De Boox Note Air 3 C is een e-reader en digitaal notitieboek in een. Met een scherm van maar liefst 10,3 inch zijn documenten en e-books gemakkelijk te lezen. Er zit echter ook een behoorlijk prijskaartje aan de Note Air 3 C. Kan de e-reader de hoge verwachtingen die daarbij horen waarmaken? Dat hebben we uitgebreid getest.

Lees verder na de advertentie.
Boox Note Air 3 C
Boox is een van de weinige merken die het aanbiedt: e-readers met een Android-besturingssysteem. Het merk komt de afgelopen jaren langzaamaan de Nederlandse markt op en boekt verschillende successen. Zo wordt de Boox Palma steeds populairder, een e-reader in de vorm van een smartphone.
Echter, veruit de meeste e-readers van Boox hebben een groter formaat. De Note Air 3 C is geen uitzondering met een scherm van 10,3 inch. De e-reader draait op Android 12 met de eigen schil van Boox zelf. Er zitten verschillende luxe extra’s op, zoals een ingang voor een MicroSD-kaartje, speakers, een vingerafdrukscanner en een microfoon. Met talloze opties voor het maken van notities lijkt het wel een hybride e-reader met kladblok-mogelijkheden. Is dit de formule voor het maken van een uiterst gebruiksvriendelijke e-reader?

Specificaties
Boox Note Air 3 C | |
Behuizing | Aluminium |
Formaat en gewicht | 226 x 193 x 5,8 millimeter, 430 gram |
Scherm | 10,3 inch Kaleido 3 (4096 kleuren), 2480 x 1860 pixels |
Opslag | 64 GB |
Werkgeheugen | 4 GB |
Extra’s | MicroSD-kaart-ingang, stereo-speakers, vingerafdrukscanner, microfoon |
Accu | 3700 mAh |
Software | Android 12 |
Adviesprijs | 549,99 euro |
Wat zit er in de doos?
- Boox Note Air 3 C
- Boox Pen Plus
- USB-C-kabel
- Simkaartpinnetje
- Garantieboekje en snelstartgids
Boox Note Air 3 C: de pluspunten
1. Comfortabel lezen
Of je nou in de felle zon zit of op een druilerige, grijze middag op de bank: het scherm is goed af te lezen bij genoeg licht. Dankzij een hoog contrast wordt tekst scherp weergegeven in zowel lees- als nieuwsapps. Uiteraard helpt het ook dat je bij apps als Kobo en Kindle, maar ook de eigen reader van Boox veel opties hebt om de weergave aan te passen.
Het valt op dat er bij weinig licht behoorlijk veel schermverlichting nodig is. De Boox Note Air 3 C liet her en der steken vallen als we ‘s avonds in bed nog een paar hoofdstukken mee wilden pakken. Schermverlichting op maximaal en de lampjes op de nachtkastjes iets hoger en het leesplezier ging verder.
Ook op kantoor onder het grauwe licht ontstond de voorkeur om vaker de schermverlichting hoger te zetten om het beeld scherper te krijgen. Lees je vooral buiten en bij een lamp naast je bank of luie stoel, dan is dit geen probleem.

Goede batterijduur
De batterijduur van de Boox Note Air 3 C is prima als je kijkt naar alle factoren. Op een enkele laadbeurt haalden we ongeveer 1,5 week met elke dag 1 Ã 2 uurtjes lezen. Veel e-readers halen meerdere weken op een enkele keer laden bij gemiddeld gebruik, maar de kanttekening hier is dat de Boox Note Air 3 C op Android 12 draait, vaker de schermverlichting nodig heeft en een constante verversfunctie heeft die standaard ingeschakeld is.
Al met al is dit geen echt minpunt voor ons, maar als je de Boox Note Air 3 C overweegt goed om te weten. Het opladen gebeurde dan ook ‘s avonds bij thuiskomst of ‘s ochtends voor vertrek. Je hebt met een e-reader zoals de Note Air 3 C in ieder geval meer lees- en schrijftijd dan je bij een tablet zou krijgen dankzij de e-reader-technologie.
Boordevol extra’s
De Boox Note Air 3 C heeft verrassend veel opties en functionaliteiten voor een e-reader. Allereerst is er de vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop, zodat je bestanden en ebooks beveiligd kan bewaren. Ook is er een ingang voor een MicroSD-kaartje, zodat je de opslag nog uit kan breiden. 64 GB is al een flinke hoeveelheid waar de gemiddelde gebruiker jaren over doet om vol te krijgen, maar wie veel zware pdf’s erop zet doet er goed aan om meer opslag te creëren.

Een andere handige functionaliteit is het gemakkelijk overzetten van bestanden. Hang de Boox Note Air 3 C aan je computer en binnen no-time heb je al je epubs en documenten op de e-reader staan. Net zo makkelijk is het omzetten van je notities naar een pdf, zodat je op een ander platform verder kan.
Ook personalisatie is mogelijk op de e-reader. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vergrendelscherm. Zet je er bijvoorbeeld een maandkalender op, kiest zelf welke klok je wil weergeven en welke informatie getoond mag worden. Ook het batterijpercentage kan worden weergegeven.
Top voor notities
Eveneens een groot pluspunt is de mogelijkheid om de Boox Note Air 3 C als notitieboek te gebruiken. De pen die je nodig hebt wordt er standaard bijgeleverd, evenals extra punten (het topje van de pen). De stylus is erg responsief en zorgt ervoor dat je het gevoel hebt echt op papier te schrijven. Er waren weinig haperingen tijdens het schrijven.
Er zijn verscheidene sjablonen waar je uit kan kiezen als notitieboek. Kies voor een ouderwets schoolschrift, muziekbladen of geruite pagina’s. Ook kan je kiezen uit vijf verschillende schrijfopties: een balpen, potlood, kroontjespen, markeerstift of penseel. De dikte van de lijn is aan te passen met de kleur. Door je schrijfsels door te strepen kan je notities verwijderen, maar je kan ook op een knop tikken om je actie ongedaan te maken.
Het is echt een comfortabele en zelfs heerlijke ervaring om op de Boox Note Air 3 C te schrijven. Het voelt levensecht aan en er is geen stress of de stylus nog vol genoeg is: die is namelijk zonder accu of voeding te gebruiken.

Boox Note Air 3 C: de minpunten
Zwaar
Met 430 gram is de Boox Note Air 3 C een behoorlijk zware e-reader. Dit is deels te wijten aan de aluminium behuizing, die de e-reader valbestendiger maakt. Het is in een rugzak duidelijk merkbaar dat je de Note Air 3 C bij je hebt.
Toegegeven: voor een degelijk notitieblok van hetzelfde formaat kan je ongeveer hetzelfde gewicht verwachten, maar hij is qua gewicht dus wel aanwezig in je tas.

Kleuren soms karig
Iets wat bij de Boox Note Air 3 C tegenvalt, zijn de kleuren. Wanneer we de Kobo Libra Colour ernaast leggen, valt op dat de Note Air 3 C doffere kleuren toont. De Kobo biedt meer saturatie en warmte. Bij een knaloranje cover zoals die van het boek Extra Focus is extra goed te zien wat het verschil is tussen de twee. Het valt op dat beide displays gebruikmaken van Kaleido 3 en dezelfde hoeveelheid kleuren kunnen tonen: 4096.
Spelen met de warmte en de helderheid geeft geen ander resultaat: de Boox Note Air 3 C blijft een minder kleurrijk beeld geven dan gehoopt. Erg jammer als je juist het kleurenscherm wil voor bijvoorbeeld het lezen van kleurrijke stripboeken of artikelen.

Laadpoort op een onhandige plek
Bij de eerste keer opladen viel het eigenlijk pas echt op: de USB-C-ingang zit links aan de zijkant. Maak je geen gebruik van de hoes, dan is dat niet zo erg. Met hoes? Dan wel. Het is namelijk de zijkant waar de case zich overheen vouwt. Wil je de Note Air 3 C opladen, dan moet dit met de hoes eraf of opengevouwen.
Het zorgde eveneens voor een paar keer wurmen om door te kunnen lezen met de hoes, terwijl de e-reader opgeladen werd. Vlak ernaast zit – verdekt opgesteld – ook de ingang voor een MicroSD-kaartje. Die plaatsing kunnen we nog begrijpen, maar een laadpoort aan de zijkant was niet onze keuze geweest, zeker niet met de hoes eromheen.

Prijzig
Met 549,99 euro als adviesprijs is de Boox Note Air 3 C een behoorlijk prijzige e-reader. Natuurlijk krijg je voor dit bedrag veel functies, Android 12 en een behoorlijk groot scherm, maar er zijn diverse e-readers (ook van Boox zelf) op de markt die vergelijkbare prestaties bieden voor een lager prijskaartje.
Al met al is dit dus een vrij hoog prijskaartje, zeker als je niet gehecht bent aan een (inmiddels verouderde) Android-versie op je e-reader. Voor een lagere prijs heb je een ecosysteem van bijvoorbeeld Kobo of Tolino, maar krijg je ook diverse functionaliteiten die de Boox Note Air 3 C heeft. Een kwestie van wat je voorkeur is dus.
Conclusie
De Boox Note Air 3 C is een uitstekende keuze voor wie een grotere e-reader wil met een schrijffunctionaliteit. Het gebruiken van de bijgeleverde pen is zeer comfortabel en voelt levensecht aan: alsof je op papier krabbelt. Ook leest het scherm fijn af, zowel binnen als buiten in de felle zon. Al moet je af en toe de wel schermverlichting omhoog gooien.
De batterijduur van de Note Air 3 C is prima, al zou je met e-reader die niet op Android draait langer kunnen doen. 1,5 week op een enkele laadbeurt met gemiddeld gebruik is met dit besturingssysteem gemiddeld en dus goed genoeg. Wel zit de laadpoort op een onhandige plek: links op de zijkant, waar de hoes naar binnen vouwt.
Het kleurenscherm is karig. In vergelijking met kleinere en goedkopere e-readers zijn kleuren beduidend fletser. Dat is jammer als je veel manga, stripboeken of artikelen leest.
Alternatieven
Ben je na de review toch niet helemaal overtuigd van de Boox Note Air 3 C? Dan zijn er verschillende alternatieven, zowel groot als klein. We zetten een aantal opties voor je op een rij.
Kobo Elipsa 2E
Als je liever een e-reader hebt die lang met z’n batterij doet en de mogelijkheid voor notities biedt, is de Kobo Elipsa 2E een goede optie. Mede dankzij de kunststof behuizing is de e-reader ongeveer 40 gram lichter dan de Boox Note Air 3 C. De Kobo draait op een eigen besturingssysteem dat erg efficiënt omgaat met de accu. Ook zijn er talloze opties voor het schrijven van notities en net zoveel mogelijkheden om je leeservaring te optimaliseren. Wel heeft de Elipsa 2E een zwart-wit-scherm, waardoor je strips en artikelen zonder kleur leest.

Boox Go Color 7
Geef je niet zo veel om de schrijfmogelijkheden en wil je vooral lezen op een Android e-reader? Overweeg dan de Boox Go Color 7. De Go Color 7 biedt geen optie voor het schrijven van notities, maar heeft (zoals de naam al verklapt) wel een kleurenscherm. Handig is dat je knoppen op de e-reader hebt, waarmee je gemakkelijk door je boek kan bladeren. De e-reader is ook iets kleiner: 7 inch. Hierdoor is de Boox Go Color 7 net iets makkelijker mee te nemen.

Kobo Libra Colour
Liever een 7 inch kleuren-e-reader waarmee je meerdere weken kan lezen op een enkele laadbeurt? Bekijk dan de Kobo Libra Colour. In onze review zijn we erg enthousiast over het kleurenscherm en het kunnen maken van notities. De Libra Colour heeft dezelfde schermtechnologie als de Boox Note Air 3 C, maar biedt meer saturatie en warmte. Dankzij de knoppen aan de zijkant en het ergonomische ontwerp kan je de e-reader gemakkelijk met een hand vasthouden. Tel daar nog eens bij op dat de Kobo Libra Colour slechts 199,5 gram weegt: bijna 250 gram lichter dan de Boox Note Air 3 C.

Boox Note Air 3 C kopen
De Boox Note Air 3 C is sinds 2 november 2023 in Nederland verkrijgbaar. Voor de e-reader betaal je een adviesprijs van 549,99 euro. Voor die prijs krijg je er een compatibele stylus, USB-C-kabel en een simkaartpinnetje erbij. De hoes van de foto’s in deze review heeft een adviesprijs van 54,99 euro.
Pluspunten
Minpunten
Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Het wordt tijd voor echt digitaal papier…Gewoon een vel papier met functies van een tablet. Zoals je weleens in sprookjes ziet hahaha dat de afbeeldingen in een boek tot leven komen.