Motorola heeft onlangs de Edge 20-reeks officieel aangekondigd, bestaande uit de Motorola Edge Lite, de Edge en Edge Pro, de krachtigste uit de reeks. Die laatste mocht ik testen en je leest hier wat deze telefoon allemaal in huis heeft.
Motorola Edge 20 Pro
De Edge 20, de Edge 20 Pro en Edge 20 Lite maken allemaal deel uit van de nieuwe Edge-serie van Motorola, die de Motorola Edge en Edge Plus van vorig jaar opvolgen. Deze serie behoort tot de hogere middenklasse. De nieuwe Edge-serie biedt een paar speerpunten, waaronder een periscoopcamera met 5x optische zoom en 50x digitale zoom voor de Edge 20 Pro en 3x optische zoom voor de Edge 20. Daarnaast is er een grotere batterij, een verbeterde chipset en grote schermen met een hoge verversingssnelheid in de telefoons te vinden.
Je leest in deze review alles over de Moto Edge 20 Pro, het topmodel in de serie. Deze telefoon komt standaard met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag en ik heb de uitvoering in de kleur Midnight Blue getest.
Specificaties
Motorola Edge 20 Pro | |
Behuizing: | Corning Gorilla Glass 5, waterafstotende coating |
Afmetingen en gewicht: | 163 x 76 x 7,99 mm, 190 gram (Midnight Blue & Iridescent White) of 185 gram (Blue Vegan Leather) |
Scherm: | 6,7 inch OLED Full HD, 20:9, 144 Hz |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 870 |
Werkgeheugen: | 12 GB LPDDR5 |
Opslaggeheugen: | 256 GB UFS 3.1 |
Camera’s achter: | 108 MP hoofdcamera, 16 MP groothoekcamera, 8 MP telecamera met 5x optische zoom |
Camera’s voor: | 32 MP |
Accu: | 4.500 mAh, 30 Watt TurboPower-oplader |
Androidversie: | My UX gebaseerd op Android 11 |
Extra’s: | 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, 3 microfoons, |
Kleuren: | Midnight Blue, Iridescent White, Blue Vegan leer |
Adviesprijs: | Vanaf 699,99 euro |
Wat zit er (niet) in de doos
- Handleiding
- Motorola TurboPower Oplader
- Usb-c-kabel
- Hdmi naar usb-c-kabel
- Simpinnetje
- Tansparante back cover
Degelijk design
De Motorola Edge 20 Pro heeft een groot scherm voorzien van Gorilla Glass 5 voor extra bescherming en een glazen achterzijde, behalve de Blue Vegan leer-variant. De achterzijde is matglanzend en tevens spekglad, ik heb dus meteen de hoes erom heen gedaan. Op de achterzijde is verder de cameramodule te vinden in het midden de bekende ‘M’ van Motorola. De cameramodule steekt iets uit, onder andere om de periscoopcamera de ruimte te geven. Daardoor wiebelt de telefoon wel iets als ze op tafel ligt, maar met de case eromheen merk je daar niets van.
Links aan de zijkant zit de Google Assistent-knop die wat lastig te bereiken is als je rechtshandig bent. Ik heb hem dan ook bijna niet ingedrukt. Rechts bovenin zitten de powerknop en volumeknoppen en ik kon niet echt goed wennen aan de positie. Vaak schakelde ik de telefoon uit als ik het volume zachter wilde zetten. Het is dan ook een grote telefoon die daardoor ook lastig met een hand te bedienen is. Aan de andere kant is het ook weer een hele lichte telefoon wat veel mensen zal aanspreken. Onderaan zitten de simkaartsleuf, de usb-c-ingang en de speaker. Een 3.5mm koptelefoons is er niet, net als bij de meeste nieuwe telefoons.
Het scherm van de voorzijde van de Edge 20 Pro wordt onderbroken door een camera-inkeping in het midden en vrij dikke schermranden. Al met al zit Motorola met het design van Edge 20 Pro aan de veilige kant, er is helemaal niets mis mee. Wel mis ik het spannendere design van de met de afgeronde schermranden, de smalle beeldverhouding waardoor het toestel makkelijker met één hand te bedienen is en de in-screen vingerafdrukscanner. Het uiterlijk is degelijk, herkenbaar, ietwat zakelijk. Ik zou zeker de Indigo Vegan leer-variant overwegen als je op zoek naar iets speciaals bent.
De behuizing komt verder met een ‘waterafstotende coating’ in de vorm van een IP52-certificering. Dat houdt in dat de telefoon spatwaterdicht is, maar niet waterbestendig (IP68). Samsung voorziet zijn A52-serie van rond de 350 tot 450 euro met een IP67-certificering en die had ik ook graag op dit Pro-model gezien.
Mooi OLED-scherm met hoge 144 Hz verversingssnelheid
Met een 6,7-inch scherm biedt de Motorola Edge 20 Pro behoorlijk veel schermoppervlak, en dat geldt ook voor de Edge 20 en de Edge 20 Lite want die hebben ook een 6,7-inch scherm. Zoals hierboven aangegeven zijn de schermen in de Edge 20-serie tot aan de randen vlak en worden ze alleen onderbroken door een cirkelvormige uitsparing voor de selfiecamera.
Het gaat om een OLED-scherm met een resolutie van 1080 x 2400 en ondersteuning voor HDR10+, wat overeenkomt met de meeste smartphones in dit segment. Het paneel is erg fijn om naar te kijken, vooral in de stand ‘Verzadigd’ die ik de voorkeur geef. Fel zonlicht heeft het scherm geen enkele moeite mee en ook de automatische schermhelderheid wordt prima aangepast aan de omstandigheden.
Een opvallende toevoeging is de verversingssnelheid van 144 Hz, wat betekent dat het scherm 144 keer per seconde wordt ververst. Lange tijd was 60 Hz de norm, maar de laatste jaren zijn er veel telefoons op de markt gekomen met 90 Hz of 120 Hz schermen. Een refreshrate van 144 Hz is net weer wat sneller en is tot nu toe voornamelijk op gamingsmartphones te vinden.
Als gevolg hiervan worden animaties op het scherm van de Edge 20 Pro ontzettend soepel weergeven en dat is een genot als je aan het gamen bent. Overigens zal niet iedereen het verschil meteen opmerken, maar ik zag het verschil wel degelijk zodra ik naar een 60 Hz of 90 Hz scherm overschakelde. Het verschil tussen 120 Hz en 144 Hz is overigens nauwelijks zichtbaar.
Camera’s
Alle Motorola Moto Edge-telefoons die dit jaar zijn uitgebracht, de Edge 20, Edge 20 Lite en Edge 20 Pro, hebben een 108 MP camera, een grote sensor met een 1/1,5 inch sensorgrootte die 9 pixels tot één combineert. Standaard maakt deze camera 12 MP foto’s en 108 MP in de Ultra-Res-stanf. Op de Pro wordt deze camera vergezeld door een 16 MP groothoekcamera, die ook dienst doet als macrocamera, en een 8 MP periscoopcamera met 5x optische zoom. Dit maakt de Edge 20 Pro vrij uniek, omdat periscoopcamera’s voornamelijk op high-end telefoons zoals de Samsung Galaxy S21 Ultra te vinden zijn.
- 108 MP hoofdcamera, f/1.9, 1/1.52″, 0.7µm, PDAF
- 16 MP groothoekcamera, f/2.2, 13mm, 119Ë, 1.0µm
- 8 MP telecamera, f/3.4, 126mm, 1.0µm, 5x optische zoom, PDAF, OIS
De Motorola Edge 20 Pro neemt over het algemeen redelijk goede foto’s al is de kwaliteit vaak inconsistent. Er is namelijk een aanzienlijk verschil in kleurbalans en dynamisch bereik tussen de hoofd- en groothoekcamera. Zodra je gaat fotograferen met 5x zoom wordt optische beeldstabilisatie ingeschakeld en die resultaten zijn stukken beter dan de 5x digitale zoom. Je ziet meer detail en het dynamisch bereik is beter, al komt het resultaat niet in de buurt van de Galaxy S21 Ultra. Motorola pakt tevens uit met een 50x Super Zoom-modus, maar omdat deze modus zonder stabilisatie komt, beweegt het beeld in de zoeker constant. Die modus kan ik je niet aanbevelen.
Het fotograferen in slecht verlichte omstandigheden valt tegen als je foto’s met de 108 MP camera schiet. Je ziet onscherpte waar de meeste andere camera’s geen problemen zouden hebben. In daglicht presteert deze camera weer prima, en dat geldt ook voor de 12 MP-modus die standaard ingeschakeld is. Foto’s zitten vol met details, en zijn niet zo verzadigd als de opnamen die sommige Samsung-telefoons afleveren. Ik had wel moeite met focussen in slecht verlichte omstandigheden met de 12 MP hoofdcamera.
Er is een macromodus met vaste focus die scherpe foto’s van heel dichtbij opneemt. De 32 MP selfiecamera maakt aangename foto’s met natuurlijke huidtinten, zelfs als de Beauty Mode is ingeschakeld. Verder kan je 8K-video-opname met 24 frames per seconde, en bij video’s word gebruik gemaakt van elektronische beeldstabilisatie. Dat merk je aan de kleine bewegingen die je ziet tijdens in een video.
De camera-app bevat overigens ontzettend veel mogelijkheden zoals een Dubbele Opname-modus die zowel de camera aan de voor- als de achterkant gebruikt om tegelijkertijd video op te nemen, Spotkleur en Cinemagraph.
Macrofoto’s gemaakt met de groothoekcamera
Portretfoto’s
Nachtmodus
Links: foto zonder flitser Rechts: foto met nachtmodus
Motorola Edge 20 Pro: groothoek (0,5), standaard (1,0), 5x optische zoom
Samsung Galaxy S21 Ultra: groothoek (0,6), standaard (1,0), 3x optische zoom, 10x optische zoom, 100x zoom
Altijd weer die selfies
Uitstekende prestaties en accuduur
De Edge 20 Pro komt met Qualcomms Snapdragon 870-processor. Dat is een overklokte variant van de Snapdragon 865, Qualcomms topchipset van 2020. De chipset komt ook inclusief 5G-modem, en kan rekenen op 12 GB RAM en 256 GB opslag.
De Snapdragon 870 is misschien niet zo krachtig als de Snapdragon 888, maar je daar merk je in de praktijk weinig tot niets van. Ik heb Asphalt 9: Legends zonder probleem gespeeld, en ook mijn obsessieve multitask-gedrag kan de telefoon met gemak aan. Ongetwijfeld speelt de 12 GB RAM hierin ook een grote rol. Mocht je die 12 GB aan werkgeheugen niet voldoende vinden, dan kan je dit virtueel uitbreiden.
De accu is een 4500 mAh exemplaar die komt met een 30 watt snellader in de doos. Helaas is er geen ondersteuning voor draadloos laden en de 30 watt voor snelladen is zeker niet supersnel in vergelijking tot andere telefoons in deze prijsklasse. Gelukkig wordt dit goedgemaakt door de accuduur van de Moto Edge 20 Pro. Ik kan met gemak anderhalve dag door op een acculading en dat zal dan voor normale gebruikers wellicht verdubbeld kunnen worden.
Mono-geluid
De Moto Edge 20 Pro heeft een enkele speaker aan de onderkant gekregen. En hoewel deze luidspreker krachtig is, mis ik toch het geluid, de bas en de diepgang van stereo-speakers die op smartphones met vergelijkbare prijzen wel aanwezig is.
Fijne software
Zoals alle Motorola-telefoons gebruikt ook de Edge 20 Pro een softwareschil waar weinig toeters en bellen aan zijn toegevoegd. Het lijkt veel op het standaard Android zoals Google dat voor ogen heeft. Dat betekent dat de software er bijna net zo uitziet als die van Pixel-telefoons, zonder aanpassingen van de smartphonefabrikant. Pictogrammen zijn dus standaard cirkelvormig, apps zijn te vinden in een app-lade en de lijst met meldingen is opgesplitst in media, gesprekken, ‘standaard’ app-meldingen en ‘stille’ meldingen.
Motorola voegt wel een paar van zijn eigen trucs toe aan de software, in de vorm van zijn superhandige tijdbesparende acties (Moto Actions). Je vindt ze in de Moto-app. Er zijn daar ook mooie geanimeerde achtergronden, handige gebaren (screenshot met 3 vingers is handig) en natuurlijk de snelle zaklamp, mijn favoriet. Daarnaast kan je er tips en optimalisaties voor games en het scherm vinden. Er is ook functie die ik nog niet eerder heb gezien, de aan/uit-aanraking die met een dubbeltik op de powerknop een pop-up-scherm met snelkoppeling naar je favoriete apps opent. Daarnaast vind ik het Interactief display ontzettend handig. Je ziet met deze functie icoontjes van meldingen en als je daar op tikt en deze naar boven sleept, zie je een voorbeeld van de melding. Erg intuïtief en vooral ook handig.
Updates
Motorola heeft aangegeven dat Nederlanders en Belgen veel belang hechten aan de updates die hun telefoons ontvangen. Daarvoor heeft Motorola Nederland dan ook extra moeite gedaan en dat heeft geresulteerd in een beter updatebeleid dan in andere landen. De Motorola Edge 20 Pro krijgt twee grote versie-updates en drie jaar lang tweemaandelijkse beveiligingsupdates. Voor de Motorola Edge 20 en de Edge 20 Lite geldt hetzelfde updatebeleid.
Ready For
Ready For is Motorola’s desktopmodus waarmee je je telefoon kan gebruiken op je tv of je monitor, vergelijkbaar met Samsung DeX of Huawei EMUI Desktop. De Moto G100 is de eerste telefoon met ondersteuning voor Ready For en de Moto Edge 20 Pro werkt er ook mee. Je kan met dit platform via de Moto Edge 20 Pro gamen op een groot scherm, maar ook je apps op erop gebruiken. Een voorbeeld is het volgen van een videovergadering op een groot scherm. In de review van de Moto G100 lees je alles over deze desktopmodus van Motorola.
Conclusie
De Motorola Edge 20 Pro is een degelijke telefoon. Het apparaat heeft een degelijk uiterlijk en kent overall degelijke prestaties die elkaar enigszins in evenwicht houden. Zo is er een heerlijk snelle processor en een accu die lang meegaat. Het scherm met een hoge verversingssnelheid is fijn om naar te kijken en in dit prijssegment uitzonderlijk. Dat geldt ook voor de periscoopcamera met optische zoom.
Daarentegen is de telefoon erg groot en daardoor zijn de fysieke knoppen voor iemand met kleinere handen lastig te bereiken. Draadloos laden en een IP67-certificering ontbreken, terwijl andere goedkopere telefoons wel deze eigenschap hebben. De enkele luidspreker weet mij helaas niet te overtuigen. De software daarentegen wel, en dan met name de handige toevoegingen van Motorola in de vorm van de Moto Actions.
De Motorola Edge 20 Pro is gewoonweg een goede telefoon, niets meer en niets minder. De balans kan verbeterd worden als de camera via een update tot meer in staat is, en de termijn van beveiligingsupdates gelijkgetrokken kan worden. Tot nu toe zal de telefoon het in het overvolle middensegment, dat bijna alleen maar goede telefoons kent, moeilijk krijgen. De Chinese concurrenten stampen namelijk elk kwartaal telefoons uit de grond met opmerkelijk goede prijs-kwaliteitverhoudingen.
Hoe dan ook, de Moto Edge 20 Pro is jou als je een 144 Hz-scherm en een periscoopcamera met optische zoom wil zonder daar de hoofdprijs voor neer te hoeven leggen. Daarnaast geef je de voorkeur aan een krachtige processor en een stevig accu. Heb je grote handen? Dat is alleen maar een voordeel.
Alternatieven
- Samsung Galaxy S21 (8 GB + 256 GB) adviesprijs 899 euro – huidige prijs
- OPPO Reno 6 Pro (12 GB + 256 GB) – adviesprijs 799 euro
- OPPO Find X3 Neo (12 GB + 256 GB) – adviesprijs 799 euro
– huidige prijs
- Realme GT 5G (12 GB + 256 GB) – adviesprijs 599 euro – huidige prijs geen telelens
- Realme GT Master Edition (8 GB + 256 GB) – adviesprijs 399 euro – huidige prijs geen telelens
- OnePlus 9 (12 GB + 256 GB) – adviesprijs 799 euro – huidige prijs geen telelens
Prijzen en beschikbaarheid
De Motorola Edge 20 Pro is beschikbaar in de kleuren: Midnight Blue, Iridescent White en Blue Vegan leer met een adviesverkoopprijs van 699,99 euro.
- Motorola Edge 20 Pro kopen (12 GB + 256 GB) – Coolblue, Mobiel.nl, Belsimpel, Tele2, T-Mobile – 699 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten