurt enkel met de front-facing camera en is daarmee niet echt veilig: met een foto van jou kan de smartphone ook al ontgrendeld worden. Daarmee is het niet aan te raden deze schermontgrendelingsmethode in te stellen als je veiligheid belangrijk vindt.

Geluid

Qua geluid kunnen we kort zijn. Er is aan de bovenkant een 3,5 mm koptelefoonaansluiting aanwezig voor als je nog gebruik maakt van bedrade audio-apparatuur. Zelf doe ik dat niet meer, maar de aansluiting is er in ieder geval. Bluetooth-overdracht gaat bij audio via AptX, wat voor betere kwaliteit zorgt.

De enige speaker van de telefoon zit aan de onderkant en is niet echt goed. Het geluid vervormt snel als je het volume verhoogt, en je hand zit algauw voor de speaker als je een filmpje kijkt. Bij telefoons met goede speakers (Pixel 3, LG G7) speel ik thuis nog wel eens muziek af via de smartphone maar bij de Nokia kan je dat maar beter niet doen. Hier is nog een boel verbetering mogelijk. Voordeel is wel dat je standaard oortjes krijgt meegeleverd.

Camera

Een gebied wat voor een telefoon van rond de 400 euro spannend is, is de camera. Voor deze prijs is er namelijk voor je gevoel altijd wel ergens op gekort, en heel vaak is dat de camera. Een – voor een smartphone – goede camera is namelijk niet zomaar goed te maken en heeft de nodige ontwikkelingen aan software nodig. Gelukkig kan er worden gesteld dat de camera van de Nokia 8.1 prima is. Niks uitzonderlijks, maar zeer capabel om foto’s en video’s mee te maken.

De camera’s aan de achterzijde zijn twee exemplaren: de primaire lens is een 12 megapixel-camera met een diafragma (lensopening) van f/1.8, terwijl de secundaire camera uitsluitend wordt gebruikt om diepte in te schatten tijdens het maken van portret-foto’s. Deze camera heeft een resolutie van 13 megapixels. De camera aan de voorzijde beschikt over 20 megapixels met een diafragma van f/2.0.

Door middel van kunstmatige intelligentie (AI) bepaalt de Nokia 8.1 naar waar de camera naar kijkt en stelt hierop zijn afstellingen af. Er kunnen diverse scènes worden gedetecteerd: van bomen tot nacht tot binnen, het staat er allemaal in. Je krijgt als er een scène wordt gedetecteerd bovenaan een kleine pop-up die aangeeft wat er gedetecteerd wordt. Als je de AI wilt uitzetten kan je dit doen via de camera-instellingen. Gelukkig zit de AI niet in de weg en komen er geen enorm overdreven resultaten uit.

Foto’s

Om de kwaliteit van de camera van de Nokia 8.1 te kunnen bepalen heb ik gemaakte foto’s vergeleken met de OnePlus 6. Deze telefoon staat niet bekend als een smartphone met de allerbeste camera, maar heeft wel capabele sensoren en een betere chipset dan de Nokia voor het verwerken van de beelden.

Eerst het maken van foto’s in daglicht. In de paren die je hierboven ziet is de linkerfoto van de Nokia en de rechter van de OnePlus 6. Hier zien we dat de Nokia de neiging heeft kleuren iets warmer weer te geven dan het daadwerkelijk is, de OnePlus blijft hier iets dichter bij de werkelijkheid. Zo zijn de gele bloemen een stuk geler, en is het gras een stuk groener. De foto’s van de OnePlus zijn ook wat scherper. Het is persoonlijk wat je mooier vindt, al met al liggen de foto’s opvallend dicht bij elkaar.

Het contrast wordt bij bijvoorbeeld bovenstaande foto wat minder goed opgevangen, kijk maar naar de wolken boven het gebouw: deze zijn bij de OnePlus nog prima te zien, maar bij de Nokia worden deze wat overbelicht.

In het donker houdt de Nokia verrassend goed stand tegenover de OnePlus. Dat pleit voor de kwaliteit van de foto’s, maar dat valt reuze mee. Het is meer dat OnePlus en Nokia beiden niet zeer goede foto’s in het donker maken en dat is niet raar: dit is lastig om voor elkaar te krijgen en vereist de nodige ontwikkeling en daarbij behorende kosten.

In de paren die je hierboven kan zien valt op dat de gekozen sluitertijd per foto & toestel verschilt: de ene keer is de OnePlus wat lichter en introduceert hiermee iets meer ruis zoals bij het bord van de Universiteit van Twente, terwijl bij de verlichte bal de Nokia juist een langere sluitertijd heeft en daarmee de omgeving meer op de foto zet, maar er detail in het object zelf verloren gaat. Opnieuw is in bovenstaande serie de linkerfoto  van de Nokia en de rechter van de OnePlus.

Ter referentie een foto van Rotterdam in het donker, met de Pixel 3 XL als laatste aan het rijtje toegevoegd. Alle foto’s zijn zonder de nachtmodus ingeschakeld genomen om een zo realistisch mogelijke foto te produceren. Het verschil is duidelijk te zien: de Pixel heeft veel minder ruis en weet veel meer details vast te leggen. Het verschil tussen goed en best blijft hier dus (logischerwijze) aanwezig.

De tweede camera aan de achterzijde om diepte in te schatten begaat ook geen blunders. In diverse pogingen om het Android-poppetje te fotografen wordt de voorgrond mooi gescheiden van de achterzijde. Ter vergelijking de Pixel 3 XL ernaast, aangezien deze telefoon bekend staat om zijn goede bokeh-effect.

Hoeveel de achtergrond wordt geblurred kan je overig tijdens het fotografen zelf bepalen, zoals je boven kan zien. Met de slider helemaal naar rechts is de achtergrond veel waziger dan naar links geschoven.

De camera aan de voorkant doet ook prima zijn werk. Ik ben niet een enorm-selfie persoon, maar deze camera is niks bijzonders. Er is (helaas) geen ultragroothoek-lens aanwezig waardoor er meer omgeving op de foto kan. Gezien de zeer brede notch was een dergelijke lens een leuke toevoeging geweest. Wel is er een portret-modus waarbij de achtergrond wazig wordt gemaakt. Dit gaat niet altijd even goed, maar zoals je bovenstaande foto kan zien soms ook wel. Het is een toevoeging waarbij Nokia natuurlijk niet kan ontbreken aangezien bijna elke fabrikant dit heeft, maar verbetering is hier nog absoluut mogelijk.

Video

Nokia 8.1 videotest

Bij de video vallen twee zaken op. De eerste is de beeldstabilisatie. Deze is prima te noemen. De schokken die ik veroorzaak tijdens het skeeleren (het was lekker weer!) worden prima opgevangen en zie je nauwelijks tot niet terug in de beelden. De aanwezigheid van optische beeldstabilisatie helpt hier zeker bij. Het andere opvallende aspects is het geluid. Deze wordt opgenomen met OZO Surround Sound, waarmee je precies kan horen van welke richting het geluid komt. De wind in het filmpje klinkt daarmee in het ene oor harder dan de andere, afhankelijk van waar de wind vandaan komt.

Camera-app

De camera-app is een van de weinige apps die compleet door Nokia zelf is ontwikkeld. Dit komt omdat Android One niet met een standaard camera-app komt. Nokia heeft gekozen voor een swipe-gebaseerde interface, waarmee gemakkelijk tussen verschillende modi kan worden gewisseld. Denk aan foto, video, slow-motion, live-bokeh (voor portretfoto’s), panorama en timelapse.

Een interessante toevoeging is die van de pro-modus: hierbij kan je zaken als de witbalans, focus, ISO, sluitersnelheid en belichting allemaal naar eigen hand zetten. Voor meer gevorderde gebruikers een fijne toevoeging om veel parameters in eigen hand te houden. In deze modus staat de AI voor scèneherkenning dan ook niet aan.

Ten slotte nog over de snelheid van de camera, ook een belangrijk aspect van de algehele camera-ervaring. Hierbij valt het op als je de telefoon een tiental minuten niet hebt gebruikt en de camera snel wilt openen er een vertraging van enkele seconden is, tot wel 3 tot 4 seconden in totaal. In pogingen om een mooie auto op de foto te zetten faalde ik dan ook ettelijke keren, terwijl de Pixel 3 hier een stuk beter mee omging. Als je de camera daarna opende leek de telefoon hier wel klaar voor te zijn en ging het allemaal een stuk sneller, maar de eerste keer is regelmatig problematisch.

Software

Een van de beste onderdelen van de Nokia is de software. Komend van een Pixel was het net alsof ik een warm bad kwam. De Nokia is eigenlijk een soort mini Pixel, zo concludeerde ik algauw. Het uiterlijk en werking van de software is identiek, met natuurlijk Android 9.0 Pie al aanwezig.

De volgende zaken kwam ik zowel op de Pixel als de Nokia tegen. Digital welzijn voor het beheersen en verminderen van je telefoongebruik, ARCore voor Augmented Reality-apps, de telefoon gaat automatisch op niet storen als je in de auto zit (ook wel Drive Mode genoemd), je kan over de vingerafdrukscanner swipen om de snelle instellingen tevoorschijn te halen, een dubbele tik op het scherm maakt de telefoon wakker, A/B partities & seamless updates voor het snel installeren van updates en de tril bij de het gebruik van de gestures in Android Pie is identiek.

Voorgeïnstalleerde apps

Nokia levert zelf bijna geen extra apps mee. Er wordt grotendeels terugvallen op apps van Google: denk aan Google telefoon, Google contacten, Chrome als browser, etc. Er zijn maar een paar apps van Nokia zelf: een FM-radio, de eigen camera-app, een bokeh-beheerder bij portretfoto’s, en ten slotte de my phone-app voor assistentie, apparaatoverzicht en toegang tot de Nokia-community.

Deze laatste app voegt in mijn ogen niet zoveel toe: de app is traag, en het inzien van hoeveel geheugen je hebt en je meest gebruikte apps kan je ook gewoon inzien via Android zelf i.c.m. de Play Store. Bij de bokeh-beheerder kan je achteraf bepalen hoe wazig de achtergrond wordt en opnieuw scherpstellen, ook al heb je de foto al genomen en opgeslagen.

Updatebeleid

Ten slotte nog een groot argument om de Nokia 8.1 te kopen. Je krijgt namelijk 3 jaar lang veiligheidsupdates (vanaf het moment dat de 8.1 is uitgebracht, wat in december het geval was) en 2 jaar lang versie-updates. Tijdens de reviewperiode werd de beveiligingsupdate van maart ook al uitgerold. Het is prettig om te weten dat HMD Global  – de producent van Nokia-smartphones – dit belangrijk vindt.

Waar concurrenten zoals de Moto G7 niet verder dan twee jaar updates komen en andere fabrikanten er geeneens duidelijk over zijn, daar is Nokia gelukkig verfrissend anders. Dit is een absoluut pluspunt van het toestel zodat je weet dat je toestel wordt beschermd tegen de gepubliceerde veiligheidslekken.

Conclusie

Voor een adviesprijs van 399 euro – en inmiddels al iets goedkoper – zorgt de Nokia 8.1 voor een bijna perfecte balans. Alle belangrijke zaken aan een smartphone heeft de 8.1 prima voor elkaar. De 8.1 valt in geen enkel individueel aspect echt op, maar het geheel is beter dan alle onderdelen los bij elkaar opgeteld. Echte dealbreakers heeft de Nokia 8.1 ook niet.

De Nokia 8.1 is een solide smartphone die dankzij de Snapdragon 710 de nodige kracht in huis heeft om de komende 3 jaar vooruit te kunnen gaan, zonder bij aankoop je rekening leeg te trekken. In dat opzicht is de Nokia 8.1 één van de betere smartphones op de markt en een prima aanrader voor mensen die naar een degelijk telefoon opzoek zijn.

Concurrentie is er natuurlijk ook. Qua prijs-kwaliteitverhouding zijn er betere smartphones te verkrijgen, zoals de goedkopere Pocophone F1 (~330 euro) of de Xiaomi Mi A2 (~210 euro), waarvan deze laatste ook over Android One beschikt. Ook de net uitgebrachte Moto G7 Plus (299 euro) is een geduchte concurrent die op prijsgebied veel goeds doen, net als de Samsung Galaxy A50 (350 euro) en de Samsung Galaxy A7 (2018) (~260 euro). Het totaalpakket van de Nokia 8.1 houdt echter prima stand tegen al deze smartphones.

Positieve punten

+ Stijlvol uiterlijk
+ Goede bouwkwaliteit
+ Mooi scherm
+ Accuduur
+ Prima camera
+ Langdurige garantie op updates

Negatieve punten

– Brede notch zonder nut
– Speaker aan de onderzijde
– Ietwat trage camera

Nokia 8.1 kopen

De Nokia 8.1 heeft een adviesprijs van 399 euro en is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: Blue/Silver en Steel/Copper. Inmiddels ligt de prijs zo rond de 360 euro als je bij bijvoorbeeld Belsimpel, Mobiel.nl of Bol.com kijkt.

Hieronder vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=6734]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!