Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Motorola Edge 50 Pro review: krachtige allrounder met stijl

Marloes Urff
Marloes Urff
1 mei 2024, 15:00
10 min leestijd
Motorola Edge 50 Pro review: krachtige allrounder met stijl

Lees verder na de advertentie.

8.0

Reviewscore

De Motorola Edge 50-serie werd halverwege april 2024 aangekondigd, met de Pro als het middelste toestel tussen Fusion als goedkoper exemplaar en Ultra als het paradepaardje. Met Moto AI, een focus op fotografie en de bekende stijl van Motorola is de Pro echter ook een opvallende vertoning. Hoe is de software met de nieuwe functionaliteiten en weten de camera’s de beloften waar te maken? Met dit toestel met heerlijke lavendel-look ging ik met verse lentekriebels op pad om dat uit te proberen.

Motorola Edge 50 Pro

De Motorola Edge 50 Pro is een van de drie smartphones in de Edge 50-serie. Met het Pro-toestel heeft Motorola een smartphone die zich focust op fotografie. Zo zou je met kunstmatige intelligentie het beeld kunnen stabiliseren en de foto’s beter uit de verf kunnen laten komen. Voeg daar nog eens deze paarse kleur aan toe, die op geen mooier moment had kunnen komen dan hartje lente.

Het merk staat vooral bekend om de handigheidjes en kale Android-software, maar is dit ook weer op de Edge 50 Pro terug te vinden? En voor wie is de smartphone geschikt? Je leest hier hoe het toestel zich staande hield tijdens de testperiode van 2 weken.

motorola edge 50 pro review header

Specificaties

Motorola Edge 50 Pro
BehuizingGlas en vegan leer
Afmetingen en gewicht161,23 x 72,4 x 8,19 millimeter, 186 gram
Scherm6,7 curved poled (2712 x 1220 pixels), 144 Hz
ProcessorQualcomm Snapdragon 7 Gen 3
Werkgeheugen12 GB
Opslag512 GB
Camera’s50 MP hoofdcamera, 13 MP groothoeklens, 10 MP telelens, 50 MP selfiecamera
Accu en opladen4500 mAh, 125 watt oplader
AndroidversieGebaseerd op Android 14
Extra’sVingerafdrukscanner, IP68, Dual Sim
KleurenBlack Beauty, Luxe Lavender, Moonlight Pearl
Adviesprijs699,99 euro
Prijs ten tijde van de review-+ 650 euro

Wat zit er in het doosje?

  • Motorola Edge 50 Pro
  • Backcover
  • Oplaadkabel
  • Oplaadblok
  • Garantieboekje

Motorola Edge 50 Pro: de pluspunten

1. Stijlvol ontwerp

Het mag gezegd worden: de Motorola Edge 50 Pro ziet er stijlvol en karaktervol uit. Motorola zag Samsung van het camera-eiland afstappen en dacht er juist over na om eraan vast te houden. Kijkend naar dit toestel geven we het merk groot gelijk.  Het strakke vierkante camera-eiland lijkt op het eerste gezicht groot, maar valt mee wanneer je het toestel eenmaal in handen hebt. Een groot voordeel is dat het eiland subtiel uitsteekt. De camera-setup loopt ietsjes af, waardoor je geen randen of hoeken hebt. 

De knoppen zitten allemaal aan de rechterzijde op de zijkant. Dit is even wennen als je gewend bent dat je volumeknoppen bijvoorbeeld links zitten. Toch went het snel en kan je vlot het volume aanpassen of de aan- en uitknop klikken. Met kleine handen is dit minder makkelijk, maar dat kan ook niet anders met een grotere smartphone.

motorola edge 50 pro kale achterkant

Meermaals werd de smartphone voorzien van complimenten wanneer hij meeging een dagje uit of naar een verjaardag. Ook de backcover, die in een bijpassende kleur standaard wordt meegeleverd, past er goed bij. Fijn is dat de Edge 50 Pro een IP68-certificering heeft, waardoor je het toestel gewoon tijdens een regenbui kan gebruiken.

Nog een leuke toevoeging is dat je je draadloze oordopjes of een ander toestel kan opladen door ze op de achterkant van de Motorola Edge 50 Pro te leggen. Handig als je bijvoorbeeld de Motorola Moto Buds Plus in huis hebt.

2. Vlotte software en prestaties

Motorola kiest vaak voor een vrijwel kale Android-versie en dat blijft altijd een pluspunt. Met de schil van het merk, genaamd Hello UI, voelt de software overzichtelijk, modern en rustig. Wel zitten er aanvankelijk wat apps op geïnstalleerd die je mogelijk liever kwijt dan rijk bent. Denk aan Facebook, LinkedIn, Opera en Adobe Scan. Gelukkig zijn die te verwijderen. Ook Motorola’s eigen apps staan erop, zoals de Family Space, Games en Ready For. Elk hebben ze wat te bieden voor de gebruikerservaring, maar zijn ze niet direct voor iederen nodig. Gelukkig staan ze standaard in een mapje verzameld, zodat ze niet in de weg staan. Ik vind de Games-app best handig dankzij de prestatiemodus: gemakkelijk je CPU- en GPU-temperatuur kunnen checken en meldingen even uit kunnen schakelen, zodat je ongestoord dat ene level kan halen.

De prestaties zijn ook niet niks: multitasken en regelmatig een zware game spelen is geen enkel probleem voor de Edge 50 Pro. Een zwaarder spel spelen zoals The Sims Freeplay ging zonder problemen. Ook het bewerken van een video ging prima. Bij het dagelijkse gebruik is er geen hapering, op een enkele keer na toen de batterij leeg begon te raken. Dat gebeurt vaker bij smartphones, dus mag je daar niet direct een groot minpunt van maken.

motorola edge 50 pro scherm 2

3. Batterijduur die vrolijk stemt

Als je waarde hecht aan een goede accuduur en snel opladen, is dit de smartphone om te overwegen. De Motorola Edge 50 Pro haalt prima een dag op een laadbeurt bij gemiddeld gebruik. Denk aan regelmatig appen, door de dag heen muziek luisteren en wat social media scrollen. Bij een dag weinig gebruiken is 1,5 dag gemakkelijk te behalen. Bij een gemiddeld telefoongebruik van 6 uur per dag hield ik volgens AccuBattery nog ongeveer 20 procent van de accu over aan het eind. Al met al niet verkeerd als je regelmatig foto’s schiet of veel apps gebruikt. 

Extra prettig is dat Motorola als een van de weinige merken nog een oplaadblok bij smartphones levert. In het geval van de Edge 50 Pro krijg je een 125 watt-oplader, waarmee je binnen een halfuur weer een volle accu hebt. Het snelladen kwam dan ook een aantal keer goed van pas. Ook draadloos opladen is mogelijk, al moet je hier wel zelf een passende oplader voor aanschaffen. Uiteraard gaat dit een stuk langzamer dan wanneer je een kabel zou gebruiken.

4. Camera’s die creativiteit opbrengen

Motorola legde bij de aankondiging een focus op camera’s en fotografie. In de afgelopen jaren hebben meer merken die focus gehad, maar bleken camera’s vaak toch anders uit te pakken dan beloofd. Dat is gelukkig toch anders bij de Motorola Edge 50 Pro, die verrassend leuke foto’s weet te schieten.

De hoofdcamera weet vooral kleuren erg levendig vast te leggen. Het gras is erg groen op foto’s en ziet er desondanks nog realistisch uit. Ook foto’s met wolken en details komen goed naar voren, al zijn foto’s met veel kleine details soms iets korrelig. De zoomfunctie weet echt te scoren, met een bijzonder scherpe foto van ons gebouw en een redelijke foto van decor in een restaurant.

Met de groothoeklens hebben we ook plezier. Kleuren zijn realistisch en details blijven behouden. Wel valt op bij het bekijken van de foto’s op een ander apparaat dat in de hoekjes de foto lijkt te vervagen. Waar dit precies door komt, is niet helemaal duidelijk.

De macrolens is een struikelpunt voor veel telefoons en ook bij de Edge 50 Pro is het wisselvallig. Een boterbloempje in een veld komt redelijk goed uit, al lijkt de omgeving eromheen te vervagen. In een plantenbak een paar bloemetjes van dichtbij fotograferen is echter niet gelukt: de focus wilde zich niet op een enkel object toeleggen. 

De AI-functies die op de 50 Pro zitten weten her en der de foto’s verbeteren, maar voor de rest is het vooral leunen op de kunsten van de camera zelf. Gelukkig weten die al zelfstandig prima foto’s te schieten. Iets om op te letten: de AI-verbeteringen en HDR staan standaard aan wanneer je je eerste foto’s schiet. Niet zaken die meteen je foto’s verpesten, maar wel fijn om aan te passen als je van beiden geen gebruik wil maken.

Motorola Edge 50 Pro: de minpunten

1. Kan glad zijn

De Edge 50 Pro heeft een vrij groot scherm met gebogen randen. De backcover kan je op de achterkant plaatsen, maar de randen van het toestel blijven erg glad. Meerdere keren leverde dat bijna een valpartij op. 

De bijgeleverde backcover is stijlvol, maar had wat ons betreft over de schermranden heen gemogen, zodat je het scherm niet per ongeluk aanraakt of de telefoon kan laten vallen. Je let toch onbewust net wat beter op wanneer je het toestel gebruikt, zeker dankzij de gebogen schermranden.

motorola edge 50 pro achterkant

2. Updatebeleid kan beter

Motorola belooft bij alle toestellen in de Edge 50-serie 4 jaar aan beveiligingsupdates en 3 nieuwe versies van het besturingssysteem. Stiekem is dat toch wat jammer, zeker omdat er in de desbetreffende prijsklasse genoeg smartphones zijn die meer jaren aanbieden. Motorola zegt hier zelf over dat het na een onderzoek concludeerde dat na vier jaar gebruikers wel toe zijn aan een nieuw toestel en bijbehorende technologische innovatie.

Dat is ergens te begrijpen, maar is toch teleurstellend voor de fans die juist vanwege het ontwerp, de camera’s en batterijduur voor de smartphone kiezen. Wie het liefst nog langer met de Edge 50 Pro doet, moet op de koop toe nemen dat de smartphone mogelijk geen beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies krijgt. Best jammer, zeker als de software de komende jaren nog net zo soepel draait als bij de aanschaf. 

3. AI niet baanbrekend

Bij de Edge 50-serie werd ook MotoAI aangekondigd. De kunstmatige intelligentie focust zich vooral op het verbeteren van foto’s en het personaliseren van je smartphone. Een van de opties is bijvoorbeeld het maken van een outfit-foto, die vervolgens door AI als achtergrond kan worden gecreëerd. 

Een erg leuk idee, maar je bent een tijdje bezig voordat je een redelijk gelikte achtergrond krijgt. Veel achtergronden zijn grijzig of kunnen het patroon van een shirt of trui niet goed herkennen. Of willen foto’s van kledingstukken soms geen resultaat opleveren, maar een foto van een terras of waterfles wel. Als Motorola de software kan verbeteren, is het een leuke functie en kan je je achtergrond matchen met je kekke blouse of kleurrijke sneakers. Hieronder het resultaat van een lange mouwen-shirt met rood, wit, zwart en roze.

Conclusie

De Motorola Edge 50 Pro is een uitstekende optie in zijn prijsklasse. Met een behoorlijk goede batterij, goede camera’s en vlotte prestaties is het een smartphone waar veel Android-fans uitstekend mee uit de voeten kunnen.

Wel is het jammer dat Motorola vast blijft houden aan drie nieuwe Android-versies en vier jaar aan beveiligingsupdates. We zien in dezelfde prijsklasse smartphones die vijf jaar of meer krijgen en dus is het jammer dat het merk hier (nog) niet in meegaat.

De AI-functies op de Edge 50 Pro is geinig, maar kunnen her en der nog wat verbeteringen krijgen. Het kunnen creëren van een achtergrond op basis van je outfit is wisselvallig. 

De Motorola Edge 50 Pro is echter een uitstekende optie als je niet veel geeft om kunstmatige intelligentie of een langer updatebeleid. Zeker wanneer de Edge 50 Pro nog iets zakt in prijs, is dit een smartphone die menig fan van een stock Android-ervaring mag overwegen.

Pluspunten

  • Stijlvol ontwerp
  • Vlotte software en prestaties
  • Uitstekende batterijduur
  • Prima camera’s

Minpunten

  • Glad aan de zijkanten
  • Updatebeleid kan beter
  • AI niet baanbrekend

Alternatieven

In dezelfde prijsklasse als de Motorola Edge 50 Pro vind je een aantal alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan de Google Pixel 8, die inmiddels al een eind in prijs is gedaald. Voor een vergelijkbaar prijskaartje krijg je 7 jaar aan updates en nieuwe versies, goede camera’s en net als de Edge 50 Pro een stock Android-ervaring. Wel lever je in op schermgrootte en de handigheidjes van Motorola, ook wel het schudden voor de zaklamp en de polsbeweging voor de camera inschakelen.

Een ander alternatief is de Samsung Galaxy S24. Ook dat toestel heeft al een aardige prijsdaling doorgemaakt en heeft een uitgebreider updatebeleid. Met prima camera’s en een compact formaat is dit zeker het bekijken waard. Bij de S24 krijg je wel als nadelen veel bloatware, een mindere accu en langzaam (of langzamer) opladen. 

Motorola Edge 50 Pro kopen

De Motorola Edge 50 Pro is sinds 16 april 2024 in Nederland verkrijgbaar. Er zijn drie kleuren verkrijgbaar voor het toestel: Black Beauty, Luxe Lavender en Moonlight Pearl. De laatstgenoemde optie is een handgemaakt uiterlijk met een parelmoer-look. Voor het toestel betaal je een adviesprijs van 699,99 euro

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!