De Boox Go Color 7 is een 7 inch-e-reader met een kleurenscherm. Het is daarmee een Android-concurrent van de Kobo Libra Colour, die hetzelfde formaat is. Of de Boox met de Go Color 7 de winnaar uit de bus is, lees je hier.
Boox Go Color 7
In juni 2024 kondigde Boox twee nieuwe e-readers aan: de Go Color 7 en de Go 10.3. Die laatste is inmiddels door redacteur Timothy van een review voorzien, met de plus- en minpunten op een rij gezet. Ondanks dat de e-readers allebei in de Go-serie zitten, hebben ze toch diverse verschillen.
De Boox Go Color 7 heeft in tegenstelling tot de Go 10.3 wel een kleurenscherm en front-verlichting. Vooral die laatste is een haast onmisbare functie en ideaal als je ‘s avonds in bed nog even een hoofdstuk wil meepakken. Iets wat eveneens afwezig is op de Go 10.3, maar wel bij de Go Color 7 zit, is de optie om de opslagruimte uit te breiden. Daarvoor stop je een MicroSD-kaartje in de e-reader.
Iets wat de Boox Go Color 7 al direct anders maakt dan een e-reader van Kobo is het besturingssysteem. Waar Kobo e-readers op een eigen OS (gebaseerd op Linux) draaien, maken de modellen van Boox gebruik van Android. Op de Go Color 7 draait Android 12, waardoor je diverse favoriete apps ook op je e-reader kan zetten. Het prijskaartje maakt ook een verschil: concurrent Kobo Libra Colour is met een adviesprijs van 239 euro een paar tientjes goedkoper dan de Boox Go Color 7, die 279,99 euro kost. Ben je voor circa 40 euro beter af?
Specificaties
Boox Go Color 7 | |
Behuizing | Plastic |
Afmeting en gewicht | 156 x 137 x 6,4 millimeter,195 gram |
Scherm | 7 inch E Ink Kaleido 3 (4096 kleuren), 1680 x 1264 pixels, 150 ppi |
Chipset | 2,4 GHz octacore-processor |
Opslag | 64 GB |
Werkgeheugen | 4 GB |
Extra’s | MicroSD-kaart-ingang, front-verlichting, speaker, Bluetooth 5.0, hotspot-functie |
Accu | 2300 mAh |
Software | Android 12 |
Adviesprijs | 279,99 euro |
Wat zit er in de doos?
- Boox Go Color 7
- Voedingskabel
- Handleiding
- Pinnetje voor MicroSD-slot
Boox Go Color 7: de pluspunten
1. Heerlijk licht
Het valt mij en collega’s direct op wanneer de Boox Go Color 7 wordt opgepakt: de e-reader is heerlijk licht. Dat is ideaal als je je e-reader geregeld meeneemt op reis of in bed zonder lamme arm wil lezen.
Vergelijken we het gewicht met de Kobo Libra Colour, dan is de Go Color 4,5 gram lichter. Het gekke is dat de meningen op kantoor verdeeld zijn welke e-reader daadwerkelijk zwaarder aanvoelt. Dat komt mogelijk door het formaat en manier van vasthouden: de Kobo heeft een ergonomisch ontwerp, met een iets dikkere behuizing aan de kant waar de knoppen zitten. Die e-reader is daardoor gemakkelijker vast te pakken. De Go Color is vlak: daardoor kies je zelf hoe je hem vasthoudt.
2. Stijlvol ontwerp
Als Boox ergens goed in is, dan is het stijlvolle e-readers maken. De Note Air 3 C bood al een robuust ontwerp met een mooi rood/oranje accent en dus keek ik reikhalzend uit naar het ontwerp van de Go Color 7. Bij de unboxing valt meteen het rustige design op aan de voorkant, terwijl de achterkant juist als papier aanvoelt.
Aan de zijkant van de e-reader zitten twee speakers, een slot voor een microSD-kaartje en de usb-c-ingang. Verrassend genoeg is de powerknop niet hier, maar op de onderkant geplaatst. Hoe dat bevalt, lees je verderop in de review. De knoppen voor het bladeren (ook volumeknoppen voor audio-content) vereisen wat meer kracht om in te drukken. Ook zijn ze tegen elkaar aan geplaatst.
Het is me een aantal keer overkomen dat ik middenin een spannend boek zat en per ongeluk een pagina terug ging in plaats van verder. Een verschil tussen de twee knoppen is nauwelijks voelbaar. Druk je in het midden, dan heb je 50/50-kans dat de juiste knop ingedrukt wordt.
Met de kunstige screensavers die Boox al standaard op het scherm heeft klaargezet, ziet de Go Color 7 er luxueus uit. Het geeft zo als totaalplaatje het ontwerp een volwassen en strakke indruk.
3. Goede speakers
De Boox Go Color 7 is voorzien van twee speakers aan de zijkant en die zijn beter dan verwacht. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat popmuziek en rock allesbehalve fraai klinken. Toch krijgen de speakers van de Go Color 7 mijn complimenten: ze zijn namelijk loepzuiver wanneer een podcast of audioboek afspeelt. Mocht je geen gebruik willen maken van de speakers, dan is er ook nog de optie om een apparaat via Bijvoorbeeld Bluetooth te verbinden, zoals oordopjes of een koptelefoon.
Je kan ervoor kiezen om de e-reader tekst voor te laten lezen via de speaker dankzij de Text to Speech-functie. Wel is dit enkel verkrijgbaar voor ebooks die je zelf op de Go Color 7 zet of die je via Boox koopt. Gebruik je andere apps voor het lezen, dan ben je daarvan afhankelijk voor de aanwezigheid van de spraak- of voorleesfunctie.
4. Prima accuduur
Een e-reader gaat (als het goed is) niet een paar dagen, maar een paar weken mee op een enkele keer opladen. Dat is uiteraard bij de Boox Go Color 7 niet anders. Alhoewel Android 12 meer accuduur opeist dan bijvoorbeeld het besturingssysteem van Kobo of Kindle, heb ik tweemaal 2 weken op een enkele keer opladen kunnen doen.
Ik las tijdens de reviewperiode minimaal een uur per dag met de Go Color 7. Vooral bij het lezen van een ebook daalt het batterijpercentage nauwelijks. Tijdens het installeren van diverse boeken gaat het wel iets vlotter: niet gek, want de e-reader wordt even goed aan het werk gezet. Al met al hoef je niet bang te zijn dat de Boox Go Color 7 accu tekort komt.
5. Android 12
Wat Boox als merk onderscheidt, is dat het vrijwel het enige merk is dat Android als besturingssysteem toepast. Op de Boox Go Color zit Android 12, inmiddels enkele jaren oud. Het grote voordeel van een Android e-reader is dat je zelf kan bepalen welke apps je erop zet om te lezen.
Zelf lees ik voornamelijk via de Kobo-app, mede dankzij een Kobo Plus-abonnement. Eveneens staat op de Go Color 7 de Amazon Kindle-app, voor de paar boeken die ik daar door de jaren heen gekocht heb. Ik ben zelf ook fan van de krant lezen op e-readers: het papiergevoel wordt extra versterkt, terwijl je zonder (al te veel) blauwlicht kan lezen.
Eigenlijk kan je elke app wel op de Boox Go Color 7 zetten. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat animaties niet vloeiend zijn en kleuren er niet zo scherp uitzien als op bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Apps als Spotify, Storytel en natuurlijk onze eigen Androidworld-app zijn desondanks prima te gebruiken.
Boox Go Color 7: de minpunten
1. Scherm valt tegen
Als je op zoek bent naar een e-reader met een kleurrijk scherm vol contrast, dan kan de Boox Go Color 7 tegenvallen. Alhoewel de Go Color 7 exact dezelfde schermtechnologie gebruikt als de Kobo Libra Colour, zien de kleuren er vervaagd uit. Ook het contrast is lager: onhandig bij het lezen van krantenartikelen of bij bepaalde lettertypen die door veel uitgeverijen in ebooks worden toegepast. In de felle zon of onder een lamp gaat dit oké, maar bij een lage helderheid en weinig daglicht om je heen valt het tegen.
De Boox Go Color 7 biedt 300 pixels per inch voor zwart-witte inhoud en 150 pixels per inch voor kleur. Toch ontbreekt er duidelijk scherpte, zowel bij tekst als bij afbeeldingen. Die laatste hoeft niet direct een dealbreaker te zijn, maar graphic novels of manga lezen raad ik voor dit model af.
Volledig onpartijdig kan ik niet zijn: ik heb zelf de Kobo Libra Colour in bezit en de e-readers zijn tijdens de testperiode geregeld naast elkaar gelegd ter vergelijking. Toch blijf ik me verbazen dat de Boox Go Color 7 duidelijk minder scherp en kleurrijk naar voren komt, ook na het meermaals opnieuw instellen van saturatie, scherm-warmte, contrast en helderheid. Zeker omdat de Boox e-reader eigenlijk duurder is dan de Kobo.
2. Zoeken naar instellingen
Vooral in het begin, zeker als je Boox niet (meer) gewend bent, is het steeds zoeken naar de instellingen. Ik heb het niet over de knop voor instellingen, maar alle diverse zaken die je graag zou willen aanpassen. Het is steeds verwarrend waar je nou precies wat kan aanpassen en er lijkt niet een duidelijke afweging te zijn gemaakt waar welke optie is geplaatst.
Zo is er bijvoorbeeld een losse app voor het aanpassen van de schermbeveiliging: hier pas je de afbeelding op je standby-scherm aan, maar ook welke klok er weergegeven wordt, of er een statusbalk wordt getoond en wat de zoom-stijl is.
In de instellingenknop die rechtsonder staat, kan je alle algemene instellingen vinden. Het instellen van de zijtoetsen, de gebaren, het bijwerken van de firmware en uiteraard het verbinden met de wifi. Tot mijn grote verbazing is hier nergens iets te vinden over het aanpassen van het scherm.
Wil je dat aanpassen, dan is er een klein schuifregelaar-icoontje helemaal onder in het scherm. Het idee is goed: in welke app je ook zit of waar je ook mee bezig bent, je kan te allen tijde de kleurmodus en vernieuwingsmodus instellen. Druk je op Meer instellingen, dan vouwen zich nog extra opties uit. Ik vind dit echter er onrustig uit zien: je opent niet een menu, maar er komt een venster in beeld.
Ook staat er geregeld bij een instelling dat die enkel geldig is voor bepaalde modi: bijvoorbeeld voor Snel of Normale. Druk je op Meer instellingen, dan is echter niet te zien welke modus momenteel actief is. Daardoor moet je zelf goed opletten wat en hoe je het hebt ingesteld. Dat is bij e-readers van andere merken makkelijker: daar staat vrijwel altijd een kopje Instellingen en alles netjes per categorie verdeeld.
3. Powerknop onhandig geplaatst
Onderin aan de rechterkant van de Boox Go Color 7 zit de powerknop. Gedurende de testperiode heb ik er toch een klein beetje een hekel aan gekregen. De knop steekt ietwat uit en zelfs met een hoes is het me regelmatig overkomen dat de e-reader aan ging omdat hij in een tas tegen iets aan drukte.
Ook in laptopvak of een verder lege canvastas viel het me regelmatig op dat de powerknop gemakkelijker in te drukken is dan verwacht. Ik vrees dat de batterijduur, die dus verder in orde is, minder lang meeging dan de bedoeling is. Opvallend is dat er genoeg e-readers zijn van Boox die de powerknop in of gelijk met de behuizing hebben: ik vraag me dan ook af waarom het merk bij dit model juist voor een uitstekend knopje gekozen heeft.
Conclusie
De Boox Go Color 7 is met een aantal fijne functies, maar ook een paar schrijnende gebreken. Het stijlvolle ontwerp geeft het apparaat een strak en volwassen uiterlijk, in ieder geval bij de witte versie. Dankzij het gewicht, slechts 195 gram, is de Go Color 7 gemakkelijk mee te nemen op reis of in een handtas.
Voor het luisteren van audioboeken of podcasts zijn de speakers geschikt: stemmen zijn helder en goed te herkennen. Voor muziek hoef je de e-reader niet te gebruiken, maar dat spreekt mijn inziens voor zich. Ook de accuduur is prima: twee weken is een realistische verwachting. Je krijgt Android 12 als besturingssysteem op de Go Color 7, waardoor je je favoriete apps erop zet.
De Boox Go Color 7 komt helaas op het gebied van schermtechnologie tekort. De e-reader heeft net zoals de Kobo Libra Colour een E Ink Kaleido 3-scherm, maar biedt minder contrast en saturatie. Ook na het spelen met diverse instellingen is dit niet veel beter. Zonde, want daardoor zijn bepaalde lettertypen die door uitgeverijen worden gebruikt of krantenartikelen niet of slecht leesbaar. Over de instellingen gesproken: dat is best een zoektocht, want die staan niet allemaal op dezelfde plek.
Een ander minpunt op de Boox Go Color 7 is de powerknop: die zit op de onderrand van de behuizing en steekt uit. Meermaals tijdens de reviewperiode werd die in een tas per ongeluk aangedrukt, waardoor de e-reader ingeschakeld werd. Dit kwam zowel met als zonder hoes voor. Vermoedelijk is daardoor ook de batterijduur lager uitgevallen dan bedoeld is.
Alternatieven
Je verwacht het wellicht al, maar de Kobo Libra Colour is een uitstekend alternatief als de Boox Go Color toch niet aan je verwachtingen voldoet. Met een eigen OS dat op Linux is gebaseerd, krijg je vlotte software die periodiek van een update wordt voorzien. Alhoewel de Libra Colour ook E Ink Kaleido 3 gebruikt, valt op dat er meer contrast en kleur toegepast wordt. Dankzij het ergonomische ontwerp ligt de Libra Colour lekker in de hand, daarbij helpt dat het gewicht slechts 199,5 gram is. Schaf je de Kobo Stylus 2 aan, dan kan je zelfs notities schrijven of boeken annoteren. Ook is de kleuren-e-reader van Kobo iets goedkoper: je betaalt een adviesprijs van 239 euro.
Wil je graag een compacte e-reader met een kleurenscherm, dan is de Kobo Clara Colour een optie. Wederom heeft deze e-reader een E Ink Kaleido 3-scherm, maar dan 6 inch. Ook zijn de scroll-knoppen afwezig, om te bladeren veeg je naar links of rechts. Wel krijg je ‘slechts’ 16 GB aan opslag, maar voor je die vol hebt staan er gemakkelijk duizenden boeken op de e-reader. Met een gewicht van 174 gram neem je de Kobo Clara Colour moeiteloos overal mee naartoe. Het prijskaartje is eveneens goed draagbaar: 159,99 euro.
De Boox Go Color 7 kopen
De Boox Go Color 7 is sinds 16 augustus 2024 in Nederland te koop. Voor de e-reader geldt een adviesprijs van 279,99 euro. Er zijn twee kleuropties waaruit je kan kiezen: zwart of wit. Een bijpassende magnetische hoes is los te koop voor 43,99 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb deze pas twee dagen in mijn bezit. Omdat ik een abonnement op Storytel heb kwam ik bij deze ereader uit. Helaas werken de knoppen voor bladeren niet met de Storytel app en moet ik alsnog op de ereader zelf tikken. Er zijn instellingen om per app die toetsen aan te passen maar dat werkt niet. En inderdaad is de tekst best donker zodat je altijd de backlight aan moet hebben staan. Toch ben ik er blij mee omdat mijn oude ereader erg traag werd en hier dus geen apps op geïnstalleerd kunnen worden. (Kobo Glo uit 2012) Ook de wirwar van instellingen is heel onoverzichtelijk.