Samsung Galaxy Note 8
De Samsung Galaxy Note 8 wordt goed in de gaten gehouden, vooral na de problemen met de Samsung Galaxy Note 7. De fabrikant kan het zich niet meer permitteren om fouten te maken waarbij er wellicht weer ongelukken gebeuren.
Samsung heeft met de Samsung Galaxy S8 al bewezen dat de fouten uit het proces te hebben gehaald, maar de Note 8 is natuurlijk een ander verhaal. Los van het debacle van vorig jaar zijn de verwachtingen hooggespannen rondom de Galaxy Note 8. Het toestel heeft alles wat je maar kunt bedenken: goede specificaties, een bijna randloos scherm en de bijbehorende S-Pen. Wij zijn de afgelopen weken met de Galaxy Note 8 aan de slag gegaan en inmiddels tot een eindoordeel gekomen!
Design
Het design van de Galaxy Note 8 is vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S8, maar toch ook weer anders. Het toestel is een stuk groter met een 6,3 inch-scherm. Maar mede doordat er plaatst gemaakt moet worden voor onder andere de S-Pen en er natuurlijk onderscheid moet zijn, is het toch een ander toestel.
Dat merk je vooral als je hem vastpakt. het design is wat hoekiger en hij voelt groter aan. Vooral de eerste dag dat ik de Note 8 gebruikte, heb ik me vaak verbaasd over het formaat. Ja, het is een bizar groot scherm, maar in eerste instantie schrok ik toch wel van het formaat van het toestel, ondanks de dunne bezels. Dit is overigens gedurende de reviewperiode weggegaan, het is gewoon een kwestie van wennen.
Verder vinden we aan de achterkant de vingerafdrukscanner naast de camera. Doordat de cameramodule en flister nu samen zijn gevoegd in één element, is de vingerafdrukscanner iets beter te onderscheiden. Toch moet je redelijk grote handen hebben om normaal aan de scanner te komen. Ook dit went, maar als je dan weer een ander toestel gebruikt waar de vingerafdrukscanner op een logischere plaats zit, blijkt dit toch een stuk prettiger te werken.
Gelukkig heeft Samsung ervoor gekozen om alle poorten te laten zitten op het toestel, zoals de 3,5 mm-jack en de reguliere USB-C. Hierbij kan ook weer gebruik gemaakt worden van quickcharging.
Over het design van de Note 8 ben ik te spreken, ook al voelt hij in het begin wat groot en moest ik bijna een broek kopen met grotere zakken, toch ben ik eraan gewend.
Scherm en prestaties
Als je naar de Note 8 kijkt dan zie je het scherm. Veel scherm. Er is maar liefst 83,2 procent van de voorkant scherm. Dat is een flinke jongen met 6,3 inch, maar eigenlijk precies zoals ik verwacht had, heeft Samsung dit simpelweg weer bijzonder goed voor elkaar.
Het scherm is helder en doordat er een AMOLED-scherm gebruikt wordt, zijn de kleuren heerlijk diep en is zwart ook echt zwart. Ik heb – wederom – weinig aan te merken op het scherm van de Galaxy Note 8.
Ook de prestaties zijn bijzonder goed te noemen. Onder de motorkap vinden we de Exynos 8895 die in combinatie met maar liefst 6GB werkgeheugen het zware werk moet doen.
Tijdens de testperiode heb ik geen enkele hapering of überhaupt een aarzeling gemerkt die met de prestaties te maken heeft. Met de Note 8 koop je in 2017 een toestel aan de top van de markt en daar mag je ook van verwachten dat deze zonder te stotteren functioneert.
Ook het spelen van grafisch zwaardere games is geen enkel probleem voor de Note 8. Het starten, maar ook de gameplay gaat bijzonder vloeiend. Qua prestaties, maar ook qua scherm is er niets aan te merken op de Galaxy Note 8.
Software en accu
Waar ik twee jaar geleden nog relatief negatief was over de software van Samsung, is daar wel verandering in gekomen. Er is veel ‘weggehaald’. Veel overbodige functies zijn geschrapt en er zijn nog maar weinig dubbele functies aanwezig in de schil van de fabrikant.
Bixby ben ik nog steeds niet gaan gebruiken. De slimme assistent heeft wat mij betreft nog grote toegevoegde waarde. Wel is er goed nieuws voor degene die per ongeluk op de Bixby-button drukken. De nieuwste versie maakt het mogelijk deze volledig uit te schakelen. Wordt er dan op gedrukt, dan gebeurt er simpelweg niets. Het zou helemaal mooi zijn als Samsung hier een optie aan zou toevoegen om een andere app of instelling te activeren bij gebruik van deze hardware-button.
Verder heeft Samsung de software redelijk gelijk gehouden met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8. De Android-versie die ten grondslag ligt aan hetgeen op de Note 8 draait is Android 7.1. We hebben in ieder geval gezien dat Samsung ook de Note 8 een upgrade gaat geven naar Android Oreo en dat is niet meer dan logisch.
Waar ik na mijn reviewperiode vaak de behoefte heb om direct een andere launcher te installeren, is die behoefte nu minder aanwezig. Toch ga ik voor Action Launcher, omdat er hier simpelweg wat meer opties in zitten die ik graag gebruik. De nood was dit keer niet zo hoog…
Samsung heeft geleerd van vorig jaar en ervoor gekozen een 3300 mAh-accu in de Galaxy Note 8 te gebruiken. Dit lijkt relatief groot, maar we moeten wel bedenken dat het 6,3 inch QHD-scherm flink wat vergt qua stroomgebruik.
Gelukkig houdt de Galaxy Note 8 het goed vol. Mijn dag begint normaal gesproken rond 7 uur in de ochtend en dan houdt de Note 8 het vol tot een uurtje of 21.00/23.00, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Daarbij moet ik wel aangeven dat ik een zware gebruiker ben (van stroom dan) en dus veel vraag van mijn toestel.
Met de 3300 mAh-accu van de Note 8 ben ik tevreden. Natuurlijk mag een accu altijd groter, maar eerlijk gezegd had ik mindere prestaties verwacht van het toestel.
S-Pen
De S-Pen is een iconisch kenmerk en voor velen een reden om voor de Note te kiezen in plaats van een concurrerende smartphone met een groot scherm. Zelf ben ik niet zo’n creatieve S-Pen-gebruiker, maar ook deze keer heb ik hem weer een kans gegeven.
Nu moet ik (weer) toegeven dat het soms prettig is om te navigeren, maar het ook een leuk pennetje is om mee te spelen in je handen. De functies die toegekend zijn deze stylus worden steeds uitgebreider. Zo wordt het nu mogelijk om ‘live’ notities te maken, waarna je een replay kunt kijken van hoe jij tot het eindresultaat gekomen bent.
Het maken van een notitie op het homescreen nadat de S-Pen eruit is gekomen, is wat mij betreft nog de meest handige functie. Deze heb ik een aantal keren gebruikt, terwijl het eigenlijk nog niet helemaal in mijn systeem zit. Ik kan me wel voorstellen dat het even makkelijk is om een aantekening te maken, vooral als je hieraan gewend bent en graag schrijft. Persoonlijk ben ik meer een ’tikker’ en gebruik ik liever het toetsenbord.
Functies als vertalen, vergrootglas en screenshots bewerken is nog steeds een optie met de S-Pen. Persoonlijk ben ik geen S-Pen-gebruiker, maar ik durf wel te stellen dat Samsung weer de beste S-Pen heeft neergezet.
Camera
Dit is misschien wel het meest interessante onderdeel van de Note 8. Het is de eerste keer dat Samsung ervoor kiest een vlaggenschip uit te rusten met een dubbele camera. Aan de achterzijde vinden we een dubbele 12 megapixel-camera die beide van Optical Image Stablization (OIS) voorzien zijn. Hierdoor worden gemaakte beelden een stuk stabieler en kunnen bewegingen eruit gefilterd worden.
De ene camera doet dienst als ‘reguliere’ camera, de andere werkt als een zoomlens. Hiermee kun je twee keer optisch inzoomen, dus zonder kwaliteitsverlies. Hiervoor is een speciaal plekje ingericht in de camera-app, zodat dit goed te bereiken is.
Over de fotokwaliteit ben ik meer dan te spreken. De Note 8 maakt erg goede foto’s en dit geldt uiteraard voor goede lichtomstandigheden, maar ook als er minder licht is, doet de camera het vrij goed voor een smartphone.
De zoom die gebruikt kan worden zorgt voor goede beelden, maar het is wel even wennen in dagelijks gebruik. Dit heeft niets met de functie zelf te maken, maar jaren lang heb ik niet gezoomd met mijn smartphone-camera, om dit nu ineens wel te kunnen is een grote verandering. De resultaten zijn erg goed te noemen.
Geen zoom
2x optische zoom
Door gebruik te maken van twee lenzen, is het ook mogelijk om het bokeh-effect beter toe te passen. Hierbij wordt de achtergrond vervaagd. Dit kan ingesteld worden tijdens het fotograferen, maar de wijzigingen kunnen ook erna nog aangepast worden. Onderstaand een afbeelding waarin deze functie toegepast is.
De camera levert bijzonder goede prestaties in verschillende lichtomstandigheden en door de dubbele camera zijn er extra, nieuwe mogelijkheden. Ik ben enthousiast.
Conclusie
De Galaxy Note 8 is een grootheid, maar ook een grote smartphone. Hou er rekening mee dat als je de Note 8 koopt, je wellicht een nieuwe broek of tas moet kopen om hem mee te kunnen nemen. Kun je dat aan, dan is de Galaxy Note 8 een erg goed toestel, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. De Note 8 heeft een adviesprijs van 999 euro en dat is veel, veel meer dan voorgaande jaren.
Wil je per se een S-Pen en dubbele camera, dan moet je zeker voor de Note 8 gaan. Het is een erg goed toestel. Twijfel je daarover of doet het je niet zoveel, dan is de Samsung Galaxy S8+ een bijzonder goed alternatief met een veel vriendelijker prijskaartje.
De software op de Note 8 is ingetogener, de camera bijzonder goed en ook de accuduur beter dan verwacht. Toch is de plaats van de vingerafdrukscanner wel nog een issue. Niet onoverkomelijk, maar wel een puntje van aandacht, vooral als je wat kleinere vingers hebt.
Toch: welkom terug Note!
+ Accuduur
+ Scherm
+ Camera
+ Mooi design
+ Software vrij ingetogen
– Relatief groot
– Plaats vingerafdrukscanner
Galaxy Note 8 kopen
De Samsung Galaxy Note 8 kopen, dat kan! Wij hebben onderstaand de beste deals voor je verzameld.
[tds=5388]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten