Google neemt maker slimme thermostaat Nest over, betaalt 3,2 miljard

Google neemt maker slimme thermostaat Nest over, betaalt 3,2 miljard

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Nest

Nest heeft slechts een paar producten op de markt, de Nest Learning Thermostat en de Nest Protect. De slimme thermostaat van het bedrijf leert van de gebruiker en weet wanneer je niet thuis bent. Daarop zal het verwarmingsschema (en het airconditioningschema) zo worden aangepast dat het enrgieverbruik optimaal is. De Nest Protect is een slimme rookmelder. Deze weet het verschil tussen 'aangebrand eten' en een echte brand of koolmonoxideprobleem. Wanneer je het alarm uit wil zetten, hoef je slechts naar de rookmelder te zwaaien. De producten zijn met smartphones te bedienen.

Op het officiële blog van Nest beantwoordt Nest-oprichter Tony Fadell van het bedrijf een belangrijke vraag: als het zo goed gaat met Nest, waarom zouden ze dan gaan samenwerken met Google? Hij geeft aan dat ze Google als dé manier zien om hun droom van een 'zelfbewust' huis te verwezenlijken. Hij geeft aan:

Google heeft de resources, globale schaal en het platformbereik om de wereldwijde groei van Nest te versnellen op het gebied van hardware, software en diensten voor in huis. 

Uiteraard zullen oprichters van het bedrijf, naast voormalig Apple-productontwikkelaar Tony Fadell voormalig Apple-software-manager Matt Rogers, er ook wel een aardig zakcentje aan overhouden. Overigens waren er volgens bronnen van Re-code geen andere serieuze bieders in de race om het bedrijf en zou Apple geen bod gedaan hebben. Dat vermoeden was er bij ons in eerste instantie wel, omdat het bedrijf erg geïnteresseerd leek in Nest en de Nest-producten in de Apple-store aanbiedt. Andere serieuze bieder zouden de hoge prijs kunnen verklaren: het bedrijf zou bij het afronden van de volgende investeringsronde gewaardeerd zijn op 2 miljard dollar.

Google en Nest

Nest heeft een lange geschiedenis met Google. Het bedrijf werd in 2010 opgericht en een jaar vanaf een jaar na de oprichting is Google betrokken geweest bij Nest. Al voor de lancering van Nest heeft Fadell gesproken met Google-oprichter Sergey Brin en deze bleek danig onder de indruk van de demonstratie van de Nest Learning Thermostat. In 2011 en 2012 nam investeringsmaatschappij Google Ventures het voortouw in het financieringsproces voor Nest.

Fadell benadrukt dat Google erg goed bij Nest past:

Googlers hebben keer op keer laten zien net zulke grote dromers te zijn als wij. Ik weet dat het samengaan met Google een eenvoudige overgang zal zijn, aangezien we samenwerken met een bedrijf dat precies begrijpt wat we zijn en wat we doen bij Nest... en ook nog eens wil dat we zo blijven. 

Nest en Google

Foto: Nest-oprichters Fadell (rechts) en Rogers samen met Google-oprichter Larry Page (midden).

Android@Home

Tijdens Google I/O 2011 werd een nieuw Android-project aangekondigd. Dit project, Android@Home genaamd, zou moeten zorgen voor een revolutie in de domotica-wereld (huisautomatisering). Het idee achter Android@Home is dat Android het besturingssysteem voor jouw huis moet worden. Allerlei elektronische apparatuur in je huis zou aangestuurd kunnen worden door jouw Androidsmartphone of -tablet. Voorbeelden die worden genoemd zijn lampen, vaatwassers, maar ook de wekker en de thermostaat. Apparaten die geen gebruik kunnen maken van WiFi, kunnen door middel van een radiosignaal verbinding maken met het Androidapparaat. De producten van Nest, die al bestuurd kunnen worden door middel van een Androidapplicatie, lijken de ideale kandidaat om opgenomen te worden in het project van Google.

Android@Home leek lange tijd een 'dood' project, maar vorig jaar waren er verschillende aanwijzingen dat Google nog wel degelijk aan Android@Home werkt. Vlak voor Google I/O 2013, de ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf, vonden we een vacature voor Product Design Engineer bij Google die aan het Android@Home-project zou werken. Daarnaast waren er verschillende sprekers tijdens Google I/O die aan Android@Home werkten, ondanks dat ze daar verder niets over los hebben gelaten. De laatste aanwijzing is dat in verschillende Androidapplicaties verwijzingen naar het doodgeachte project te vinden waren.

Het vermoeden is dat Google werkt aan een centrale hub die de huisautomatisering moet gaan besturen. Door de overname van Nest kan Google zich verzekeren van sterke producten met een naam die staat voor innovatie en uitstraling.

Hoe nu verder?

Nest gaat verder onder zijn eigen naam. Vermoedelijk krijgt het bedrijf wel de toevoeging 'A Google Company', zoals we dat eerder zagen bij Motorola Mobility. Fadell zal aanblijven als directeur van het bedrijf en Rogers zal zijn rol als hoofd ontwikkeling blijven.

De Nest-makers zeggen zich te blijven inzetten om de ongeliefde producten in het huis opnieuw uit te vinden. Met de overname door Google hopen ze door te kunnen blijven gaan waar ze mee bezig waren, maar verwachten hun slimme producten nu sneller wereldwijd in de handen van consumenten te kunnen krijgen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk