Het is de periode van de vouwtelefoons met eerst al de Motorola Razr 50 Ultra en nu de Samsung Galaxy Z Flip 6. Samsung heeft kleine aanpassingen gedaan ten opzichte van de voorganger, maar grote hardwareveranderingen zijn er niet. Is deze clamshell-telefoon toch de moeite waard? Lees het in onze review.
Samsung Galaxy Z Flip 6
Samsung kondigde half juli een gloednieuwe vouwbare telefoon aan, waar mensen toch een beetje bij gaapten. Er is volgens sommige telefoonliefhebbers niet genoeg vernieuwing ten opzichte van de Flip 5. Daarom besloten we recent de twee al naast elkaar te leggen. De conclusie? Er zijn toch echt wel wat dingen veranderd en dat is ook in het gebruik te merken. Maar rechtvaardigt dit het prijskaartje van 1.199 euro?
Samsung is sinds dit jaar begonnen met Galaxy AI op zijn toestellen en lijkt dit als een belangrijke functie mee te tellen in de innovatieslag die het maakt. Samsung Galaxy S24 introduceerde al veel kunstmatige intelligentieoplossingen waarmee je onder andere foto’s kunt bewerken en gesprekken real-time kan vertalen, maar met de Z Flip 6 (en grote zus Z Fold 6) doet het daar weer een schepje bovenop. Interessant detail: het verhoogt niet de adviesprijs, die is hetzelfde gebleven. Aan de andere kant is dat wel een pittige prijs, merkten onze lezers al op bij de review van de Flip 5.
Specificaties
Samsung Galaxy Z Flip 6 | |
Besturingssyteem | Android 14 |
Scherm | 6,7 inch AMOLED, 120 Hz |
Coverscherm | 3,4 inch AMOLED, 60 Hz |
Formaat en gewicht | Gevouwen: 71,9 x 85,1 x 14,9 millimeter Opengevouwen: 71,9 x 165,1 x 6,9 millimeter, 187 gram |
Processor | Snapdragon 8 Gen 3 |
Geheugen | 12 GB |
Opslag | 256 GB OF 512 GB |
Accu | 4.000 mAh |
Camera’s | 12 megapixel-groothoekcamera, 50 megapixel-hoofdcamera, 10 megapixel-selfiecamera |
Ondersteuning | Zeven jaar nieuwe Android-versies, zeven jaar beveiligingsupdates |
Adviesprijs | Vanaf 1.199 euro |
Wat zit er in de doos?
- Samsung Galaxy Z Flip 6
- USB-C-kabel
- Boekjes
- Simpin
Samsung Galaxy Z Flip 6: de pluspunten
1. Design is flink verbeterd
Zet je de Flip 5 en Flip 6 naast elkaar, dan merk je grote veranderingen in het design. Het wat rondere, speelsere is eruit: de Flip 6 is net even strakker. Letterlijk en figuurlijk: het scharnier is namelijk veranderd waardoor het toestel nu veel netter op elkaar aansluit wanneer je het gevouwen hebt. Het voelt bij het vouwen steviger en Samsung heeft er ook veel moeite ingestoken om het toestel robuuster te maken, met bijvoorbeeld de toevoeging van Gorilla Glass Victus 2 voor het buitenste scherm en sterker aluminium voor de behuizing. Nog een groot pluspunt van de Galaxy Z Flip 6: het toestel voelt erg luxe aan, zeker vergeleken bij de Motorola Razr 50 Ultra.
Het scherm van de Galaxy Z Flip 6 is gelijk aan dat van de 5: 3,4 inch aan de buitenkant (720 x 748 pixels) en binnen 6,7 inch (2640 x 1080 pixels), al heeft het binnenste scherm wel een hogere piekhelderheid van 1750 nits. Het viel me in het gebruik op dat het buitenste scherm de neiging heeft om wat warmer te worden, maar niet problematisch. Gewoon oppassen waar je je Tony Chocolonely neerlegt. Verder is dat buitenste scherm wederom een schot in de roos. Het is zo handig om erop te zien wat je fotografeert, maar ook meldingen te bekijken en er een mooie achtergrond op te zetten. Het biedt bovendien grote meerwaarde dat je het toestel tot een klein ‘vierkantje’ kunt vouwen. Hij glijdt makkelijk in je zak en je hoeft hem eigenlijk niet zo vaak open te vouwen door dat praktische scherm aan de buitenkant. Vooral voor Spotify heel handig, maar ook berichtenapps en social media zijn goed bij te houden op het buitenste scherm.
2. Nieuwe Galaxy AI-opties zijn tof
Ik schreef het al in het artikel over Sketch to Image: sommige kunstmatige intelligentie-opties van deze telefoon zijn om van te smullen. Zo hebben we bijvoorbeeld een ufo op een molen getekend: het ziet er erg grappig uit wat de AI er vervolgens van maakt. Ook het maken van AI-portretten van je selfies is een leuke bezigheid, al vind ik ze niet per se heel erg lijken op het origineel. Het is wel leuk om te zien wat AI denkt dat belangrijke eigenschappen zijn aan jouw gezicht. Je kunt ook een kale tekening maken en daarvan dan een afbeelding laten genereren met AI, zoals je kunt zien op het TikTok-filmpje hieronder.
Verder heb je ook alle Galaxy AI-mogelijkheden binnen handbereik die je kent van de S24. En meer. Het is jammer dat nog niet alles in het Nederlands beschikbaar is, zoals de tolkfunctie waarmee je het toestel half openklapt en dan op de ene kant de spraak van de ander vertaald ziet in je taal en diegene dat op het buitenste scherm weer andersom ziet. Dat is tof, maar zonder Nederlands zal je het misschien niet zo snel gebruiken. Daarnaast heeft Flip 6 dankzij AI de optie om jezelf goed te kaderen als je een foto van jezelf wil maken. Dat betekent dat je niet het toestel hoeft vast te houden om toch een mooie plaat van jezelf te schieten. Je kunt ervan uitgaan dat je telefoon je goed in het plaatje past.
3. Goede foto’s bij weinig licht
Hoewel ik nog wel wat te wensen heb bij de Galaxy Z Flip 6 als het om fotografie gaat, is het zeker geen slechte telefoon op dat gebied. Een avondje proberen het Noorderlicht te spotten op de Zaanse Schans (helaas was het er niet) zorgde ervoor dat ik in het bijna pikdonker foto’s kon maken van de molens. Je ziet dat Samsung er heel veel bij oplicht en dat vind ik altijd wat nep, maar je kunt wel veel meer op de foto zien dan als het helemaal donker is en dat is toch wel erg handig.
Je ziet dat de lucht wel enorm kan verschillen en ik heb ook wel gespeeld met de mogelijkheden: nachtmodus aan, nachtmodus uit, de ISO aanpassen in de Pro-modus, maar ik vind het top dat dat kan. Wil je een foto bijvoorbeeld thuis liever zelf oplichten, dan kun je ervoor kiezen om juist een heel donkere foto te maken, al kun je waarschijnlijk met nachtmodusfoto’s ook al ver komen.
4. Werkt snel
Een andere vernieuwing is -natuurlijk- de processor. Flip 6 doet het met dezelfde chipset als vlaggenschip Samsung Galaxy S24 Ultra en dat is een gouden greep. De Snapdragon 8 Gen 3 van Qualcomm zorgt er niet alleen voor dat je telefoon heel snel reageert en geen moeite heeft met te veel tegelijk te doen: het is ook een processor die toekomstbestendig voelt. De prestaties zijn zo goed: het voelt alsof de telefoon mede hierdoor nog heel lang meegaat zonder enorm langzaam te worden, al hebben we dat uiteraard nog niet kunnen testen.
Wat helpt is dat er maar liefst 12 GB werkgeheugen in zit, wat op de Flip 5 nog 8 GB was. Het is dus veel makkelijker voor het toestel om meerdere dingen tegelijk te doen. Daarnaast helpt de vapor chamber het binnenwerk op een goede temperatuur te houden. Qua opslag kijk je wel naar hetzelfde, 256 of 512 GB, maar met cloudopslag erbij kom je daar niet snel in de buurt. In ieder geval voelt het toestel limietloos met zijn grote werkgeheugen en stevige processor en dat is een grote plus. Je hoeft je in ieder geval niet in te houden als je het apparaat iets vraagt.
5. Updatebeleid om blij van te worden
Net als de processor heeft Flip 6 hetzelfde updatebeleid als de Galaxy S24. Prachtig, want dat betekent dat je met deze telefoon 7 jaar vooruit kunt voor wat betreft de besturingssysteem-updates en de beveiligingsupdates. Heb je op een gegeven moment genoeg van het toestel, dan kun je hem dus met een gerust hart aan iemand anders geven of verkopen: die zal er op zijn beurt weer jaren plezier van kunnen hebben.
Galaxy Z Flip 6: de minpunten
1. Fotografie laat soms te wensen over
Dit punt is zowel een plus- als een minpunt, maar ik parkeer hem voor nu onder de minpunten. De Flip 6 heeft een camera-upgrade gekregen, want de telefoon heeft een hoofdcamera van 50 megapixel, waar dat op de Flip 5 nog 12 megapixel was. Dat verschil merk je duidelijk. Het toestel kan goede foto’s maken en weet met vele opties te inspireren om lekker te experimenteren. Wel lijkt het soms voordat je de foto maakt alsof het toestel een bizar kleurenfilter gebruikt. Is het het scherm dat erg fanatiek is, of komt het omdat ik voor ‘warm’ als kleurenprofiel heb gekozen? Helaas, zo groen als dat gras is op de foto, zo is het in het echt eigenlijk niet.
Het blijft een heikel punt: in hoeverre laten we AI toe? Maar zoals Matrix-acteur Keanu Reeves laatst in gesprek met een jong meisje ontdekte: wat maakt het eigenlijk uit wat echt is en wat nep? Een mooie foto is een mooie foto. Ook blijf ik erbij dat de voedselfotografie-algoritmes van Samsung heel goed werken en die zijn ook weer van de partij op de Galaxy Z Flip 6. Ik vind foto’s van eten eigenlijk altijd beter als ze met de Samsung ‘Eten’-modus zijn gemaakt. Hij snapt echt wat je wil bereiken en dat is top.
Deze telefoon laat je door zijn vormfactor heel creatief fotograferen. Bij selfies zoals ik eerder noemde bij de AI-opties merkte ik dat ik de vormfactor gebruikte of als ik het toestel als een spiegel inzette. Er kan wel meer mee: niet voor niets is er een politiebureau in het buitenland waar agenten de toestellen gebruiken als bodycams. Je kunt er veel creatiever mee fotograferen en dat is een pluspunt. Of het apparaat als handycam gebruiken wanneer je een video maakt: ook bij video’s kan die vormfactor helpen.
Waarom is het dan toch een minpunt, die fotografie? Bij fotograferen merk ik dat het toestel soms moeite heeft met te veel wit licht, bijvoorbeeld op een dag dat er wat meer wolken zijn. Helaas wonen de meeste AW-lezers in Nederland en België waar dat eerder regel dan uitzondering is. Soms speelt die ‘lichtvervuiling’ foto’s echt parten (en de lens was schoon). De Samsung Galaxy Z Flip 6 maakt goede foto’s, maar soms mis ik daarnaast meer complexiteit en details in de kiekjes, wat waarschijnlijk komt omdat er geen telelens is. De foto’s zijn acceptabel, maar vergelijk je ze met die van telefoons van hetzelfde prijspunt dan mis je toch rijkdom in de foto’s. Oordeel zelf wat je ervan vindt:
Maar hij kan het wel heel goed, als je geduld hebt:
Hieronder zie je ‘zwijnen’ met de groothoek, normaal en dan diepere zoom gevolgd door 10x zoom:
En hier hetzelfde, maar dan met tuinflamingo’s:
2. Batterijduur valt tegen
Accuduur is altijd een moeilijk punt, bij zowel gewone smartphones als de vouwbare variant. Samsung geeft de 6 een grotere batterij dan zijn voorganger, dus het moge duidelijk zijn dat het zelf ook weet dat de batterijduur te wensen overlaat. Maar ook aan 4000 mAh hebben we toch niet genoeg. Dat weegt zwaar, aangezien vorig jaar het grootste minpunt aan de telefoon de tegenvallende batterijduur was. Goed dat Samsung iets aan de batterij heeft gedaan, maar onderaan de streep heeft het toestel ‘s avonds rond een uur of 10 Ã 12 wel echt dorst. Zeker als je veel foto’s en video’s maakt of verslingerd bent aan TikTok of de AI-opties, dan zal je merken dat het toestel het misschien rond etenstijd zelfs al begeeft voor wat betreft de batterijduur.
Veel AW-lezers vinden dat geen enorm probleem, want je kunt natuurlijk je telefoon bijna overal wel opladen, maar het is hierdoor toch een handenbindertje, zeker omdat er nog een ander nadeel aan dit toestel kleeft: het apparaat laadt op met 25 Watt. Dat is erg traag en zorgt dat je toch echt wel even moet wachten als je het toestel bijvoorbeeld op een station of in een café even laat opladen zodat je tenminste nog die Uber kunt bestellen om thuis te komen. Het is niet allemaal kommer en kwel, zo kan het toestel ook draadloos laden (op 15 Watt). Nog een goed punt om op te letten bij bedraad laden: soms gaat de USB-C-stekker niet helemaal goed vast in de poort. Check dus altijd dat je hem goed bevestigt aan het toestel. Even goed, maar voorzichtig, doordrukken dus.
3. Vouw zichtbaar
Er waren lezers die dit al vroegen toen de telefoon werd aangekondigd: hoe zit het met de vouw? Als het toestel nog in zijn doosje zit, dan is dat geen probleem: hij ligt dan gewoon open en die vouw komt er dan niet extra in te zitten. Vouw je hem een keer, en dan nog een paar keer, dan begint toch op te vallen dat er wel heel duidelijk een vouw zichtbaar is. Het ziet er zelfs wat rommelig uit: ik ben geneigd om een donkerdere of drukkere foto als achtergrond te kiezen, omdat je die vouw anders toch ziet verschijnen zoals in het onderstaande voorbeeld met de AI-achtergrond. Dit is een probleem dat zich vooral voordoet als je het toestel op een bepaalde manier vasthoudt, dus het is zeker geen “telefoonbrekende” tegenvaller. In de praktijk heb je er weinig last van, maar het zorgt ervoor dat het premium toestel er toch wat minder luxe uitziet en dat is zonde. Er zijn concurrenten die dat beter op orde hebben.
4. Een flinke prijskaart
Flip 6 is qua prijs hetzelfde als de Flip 5, maar voelt alsof je er meer voor krijgt omdat dat ook zo is: je krijgt er meer AI-functies bij en je krijgt veel langer updates. Wat dat betreft is het feit dat de prijs niet omhoog is gegaan zeker te… prijzen. Toch heb ik het als minpunt neergezet. Dat is vooral omdat deze telefoon toch wat minpunten heeft die zeker niet nieuw zijn voor Samsung. Is het te voorzichtig in het aanpassen van zijn tech, waardoor problemen die al jaren worden gemeld toch blijven bestaan?
Dat je met de Flip 6 een mooi toestel in handen hebt dat ook nog opvalt door zijn leuke vormfactor, dat is duidelijk, dus als je het die prijs waard vindt, zeker doen. Bovendien is het toestel nu al in prijs gezakt, waardoor hij al door die magische grens van 1.000 euro heen is. Het is alleen nog steeds een hoog bedrag, dat vooral door die vormfactor lijkt te komen. Dat is een moeilijke afweging, helemaal omdat je er niet heel veel meer scherm door krijgt vergeleken bij een Fold. Zoals ik bij de Motorola Razr 50 Ultra-review ook al liet vallen, lijkt het me veel slimmer om ze juist onder die 1.000 euro aan te bieden. Zo zie je ze veel meer in het straatbeeld ziet en worden ze ook gewilder. Je kunt deze telefoons ook nog eens uitdossen met allerlei leuke hoesjes. Daarnaast er is altijd die vormfactor waardoor het een heel opvallende telefoon is en een leuk aanknopingspunt voor een gesprek. Zeker met een van die supertoffe Flipsuit Cases erop, waarmee Samsung wat mij betreft op casegebied een homerun slaat. Al zijn ook die cases wel prijzig: het onderstaande model kost 50 euro.
Alternatieven
Een goed alternatief voor de Flip 6 is de Flip 5 van vorig jaar of de Motorola Razr 50 Ultra. Deze toestellen bieden dezelfde vormfactor. Zeker als je AI niet heel belangrijk vindt en fotografie nog minder, dan is de Flip 5 een goede telefoon om te overwegen als alternatief op deze. Mag het van jou wel wat speelser en misschien iets minder luxe voelend, dan kan de Motorola Razr 50 Ultra een goede match zijn.
Conclusie
Je kunt het onder de plus- en minpunten al opmaken: soms zijn bepaalde pluspunten ook een minpunt en andersom. Samsung laat zien dat het hoort wat de klachten zijn over de Flip 5, maar weet wat ons betreft niet genoeg te doen om die zaken ook echt te verbeteren. Het is een charmant toestel om te zien en je kunt er dankzij de goede processor en meer werkgeheugen eigenlijk alles aan vragen wat je maar wil, maar dat ongelimiteerde gevoel wordt toch ernstig beperkt door een tegenvallende batterijduur. De gemengde gevoelens over de fotografiekunsten van deze Samsung maken het voor mij een toestel dat ik zelf niet snel zou kopen. Het is goed dat Flip 6 inmiddels al wat gedaald is in prijs, als je slim inkoopt, want wat mij betreft komt Samsung nog net iets tekort om de adviesprijs te verantwoorden. Niet veel, maar net dat kleine beetje. Natuurlijk zijn er verbeteringen, maar zeker op het gebied van die accu is dat verschil onvoldoende voelbaar. Aan de andere kant is het op heel veel gebieden een heel goed toestel waarvan je nog jarenlang heel veel plezier zal hebben: in de basis zit Samsung helemaal goed met de Flip 6. Het is een toestel dat glanst, maar het had kunnen schitteren.
Samsung Galaxy Z Flip 6 kopen
De Samsung Galaxy Z Flip 6 is er in twee configuraties en in de kleuren Silver Shadow, Yellow, Blue en Mint. De variant met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen is er voor een adviesprijs van 1.199 euro en die met 12 GB werkgeheugen en 512 GB opslaggeheugen heeft een adviesprijs van 1.319.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb de 5. Op zich bevalt die prima. Wordt wel wat warm. Als je echt wilt zeuren: batterij duur kan beter, foto’s kunnen beter en het scherm kan strakker. In de basis heb je geen last van de hobbels in het scherm, maar als je dit vergelijkt met het kleine scherm aan de voorkant, is het vouwscherm een hobbel landschap. En dat voor die prijs…..
Batterij kan beter, foto’s kunnen beter, wordt warm, scherm niet strak? Als je dat allemaal opnoemt kun je toch moeilijk tevreden zijn over je telefoon? Zeker in deze prijsklasse moet toch zo’n beetje alles top zijn?