Motorola One
De Motorola-smartphones zijn gegeerde toestellen op de budget- en midrangemarkt. In onze reviews over de Motorola-toestellen zoals de Moto G6, lees je dat deze een goede prijs-kwaliteit hebben. De fabrikant kondigde dit jaar op de IFA-beurs de Motorola One aan. Dit is hun eerste smartphone met een notch (scherm-inkeping) en zoals de naam al aangeeft, draait die op Android One. Android One is al een positieve stap naar degelijke updates, maar zorgt ook wel voor enkele beperkingen.
Specificaties
Afmetingen: 150 X 72 X 7,97 mm
Scherm: 5,9 inch HD+ (720×1.520) IPS LCD-scherm
Processor: Qualcomm Snapdragon 625
RAM: 4 GB werkgeheugen
Opslag: 64 GB uitbreidbaar tot 256 GB via microSD-kaart
Selfiecamera: 8 MP met f/2;2
Hoofdcamera: 13 MP RGB met f/2.2 + 2 MP met f/2.4
Accu: 3.000 mAh
Softwareversie: Android One versie 8.1 (gebaseerd op Android Oreo)
Extra’s: vingerafdrukscanner, snelladen via usb-c, dual-sim, spatwaterdicht, 3,5mm audioaansluiting, FM-radio, NFC
Behuizing en design
Het vernieuwde design van de Motorola One bestaat volledig uit glas wat zeker een premium uitstraling geeft. Je hebt de keuze tussen uit een witte of zwarte uitvoering. Jammer genoeg is het glas niet alleen vingerafdrukgevoelig, maar ook glad waardoor het toestel wel eens uit je handen of af de sofa kan glijden. Motorola is zich hier ook van bewust, en levert daarom een doorzichtige cover mee om het toestel te beschermen.
De indeling van de componenten op het toestel is gewijzigd vergeleken met de vertrouwde opstelling. De camera’s, die voorheen een centrale plaats kregen op de achterkant, zijn opgeschoven naar de linkerbovenhoek. Ze zijn onder elkaar geplaatst en worden gescheiden door een led-flitser. Centraal op de achterkant vind je nu de vingerafdrukscanner waarop het logo van Motorola staat te pronken. Door dit vernieuwde design hebben velen de mening dat het ontwerp van de Motorola One is gekopieerd van een andere fabrikant (met de naam van een fruitsoort) en ik kan dit ook wel enigszins begrijpen. Als je de twee smartphones naast elkaar legt, zie je duidelijk de gelijkenissen.
Bovenaan vinden we de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Je kan dus nog steeds je bekabelde hoofdtelefoon gebruiken en zo naar FM-radio luisteren.
Aan de rechterkant vinden we de aan/uit- en volumeknoppen, die soepel klikken. De sim-sleuf bevindt zich aan de linkerkant, waar je 2 simkaarten en een microSD-kaart in kwijt kunt. Dus je moet niet kiezen tussen een extra simkaart of een microSD-kaart, waar je dat bij andere smartphones wel het geval is.
Onderaan zien we tenslotte een dubbele speaker-grill met daartussen de usb-c-aansluiting.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
De Motorola One is aan de voorkant uitgerust met een 5,9 inch IPS LCD-scherm met een 19:9 schermverhouding. Dit toestel is het eerste toestel van Motorola met een duidelijk aanwezige notch (inkeping), smalle schermranden aan de zijkanten en onderaan een opvallende kin. Waar er op de kin (de onderste schermrand) van de Moto G6 nog een vingerafdrukscanner te vinden was, staat er nu alleen maar het logo van Motorola. De kin van de Motorola One is iets smaller dan die van de Moto G6, maar nog steeds opvallend aanwezig. Naar mijn mening hadden ze dat logo gerust mogen weglaten, zodat ze de kin nog smaller konden maken.
Het scherm is vanuit elke ooghoek goed afleesbaar, maar de kleuren vind ik eerder flets overkomen. De kleurweergave kan je wel aanpassen (standaard of levendig) binnen het instellingenmenu, maar dan nog zie ik niet veel verschil. De resolutie van het scherm is teruggeschroefd tegenover de Moto G6 en zelfs de Moto G5. Deze hebben beiden een FHD+ resolutie, waar de Motorola One nu maar over een HD+ resolutie beschikt. Hierdoor kan je maximum naar HD-filmpjes kijken, dus geen streaming in Full HD (1.080p).
Binnen deze prijsklasse kunnen we zeggen dat Full HD een standaard aan het worden is, dus de Motorola One presteert hierbij ondermaats.
Om even terug te komen op de duidelijk aanwezige notch. Normaal ben ik geen tegenstander van de notch, maar bij de Motorola One vind ik deze te breed. Naast de klok is er maar plaats voor twee symbolen en bij meerdere wordt het tweede symbool vervangen door een punt. Om al je notificaties te zien, moet je dan steeds het notificatiescherm naar beneden vegen, wat ik vervelend vind.
De notch kan je niet via het instellingenmenu uitschakelen, maar deze wordt wel vermeden tijdens het gebruik van apps. Hierdoor stoort de notch niet tijdens gebruik.
Prestaties
De Motorola One heeft onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 625 octa-core processor met 4 GB werkgeheugen. Alhoewel dit al een iets oudere processor is, doet deze nog goed zijn werk. Dankzij het 4 GB werkgeheugen loopt de software soepel. Het aantal haperingen dat ik tijdens mijn test heb ervaren, kan ik op één hand tellen. Speel je graag eens een spel op je smartphone, dan zal je hiervoor de Motorola One kunnen gebruiken. De meeste spelletjes spelen vlot, bij zwaardere games zoals de shooter PUBG en het voetbalspel FIFA, moet je even geduld hebben tijdens het laden.
We onderwerpen ook de Motorola One aan verschillende benchmarktests. In onderstaande tabel vergelijken we de Motorola One met de Xiaomi Mi A2 lite en de Nokia 5.1 Plus. De Xiaomi Mi A2 Lite heeft dezelfde processor als de Motorola One, maar is goedkoper. De Nokia 5.1, waarvan de review nog op komst is, heeft als processor een MediaTek Helio P60. Deze leunt met de adviesprijs van 249 euro dichter aan bij de Motorola One.
Bij de vergelijking met andere toestellen merk je weinig verschil op tussen de Mi A2 Lite en de Motorola One. Als je echter gaat kijken naar de Nokia 5.1, swingen de cijfers de pan uit. In onze reviews van de Xiaomi Mi A2 en de Nokia 6.1 zien we ook dat de AnTuTu-benchmarkresultaten hoger liggen dan bij de Motorola One. Deze twee toestellen komen uit dezelfde prijsklasse als de Motorola One, maar hebben beiden een krachtigere processor.
We kunnen dus stellen dat Motorola One niet beschikt over de beste processor, maar bij doorsnee gebruik levert dit geen grote problemen op.
De Motorola One beschikt over 64 GB aan opslaggeheugen en kan tot 256 GB uitgebreid worden door middel van een geheugenkaart. In de sim-sleuf van de Motorola One is er plaats voor twee simkaarten en een microSD-kaart zodat je niet moet kiezen tussen een extra simkaart of een geheugenkaart.
Accuduur
Een voordeel van de lage schermresolutie is dat dit minder vraagt van je accu, en waardoor die het langer zou moeten uithouden. Alhoewel de Motorola One geen al te grote accucapaciteit heeft, namelijk 3.000 mAh, geraak ik er met gemak de dag mee door.
Op een gewone werkdag haal ik het toestel om zes uur ‘s morgens van de lader, maak ongeveer zeven uur lang gebruik van de 4G-verbinding (wat veel vergt van de accu), stuur ik regelmatig een berichtje, controleer ik sociale media, bekijk ik af en toe een YouTube-filmpje en zoek ik wel eens iets op via de webbrowser. Verder staan wifi en de automatische helderheid continu aan en is er een constante Bluetooth-verbinding met mijn smartwatch. Met dit gebruik koppel ik de lader om 22 uur aan met meestal nog meer dan 40 procent accucapaciteit over, wat toch opmerkelijk goed is.
Komt het toch eens voor dat je accu sneller leegloopt dan verwacht, kan je gebruikmaken van snelladen. Na 15 minuten laden is de accucapaciteit al met zes procent gestegen.
Schermontgrendeling
Motorola voorziet in hun smartphones steeds een vingerafdrukscanner. Het verschil met de G-serie is dat deze nu verhuisd is naar de achterkant van het toestel. Zelf vind ik het vooraan handiger voor als het toestel op tafel ligt of in een autohouder zit.
De vingerafdrukscanner is goed bereikbaar met je wijsvinger en werkt heel vlot. Even kort je vinger er tegenaan tikken en het toestel ontgrendelt meteen, mijn vingerafdruk werd altijd goed herkend. Het toestel proberen te misleiden door een andere vinger te gebruiken, werkte gelukkig niet.
Andere biometrische schermontgrendeling, zoals gezichtsherkenning, is niet aanwezig op de Motorola One.
Geluid
Door de dubbele speaker-grill zou je kunnen denken dat er twee luidsprekers aanwezig zijn, maar dat is niet het geval. De linker grill bevat de microfoon, en achter de rechter grill gaat de enkele luidspreker schuil.
Het geluid van deze speaker is jammer genoeg niet om over naar huis te schrijven. Dankzij Dolby Audio klinkt het wat voller, maar bij hoog volume doet het nog steeds pijn aan je oren.
Er worden geen oortjes meegeleverd, maar er is wel een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. Door een bekabelde hoofdtelefoon aan te sluiten kan je gebruik maken van de ingebouwde FM-radio wat ik altijd een leuk extraatje vind.
Camera
Foto’s
De Motorola One heeft achteraan een 13 MP en een 2 MP camera die zorgt voor de diepte-informatie.
Bij goede lichtomstandigheden zijn de foto’s zeker acceptabel te noemen. Je moet het toestel wel goed stil houden, want bij de minste beweging krijg je wazige foto’s. Dat komt omdat er geen optische beeldstabilisatie aanwezig is.
Het diafragma van f/2.2 heeft bij donkere lichtomstandigheden meer moeite om voor voldoende lichtinval te zorgen. De software compenseert dit door de ISO-waarden (ISO = lichtgevoeligheid van de camerasensor) met grote stappen te verhogen. Hoe hoger deze waarde, hoe meer ruis er aanwezig is in foto’s en hoe minder details te zien zijn. Dit merken we ook bij de foto’s genomen bij het vallen van de avond.
Zoals ik ook al aangaf in het artikel met mijn eerste indrukken van de Motorola One, kan de dubbele camera een goed bokeh-effect creëren. Het bokeh-effect zorgt ervoor dat op een object op de voorgrond scherp gesteld wordt en de achtergrond wazig is.
De 8 MP selfiecamera doet zijn werk zoals het hoort. Veel meer moeten we daar niet over vertellen.
Video’s
In de video-instellingen heb je de keuze tussen verschillende resoluties tot maximum 4K met 30 beelden per seconden. Om 4K-video’s in volle glorie te kunnen bekijken, moet je wel al 4K-scherm hebben, wat dus niet aanwezig is op Motorola One. De digitale beeldstabilisatie wordt ook uitgeschakeld als je filmt in 4K of 1.080p (60fps). Ik adviseer je om te filmen in 1.080p (30fps), want een hogere resolutie heeft volgens mij geen meerwaarde. De meeste personen zullen je filmpje niet in 4K-kwaliteit bekijken. De digitale beeldstabilisatie valt wel heel erg tegen. Hieronder zie je een video gefilmd in 1.080p (30fps) met digitale beeldstabilisatie.
Als vlogger kan je vanuit de camera-app meteen live gaan via YouTube Live. Persoonlijk denk ik niet dat vloggers hier veel aan gaan hebben omdat zij hun video’s op voorhand opnemen.
Verder kan je ook gebruikmaken van de slowmotion-functie, wat een leuke dimensie geeft aan je video’s.
Camera-app
Motorola gebruikt een eigen camera-app en niet de standaard Google camera-app die geen dubbel camera ondersteunt. De Motorola camera-app heeft enkele leuke modi, zoals Spotkleur, waarbij je aanduidt welke kleur je zichtbaar wilt maken.
Verder zijn er bij de hoofdcamera nog modi zoals Portret, Panorama en Cinamagraph, waarmee je geanimeerde gifj’es kunt aanmaken. De Motorola One beschikt ook over Google Lens, waarmee je objecten kunt herkennen door de camera er op te richten.
Bij de Selfie-camera heb je dan weer de keuze uit modi zoals Portret, Cinemagraph en Groepselfie. Om een groepselfie te nemen, moet je aan de hand van een polsbeweging iedereen in beeld brengen, net zoals je een foto neemt van een panorama-uitzicht. Zoals bij andere smartphones kan je met de ‘Mooie huid’-functie, je huid egaler maken. Ik begrijp nog steeds niet waarom ze deze functie in smartphones voorzien. Wie wil er nu uitzien als een Barbiepop? Geef mij maar een foto die strookt met de werkelijkheid.
Software
De belangrijkste eigenschap van de Motorola One is ongetwijfeld de software. Dit toestel is de eerste Motorola-smartphone die draait op Android One. Ik ben het gewend dat de software van Motorola-smartphones dicht aanleunt bij stock Android, dus ik kan de overgang naar Android One alleen maar toejuichen. Dankzij Android One weet je dat je goed zit op het vlak van updates, en er is bijna geen bloatware en ook geen skin van de fabrikant.
Een nadeel van Android One is dat Motorola de software voor sommige toepassingen moet aanpassen en hierbij verantwoording moet afleggen bij Google. Hierdoor merk je dat er bepaalde bekende Motorola-functies niet aanwezig zijn op dit toestel.
De Motorola-fans kennen zeker de Motorola-app. Deze zorgt dat je verschillende gestures kunt instellen en het ‘Always-on’-scherm kunt activeren. Deze app is opnieuw aanwezig op de Motorola One, maar is minder uitgebreid. Je kan alleen kiezen uit de gestures om je zaklamp te activeren en de camera te starten. De overige gestures zijn niet meer aanwezig, wat ik persoonlijk jammer vind.
Voorgeïnstalleerde apps en extra functies
Motorola staat er sowieso voor bekend om weinig bloatware te voorzien op hun smartphones. Zoals ik hierboven al vermeldde, is er de Moto-app, de ‘Moto Help’ app die je kan helpen met vragen over het toestel, de FM-radio en de eigen Camera-app.
Updatebeleid
De laatste jaren was het updatebeleid van Motorola een heikel punt. Door te kiezen voor Android One is dit van de baan geruimd. Dankzij Android One krijg je drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates en twee jaar lang software-updates. Tijdens mijn testperiode heeft de Motorola One de update naar Android Pie en de beveiligingspatch van november ontvangen.
Conclusie
Ik heb de Motorola One twee weken kunnen testen en ik ben er best wel tevreden over. Vroeger waren de Motorola-smartphones vernieuwend voor hun tijd, maar dit kan echter niet gezegd worden van de Motorola One. De twee jaar oude processor lijkt niet te kunnen tippen aan de nieuwere processors die we terugvinden in concurrerende smartphones. Uit de benchmarks blijkt dat Motorola One minder snel is dan andere toestellen. In dagelijks gebruik valt dit niet op, want tijdens het testen heb ik amper een hapering gezien. Bij zwaardere games moet je wel iets meer geduld hebben tijdens het laden, maar daarna kan je aangenaam spelen.
De camera’s maken mooie foto’s bij goede lichtomstandigheden, maar details nemen snel af zodra het donker wordt. Bij de concurrerende smartphones binnen deze prijsklasse, zien we toestellen die hierin beter presteren.
Dankzij het zuinige accuverbruik, mede door de lage schermresolutie, raak je zonder probleem de dag door.
Het grootste pluspunt van de Motorola One is dat deze draait op Android One. Dit komt de updates alleen maar ten goede. Toen ik het toestel ontving, draaide deze nog op Android Oreo maar tijdens mijn testperiode kreeg die de update naar Android Pie. Dus het probleem met de nalatige updates zijn hiermee van de baan.
Als je niet geeft om de iets verouderde processor, maar je wil wel een mooie Android One-smartphone, dan kan ik je de One aanbevelen. Heb je liever een nieuwere processor, dan kan je eens kijken naar de Xiaomi Mi A2 of de Nokia 6.
Als laatste punt stel ik me de vraag wat Motorola’s plannen zijn met de Motorola One. Eerst dacht ik dat deze de Motorola G-serie ging opvolgen, maar ondertussen zijn er geruchten dat er volgend jaar een Moto G7 aankomt. Was dit een eenmalig toestel om Android One uit te proberen of komt er nog een opvolger van de Motorola One? De toekomst zal het uitwijzen.
Positieve punten
+ Accu
+ Mooi design
+ Android One
Negatieve punten
– Verouderde processor
– Digitale beeldstabilisatie bij de camera
– Schermresolutie
Motorola One kopen
De Motorola One is beschikbaar in een zwarte en witte uitvoering bij onder andere Belsimpel en MediaMarkt. Beide webshops gaan onder de adviesprijs van 299 euro, en ze verkopen hem voor 249 euro.
Hieronder vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=6585]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten