Google Pixel 9a: tijdelijk met Google TV Streamer cadeau!

Nothing Phone (3a) review: begin van een verbazingwekkend avontuur

Jelle Passchier
Jelle Passchier
24 maart 2025, 14:53
11 min leestijd
8.8

Reviewscore

Nothing wil graag de allerbeste zijn. Zoals niemand ooit was. Met bijzondere designs de consument weten te vangen is voor Nothing de ultieme test. De telefoons en AI trainen hun doel. Maar zit de kracht van de nieuwste Nothing Phone (3a) wel van binnen?

Lees verder na de advertentie.

Nothing Phone (3a)

Wie deze review van de Nothing Phone (3a) goed doorspit zal Arcanine veelvoudig voorbij zien komen. ‘’Maar wat doet een Pokémon in een smartphonereview?’’ Ik hoor het je al denken. Allereerst: Pokémon zijn fantastisch en mogen wat mij betreft overal verschijnen. Ten tweede: de Phone (3a) heeft de codenaam Arcanine meegekregen. De vurige Pokémon met majestueuze, vurige manen wordt geassocieerd met snelheid, kracht en loyaliteit. En laten dit nou, heel toevallig, ook drie kenmerken zijn die Nothing belangrijk vindt in de Phone (3a).

Met een nieuwe processor, AI-knop én uitgebreid camera-eiland moet de (3a) één van de beste midrange smartphones op de markt zijn. Maakt de Phone (3a) dit allemaal waar? Of kunnen we beter de ‘’Flamethrower’’ door deze telefoon laten gaan?

Nothing Phone (3a) specificaties

Display
Display

6.77 inch Amoled scherm

120 Hz

Camera
Camera

50 MP hoofdcamera

32 MP selfiecamera

Performance
Performance

Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3

8 GB werkgeheugen

Batterij

5000 mAh

50 watt

Updates
Updates

Android 15 t/m Android 18 (verwacht)

Beveiligingsupdates tot 2031 (verwacht)

Bekijk alle Nothing Phone (3a) specificaties

Nothing Phone (3a): de pluspunten

1. Mooi karakteristiek design

Wie Nothing een beetje kent zal de Phone (3a) direct als een Nothing-product herkennen. Het toestel beschikt over een kenmerkende transparante achterkant inclusief led-strips (Glyphs). Over de Glyph Interface lees je later in deze review meer. Net als eerdere Nothing-telefoons beschikt de 3a verder over een plat frame, symmetrische schermranden en losstaande knoppen links en rechts op het toestel. Deze knoppen – vervaardigd uit aluminium – geven fijne feedback en zijn goed van elkaar te onderscheiden, ook alleen op de tast.

Behalve, behalve, de Essential-knop

Voor het eerst heeft Nothing een nieuwe knop geïntroduceerd, namelijk de Essential-knop. Deze bevindt zich onder de powerknop. Hoe vaak ik niet per ongeluk de Essential-knop heb ingedrukt en hiermee Essential Space heb geopend, tien handen is onvoldoende om het te tellen. Daarbij heb ik heel lang de Nothing Phone (2) als daily driver gebruikt en door de plaatsing van de gewone knoppen van Nothing (powerknop rechts, volumeknoppen links op dezelfde hoogte van elkaar) heb ik ook nog eens ontelbaar veel onbedoelde screenshots gemaakt. Niet een groot nadeel, maar dit ondervind ik vrijwel alleen bij de telefoons van Nothing. Hebben meer mensen hier last van? Laat het weten in de comments onder deze review!

2. Premium verbeteringen

De voorganger van de 3a, de Phone (2a), beschikte over een plastic frame én achterkant. Bij de Phone (3a) is laatst genoemde geüpgraded naar glas. In theorie maakt dit de 3a luxer dan zijn voorganger, in de praktijk merk je niet heel veel verschil. Daarbij komt dat glas eerder breekt en het de telefoon zwaarder maakt. En met 6,77 inch is de Phone (3a) al zeker geen kleine jongen. Sterker nog, de 3a is gewoonweg groot en log te noemen. Naast het glas heeft Nothing ook de IP-rating geüpgraded. Deze is van IP54 bij de Phone (2a), naar IP64 bij de 3a gegaan. Hiermee is het toestel stof- en spatwaterdicht.

3. Vurig beeldscherm

Tot zover de achter- en zijkant van de smartphone, nu door naar de voorkant. De Phone (3a) beschikt zoals eerder vermeld over een groot 6,77 inch Full HD+ AMOLED-paneel met een variabele verversingssnelheid van 120 Hz. Tot zover niks nieuws ten opzichte van zijn voorganger, tot we bij de piekhelderheid komen. Deze is op papier flink verhoogd. Waar deze bij de 2a lag op 1300 nits, daar ligt deze bij de 3a op 3000 nits. Het scherm an sich is hiermee helder genoeg, ook in direct zonlicht, en geeft kleuren goed weer. Wel zijn er in deze prijsklasse schermen die beter gekalibreerd zijn. Ga je dit merken? Nee. Of je moet het toestel naast een concurrent leggen, zoals de Redmi Note 14 Pro+ 5G.

Panda Glass

Nadeeltje: de Phone (3a) beschikt niet over Gorilla Glass van Corning, maar over Panda Glass. Ook dit is extra stevig glas, maar het staat minder goed bekend als Gorilla Glass en krast sneller. Gelukkig zit er standaard een screenprotector op het scherm van de 3a.

4. Ik sta in vuur en vlam door Nothing OS

Gaan we direct door naar wat je op dit scherm tegenkomt als je het ontwaakt: Nothing OS 3.1. Dit is de schil die Nothing over Android 15 legt. En simpel gezegd, ik ben fan. Al jaren weet Nothing een goede balans te vinden tussen functies enerzijds en een schone ervaring anderzijds. Dit resulteert in een softwareschil die ontzettend snel en vloeiend werkt, geen reclames bevat en met vrijwel geen bloatware komt. Nothing zelf levert slechts een aantal eigen widgets en apps. Je kunt hierbij denken aan een recorder en – voor het eerst – een galerij. Dit is iets dat ik altijd mis op onder meer Pixel-telefoons en eerdere modellen van Nothing. Heel fijn dat het nu wel aanwezig is.

Retro, strak, monochroom

Als je voor de volledige ‘Nothing Experience’ kiest, dan zul je merken dat het qua design flink afwijkt van Android. De Nothing-stijl is retro, strak, veelal zwart/wit en zit vol met kersen op de Nothing-taart. Met andere woorden: je merkt dat de fabrikant over heel veel dingen heeft nagedacht. Zo verschijnt er een passende animatie als je de telefoon ontwaakt of oplaadt. Ook is het dropdown-menu handig ingedeeld en zijn de tegels hierin aan te passen. Wil je de icoontjes allemaal het Nothing Icon Pack geven? Dat is een kwestie van even downloaden in de Play Store. Het appmenu is in te delen in verschillende onderdelen, een beetje a la Apple. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van veel elementen die Nothing OS 3.1 met zich meebrengt.

“Maar ik vind het design van Nothing OS helemaal niet mooi en het werkt voor mij echt niet fijn…” Ook hier heeft Nothing aan gedacht. Bij de installatie van de telefoon kun je namelijk kiezen of je Android in de ‘gewone’ stijl wil of in de Nothing-stijl. Ik heb dit eerder gezegd, maar alle fabrikanten zouden deze optie moeten bieden!

Glyph-interface

De kenmerkende Glyphs zijn ook op de Phone 3a weer aanwezig. Deze ledstrips op de achterkant zijn er niet alleen voor de sier, er zitten ook functies aan verbonden. Ze zijn te gebruiken als notificatielampje, timer, extra licht bij foto’s en ‘meedansend’ licht op ringtones.

5. Snelle prestaties en grote accu

Nothing OS draait overigens soepel en is goed geoptimaliseerd. De snelle Snapdragon 7s Gen 3-chip draagt hieraan bij. Met deze processor voelt de telefoon in het algemeen in bijna alle omstandigheden rap aan.

Wild charge

De Phone (3a) beschikt over een 5000 mAh accu. Deze gaat met gemak anderhalve dag mee. Met gemiddeld gebruik moet je de twee dagen ook kunnen aantikken. Qua opladen is de 3a redelijk snel: in een uurtje zit de smartphone helemaal vol.

6. Uitgebreid camera-eiland

Op de achterkant van de 3a vinden we een vrij uitgebreid camera-eiland. Naast een 50 megapixel hoofdcamera en 8 megapixel groothoeklens vinden we namelijk een 50 megapixel telelens waarmee je beelden 2x optisch kunt vergroten, digitaal zoomen gaat tot 30x. In deze prijsklasse kom je weinig smartphones met een telelens tegen. Net als de Phone (2a) maakt de Phone (3a) gebruik van de Isocell GN9 sensor in de hoofdcamera. Dit is voor zijn prijs een vrij grote sensor met een formaat van 1/1.57’’.

  • 50 MP hoofdcamera, f/1.9, sensorgrootte 1/1.57’’
  • 50 MP telelens, f/2.0, sensorgrootte 1/2.74’’, 2x optische zoom
  • 8 MP groothoekcamera, f/2.2, sensorgrootte 1/4.0’’, beeldhoek 120 graden

Stijl van de foto’s

De hoofdcamera op Phone (3a) weet in het algemeen sterke foto’s af te leveren. De kleurwaargave is mooi, al worden ze wel sterk aangezet. Hier moet je van houden. Persoonlijk vind ik dit fraai, maar je zou het ook iets te verzadigd kunnen vinden. De software heeft daarnaast de neiging om details extra aan te zetten. Je ziet hierin een groot verschil met de Redmi Note 14 Pro+ 5G. Dit toestel houdt afbeeldingen natuurlijker of, zoals je ook zou kunnen zeggen, ietwat gezapiger en doffer.

(Nothing Phone (3a) links, Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G rechts)

Het dynamisch bereik is verder groot en het contrast prima aanwezig. Het contrast is niet meer heel overdreven aangezet met dikke schaduwen, iets wat bij de Phone (2) wel het geval was. Bij de Phone (3a) zou je zelfs kunnen stellen dat het de schaduwen soms iets te helder maakt. Je mist hierdoor af en toe gelaagdheid en een mooie diepte in afbeeldingen. Kiekjes zijn verder helder opgezet en lijken qua look iets weg te hebben van Pixel-telefoons.

Slechtere lichtomstandigheden

Bij minder licht zet deze trend zich voort. De Phone (3a) wil graag heldere foto’s produceren en weet bij weinig licht redelijk wat detail vast te leggen. Duurdere smartphones doen dit beter, maar voor zijn klasse presteert de 3a heel aardig.

Optisch zoomen

Zoals in het intro over het camera-eiland al vermeld beschikt de Phone (3a) over een 50 megapixel telelens waarmee je beelden tot 2x kan vergroten. We zien zo’n lens niet vaak terug in het goedkope-tot-midrange segment. Het is ook de eerste keer dat Nothing zo’n lens gebruikt. Het biedt meer flexibiliteit omdat je beelden optisch, dus scherp, 2x kunt vergroten. Een mooie toevoeging aan het camerasysteem. Digitaal zoomen gaat tot 30x, de kwaliteit is dan niet om over naar huis te schrijven. Tot 10x digitale zoom blijven plaatjes wel bruikbaar.

Nothing Phone (3a): de minpunten

1. Groothoekcamera niet al te best

Hoezeer ik ook te spreken ben over de hoofdcamera en de telelens, daar kan ik niet meer positiefs over de groothoeklens zeggen als: fijn dat die aanwezig is. De foto’s uit deze kleine 8 megapixel-sensor zijn namelijk niet heel goed. Het detail in randen is nihil en de foto’s in het algemeen lopen ver achter bij de hoofdcamera; kleuren zijn minder mooi en helderheid ontbreekt. In mindere lichtomstandigheden wordt het verschil tussen de groothoeklens en de hoofdcamera nog groter.

2. Nieuw, maar niet af: Essential Space

Waar ik dan, voor nu in ieder geval, minder enthousiast over ben is Essential Space. Met deze nieuwe functie wil Nothing een ruimte creëren waarin het essentiële dingen voor jou bewaart. Door op de eerder genoemde Essential-knop te drukken kun je een screenshot maken. Bij dit beeld kun je een omschrijving zetten of een spraaknotitie toevoegen. Als je de knop langer indrukt is laatstgenoemde mogelijk. Met een dubbelklik op de knop open je Essential Space.

Dit alles kan een handige plek creëren die je screenshots sorteert, elementen erin voor je opzoekt en op basis van je beschrijvingen aanvullende informatie biedt met behulp van AI. Het is voor nu echter nog in ontwikkeling. Op dit moment werkt dit echter onvoldoende. Er komen volgens de Engelse fabrikant meer functies aan, dus we houden het voor je in de gaten.

3. Echt wel groot

Zoals ik al eerder in deze review genoemd heb is de Phone (3a) een grote jongen. Ik heb vaker grotere telefoons gebruikt en op papier is de Phone (3a) niet de aller, aller grootste, maar qua gevoel schaart het toestel zich toch echt wel in het rijtje ”groot en log”. Zo voelt de 3a althans aan als je deze in de hand hebt. Een vergelijkbare smartphone, zoals de Redmi Note 14 Pro+ 5G, is bijna net zo groot, maar voelt veel handzamer aan.

4. Bijzonder updatebeleid

Qua updatebeleid heeft Nothing flinke stappen gezet. Waar de Phone (2a) drie Android-upgrades ontvangt en vier jaar lang ondersteund wordt met beveiligingsupdates, daar is dit laatste bij de Phone (3a) verruimd tot zes jaar. Qua Android-upgrades blijft de 3a echter op drie steken. Fabrikanten als Google en Samsung doen dit, ook in deze prijsklasse, beter. Zelf vind ik het vernieuwde updatebeleid voldoende. Qua Android-upgrades verandert er per jaar niet veel meer en zes jaar een telefoon veilig kunnen gebruiken vind ik dan belangrijker.

Conclusie

Vroeger merkte je bij veel goedkopere toestellen van verschillende fabrikanten dat je met een voordeliger model te maken had. Dit was nooit gek, aangezien het om smartphones ging die veel minder kostten dan de high-end modellen. Het verschil hierin is in de loop der jaren echter steeds minder groot geworden. En naar mijn mening laat een merk als Nothing dit heel goed zien. Als geen ander weet het Britse bedrijf namelijk budget en/of midrange telefoons aan te laten voelen als een high-end model. Een deugdelijk avontuur waar het bedrijf aan begonnen is.

Ook met de Phone (3a) is ze dit weer gelukt. Zowel letterlijk met wat je in de hand houdt – Het toestel is immers een forse jongen die premium aanvoelt en beschikt over een mooie eigen smoel – als op het gebied van software, prestaties, accu en camera’s. Op al deze vlakken weet de 3a uitstekend te scoren. De Snapdragon 7s Gen 3-chip is bovendien rap, de accu gaat lang mee, Nothing OS is gewoonweg heerlijk en de camera’s presteren – los van de groothoeklens – goed. De toevoeging van een telelens dit jaar, de hogere IP-rating en het verbeterde updatebeleid zijn fijne verbeteringen.

Als je niet van grote telefoons houdt, dan is de 3a niet zo geschikt. Evenals wanneer je meer dan drie Android-upgrades wilt en veel gebruikmaakt van de groothoekcamera. Deze is op de 3a namelijk niet al te best. Kun je hiermee leven? Dan haal je met de Phone (3a) één van de beste midrange-smartphones in huis. Misschien wel de beste, maar daarover vertel ik je in een vergelijking tussen de Phone (3a), Redmi Note 14 Pro+ 5G en Galaxy A36 later meer.

Alternatieven

Naast de Phone (3a) zou je ook de Redmi Note 14 Pro+ 5G, Samsung Galaxy A36 of A55 kunnen overwegen. Ook de Pixel 9a lijkt een goede midranger te gaan worden, maar dit moeten we eerst nog zelf ondervinden.

Nothing Phone (3a)

Vanaf € 349,-
8.8
Reviewscore
  • Karakteristiek en luxe design
  • Goede hoofdcamera en telelens
  • Vurig beeldscherm
  • Snelle prestaties en lange accuduur
  • Nothing OS
  • Groot en ietwat log
  • matige groothoekcamera
  • Knoppen soms onhandig
  • Glas krast relatief snel

Mobiel abonnement

Krijg korting bij een abonnement

Display +
Bekijk abonnementen

Laagste toestelprijs

Nu € 349,-

Display
Vergelijk prijzen

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
25 maart 2025, 7:04

Ik vind het juist irritant dat telefoonmerken een eigen galerij op hun telefoon zetten. Google heeft toch al een galerij?
Het meeleveren van al dit soort Google alternatieven is voor mij de reden om bijvoorbeeld geen Samsung te gebruiken.