Motorola Razr 60 Ultra review: opvallende fliptelefoon houdt hongerig

Laura Jenny
Laura Jenny
20 mei 2025, 16:03
11 min leestijd
8.5

Reviewscore

Er zijn elk jaar twee flipphones waar het grote publiek naar uitkijkt: de Samsung Galaxy Z Flip en de Motorola Razr Ultra. Er zijn er meer, maar die zijn vaak maar mondjesmaat in Nederland beschikbaar. Motorola bijt jaarlijks de spits af met zijn klaptelefoon. Zo ook nu: dit is onze review van de Motorola Razr 60 Ultra.

Lees verder na de advertentie.

Motorola Razr 60 Ultra

Als ik een telefoon zou mogen ontwerpen, dan was het een flipphone. Het is nu eenmaal om diverse redenen een toestel dat bij mij zou passen. Door zijn formaat kun je hem handig kwijt in een heel brede selectie aan tassen, het binnenste scherm is goed beschermd tegen invloeden van buitenaf en het buitenste scherm is heel handig, naast natuurlijk dat handzame, grapige vierkantje dat je ervan kan vouwen. Waarom ik de telefoon alsnog moet gaan ontwerpen, terwijl er al flipphones zijn, heeft vooral te maken met de cameraprestaties omdat die zich nog steeds niet meten met die van premium smartphones. Is er meer? Als ik ‘mijn’ denkbeeldige ontwerp vergelijk met het echte ontwerp van Motorola wel. Hoeveel het verschilt, leg ik je uit in deze review.

Belangrijkste Motorola Razr 60 Ultra specificaties

Algemeen
Algemeen

171.4 x 74 x 7.2 mm

199 gram

Display
Display

7 inch Amoled scherm

165 Hz

Camera
Camera

50 MP 50 MP camera’s

50 MP selfiecamera

Performance
Performance

Qualcomm Snapdragon 8 Elite

16 GB werkgeheugen

Batterij
Batterij

4700 mAh

Snelladen, 68 watt

Updates
Updates

Android 15 t/m Android 18 (verwacht)

Beveiligingsupdates tot 2029(verwacht)

Bekijk alle Motorola Razr 60 Ultra specificaties

Lees verder na de advertentie.

Wat zit er in de doos?

  • Toestel
  • Boekjes
  • Simpin
  • Hoesje met bevestigingsring

Motorola Razr 60 Ultra pluspunten

Handig buitenscherm

Veel mensen vinden een boek-achtige foldable handig omdat hij je een groter scherm te bieden heeft. Dat klopt natuurlijk als een bus, maar het is ook wat saai. Dichtgeklapt -en dat is toch hoe ze het meest worden gebruikt- heb je eigenlijk alsnog een vrij standaard telefoonscherm voor je. Dat is met het buitenste scherm van de Motorola Razr 60 Ultra wel anders. Die is met zijn vierkante uiterlijk heel anders. Het binnenste scherm is een mooie 7 inch, wat hem net iets groter maakt dat een gewone telefoon en bovendien met 4.500 nits piekhelderheid ook enorm fel kan worden gemaakt. Het buitenste scherm is 4 inch en met 3.000 nits piekhelderheid ook stralend als een zonnetje. Je kunt er spellen op doen, notificaties op lezen: het is gewoon ontzettend handig en een goede toevoeging.

Toffe designs die opvallen

Een van de dingen die ik erg kan waarderen aan het merk Motorola is dat het niet alleen maar voor zwart en wit gaat, omdat mensen hier nu eenmaal vaker voor zouden kiezen. Het durft juist uitgesproken te zijn met kleure: we hebben roze, paarse, groene, blauwe en feloranje Motorola’s voorbij zien komen: in een jaar tijd alleen al. Bovendien doet het er nog een schepje bovenop door ook met interessante texturen te komen. Ons reviewmodel heeft bijvoorbeeld een houtnerf, die je verder niet ziet als je er een hoesje omheen doet, dat is jammer, maar wel als je hem zo gebruikt. Qua design is het ook goed en tof dat Motorola een hoesje bijlevert. Zo weet je dat je telefoon al vanaf het eerste moment dat je hem in gebruikneemt op de bescherming van een hoesje kan rekenen. Ook voelt het prettig dat het een door Motorola gemaakt hoesje is, in plaats van dat je er eentje van een nietszeggend merk besteld waarbij je meer kans hebt op een minder goede pasvorm. Normaliter is dat niet zo’n probleem, maar deze smartphone heeft zulke dunne randjes waar dat hoesje voor moet worden gemaakt, dat het een uitdaging is om daar een passend hoesje bij te maken. Echt passend. Qua design stelt de Razr 60 Ultra dus helemaal niet teleur: de ronde hoeken houden ook nog eens prettig vast en al met al heb je een mooi compact vierkantje in je hand dat niet alleen opvalt qua vormfactor, maar er ook mag zijn op het gebied van kleur.

Fotografie verbeterd

Vorig jaar in deze periode reviewde ik de Motorola Razr 50 Ultra en hoewel de foto’s best oke waren, miste ik diepte en rijkheid in details. De fotografie.was op de Razr 50 Ultra tegenvallend omdat de groothoekcamera niet aanwezig was. Inmiddels heeft Motorola naar de community geluisterd en komt het met een verbeterde camera waar je veel veelzijdiger mee kunt fotograferen Er is een 50 megapixel hoofdcamera en een 50 megapixel groothoekcamera aanwezig. om je te ondersteunen bij het maken van mooie plaatjes. Het kunnen gebruiken van de vouw om het toestel neer te zetten helpt daar ook bij, net als de optie om hem als een soort camcorder in je hand te houden. De persoon die gefilmd wordt kan ook zien hoe hij erop staat en dat is praktisch, zeker voor wie bijvoorbeeld vlogs wil maken met zijn smartphone. 

Lees verder na de advertentie.

Levert goede prestaties

Met een extra scherm om van stroom te voorzien zou je denken dat deze smartphone in een mum van tijd leeg is, maar de batterij houdt zich goed staande. Wat helpt is dat de batterij groter is, namelijk 4.700 mAh, en dat het snelladen is verbeterd, waardoor je ook veel sneller weer ‘good to go’ bent: het was 45 Watt en is nu naar 68 Watt gegaan (draadloos laden kan ook en wel op 30 Watt). Ook voor de processor geldt dat hij goed bezig is: het is dan ook goed dat Motorola heeft gekozen voor de Snapdragon 8 Elite, de beste Android-chip van dit moment. Daar betaal je ook wel voor, maar het 16 GB werkgeheugen gecombineerd met 512 GB opslag maken het plaatje wel compleet. Je hebt een premium toestel in je handen en dat merk je aan alles. Oke, bijna alles, maar zeker als het gaat om batterij en processor wel en dat zijn nu eenmaal zwaarwegende factoren voor een telefoon. De batterij is het eerste dat slijt, de processor is verder het hart van de telefoon die de kracht levert. Essentieel en dat maakt het goed om te zien dat deze telefoon dit goed in orde heeft gemaakt.

Voelt stevig

Of het nu gaat om de handige gesp die is toegevoegd of het toestel zelf: de Razr 60 Ultra voelt heel stevig. Het toestel heeft ook een nieuw shcarnier dat daar mogelijk aan bijdraagt, gemaakt van titanium. De gesp maakt het af als het gaat om een robuust design: de vorige Motorola had een dunne keycord die mede door het relatief harde vegan leer wat goedkoop leek en niet altijd praktisch was. Met deze gesp kun je wat meer kanten op, al is het dus wel een vrij groot ding: wil je het liever subtiel houden, dan kun je deze stevige smartphone dus beter gebruiken zonder hoesje. Nog iets anders dat fijn is om te weten qua steivgheid, dat is dat deze smartphone een IP-rating van IP48 heeft en daardoor vrij goed bestand is tegen stof en water. 

Lees verder na de advertentie.

