LG V30
De LG V30 is het tweede high-end-toestel, naast de LG G6, dat in augustus van 2017 door de fabrikant is gelanceerd. De V30 is het derde toestel in de V-serie van LG dat begon zich in eerste instantie kenmerkte door het tweede scherm. Met de komst van de V30 is het tweede scherm verdwenen en is de focus verlegd naar onder andere het geluid in de vorm van een Hi-Fi Quad DAC. Daarnaast is de camera verbeterd met een f/1.6 diafragma en een betere lens.
Behuizing en design
De LG V30 wordt geleverd in een vergelijkbare verpakking als dat van de LG G6 en de LG Q6. De inhoud is wel wat luxer. Er zit een doekje, witte oplader en kabel en B&O-oordopjes in de verpakking. Mijn reviewmodel is blauw en die kleur is heel subtiel, bijna niet zichtbaar, maar wel erg mooi.
Het toestel zelf bevat volumeknoppen, een simkaart-tray, een 3.5mm koptelefoonaansluiting, USB C 3.1-aansluiting en een speaker aan de onderkant. Op de achterzijde zit de dual-camera en vingerafdrukscanner. Deze scanner fungeert tevens als powerknop. De voorkant huist de camera en microfoon. Het toestel is slechts 7.3 mm dik en weegt 158 gram. Er is ook IP68-certificering aanwezig voor waterbestendigheid, waarmee de V30 tot 1,5 meter voor 30 minuten lang ondergedompeld kan worden.
Een metalen frame zorgt voor de verbinding tussen de glazen voor- en achterzijde, waarbij het glas aan de voorzijde iets gebogen is. De glazen achterkant maakt draadloos opladen ook mogelijk. Bij de G6 ligt het scherm in de behuizing waarbij de schermranden een stuk dikker zijn. De V30 ziet er veel strakker uit en valt ook meteen op ten opzichte van conventionelere smartphones. De achterkant is wat gevoelig voor vingerafdrukken maar heeft wel redelijke goede grip.
Scherm, accuduur en prestaties
Scherm en weergave
De LG V30 beschikt over een 6 inch OLED-scherm en hier vallen meteen de kleuren op. het contrast bij dit soort schermen is er goed en vergt ook minder van de accu. Daarnaast is zwart ook echt zwart. Uiteraard kennen we dit ook van Samsung, die (AM)OLED al jaren in smartphones gebruikt. Het scherm is wederom een FullVision-display, met een beeldverhouding van 18:9 en heeft een resolutie van 2880 bij 1440 en heeft tevens ondersteuning voor Google Daydream en HDR.
De schermkleur van de LG V30 is ten opzichte van de Pixel 2 XL behoorlijk verzadigd. Of dit nu mooier is, ligt aan de gebruiker. De één houdt van een verzadigde schermweergave, de ander opteert voor meer natuurlijk. Ook bij de V30 kan de schermkleur aangepast worden bij de instellingen. In de screenshot hieronder is duidelijk te zien hoe verzadigd ‘normaal’ is.
Vergeleken met de schermen van de Samsung Galaxy S8 en Note 8 heeft LG nog wel wat stappen te maken. De kleurweergave is gewoonweg niet de beste, daarnaast zijn de kijkhoeken ook niet al te best. Wanneer je het toestel kantelt, krijg je een blauwe gloed pop het scherm te zien.
Accuduur
De accu met een capaciteit van 3300 mAh stelde mij teleur. Een werkdag begint bij mij om 07.30 uur en eindigt rond een uur of 22.30 uur en dat haalt de V30, met automatische helderheid en Always-on display aan, net niet op één acculading. Nu gebruik ik een smartphone doorgaans meer dan een standaard gebruiker, dus deze laatste zal er zeker langer mee voort kunnen. Al met al is de accu dus niet slecht, maar zeker ook niet de beste in zijn soort.
Wat zeker zal helpen, is het uitzetten van het ‘Always-on display’, zodat notificaties niet meer op het lockscreen worden getoond. Een alternatief is het onderbreken van deze functie op een vaste tijd zoals ’s nachts.
Prestaties en vingerafdrukscanner
Het vlaggenschip haalt zijn rekenkracht uit de welbekende Snapdragon 835 in combinatie met 4GB werkgeheugen. Aan opslag is er 64GB beschikbaar, wat nog uitgebreid kan worden door middel van MicroSD. In het dagelijkse gebruik heb ik een enkele hapering ervaren. De Pixel 2 XL is op hardware- en softwarematig gebied beter geoptimaliseerd. De vingerafdrukscanner bevindt zich aan de achterzijde en functioneert goed, maar is een fractie langzamer dan die van de Pixel 2 XL.
Geluid
Een van de verkoopargumenten van de LG V30 is het geluid. LG heeft Hi-Fi Quad DAC aan het vlaggenschip toegevoegd. Een DAC is een Digital to Analog Converter, waarbij digitale muziek wordt omgezet naar analoog. Dit zorgt voor beter geluid wanneer er een koptelefoon aangesloten is en moet de echte audiofiel aantrekken. Ook is er een 3.5mm koptelefoonaansluiting, een voordeel ten opzichte van concurrerende smartphones in dit segment.
Meegeleverde headset van B&O PLAY
Wanneer je de meegeleverde headset of een andere koptelefoon aansluit, kun je de Quad DAC-modus activeren. In deze modus kunnen digitale filters en profielen worden toegepast. De digitale filters zorgen ervoor dat je het geluid naar eigen smaak kunt instellen. Dit is dan in een grafiek te zien. Deze filters worden vervolgens ook weer toegepast in diverse geluidsprofielen, die door LG zijn samengesteld.
Of de geluidskwaliteit door deze digitale filters nu ook werkelijk verbeterd wordt of alleen ‘anders’ is als je op de Quad DAC-knop drukt, kan ik niet direct opmaken. Een doorsnee luisteraar hoort wellicht niet of er een verbetering optreedt, als hij of zij muziek luistert via een LG V30 of een Note 8. Wel produceert de headphone jack in combinatie met de meegeleverde headset behoorlijk veel geluid en dat klinkt erg goed.
Camera
Op de achterzijde zijn twee camera’s, een van 13 megapixels en een van 16 megapixels. De lichtsterkte van de standaard camera van 16 megapixels is een van de beste die we tot nu in een smartphone hebben gezien. Er wordt bij deze sensor namelijk gebruik gemaakt van een diafragma van f/1.6. Hierdoor kan er veel licht op de lens vallen, wat tot betere foto’s in het donker moet leiden. Deze lens beschikt ook over optische beeldstabilisatie, waardoor foto’s minder snel wazig moeten worden. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe Crystal Clear-lens, wat voor een betere kleurweergave tot foto’s moet zorgen dan bij een gewone plastic lens.
Links: LG V30 Rechts: Pixel 2 XL
Links: LG V30 Rechts: Pixel 2 XL
LG V30
Pixel 2 XL
De dubbele camera van de LG V30 heeft dezelfde functie als die van de LG G6. De ene camera bevat een groothoeklens en de andere de ‘reguliere’ camera. De eerste sensor dient dus als groothoeklens, waarbij er een extra brede foto kan worden genomen. De LG V30 gebruikt de twee camera’s dus niet om diepte aan te brengen, zoals de concurrentie veelal doet.
Hieronder vind je voorbeelden van foto’s gemaakt met en zonder groothoeklens. Zoals je ziet kun je met de LG V30 veel meer beeld op een foto vastleggen dan met andere smartphonecamera’s. Net als bij de LG G6 is hier geen ‘gulden middenweg’. Je schiet foto’s met een erg brede range, of niet. Hier kan niet mee gespeeld worden.
Hieronder vind je foto’s gemaakt met flitser in minder goede lichtomstandigheden (V30 en Pixel 2 XL).
LG V30
Pixel 2 XL
De V30 schiet erg goede foto’s, ook in minder goede lichtomstandigheden. Wel valt de kleurverzadiging op. Deze is sterker aanwezig dan de meer realistischer foto’s van de Pixel 2 XL. Persoonlijk trekt de realistischere weergave me meer aan. De camera zelf is erg snel, en kan makkelijk gestart worden via een van de volumeknoppen. Vooral voor het fotograferen van gebouwen is de groothoeklens een uitkomst. Je legt met gemak grote delen van een straat vast. Wel zul je ietwat vervorming aan de zijkanten zien.
Camera-app
De camera-app die LG levert, is erg uitgebreid en makkelijk te bedienen. Er zijn veel modi om plaatjes te schieten, van voedselfilters tot slow-motion, van 360 Panorama tot TimeLapse. Ook voor video zijn er nu meerdere filters zoals Cine Video te gebruiken. Deze modus bevat veel verschillende mooie filters. Zo kan je onder andere kiezen uit profielen voor romantische komedie, een spannende of klassieke film. Met Point Zoom kan er op elk willekeurig object worden ingezoomd, ongeacht de positie hiervan in de foto.
LG heeft de camera-app uitgebreid met handige nieuwe opties, de bestaande mogelijkheden zijn ook nog gewoon te gebruiken.
Software
LG heeft een aantal nieuwe mogelijkheden aan hun schil toegevoegd. De belangrijkste bespreek ik hieronder. Verder is LG’s schil behoorlijk ingetogen ten opzichte van die van Huawei of Samsung. Ook wordt er weinig bloatware meegeleverd. Goed gedaan LG.
In samenwerking met Google heeft LG enkele commando’s aan Google Assistant toegevoegd. Zo kan je zeggen ‘Okay Google, maak een romantische Cine Video’ waarmee het profiel voor Cine Video op romantisch wordt gezet. Ook kan je met Assistant een wide-angle selfie maken, als je hiervoor het commando geeft.
Het bekende tweede scherm aan de bovenkant is zoals genoemd weggehaald. In plaats hiervan is de Floating Bar en een Always-on display teruggekomen. De floating bar kan tot 5 apps permanent op het startscherm weergeven, en op elke plek worden neergezet die jij maar wilt. Ook kan je deze naar de zijkant slepen en uit het zicht zetten.
Floating Bar
Het tweede scherm op het lockscreen is vervangen door een software-matige oplossing in de vorm van een slider met diverse snelkoppelingen. De slider is dus op Always-on scherm te vinden en hier kun je onder andere muziek bedienen. Hierop kunnen vervolgens apps, contacten en een music player geplaatst worden. Deze functie is niet vernieuwend, er zijn legio apps in de Play Store te vinden die een soortgelijke mogelijk hebben. Dat LG heeft geprobeerd het tweede scherm te vervangen door er ook meldingen en dergelijke in weer te geven zorgt dat ze er wel wat credits voor verdienen. Daarnaast is de slider ook makkelijk te bedienen en heb ik het in vaak gebruikt om muziek te bedienen of het geluid op stil te zetten.
Always-on display met diverse snelkoppelingen
Gezichtsherkenning
Daarnaast kan de LG V30 door middel van gezichtsherkenning je telefoon ontgrendelen, ook al staat het toestel uitgeschakeld. Dit heet Face Recognition, oftewel gezichtsherkenning. Hier zijn twee mogelijkheden, een die wat sneller is en een uitgebreide variant die er iets langer over doet maar wel voor meer veiligheid zorgt. Ontgrendelen met een foto is dan niet meer mogelijk. Deze optie duurt een fractie van een seconde sneller, en werkt in de meeste gevallen behalve bij schemer. Face Recognition heb ik vanaf het begin gebruikt en werkt echt snel, als er maar voldoende licht is.
Ontgrendelen kan natuurlijk ook nog door middel van de vingerafdrukscanner aan de achterkant, met de bekende Knock Code, via een pincode of Smart Lock.
App-drawer
Conclusie
De LG V30 is een uitstekend toestel dat het op veel vlakken goed tot erg goed doet. Het toestel ziet er gelikt uit, beschikt over Hi-Fi Quad DAC, IP68-certificering, draadloos opladen en een 3.5mm koptelefoonaansluiting. Daarnaast is de schil van LG niet opzichtig en worden er geen overbodige apps geïnstalleerd. Gezichtsherkenning en de camera-apps verdienen een eervolle vermelding, deze werken gewoon erg goed. Daarnaast dienen de slider en de floating bar als prima alternatief voor het fysieke tweede scherm dat er niet meer is. De accuduur en het scherm stellen daarnaast toch teleur. Daarnaast doet de camera zijn werk, al zie ik geen mogelijkheden om te spelen met het bereik van de groothoeklens, net als bij de LG G6.
Al met al is het moeilijk kiezen tussen de Samsung Galaxy Note 8, Pixel 2 XL en de LG V30. Kies je voor op de op papier meest uitgebreide specificatielijst, draadloos opladen, koptelefoonaansluiting, Quad DAC en meer? Dan zit je met de LG V30 goed. Wil je als eerste updates en stock Android ten koste van draadloos opladen en een koptelefoonaansluiting, koop dan een Pixel 2. Wil je een superscherm en goede accuduur voor een hoge prijs? Ga dan voor de Note 8.
De LG V30 is bijna volwassen smartphone, met zijn imperfecties. Helaas heeft LG nog altijd geen grootheid op smartphone-gebied afgeleverd. Toch zie ik voor degene die voor de uitgebreide specificatielijst gaan, mogelijkheden met dit toestel. Daarnaast zal de adviesprijs de komende maanden weer gaan zakken, wat veel meer mensen over de streep zou kunnen trekken.
Positieve punten
+ Design
+ 3.5mm koptelefoonaansluiting
+ Ingetogen software
+ Face Recognition en camera-app
Negatieve punten
– Accuduur
– Scherm
– Camera
LG V30 kopen
De LG V30 komt op de markt in de kleuren grijs, bruin (mocca) en blauw en krijgt als adviesprijs 899 euro mee.
> De LG V30 is onder andere bij Belsimpel te koop in de kleur grijs en de kleur blauw.
Check hieronder de beste aanbiedingen met of zonder abonnement.
[tds=5813]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten