De Kobo Libra Colour en Kobo Clara Colour zijn de eerste e-readers van e-readermerk Kobo met een kleurenscherm. Het is voor het eerst dat een gevestigd merk een kleuren E Ink-scherm benut. Is het een succes of had Kobo beter een kleurloze opvolger van de Libra 2 kunnen ontwikkelen?
Kobo Libra Colour
Ik ben erg gesteld op mijn Kobo Libra 2. Met handige knopjes en 32 GB aan opslagruimte is het mijn favoriete gadget die ik in jaren heb aangeschaft (vooruit, op de Steam Deck na). Zodra de eerste geruchten online verschenen, was het dan ook in spanning afwachten of Kobo echt met kleurenschermen kwam.
De Kobo Libra Colour is eindelijk daar. Met al een vrolijk kleurtje op het scherm voordat je de e-reader activeert, is het een hele gewaarwording. De Libra Colour zou sneller zijn dan de voorganger, maar is het apparaat dat ook? En worden de hoge verwachtingen rondom kleurenschermen waargemaakt? Ik kan de vragen na een testperiode allemaal beantwoorden.
Specificaties
Kobo Libra Colour | |
Scherm | 7 inch Kaleido 3 E Ink-scherm (1680 x 1264 px) |
Formaat en gewicht | 161 x 144,6 x 8,3 millimeter, 199,5 gram |
Opslag | 32 GB |
Processor | Dual 2 GHz |
Accu | 2050 mAh |
Extra’s | IPX8, stylus-mogelijkheid, usb-c-poort, Bluetooth 5.0, led-lampje voor batterij |
Behuizing | Gerecycled plastic |
Wat zit er in het doosje?
- Kobo Libra Colour
- Garantieboekje
- Snelstartgids
- Voedingskabel
Kobo Libra Colour: de pluspunten
1. Een scherm dat tot leven komt
Bij het uitpakken is het niet over het hoofd te zien: dit is een e-reader met kleurenscherm. Op de verpakking van de Kobo Libra Colour zijn kleurrijke afbeeldingen en notities te spotten. Bij de eerste keer opstarten is het dan ook direct een hele verandering. Ik heb via Kobo een behoorlijke bibliotheek en bij het inloggen en synchroniseren komen alle e-books in vol ornaat tevoorschijn.
De kleuren zijn lang niet zo fel en opvallend als bij de fysieke versies van boeken, maar dat kan voor mij de pret niet drukken. Het zachte, verwassen effect ziet er mooi uit op het Kaleido 3-scherm en geeft je het idee dat je papier in handen hebt.
Op het eerste gezicht lijken letters iets minder scherp dan bij de Libra 2, maar met het instellen van de helderheid en Natuurlijk Licht (het nabootsen van daglicht en de nachtlamp zoals je op een smartphone kent) is dit zo verbeterd.
Nu ik zowel mijn eigen Libra 2 als de Kobo Libra Colour naast elkaar heb gebruikt, merk ik dat de Libra Colour mijn voorkeur krijgt voor het lezen. Het scherm is warmer, waardoor ik het natuurlijke licht minder hevig hoef in te stellen.
Wel zet ik de helderheid vrij hoog om in fel daglicht en in huis comfortabeler te lezen, waardoor de batterijduur korter wordt. Lees ik in bed, dan zet ik de backlight een stuk lager waardoor de accu langer meegaat.
2. Twee keer sneller
Smartphone-liefhebbers zullen om de upgrade kunnen lachen, maar de Libra Colour heeft een verdubbeling doorgemaakt rondom de processor. Waar de Libra 2 een 1 Ghz-processor had, is de Libra Colour nu 2 Ghz. Dat klinkt karig, maar in de werkelijkheid maakt het zeker verschil.
Zowel het navigeren door mijn boekencollectie als het bladeren door een boek is zichtbaar soepeler en vlotter. Ook het inladen van boeken gaat sneller. Na zowel de Libra 2 als de Libra Colour naast elkaar te gebruiken, merk ik dat het gebruik rustiger en comfortabeler aanvoelt bij de Colour.
3. Zeer makkelijk mee te nemen
De Kobo Libra Colour is met slechts 199,5 gram erg licht. Dat is zwaarder dan een smartphone, maar uiteraard vele malen lichter dan het meeslepen van boeken. De Colour-e-reader is zo’n 15 gram afgeslankt in vergelijking met de Libra 2 en dat valt toch wel op als je beide e-readers in je handen hebt. Ook is de Libra Colour net ietsje dunner, wat je vooral kan zien als je de nieuwe e-reader naast de voorganger legt.
Ook is de e-reader weer lekker dun en compact, waardoor je het apparaat in veel tassen mee kan nemen. In een grotere handtas wist ik de e-reader mee naar een feestje te nemen (even onderweg in de trein een paar hoofdstukken lezen).
4. Notities maken met de stylus
Nieuw in de Libra-serie is de mogelijkheid om een stylus te gebruiken. De Kobo Stylus 2 is te gebruiken samen met de Libra Colour, zonder een Bluetooth-verbinding te vereisen. Je kan de stylus activeren door even de pen op te laden met usb-c en daarna tegen je Libra Colour aan te leggen.
Door het knopje onderaan ingedrukt te houden, kan je tekst markeren. Zodra je de stylus loslaat, krijgt de tekst een gekleurde markering. Druk je erop, dan kan je zelf een vrolijk kleurtje kiezen, een notitie toevoegen, zoeken of de markering verwijderen.
Je kan in elk boek de markeringen die je maakt terugvinden door linksonder op de inhoudsopgave te tikken en vervolgens Notities te selecteren. Je vindt er de datum van je notitie, in welk hoofdstuk dit staat en wat je hebt gemarkeerd.
Ook kan je notitieboeken aanmaken en hier in schrijven. Denk bijvoorbeeld aan een to do-lijstje, een maandplanner of een schriftje. De pen voelt vrij natuurlijk aan. Af en toe druk ik per ongeluk op de knop voor de markeerstift, maar is een kwestie van wennen.
Kobo Libra Colour: de minpunten
1. Batterijduur geen verbetering
Het is bij Kaleido 3 sowieso al een feit dat dit niet de meest efficiënte schermtechnologie is op het gebied van accuduur. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat kleuren-E-Ink nog relatief nieuw is. Vergelijk je de Libra Colour met de Libra 2, dat een Carta E-Ink-scherm heeft, dan merk je dat de voorganger langer meegaat.
Kleurenschermen zijn voorlopig nog minder energie-efficiënt, dus is dit vooral iets waar je zelf de keuze voor moet maken of dit een dealbreaker is. Plaats je de batterijduur boven de mogelijkheid om je boeken en strips in kleur te lezen, dan is de Libra 2 of een Kobo Sage wellicht de betere optie. Met de Libra Colour kan je rekenen op meerdere weken accu met gemiddeld twee uur per dag lezen.
2. Niet voor iedereen geschikt
Er is een grote discussie rondom kleurenschermen voor e-readers, voornamelijk rondom saturatie en contrast. Niet iedereen is enthousiast over kleuren E Ink. Zo zijn er gebruikers die de kleuren op de Libra Colour en Clara Colour te ‘verwassen’ vinden of de tekst niet scherp genoeg.
Ik ben erg te spreken over de manier waarop kleuren worden weergegeven. Het ‘washed out’-effect geeft hetzelfde effect als een krant of een stripboek (zoals Prins Valiant, die mijn moeder jarenlang in de kast heeft bewaard). Neonroze boeken komen bijvoorbeeld als een zachtroze terug en sluiten zo mooi aan op de witte behuizing.
Het is daarom wellicht niet zo zeer een minpunt, maar wel een belangrijke kanttekening. Een e-book zal op een Libra Colour er lang niet zo kleurrijk en scherp uitzien als de fysieke paperback of hardcover. Wil je een fellere kleurweergave, dan kom je uiteindelijk toch uit bij een tablet. Heb je een waardering voor de zachte, papieren look? Dan zal de Libra Colour je al vanaf het eerste gebruik blij maken.
Conclusie
De Kobo Libra Colour is op verschillende vlakken een luxe, heerlijke upgrade ten opzichte van de Libra 2. Ook als eerste e-reader kan je eigenlijk niet een verkeerde keuze maken door voor de Colour te gaan. Met vlotte software en een papieren look kan je zeer comfortabel lezen en eindeloos veel boeken meenemen.
Voornamelijk de upgrade naar een 2 Ghz-processor en het kleurenscherm maken de Libra Colour echt een veelzijdige e-reader. Wel is kleuren-E Ink in de huidige technologische tijd niet voor iedereen: kleuren zijn minder fel en geven boeken een ‘verwassen’ effect. Dit kan echter juist voor een aantal liefhebbers weer een pluspunt zijn.
Het enige echte minpunt is dan ook de batterijduur, die minder lang meegaat dan de Libra 2. Dit heeft onder andere te maken met het Kaleido 3-scherm: kleurenschermen vergen nou eenmaal meer van de accu dan zwart en wit. Dat betekent echter niet dat je elke dag moet opladen: in mijn geval heb ik tijdens een testperiode van zo’n drie weken met elke dag 1 á 2 uur lezen twee keer moeten opladen.
Alternatieven
Er is een aantal alternatieven op de markt als je niet overtuigd bent van de Kobo Libra Colour. Allereerst zijn er e-readers met een kleurenscherm van het merk Pocketbook. Pocketbook-e-readers zijn duurder en op minder plekken in Nederland verkrijgbaar, maar zijn een alternatief als je een e-reader wil die meer kleur biedt.
Wil je de sideload-mogelijkheden en bruikbaarheid van Kobo? Dan is de Kobo Libra 2 alsnog aan te raden. Met fijne knoppen, een ergonomisch ontwerp en een uitstekende batterijduur is dit de afgelopen jaren de marktleider geweest en staat deze bovenaan menig koopgids. Ook is de Libra 2 een paar tientjes goedkoper, krijg je alsnog 32 GB aan opslag en heb je een 7 inch Carta-scherm dat erg prettig wegleest.
Geen Kobo en geen kleurenscherm? Dan zou de recente Kindle Paperwhite een optie kunnen zijn. Let hierbij wel op dat je bij Amazon je e-books aanschaft en sommige versies advertenties bevatten. Ook heeft de Kindle Paperwhite geen knoppen voor het omslaan van pagina’s.
Pluspunten
Minpunten
Kobo Libra Colour kopen
De Kobo Libra Colour is sinds 30 april 2024 in Nederland verkrijgbaar. Voor de e-reader betaal je een adviesprijs van 299,99 euro. Je kan kiezen uit de kleuren zwart en wit. De Kobo Stylus 2, die in de review te zien is, is los verkrijgbaar met een adviesprijs van 69,99 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Mooi stuk, maar 1 ding begrijp ik niet.
Ik snap niet goed waarom je de helderheid overdag omhoog zet.
Het principe van een e-reader (e-ink) is toch dat het het lezen van papier nabootst? Dan heb je overdag toch helemaal geen backlight nodig?
Met mijn Kobo Glo HD zet ik juist wanneer ik in een goed verlichte omgeving ben de achtergrondverlichting van de e-reader uit. Dan leest het net als een gewoon boek.
Ah, oke op die manier. ??
Stukje comfort wat ik zelf ervaar denk ik! Er zaten een paar bewolkte dagen bij waarbij het ook in huis donkerder was. Op zulke momenten komt een backlight wel van pas, tenzij je direct onder of bij een lamp zit ?