Motorola Razr 60 Ultra minpunten

Hoesje zit in de weg

Hoezeer ik ook prijs dat Motorola een hoesje meelevert: het is een beetje een onding.Heeft ze niet zoveel te klagen over foto’s, dan is het wel een gesp. Het verbaast me dat dit een minpunt is aan deze smartphone, maar de verder erg handige gesp heeft ook zijn nadelen. Hij zit in de weg, elke keer dat je een foto wil maken met de camera’s aan de achterzijde  Ik bedoel daarbij niet eens zozeer dat hij het bijvoorbeeld minder makkelijk maakt om het toestel stevig vast te grijpen: ik bedoel dat je letterlijk de gesp op de foto ziet. Misschien dat het vegan leer na enige tijd wat soepeler wordt en het dan niet meer gebeurt, maar in mijn reviewperiode kon ik daar niet op wachten. De gesp zit continu voor de lens en het is soms hannessen om dit te voorkomen. Een bizar probleem waarvan ik me afvraag hoe dit niet in de tests met het toestel naar voren is gekomen. Wel goed om te weten: je kunt hem omvouwen zodat hij niet zichtbaar is, maar als je even snel een kiekje maakt, vooral in groothoek, dan vergeet je dat in je snelheid.

Een ander probleem met het hoesje is dat je er per ongeluk soms over een knop mee schuift. Nu kan dat komen omdat ik het hoesje niet heb vastgeplakt met de plakranden (het is immers een reviewmodel), maar als er bijvoorbeeld vuil op dat plakrandje komt en het op en duur toch wat loslaat, dan zal je merken dat je de godganse dag Gemini achter je aan hebt omdat je de nieuwe speciale knop steeds indrukt: het is niet ideaal.

Moto AI biedt weinig nieuws

Elk merk doet momenteel wel iets met AI en daarin is Motorola geen bijzonderheid. Helemaal geen bijzonderheid zeflfs, want de AI-mogelijkheden van Moto AI zijn op dit moment nog wat sober. Je hebt wel wat mogelijkheden tot je beschikking, maar heel spannend is het niet. Of ze werken niet echt voor Nederlanders, zoals de playlistfunctie waarbij je met een tekstprompt een playlist krijgt van 10 nummers. Dat werkt met Amazon Music, wat in ons land niet echt heel gangbaar is. 

Lees verder na de advertentie.

Daarnaast is er ook weinig echt nieuws. In ieder geval niets dat we niet ook op andere telefoons hebben gezien. Bovendien missen we wat AI-opties binnen de fotobewerkingstools. Er zijn wel wat opties, zoals de groepsfotofuncties die verschillende foto’s combineert waardoor iedereen op de foto staat, ook de fotograaf, maar dat kennen we al van Google. Daanaast kun je met action shot sneller een bewegend persoon fotograferen, zoals je kind of je kat: dat werkt wel goed, maar dat is ook een van de weinige AI-verrassingen op dit apparaat. Bovendien is de kwaliteit van de AI niet altijd even goed: hij maakt toch best wat fouten en dat maakt het ook meteen een stuk minder behulpzaam.

Updatebeleid is treurig

Motorola heeft helaas geen goed nieuws voor ons als het om het updatebeleid van deze smartphone gaat. Waar het er op goedkopere toestellen nog mee wegkomt dat het niet al te lang update, daar is 3 besturingssysteemupdates voor een telefoon van meer dan 1.000 euro echt te weinig. Beveiligingsupdates komen maar 4 jaar, wat iets beter is, maar lang niet zo goed als de concurrentie. Je weet als je hem nu koopt dat je dus in 2029 op zoek moet naar een nieuwe smartphone, omdat je telefoon zowel geen besturingssysteemupdates meer krijgt als beveiligingsupdates.

Contrast en vervagingen zijn ondermaats

Foto’s waarin zowel veel licht zit als veel donker, daar kan deze smartphone toch minder mee. Je merkt dat hij duidelijk worstelt met het grote verschil tussen licht en donker en kiest dan ook snel voor pikzwart, waardoor er veel detail verloren gaat. Daarnaast merk ik in de portretmodus dat hij af en toe geen idee heeft wat het onderwerp van de foto is. Bij mijn verzorgpaard werden de oortjes weggeblurd en wat er verder op zijn rug gebeurt op de onderstaande foto, dat weet ik ook niet precies. Ik kan een toestel dat vergeven als het niet zo vaak gebeurt of het verschil in kleur bijvoorbeeld heel klein is tussen de voor- en achtergrond, maar in dit geval is het een bruin paard in een zonnig, Nederlands landschap, dus dat lijkt me niet te veel gevraagd. Jammer, wat de gewone fotografie verder prima in orde.

Lees verder na de advertentie.

Hoge prijs

Ik zei het net al, die beste chip die Qualcomm op dit moment te bieden heeft, die gaat je geld kosten. Het prijsverschil met de Motorola Razr 50 Ultra, die een 8 S Gen 3 chip had, is 100 euro lager. Het is een premium telefoon en zo voelt hij ook wel, maar tegelijkertijd is het jammer dat Motorola zo dichtbij Samsung gaat zitten met zijn prijs. Het zou natuurlijk veel interessanter zijn om deze telefoon voor een groter publiek beschikbaar te maken en die lage drempel zit hem nu eenmaal vaak in de kosten. Het is juist een vrij speelse telefoon waardoor je misschien minder snel zo’n hoog prijskaartje verwacht. Van mij hoeft Motorola echt niet rond de 600 euro te gaan zitten met een foldable, maar als hij net onder de 1.000 euro geprijsd zou zijn, dan zou je er waarschijnlijk veel meer in het straatbeeld zien: wat er nou betere reclame dan dat? Op zich is deze telefoon in veel opzichten premium en het geld waard, maar onder andere de fotografie die af en toe de plank misslaat en het updatebeleid zorgen dat hij net niet helemaal voelt als een toestel van die prijs.

Alternatieven

Als het om flipphones gaat dan is er niet heel veel te melden op het gebied van alternatieven. De voor de hand liggende keuze is natuurlijk de voorganger of de Samsung Galaxy Flip 6, maar die heeft weer zijn eigen makke: ook daar valt de fotografie tegen en heeft die nog een probleem met een slechte batterijduur. Ook kunnen we 10 maanden later nog niet echt spreken van grote prijsverlagingen op deze smartphone, waardoor het een dure grap blijft.

Conclusie

Het is altijd fijn als je het gevoel krijgt dat er naar je wordt geluisterd en dat gevoel geeft Motorola mij dubbel en dwars. Veel zaken die ik aankaartte in de review van de Edge 50 Ultra zijn verbeterd. Niet dat dat door mij komt, natuurlijk, maar het is goed om te zien dat Motorola wel ziet wat eraan schort en daar ook mee aan de slag gaat. Maar komt Motorola daarmee ook dicht bij mijn ideale telefoon? Het is nog steeds niet de fotografietelefoon die ik had gehoopt en dat is voor mij persoonlijk een groot minpunt. Het updatebeleid had van mij ook wel 1 of 2 jaar langer gemogen om dat prijskaartje van meer dan 1.000 euro te rechtvaardigen.

Motorola Razr 60 Ultra

Vanaf € 1.093,74
8.5
Reviewscore
  • Handig buitenscherm
  • Toffe designs die opvallen
  • Fotografie verbeterd
  • Levert goede prestaties
  • Voelt stevig
  • Hoesje zit in de weg
  • Moto AI biedt weinig nieuws
  • Updatebeleid is treurig
  • Contrast en vervagingen zijn ondermaats
  • Hoge prijs

Motorola Razr 60 Ultra kopen

Motorola Razr 60 Ultra is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.299 euro.

Vind de beste Motorola Razr 60 Ultra deal

Motorola Razr 60 Ultra

Vergelijk en bespaar

Mobiel abonnement

Krijg korting bij een abonnement

Display +
Bekijk abonnementen

Laagste toestelprijs

Nu € 1.093,74

Display
Vergelijk prijzen

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!