Behuizing en design

Lees verder na de advertentie.
De Nokia 8 Sirocco heeft een aparte vorm en uitvoering. Het ziet er tussen als die lange smalle toestellen die we tegenwoordig zien heel anders uit. Het formaat van het beeldscherm is 5,5 inch en het scherm is aan de zijkant afgerond. Daardoor zijn de zijkanten van dit toestel echt extreem smal en eigenlijk best wel scherp. Dat voel je gelijk wanneer je het toestel beetpakt. Het geeft wel een aparte uitstraling aan het apparaat zeker door de licht metalen rand die het nog accentueert. De achterzijde is van glas en heeft een verticaal geplaatste dubbele camera die behoorlijk uitsteekt dat zou wel eens wat slijtage kunnen veroorzaken rondom en op het camera-glas. Naast de camera zit de enkele flitser en onder de camera zit de vingerafdruksensor. Onderaan zit een USB-C aansluiting en een enkele speaker. Er zit op de Nokia 8 Sirocco geen aansluiting voor een hoofdtelefoon. Daarom ben je aangewezen op een dongel of een Bluetooth-hoofdtelefoon.
Het design van dit toestel is prachtig maar dat brengt ook wat ongemakken met zich mee. Dat manifesteert zich vooral bij het scherm, de afgeronde zijkanten doen veel voor de uitstraling van het toestel maar het heeft verder geen functie. Omdat de zijkant zo ontzettend smal is “bedien’ je heel soms wel eens het scherm zonder dat je het in de gaten hebt. Ook de knoppen zijn echt heel erg smal en mooi weggewerkt in de zijkant. Prachtig maar je moet zo nu en dan wel even zoeken en wanneer je het toestel lang vasthoudt dan voel je wel dat de zijkant een beetje snijdt. Dat gezegd hebbende is de Nokia 8 Sirocco een ‘beauty’ die je zonder schaamte op tafel kunt leggen naast de Mercedes-autosleutels van je buurman.
Scherm
We hebben het er hierboven al een klein beetje over gehad. Het beeldscherm van deze Nokia lijkt op dat van de Samsung Galaxy S7 Edge. Het loopt af naar beide zijkanten en dan geeft een aardig effect, alsof het toestel helemaal geen randen heeft. Het 5,5 inch 1440 x 2560 beeldscherm is een P-OLED-scherm. Wat opvalt is dat het toestel nog de oude 16:9- in plaats van de 18:9-verhouding gebruikt. Zoals ik mijn eerste indrukken al zei was dat best weer eens fijn, met een formaat van 5,5 inch werkt dat eigenlijk best prima. Het toestel heeft ook de beschikking over een Always-on-functie, in de instellingen heet dit alleen Glance en met twee keer kloppen op het scherm gaat het aan. Dat zijn tegenwoordig wel functies die standaard zijn bij een dergelijk toestel in deze prijscategorie. Verder is het scherm prima om mee te werken, de kleuren zijn goed al heeft het wit een klein beetje teveel geel in zich. Het is goed afleesbaar in het zonlicht mede dankzij de brightness die zich automatisch aanpast aan de situatie.
Prestaties
De Nokia 8 Sirocco maakt geen gebruik van de allernieuwste chipset van Qualcomm. Onder het scherm ligt namelijk de Snapdragon 835 en niet de Snapdragon 845-chipset. Het interne geheugen is 128GB groot en dat kun je niet uitbreiden met een SDkaart. Tenminste dat is het geval bij mijn testtoestel en ook op de officiële website van Nokia is er geen melding te vinden dat er een SDkaart in het toestel kan. GSMArena heeft wel een dual-sim in zijn database staan en vermeldt dat er ook een extra simkaart in kan. Wij gaan ervan uit dat in Nederland en België alleen de single-sim-versie verkocht zal worden en daar zul je het dan mee moeten doen.
De prestaties van dit toestel zijn overigens prima wat betreft snelheid. De 6GB aan werkgeheugen helpt daarbij natuurlijk prima bij. Omdat ik veel in de trein zit gebruik ik mijn toestel zeer intens. Ik luister continu naar muziek via Spotify en ik heb altijd de hotspot aanstaan. Dat kan de Nokia 8 Sirocco prima aan maar niet zonder een kleine bijwerking. De chipset wordt behoorlijk warm en dat voel je heel erg goed aan de achterkant wanneer je hem vastpakt. Vlak voor het einde van de review-periode kreeg ik de update naar Android 8.1 Oreo binnen. Daarna had ik het idee dat de temperatuur deze waardes niet meer bereikte, maar dat heb ik niet helemaal goed kunnen testen. Afsluitend wil ik nog opmerken dat ik af en toe een app had die crashte en ik heb één keer een soort van vastloper gehad. Dat was vaak met Instagram en met deze app heb ik op meerdere toestellen problemen gehad.
Accuduur
De accu is 3260 mAh groot die wordt opgeladen via de USB-C of draadloos via het Qi-protocol. De prestaties van een accu zijn belangrijk, ik vind dat een toestel minimaal een hele dag mee moet gaan zonder dat je naar een oplader moet pakken. Daar laat de Nokia 8 Sirocco mij wel eens in steek, want na een dag werken en onderweg zijn dan haalt hij net het einde van de dag niet. Gemiddeld zat ik om 21.00 uur op 15% en wanneer je thuis bent is dat niet erg, maar wanneer je nog even door moet wel een probleem. Nu waren mijn vorige (test)toestellen allemaal voorzien van een grotere accu dus ik kan niet zeggen dat de accu ‘slecht’ is. Je moet er wel rekening mee houden dat wanneer je een heavy-user bent (en dat ben ik) dat je dan wel eens meteen lege accu komt te staan.
Vingerafdrukscanner
Ontgrendelen van het toestel doe je via een pin, patroon of met de vingerafdrukscanner. Deze laatste zit aan de achterzijde van het toestel en werkt prima. Ik kan hem vergelijken met de vingerafdruksensor van de Huawei-toestellen en dat zijn de snelste die ik tot nu toe gebruikt heb. In de instellingen kun je vingerafdrukken toevoegen maar verder zijn er geen extra mogelijkheden voor de vingerafdrukscanner. Het toestel beschikt overigens niet over gezichtsherkenning, een functie die ik op de OnePlus 5T wel ben gaan waarderen. Dat had er best op mogen zitten voor de prijs van €750.
Geluid
Aan de onderzijde van het toestel zien we een enkele speaker met een smart-versterker. Wat dat laatste voor functie heeft weet ik niet maar het maakt het geluid in ieder geval niet beter. Het geluid is schel en er is weinig laag te horen. Dat maakt dit toestel ongeschikt om als audio-bron te gebruiken. Dat is overigens iets wat bijna elk toestel heeft, gebrek aan goede speakers. Nokia geeft je in ieder geval niet de illusie dat ze wel goed zijn.
Het toestel beschikt over drie AOP-microfoons en dat staat voor Acoustic Overload Point. Deze microfoons kunnen in zeer lawaaiige omgeving toch geluid opnemen zonder verstoring. Dit helpt bij het bellen in een rumoerige omgeving.
Camera
Aan de achterzijde van de Nokia 8 Sirocco zitten twee camera’s beide met 12 megapixel. Het diafragma van de eerste camera is f/1.6 en de tweede camera heeft een diafragma van f/2.6 en er is een dubbele flitser. De eerste camera beschikt ook over OIS. Aan de voorkant zit een 5 megapixelcamera met een display-flitser, dat wil zeggen wanneer je een selfie neemt in donkere omstandigheden dan zal het scherm oplichten om extra licht te genereren. De camera’s aan de achterkant zijn samen met het lenzen-bedrijf Zeiss gemaakt. Dat is een zelfde soort samenwerking als Huawei met Leica heeft. De dubbele camera heeft aan de achterzijde wel een flinke bult. Gelukkig is er goede bescherming aanwezig rondom het glas maar toch is dat een zwak punt.
De camera-software heeft een flink aantal instellingen. Wanneer je de shutter-knop naar boven veegt kom je in de pro-instellingen. Daar heb je een aantal sliders waarmee je alles kunt aanpassen. Ik kan daar niet zo goed mee overweg omdat het best wel een gedoe is op het scherm om iets op de juiste manier te verschuiven. Wanneer je van de linkerzijde naar rechts veegt krijg je ook weer instellingen. Een daarvan is de live-bokeh-mode waarmee je direct kunt zien hoe het resultaat zal zijn van je bokeh-foto. Dat laat zien dat Nokia nog wel wat werk heeft op het gebied van de camera want het resultaat is niet 100%. Rondom het onderwerp waarop de focus is gelegd is nog heel veel ruimte waar de ‘waas’ niet komt.
En dit noemen ze nu een ‘Bothie’
Bovenaan het scherm zitten ook nog een aantal instellingen. Daar kun je ook de Bothie inschakelen waarmee je de voor- en achtercamera tegelijkertijd aan hebt. Voor zover wij kunnen zien heeft de camera geen optische beeldstabilisatie.
Video
De mogelijkheden wat betreft video zijn voldoende. Je hebt de beschikking over een menu met extra mogelijkheden zoals Time Lapse en Slow Motion. In de instellingen kun je zaken regelen als resolutie en geluid van de shutterknop. Er is ook een Live-knop waarmee je direct live kan gaan streamen op onder andere YouTube. Niet geprobeerd, maar het zal vast heel erg leuk zijn.
Software
Wat kan ik daarvan zeggen van Android One, het was voor mij een soort thuiskomen na een hele lange trip langs verre exotische landen. Na Huawei en andere toestellen merk je toch dat niets zo lekker werkt als Android zelf. Dat merkte ik vooral in de notificaties, dat loopt op Android One zoveel soepeler dan op bij bijvoorbeeld EMUI van Huawei. Op de Nokia 8 Sirocco zijn verder geen onnodige (reclame)-apps te vinden, draai je Android 8.1 Oreo en heb ik (nu nog) de 1 april-versie van de beveiligingspatch en dat is op het moment van schrijven de meest recente van Google.
Extra mogelijkheden
De Nokia 8 Sirocco heeft niet echt extra mogelijkheden die het vermelden waard zijn. Het IP67-certificaat voor het stof- en waterdicht zijn is belangrijk. En je kunt het toestel draadloos laden via het Qi-protocol, belangrijk alleen wordt het nog niet zoveel gebruikt.
Conclusie
Nokia heeft dit toestel gemaakt om te kunnen laten zien dat het bedrijf ook hoogwaardige toestellen kan produceren in de top van de markt. Ik heb de Nokia 8 Sirocco twee weken continu met veel plezier gebruikt. Het schermformaat is ondanks de 16:9 heerlijk om mee te werken. De uitstraling van het toestel is goed met zijn afgeronde scherm. Kortom hij doet alles wat je van een dergelijk toestel verwacht. Toch zou het niet mijn dagelijks toestel worden omdat ik net niet uitkom met de accu. En dat nu eenmaal heel belangrijk voor mij, voor veel anderen zal het geen probleem zijn.
Voordelen
+ Prettig schermformaat
+ Android One
+ Mooie en fijne uitstraling voor wanneer uiterlijk belangrijk voor je is
Negatieve punten
– Accu gaat net niet lang genoeg mee (voor mij)
– Toestel wordt warm bij grote inspanning
– Misschien iets teveel form-over-function, zijkant te smal
Nokia 8 Sirocco kopen
De Nokia 8 Sirocco kost €749 en is leverbaar in de kleur zwart. Als je hem nu koopt, krijg je een draadloze oplader van Azuri ter waarde van €39,99 cadeau. Het toestel is binnenkort beschikbaar bij Nokia, MediaMarkt, Belsimpel, Coolblue en Bol.com.
[tds=6290]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten