Nieuwe naam, nieuwe fabrikant
Bij de naam ‘Moto’ denk je vast aan ‘Motorola’, maar die naam komen we niet meer tegen bij de Moto G4. In 2011 nam Google de smartphone-afdeling van Motorola, Motorola Mobility, over om zich te wapenen in de op dat moment oplaaiende patentoorlog. De overname van Motorola Mobility liet zien dat Google de fabrikanten die op dat moment in vervelende rechtszaken verwikkeld waren of die dreiging voelden, zeker wilde steunen.
Dat Google naast een complete patentportfolio ook een eigen smartphonefabrikant rijker was, zorgde voor spanningen tussen Google en fabrikanten die Android-toestellen uitbrachten. Als grootste fabrikant van Androidtoestellen zou Samsung zich zorgen maken dat Google het besturingssysteem voor zichzelf zou houden en Samsung begon met de ontwikkeling van een alternatief mobiel besturingssysteem. Uiteindelijk koos Google er begin 2014 voor om Motorola Mobility te verkopen aan Lenovo.
Lenovo kiest er voor om niet langer de naam Motorola te gebruiken, maar houdt wel vast aan de iconische naam ‘Moto’. Die strategie gebruikte Lenovo eerder, met succes, toen het bedrijf de ThinkPad-lijn van IBM-laptops overnam. De nieuwe Moto G, ook wel de Moto G4 genoemd, is het eerste Moto-toestel dat Lenovo volledig heeft ontwikkeld en op deze manier op de markt zet.
Eerste indrukken en design
Wij hebben de afgelopen twee weken de zwarte uitvoering van de Moto G Plus getest. Deze Moto G4 Plus verschilt op twee punten van de reguliere nieuwe Moto G: de Plus-uitvoering heeft een betere camera aan de achterzijde en bevat een vingerafdrukscanner. Beide toestellen ondersteunen snelladen en bij de Moto G Plus wordt een snellader meegeleverd.
De Moto G4 is nogal fors, maar wel dunner dan zijn voorganger
Net als we bij veel andere toestellen hebben gezien, is de Moto G de afgelopen jaren qua schermgrootte flink gegroeid. Waar de eerste editie nog een compact 4,5 inch-scherm had, de derdegeneratie Moto G een 5,0 inch-scherm, heeft de Moto G4 een 5,5 inch-scherm. Dat valt ook direct op wanneer je de Moto G4 uit zijn doosje haalt: het toestel is nogal fors. De vorige Moto G was 142,1 bij 72,4 millimeter en de Moto G4 is 153 bij 76,6 millimeter. Het toestel is wel wat dunner dan zijn voorganger: 9,8 mm ten opzichte van de 11,6 mm van de Moto G 3rd Gen.
Op het eerste gezicht lijkt de Moto G4 niet veel op zijn voorganger, wat vooral te maken heeft met het ontbreken van de tweede speakergrill onderaan de voorkant van het nieuwe toestel. In plaats daarvan vinden we op de Moto G4 Plus de vingerafdrukscanner en een gaatje voor de microfoon. Beide zijn opvallende keuzes, vooral omdat ze beide niet echt in het design passen. Waar de speakergrill aan de bovenzijde iets in het toestel ligt, steken de randen van de vierkante vingerafdrukscanner iets uit. Het gaatje in het glas naast de vingerafdrukscanner lijkt een productiefoutje, maar blijkt de microfoon te herbergen. Deze zat voorheen beter verwerkt in het speakergedeelte onderaan, waarbij we wel moeten vermelden dat er geen dubbele speakers op de Moto G Third Gen zitten, alleen de grills.
Is het nog wel Moto?
De Moto G4 Plus is duidelijk een Moto-toestel.
De Moto G4 is echter bij nadere inspectie duidelijk een Moto-toestel. Aan de achterzijde zien we een verticale camera-opstelling en iets boven het midden vinden we een ‘putje’ met het Moto-logo. Ook zien we aan de bovenzijde van het toestel de bekende ‘golf’ in het frame terug.
Het klepje aan de achterzijde van de Moto G4 is te verwijderen en dit biedt toegang tot een tweetal simkaart-slots en een apart Micro-SD-kaart-slot. De simkaart-slots zijn van het type micro-sim en niet zoals bij andere nieuwe toestellen nano-sim. Omdat deze twee types kaarten 100% overeenkomen, op de grootte na, bieden de meegeleverde adaptertjes uitkomst voor gebruikers die al een nano-simkaart in huis hebben. Door het klepje te vervangen door een van de beschikbare kleurige achterkanten kun je het toestel enigszins naar smaak aanpassen.
Aan de onderzijde van de Moto G4 vinden we een micro-USB-aansluiting (geen USB-C) en aan de bovenzijde vinden we de hoofdtelefoonaansluiting. Beide aansluitingen zijn in het midden van het toestel geplaatst. Het toestel voelt stevig aan in de hand en dat komt niet in de minste plaats door het metalen frame. De plastic klep aan de achterzijde kraakt niet en voelt ook stevig aan.
We missen bij de nieuwe Moto G wel één essentiële functie van zijn voorganger: de waterdichtheid. Waar de Moto G 3rd Gen nog hoge ogen wist te gooien door als enige toestel in het budgetsegment waterdichtheid te bieden, moet de vierdegeneratie Moto G (Plus) het doen met ‘spatwaterdichtheid’. Dat betekent dat het toestel geen last zal hebben van een regenbuitje, maar dat geldt eigenlijk voor de meeste smartphones wel.
Prestaties, accu, vingerafdrukscanner en scherm
De nieuwe Moto G en Moto G Plus hebben een Qualcomm Snapdragon 617-chipset aan boord. Dit is de vorig jaar aangekondigde opvolger van de Snapdragon 615 uit februari 2014. Ten opzichte van zijn voorganger biedt de Snapdragon 617 amper verbetering, maar de chipset is wel sneller dan de Snapdragon 410 van de Moto G uit 2015. In Nederland komt voorlopig alleen de versie van de Moto 4G Plus met 16 GB aan opslag en 2 GB aan werkgeheugen op de markt. Elders is ook een versie met 32 GB aan opslag in combinatie met 3 GB aan werkgeheugen beschikbaar.
In de praktijk loopt het toestel redelijk soepel, ook met 2 GB aan werkgeheugen. Je hoeft geen topprestaties te verwachten van de Moto G4, maar op af en toe wat kleine haperingen na heb ik daar in het dagelijks gebruik geen last van gehad.
De mogelijkheid om de hoeveelheid geheugen uit te breiden door middel van een MicroSD-kaart is erg handig, zeker omdat je 16 GB aan opslag zo vol hebt staan. Je kunt daarbij gebruik maken van ‘adoptable storage’, waar je hier alles over kunt lezen, zodat je je interne geheugen uit kunt breiden met een SD-kaart.
Lenovo heeft een deal gesloten met Google om er voor te zorgen dat de 16 megapixel-foto’s van de Moto G4 Plus niet zo snel het geheugen van je toestel vullen: je kunt twee jaar lang gratis onbeperkt foto’s in volledige kwaliteit opslaan bij Google Foto’s.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner reageert zeer snel is behoorlijk accuraat.
Nieuw voor de Moto G-serie is de vingerafdrukscanner van de Moto G Plus. Deze bevindt zich in het midden van de voorzijde van het toestel en heeft een vierkante vorm met licht afgeronde randen. De positie van de vingerafdrukscanner is zeker niet vreemd en wordt onder andere door Samsung en HTC gebruikt. De werking van de scanner is prima: de scanner reageert zeer snel en is behoorlijk accuraat. Het kwam bij ons slechts enkele keren voor dat de scanner de vingerafdruk niet herkende, maar zeker niet vaker dan bij andere toestellen. Net als bij andere toestellen werkt de vingerafdrukscanner van G Plus niet wanneer je vinger vochtig is. Om te ontgrendelen hoef je niet eerst op de aan/uit-knop te drukken: de vingerafdrukscanner aanraken is voldoende.
De Moto-toestellen staan op z’n zachts gezegd niet bekend om hun smalle boven- en onderranden en de vingerafdrukscanner lijkt daar nog extra nadruk op te leggen. Vooral omdat de scanner alleen gebruikt kan worden om het toestel te ontgrendelen en deze niet fungeert als homeknop. Motorola maakt gebruik van on-screenknoppen, waardoor je onderaan het toestel, naast de scanner, ruimte ziet die onbenut lijkt. HTC heeft dit probleem, dat zich ook voordoet bij de HTC One A9, opgelost door bij de HTC 10 weer gebruik te maken van touchknoppen naast de scanner.
Scherm
Het scherm van de nieuwe Moto G is een flink stuk groter dan dat van zijn voorganger, maar is qua resolutie ook een trede omhoog geschoten. Het 5,5 inch-scherm heeft een full HD-resolutie met een redelijke helderheid, alhoewel het scherm in zonlicht slecht af te lezen is.
Van de kleurweergave hoeft het scherm van de vierdegeneratie Moto G het niet te hebben. De kleuren zijn vaal en wit is érg gelig. Dat valt echter vooral in het begin op en wanneer je het toestel naast een andere smartphone legt. In het dagelijks gebruik ben je snel aan de kleuren gewend.
De hogere resolutie van het nieuwe scherm zorgt er wel voor dat het beeld een stuk scherper is. De pixeldichtheid is toegenomen van bijna 300 pixels per inch naar meer dan 400 pixels per inch en dat merk je zeker. Vooral het lezen van teksten is een stuk prettiger op het scherm van de Moto G4.
Accu
Doordat het toestel behoorlijk aan de maat is, heeft Lenovo de mogelijkheid gezien om het toestel dunner te maken dan zijn voorganger, maar wel uit te rusten met een grotere accu. Met de accuduur is het, ondanks het grote scherm, prima gesteld.
De Moto G4 Plus hield het bij ons met gemak meer dan een dag uit, waarbij een ‘dag’ dan om 6:45 uur begint en eindigt om 22:30 uur. Waar high-end-toestellen daar toch behoorlijk wat moeite mee hebben, heeft de Moto G4 Plus dan zelfs nog wat reserves over. Een tweede volledige dag met vrij intensief gebruik hoef je niet te verwachten, maar wanneer je de smartphone wat minder gebruikt, zul je daar zeker bij in de buurt komen.
Camera’s
De camera aan de achterzijde is één van de punten waarop de vierdegeneratie Moto G en Moto G Plus van elkaar verschillen. Waar de normale Moto G4 een 13-megapixelcamera aan boord heeft, is de Moto G4 Plus voorzien van een 16-megapixelcamera.
De Moto G Plus weet ons te verrassen met zijn uitstekende fotokwaliteit. Misschien loopt de Moto G-serie niet meer overal voorop in het budget-segment, de camera van de Plus-versie is onovertroffen voor een toestel van 269 euro. De 16-megapixelcamera is voorzien van laser-autofocus, die snel functioneert. Het lijkt er wel op dat het scherpstellen net wat minder snel gaat dan bij nieuwe toptoestellen als de Galaxy S7, maar we kunnen zeker niet klagen over onscherpe foto’s.
Foto’s gemaakt bij goed licht, gemaakt met Moto G4 Plus (tik voor volledige resolutie).
De foto’s gemaakt bij weinig licht zijn bizar goed.
Nu presteren de camera’s van de meeste moderne smartphones al wel redelijk bij goed licht, maar bij budgettoestellen zien we nooit goede foto’s bij weinig licht. Sterker nog, als het licht ook maar iets minder wordt, worden foto’s onscherp, donker en korrelig. De nieuwe Moto G Plus biedt daar een sterke uitzondering op: de foto’s gemaakt bij weinig licht zijn bizar goed, zeker voor een budgettoestel.
Foto gemaakt met Moto G4 Plus bij zeer weinig licht (tik voor vergroting)
Foto gemaakt met Moto G4 Plus bij weinig licht met flits (tik voor vergroting)
De 5 megapixelcamera aan de voorzijde van het toestel heeft een iets bredere lens dan zijn voorganger, maar de sensor lijkt voor de rest identiek te zijn aan die van de Moto G 3rd Gen. Selfies gemaakt met deze camera zijn dan ook prima.
Software
Wat software betreft heeft Lenovo de richting die Google bij Motorola heeft ingezet grotendeels aangehouden. Ten opzichte van andere budgettoestellen van bijvoorbeeld Huawei (Honor) en andere Aziatische fabrikanten van budgettoestellen, blijft de Moto G4 (Plus) heel dicht bij standaard Android.
Lenovo biedt nog wel een paar extraatjes ten opzichte van de basisversie van Android 6.0.1 Marshmallow, die wel gedeeltelijk terug te vinden zijn in Nexus-toestellen. Zo gaat het scherm automatisch aan wanneer je in de buurt van je smartphone komt en op het scherm zijn dan icoontjes te zien van notificaties die je binnen hebt gekregen.
Je kunt ook de camera van de Moto G4 opstarten door twee keer een draaibeweging met je pols te maken. De camera-app wordt dan snel opgestart, zodat je snel een foto kunt maken. Voor de rest worden er voornamelijk Google-applicaties meegeleverd op het toestel: je kunt Lenovo niet betrappen op het meeleveren van bloatware en dat maakt de software-ervaring meteen een stuk overzichtelijker en prettiger dan bij veel andere smartphones.
Conclusie
In 2013 wist Motorola vriend en vijand te verbazen met de Moto G. Het compacte toestel had voor dat moment verbluffende goede specificaties voor een prima prijs. In de afgelopen jaren is het budget-segment echter sterk gegroeid en hebben andere fabrikanten het voorbeeld van Motorola gevolgd.
De rek lijkt er op het eerste gezicht dan ook wel uit te zijn: de nieuwe Moto G Plus is een prima toestel voor een prima prijs, maar biedt minder onderscheidende functies dan voorheen. De uitzondering hier is echter de zeer goede camera van de Moto G4 Plus en biedt dan ook een uitstekend alternatief voor mid-range-toestellen of zelfs high-end-toestellen voor veel gebruikers: het toestel heeft een goede accuduur, biedt een erg goede camera en is onder andere door de lichte software prettig in het gebruik.
Positieve punten
+ Prima accuduur
+ Uitstekende camera
+ Snelle vingerafdrukscanner
+ Geen bloatware/overbodige apps voorgeïnstalleerd
+ Scherp beeld
Negatieve punten
– Erg groot
– Locatie en uiterlijk vingerafdrukscanner (en microfoon)
– Niet waterdicht
– Slechte kleurweergave op scherm
Moto G4 (Plus) aanschaffen
De Moto G4 is vanaf begin juni te koop en de Moto G4 Plus zal halverwege juni in de winkels liggen. De Moto G4 krijgt een adviesprijs van € 229 mee en de Moto G4 Plus gaat € 269 kosten.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten