Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

JBL Tour Pro 3 review: verrassend scherm, verrassend scherp

Laura Jenny
Laura Jenny
15 november 2024, 16:17
9 min leestijd
JBL Tour Pro 3 review: verrassend scherm, verrassend scherp

Lees verder na de advertentie.

8.9

Reviewscore

Oordopjes die schreeuwen dat ze vooral lekker onderweg mee moeten worden genomen: lekker op tour met je oortjes. Zijn de JBL Tour Pro 3 ook heel geschikt voor wie graag het hele land doortoert? Lees het in deze review.

JBL Tour Pro 3

JBL heeft het helemaal uitgevonden: schermpjes ‘plakken’ op de cases van de oordopjes. Kun je immers oordopjes niet echt heel spannend meer upgraden qua mogelijkheden, dan kijk je naar de case. We bespraken hier op Androidworld al eerder de JBL Live Beam 3, die met hun paarse case met scherm weliswaar charmant waren, maar qua cijfer bleven steken op een 6,8. Doet de JBL Tour Pro 3 dat beter?

Ik ga je niet in spanning laten wachten, want natuurlijk doet de Tour Pro 3 dat beter. Dat mag ook wel: het apparaat kost met een adviesprijs van 299,99 euro 100 euro meer dan Beam 3. Je ziet in het uiterlijk al dat het een wat luxer apparaat is, met zijn mooie rechthoekige en toch ronde vormen, en dat grotere schermpje dat helemaal van de ene kant naar de andere kant loopt. Echter, het gaat natuurlijk ook om het geluid en de noisecancellation: hoe zijn die?

Lees verder na de advertentie.

JBL Tour Pro 3: de pluspunten

Goed geluid

JBL biedt veel mogelijkheden om andere geluidsprofielen te kiezen, dus als je een basshead bent dan kun je daarvoor zorgen en als je juist meer op de instrumenten zit in plaats van de vocalen, dan is dat ook in te stellen. De Tour Pro 3 bieden een dijk van een geluid, waarin veel details te horen zijn en muziek van verschillende genres goed terecht kan. Je kunt het volume vrij hard zetten, al is het natuurlijk niet aan te raden dat te doen met het oog op gehoorschade. Plus, er is ruisonderdrukking aanwezig, dus je hoeft vrij weinig te overstemmen met je oordopjes. Hoewel, daarover later meer. 

Maar deze oordopjes zijn een van de meest luxe oordopjes die JBL te bieden heeft en ik verwacht er dan ook van dat het geluid ook het beste is wat dit merk in zijn mars heeft. Het geluid klinkt ontzettend goed, als je een beetje een zeurpiet bent dan moet ik toegeven dat je soms te maken hebt met iets scheller geluid dan rijker geluid, maar dit is extreem subtiel en nagenoeg niet te merken, zeker niet als je voor bepaalde geluidsinstellingen kiest. Het geluid is gewoon steengoed. Zou het komen omdat JBL niet voor een driver is gegaan zoals in de Tour Pro 2, maar voor een dubbele driver (10,2 mm)?

Veel aanpassingsopties

We noemden het net al even: met deze oordopjes heb je een breed scala aan aanpassingsopties. Je kunt die vinden op het scherm van je oordopjes, maar ook in de app van JBL. Welke app van JBL? Goede vraag, want het zijn er veel te veel, maar deze oordopjes vind je in de JBL Headphones-app. Je vindt hier mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende typen verbindingen (snel voor games, kwalitatief beter voor muziek), 3D-audio, high res-geluid via LDAC (aptX is geen optie) en de ANC-regelaar, het verschil tussen de tips en het checken van de pasvorm. Je kunt de oordopjes ook natuurgeluid laten afspelen voor als je rustig wil worden, je kunt je oordopjes makkelijker terugvinden met de app, en zo zijn er ontzettend veel mogelijkheden. 

Een deel daarvan vind je dus op de case zelf, maar wil je dieper gaan, dan moet je absoluut de app gebruiken. Het is prijzenswaardig hoe JBL de app heeft ingedeeld, want ondanks dat er heel veel kan, blijft het wel overzichtelijk en duidelijk wat wat is. Dat is fijn, want het is zoveel dat het ook heel gemakkelijk een doolhof had kunnen worden.

Dat schermpje

In eerste instantie dacht ik bij het schermpje: leuk hoor, maar je stopt dat toch in je zak of tas en dan kijk je er nooit meer naar? Dat blijkt in de praktijk toch anders te zijn. Het scherm is 1,57 inch en daarmee iets groter dan dat van de Tour Pro 2 (1,45 inch). Waar ik dacht dat ik het schermpje, als ik het dan toch zou gebruiken, vooral zou inzetten om nummers te skippen, blijk ik het vooral handig te vinden om te zien hoeveel juice er nog inzit. Je kunt dat immers al zien zonder dat je de oordopjes er ook maar uit hebt gehaald. Even een snelle blik voordat je weggaat en je weet zonder dat er eerst verbinding hoeft te worden gemaakt met een telefoon of oordopjes in oren moeten worden gestoken al hoe elk individuele oordopje erbij staat, maar ook de case zelf. Het is echt een uitkomst. 

Verder is het een aanraakscherm en kun je ook ontzettend veel verschillende mogelijkheden op de case regelen. Daar heb je geen JBL-app voor nodig. Je kunt direct een ander geluidsprofiel kiezen, aangeven dat je de foam-tips gebruikt in plaats van de standaard tips, noise cancellation aanzetten, het volume veranderen en zelfs timers zetten. Je kunt het apparaat zelfs als zaklamp gebruiken en met ‘vind mijn oordopjes’ snel je gevallen oordopje opsporen. Ik ben enorm verrast door wat er allemaal op dat scherm kan en ik moet zeggen: zeker als je hem tijdens je werkdag gewoon op je bureau legt, dan zal je die opties ook best gebruiken. Alleen had van mij dat moeten unlocken er niet op hoeven zitten: dat is eerder irritant dan nuttig, bovendien: wat gaan mensen doen als ze eenmaal toegang hebben?

Het oude logo, maar toch! 😉

Lees verder na de advertentie.

Lange batterijduur

De batterij van deze oordopjes gaat lang mee, en als je net zo koppig bent als ik, dan zal je ook merken dat wanneer de oordopjes zeggen dat ze bijna leeg zijn, je stiekem nog best lang kunt luisteren. De oordopjes zitten lekker in het oor en dat is mooi, want je kunt ze lekker lang doordragen. Een hele werkdag lang is geen probleem voor deze oordopjes, zelfs als je de actieve ruisonderdrukking hebt aanstaan. Wat me echter nog meer verrast is dat het laaddoosje ook met een stevige hoeveelheid stroom komt, waardoor je de case zelden hoeft op te laden en je de oordopjes eigenlijk altijd wel van stroom kunt voorzien. Je kunt de oordopjes drie keer helemaal opladen met de case, en als je je realiseert dat ze al een hele werkdag meegaan, betekent dat dat JBL heel handige, duurzame draadloze oordopjes heeft gemaakt die je bijvoorbeeld ook op reis heel goed kunt gebruiken. Zelfs als je helemaal naar Australie vliegt dan ervaar je de hele vlucht lang lekker met je eigen muziek in je oren. Of die 10 films die je kunt kijken.

JBL Tour Pro 3: de minpunten

Noise cancellation valt tegen

Deze oordopjes worden geroemd om hun noise cancellation, maar ik hoor het niet. Toegegeven, er zit een groot verschil tussen met en zonder foamtips, want foamtips houden wel veel meer geluid weg, maar dan ook: een trein die aan komt rijden, een persoon die een krakend zakje chips eet naast me: ik hoor ze dwars door de noise cancellation heen. Niet keihard, maar genoeg om niet helemaal in een oase van rust te verkeren als ik deze modus aan heb staan. 

Updaten duurt lang

Het is belangrijk om je oordopjes goed up to date te houden, daar heb je vaak zelf het meest profijt van. Op zich worden updates niet opgedrongen, je ziet in de app op den duur een melding staan en daar kun je dan op tikken, maar als je dat doet, reken er dan wel op dat je zo’n 5-6 minuten niet kunt luisteren. Dat is vrij lang, zeker omdat je deze melding meestal ziet als je de oordopjes wil gaan gebruiken en het anders misschien vergeet, waardoor je toch gaat updaten wanneer je de oordopjes eigenlijk wil gebruiken. Het is geen ramp, maar wel iets om rekening mee te houden voordat je bijvoorbeeld een online meeting in gaat. 

Lees verder na de advertentie.

Grote case

Even de case van deze oordopjes in je damesbroek doen, dat is toch een beetje ongemakkelijk. Er zit dan zo’n dik ding in je zak, dat even comfortabel op een barkruk zitten er niet meer bij is. Nu is dat op zich geen enorme ramp, want hoe vaak heb je de case in je zak, maar ik vind hem ook voor in een rugzak wel uit de kluiten gewassen. Misschien was dat nodig om de batterij erin te passen, maar het had wel iets subtieler gemogen, bijvoorbeeld wat platter of misschien met een ander open-mechanisme. Zeker als je je telefoon in je hand hebt en je toegangspasje van werk of je sleutels, dan is het wat veel met deze dikke case erbij. Het voelt echt als een aparte gadget die je bij je hebt, in plaats van een accessoire. 

Vormen zijn onhandig

Nu we het toch over de case hebben: ik ben ook niet heel blij met de vormpjes waar de oordopjes in worden gestoken. Het is niet iets wat je makkelijk even blindelings doet, omdat ze op een bepaalde manier in de case moeten. Nu is dat natuurlijk wel een heel klein minpuntje, maar in het verlengde daarvan blijf ik het zeggen: die stokjes aan oordopjes zijn gewoon niet handig. Heb het voor de zekerheid met een collega besproken, die stelt dat de stokjes nodig zijn bij niet-in-ears en daar kan ik inkomen, maar dit zijn wel in-ears? Je kunt ze inderdaad makkelijker uitdoen omdat je je aan dat stokje kunt vasthouden, en veel fabrikanten zeggen dat het beter is voor de connectiviteit en aansturing, maar ik heb met de plat-ronde concurrenten zonder stokjes echt geen problemen gehad, dus ik blijf erbij dat stokjes-oordopjes gewoon echt niet zo handig zijn, vooral als je lang haar hebt. 

Conclusie

JBL Tour Pro 3 zijn geweldige oordopjes. Ze weten te verrassen in hun gevoel van luxe en vooral de batterijduur is indrukwekkend. Ik ben niet heel erg te spreken over de actieve noisecancellation, al is het zeker wel goed genoeg om zoveel mogelijk geluid wel te doen wegebben. We hebben niet vaak betere oordopjes in gehad dan deze. JBL Tour Pro 3 meet zich met een andere publiekslieveling, namelijk Sony WF-1000XM5, en komt daarbij ook nog met die handige case die wel wat uit de kluiten gewassen is, maar wel dat leuke scherm biedt waar je ook nog eens toffe achtergronden op kunt weergeven en van alles en nog wat kunt instellen. Er is met deze oordopjes zoveel mogelijk: dat kennen we eigenlijk bijna niet van andere in-ears. Dit maakt de oordopjes heel veelzijdig en JBL lijkt goed te weten wat belangrijk is in deze tak van sport, zonder je daarbij te overladen met nietszeggende namen en gekke opties.  

JBL Tour Pro 3

Vanaf € 299,-
8.9
Reviewscore
  • Goed geluid
  • Veel aanpassingsopties
  • Dat schermpje
  • Lange batterijduur
  • Noise cancellation valt tegen
  • Updaten duurt lang
  • Grote case
  • Vormen zijn onhandig

Lees verder na de advertentie.

JBL Tour Pro 3 kopen

De Tour Pro 3 zijn sinds september 2024 verkrijgbaar in Nederland. De adviesprijs is 299,99 euro.

Vind de beste JBL Tour Pro 3 deal

JBL Tour Pro 3

Vergelijk en bespaar

Laagste prijs

Nu € 299,-

Vergelijk prijzen

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!