Huawei P30-reeks
De Huawei P-reeks is volgens Huawei gefocust op design en creativiteit in tegenstelling tot de Mate-serie die om brute kracht en sterke prestaties draait. Dit jaar zagen we eerder al de P Smart (2019) en de P Smart+(2019), dat zijn twee budgettelefoons die uitpakken met hun cameraprestaties en hun modern jasje voor weinig geld. Met de nieuwe P30-reeks zijn de nieuwe koplopers onthuld: de P30 en de P30 Pro van Huawei.
Hun voorgangers, de P20 en de Pro-versie wisten vorig jaar al een sterke indruk na te laten op het gebied van cameraprestaties, dat viel op in onze review, maar ook bij testen van onder meer DxOMark waar het toestel een jaar lang bovenaan stond te pronken. Huawei wil met die prestaties nu nog een flinke stap verder zetten en in dit artikel geef ik alvast mijn eerste antwoord op de vraag of ze daarin geslaagd zijn.
Design
Als je het toestel aan de voorkant aan het scherm bekijkt, ziet het er totaal verschillend uit ten opzichte van de P20 Pro, maar als je hem omdraait, heb je wel degelijk het gevoel dat je een geüpgradede variant van de telefoon in je handen hebt. Het scherm van de P30 en de P30 Pro doet op het eerste gezicht meteen denken aan de Mate 20 met zijn waterdruppelnotch met selfiecamera in plaats van de bredere notch die we vorig jaar te zien kregen.
Onderaan het scherm zit een minimale schermrand in plaats van de bredere rand van de P20 Pro waar je een vingerafdrukscanner vond. Die is verdwenen en kreeg een plaats onder het scherm. Op de onderkant van het toestel vind je een platte onderkant met een usb-c-poort, een speaker en in het geval van de P30 ook een 3,5 mm audio-aansluiting. De P30 Pro heeft zijn volumeknoppen en daaronder de powerknop aan de rechterkant. Links vind je het dual-simslot.
Als we de de achterkant bekijken, kunnen we onze ogen maar moeilijk verwijderen van de verticale cameramodule met een hoofdcamera, groothoeklens en ten slotte de telelens. Of beter gezegd Optical Periscope Zoom Lens. Later in dit artikel gaan we in op de prestaties van die lens, maar wat toch opvalt is dat die indrukwekkende telelens die voor meer optische zoom moet zorgen de indruk geeft alsof de telefoon doorboord is, want je kan helemaal doorheen de lens tot in de binnenkant van het toestel kijken wat een interessant uiterlijk oplevert
Naast die cameramodule is er een tweede, veel kleinere module met een Time of Flight Camera (ToF) onder de infraroodautofocus en flitser. Nu weten we ineens met zekerheid waar die vreemde uitsnijding in de hoesjes van het toestel vandaan kwam.
De Huawei P30 Pro is beschikbaar in een nieuwe reeks kleuren: white, breathing crystal – de variant uit de foto bovenaan dit artikel, black, aurora en amber sunrise. In het oog springen vooral amber white, dat is een kleur met overgang tussen rood en oranje en de breathing crystal-variant die wit oogt met een blauwe, blinkende schijn. Het is op het moment van schrijven nog niet bekend of alle genoemde kleuren ook echt naar Nederland komen. Teleurstellend is dat bij alle kleuren vingerafdrukken duidelijk zichtbaar zijn in tegenstelling tot bij de glazen behuizing van onder meer de Pixel 3 en Galaxy S10.
De aurora-kleur van de P30 Pro
Ik had ook iets meer verwacht van de voorkant van het toestel, want in mijn ogen is een kleine camera-inkeping in de hoek van het scherm een fraaiere en oplossing dan de camera-inkeping in de vorm van een watdruppel, maar dat is een kwestie van smaak. Onder meer de Honor View 20 en Galaxy S10 maakten eerder gebruik van zo’n camera-inkeping. Al is de waterdruppelnotch dan weer wel een iets betere oplossing in mijn ogen dan de dubbele camera-uitsnijding bij de Galaxy S10+.
Verder deed de P30 Pro me onmiddellijk denken aan de Mate 20 Pro, het vlaggenschip uit de Mate-reeks dat eind vorig jaar werd aangekondigd, als ik hem in mijn hand hield. Hij heeft in tegenstelling tot de P30 gebogen schermranden die naadloos overgaan in de aluminium behuizing en vervolgens in de gebogen glazen achterkant. Hierdoor ligt de telefoon erg fijn in de hand, beter dan de Galaxy S10-reeks die meer plat van vorm is. Het enig nadeel is dat de P30 Pro net als de Mate 20 Pro vrij dik is en zwaar aanvoelt, wat dan weer wel fijner is bij de S10-reeks.
Scherm
In de presentatie die Huawei aan ons gaf over de P30 Pro kwam het scherm nauwelijks aan bod. Nochtans gaat het om een groot AMOLED-paneel van 6,47 inch, dat is een stuk groter dan de 6,1 inch waar de P20 Pro vorig jaar mee kwam en het is daarmee ook ruimer dan het paneel van de Mate 20 Pro. Verder heeft het paneel een Full HD-resolutie van 2340 bij 1080 pixels en een verhouding van 19:5:9.
Het schermpaneel gaf mij een goede indruk gedurende de beperkte tijd die ik met het toestel doorbracht, maar het wist zeker ook niet de aandacht te rekken wat de kwaliteit ervan betreft. Het leek wel helderder vergeleken met de Mate 20 Pro, maar naast de Galaxy S10+ die ik eveneens op zak had, zag het er op het eerste gezicht niet beter uit, hoewel ik wel fan ben van de meer gebogen schermranden. Huawei heeft nog steeds geen inspanning geleverd om ook op het gebied van schermtechnologie Samsung het vuur aan de schenen te leggen, want het lijkt erop dat ook dit keer de Galaxy S-reeks het voortouw blijft nemen. Huawei zet duidelijk meer manschappen in op andere fronten die later in dit artikel worden besproken.
Prestaties
De P30 en de P30 Pro draaien beide op de Kirin 980 die we al eerder zagen in onder meer de Huawei Mate-reeks en de Honor View 20. De chipset die gemaakt is volgens een 7 nanometer architectuur is nog steeds de krachtigste die Huawei op dit moment in huis heeft.
De P30 Pro en de P30 volgen Samsung niet wat betreft de grote toename van opslag en werkgeheugen, want de Pro-variant heeft 8 GB RAM en de P30 vind je alleen in een 6 GB-model. Verder is de P30 Pro niet beschikbaar in een 1 TB model zoals bij de Galaxy S10+, maar is het maximum 512 GB opslag, en er zijn ook modellen van 256 GB opslag en 128 GB opslag. De Mate Pro kwam eerder maximaal met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag, dus Huawei maakt op dat vlak een kleine stap voorwaarts.
Als we het accu van de P30 Pro erbij nemen dan merken we dat die precies dezelfde capaciteit heeft als bij de Mate 20 Pro, namelijk 4200 mAh. We waren eerder al zeer te spreken over de accuprestaties van dat toestel. De P30 moet het gezien zijn kleinere 6,1 scherm stellen met een kleinere batterij met 3650 mAh. Ook op het gebied van snelladen neemt de P30 volledig de prestaties over van de Mate 20 Pro met een 40 watt snellader en de belofte om de capaciteit voor 70 procent op te laden in een halfuur tijd.
De breathing crystal-variant heeft een wit-blauwe schijn
Als laatste willen we nog onderstrepen dat de P30 Pro ook een optische vingerafdrukscanner heeft net als bij de Huawei Mate 20 Pro. Ik ben zelf een koele minnaar van optische vingerafdrukscanners, maar als we Huawei vroegen of de scanner verbeterd was ten opzichte van de Mate 20 Pro, kregen we te horen dat het wel degelijk het geval is. Als we vroegen op welke manier, kregen we een minder duidelijk antwoord, want Huawei maakt bijvoorbeeld geen gebruik van zelflerende software die het scannen na verloop van tijd verbetert zoals bij OnePlus. Zelf kon ik er nog niet mee aan de slag gaan helaas. Ik weet al wel dat het beperkte scanoppervlak – het grootste probleem met de huidige scanners, ook met de ultrasonische – hetzelfde is gebleven.
De P30 Pro maakt op het gebied van prestaties nauwelijks het verschil met de Huawei Mate 20 Pro en gezien de visie van Huawei, de focus op creativiteit en camera, is dat ergens begrijpelijk. Ik verwacht dat de Mate 30 Pro die met een vernieuwde high-end processor komt een gelijkaardige inhaalbeweging zal maken, maar dan op het vlak van camera.
Camera
Periscoopcamera
Als je het over de duivel hebt. Doorheen dit artikel zal je vast al hebben gedacht dat erg weinig werk is verricht bij Huawei om met dit toestel iets nieuws te laten zien. Dat komt dan ook omdat alle innovatie die deze telefoon brengt, zowat volledig afkomstig is van de nieuwe camera waarin Huawei wel degelijk voor een ambitieuze benadering heeft gekozen.
OPPO was misschien de eerste die de vlag zwaaide met 10x lossless zoom, dat is een beeld tot 10 keer vergroten zonder kwaliteitsverlies, maar Huawei is de fabrikant die een vergelijkbare technologie als eerste in een toestel heeft gestopt. Huawei maakt daarvoor gebruik van zijn ‘Optical Periscope Zoom Camera’, dat is de indrukwekkende telelens waar eerder in geruchten over gesproken werd.
Het gaat om een opstelling van verschillende cameralenzen in een hoek van 90 graden waardoor zowel de dikte als ook de breedte van het toestel kan worden gebruikt om een beeld uit te vergroten met de P30 Pro. Het beeld weerkaatst door middel van een prisma op de sensor. Zo krijg je 5x optische zoom die softwarematig verbeterd wordt en zo leidt tot 10x hybrid zoom. In vergelijking met de Mate 20 Pro had die 3x optische zoom en 5x hybrid zoom.
Ik kon in het centrum van Amsterdam de zoomprestaties vergelijken met de telelens van Mate 20 Pro en de Galaxy S10+, maar helaas mocht ik de foto’s van de P30 Pro niet naar huis meenemen, dat wordt iets voor de review. Wel kan ik stellen dat de zoomprestaties P30 Pro gehakt maken met de 2x optische zoom die de camera van de Samsung Galaxy S10+ brengt. 5 keer optische zoom is ook stukken beter vergeleken met wat de Mate 20 Pro kon en dat is een erg fijne prestatie voor de fotografieliefhebber.
Huawei maakt dus zo goed als een einde aan de ware achilleshiel van smartphonefotografie, de beperkte mogelijkheid tot inzoomen zonder verlies. Vroeger luidde dat de beste zoom op een smartphonecamera je benen is. De nieuwe technologie met de Periscoopcamera is een enorme verbetering op alles wat we eerder al zagen, maar ik zie het vooral als een startschot voor nog indrukwekkendere prestaties. Nu ook de breedte van een toestel gebruikt kan worden voor cameralenzen, is er nog veel meer mogelijk in de toekomst.
Respectievelijk de Mate 20 Pro met zijn ‘camera-eiland’ en de P30 Pro van Huawei
Als we verder kijken naar de 10x hybrid zoom, dan moet ik vaststellen dat de beelden wel degelijk aan kwaliteit moeten inboeten. Beelden verliezen duidelijk detail en zien er zo iets meer uit als schilderijen als je ze nader bekijkt. Het kwaliteitsverlies is niet reusachtig maar wel merkbaar. De overbrugging van 5 maal zoom zonder kwaliteitsverlies tot 10 keer zoom was duidelijk te groot om zonder een opmerkelijke verschil in kwaliteit te doen, en Huawei had mogelijk beter gesproken over bijvoorbeeld 8x hybrid zoom, want bij lagere waarden is het verlies in kwaliteit minder duidelijk merkbaar. De telefoon kan verder tot 50 keer digitaal inzoomen, maar dan is het kwaliteitsverlies heel duidelijk merkbaar. Al merk je nog steeds op dat het minder is in vergelijking met andere telefoons.
Minder enthousiast ben ik over de de filmprestaties van de telelens. Huawei benadrukte dat de sensor net als bij de groothoeklens en de hoofdlens is uitgerust met optische beeldstabilisatie samen met Huawei’s AIS, dat is het softwarematige stabiliseren van het beeld. Naarmate je meer inzoomt met de camera wordt het beeld automatisch instabieler, omdat trillingen van je hand steeds mee gaan opvallen. Ondanks alle beeldstabilisatie technologie ziet een ingezoomd beeld er nog steeds erg schokkerig uit en daarmee onbruikbaar voor professioneel gebruik. Al heb je vandaag de dag ook een breed scala aan smartphonestatieven die dat probleem deels zullen verhelpen.
Super Spectrum Lens
Ook de hoofdcamera van de P30 en de P30 Pro werd volledig herbekeken, want Huawei is getopt met de klassieke RGB-sensor, dat staat voor: Red, Green, Blue. Vanuit die kleuren worden alle andere kleuren en tinten met de sensor vertaald. Huawei introduceert nu voor het eerst een lens met een RYB-camera, waarbij ‘Y’staat voor geel. Het bedrijf merkt op dat die kleur veel meer licht toelaat dan groen, waardoor de fotografieprestaties in onderbelichte omstandigheden sterk verbeterd worden.
Huawei stelt dat de reden waarom we dit nog nooit eerder gezien hebben simpelweg te wijten is aan het feit, dat er met deze verbetering een hoop werk gepaard gaat. Zowel op het vlak van hardware als software zou er volgens de Chinese fabrikant veel ‘finetuning’ nodig zijn om het gewenste resultaat te bekomen. De P30 Pro pakt uit met een maximale iso-score van maar liefst 409 600, een enorm cijfer in vergelijking met zijn voorganger, de P20 Pro, en ook ten opzichte van wat de concurrentie biedt. Puur dankzij hardware zou het nu mogelijk moeten zijn om een veel lichter beeld te bekomen door de iso-waarden te laten toenemen.
De hoofdcamera heeft verder een 14 MP sensor en een f/1.6 diafragma. We konden de Super Spectrum Lens alvast uitproberen in een volledig verduisterde camera waar een poster hing van een kleurrijk straatbeeld. Vervolgens konden namen we een foto vanuit de normale camerastand om het resultaat te zien. Het beeld was enorm goed verlicht. Ik voerde daarbij dezelfde test uit met de camera van de Galaxy S10+ en de Mate 20 Pro. Die laatste kwam nog een beetje in de buurt, maar die eerste ging volledig in de mist zoals je in onderstaande galerij kan zien. De foto’s van de P30 Pro kon ik na afloop van de test helaas niet bewaren.
De foto’s in een volledig donkere omgeving genomen met respectievelijk de Samsung Galaxy S10+en de Huawei Mate 20 Pro
Als ik hetzelfde probeerde met de nachtmodus van de P30 Pro stelde ik vast dat het resultaat vreemd genoeg minder goed was met minder scherpte en minder goede kleuren. Huawei legde me uit dat voor ‘point-and shoot’-foto’s in het donker de gewone fotomodus het meeste geschikt was, maar als je bepaalde effecten wil creëren met licht, de nachtmodus gewenst is. Dat vond ik naar de consument toe een vrij onduidelijke benadering. In dat geval kan je je nachtmodus beter een andere benaming geven.
ToF-camera
Net als bij de Honor View 20 pakt ook Huawei uit met een Time of Flight camera achterop, maar de focus ligt bij het merk niet op gaming maar op fotografie. Een ToF-camera kan nauwkeurig driedimensionaal zijn omgeving in beeld brengen en daardoor kan je nu de de zogenaamde ‘Multi Level Bokeh’-foto’s maken. Dat is is een verbetering van de foto’s met wazige achtergrond die we al eerder zagen. In mijn beperkte tijd met het toestel kon ik nog niet bekijken in welke mate de ToF-camera verbetering bracht.
Respectievelijk de platte onderkant van de P30 Pro naast de ronde Mate 20 Pro
Daarnaast komt Huawei met een nieuwe AR Measure-app zoals we al eerder zagen bij de OPPO RX17 Pro. Je kan daarmee voorwerpen meten en afstanden bepalen. Huawei gaf nog maar weinig details over hoe de app precies werkt, maar het lijkt erop dat de telefoon zelf spontaan de lengte bij voorwerp toont. Hij herkent bijvoorbeeld de poten van een stoel en geeft zo de lengte. We zijn erg benieuwd hoe dit in de praktijk zal werken.
Camerasoftware
Er is verder weinig veranderd aan de camera-app van Huawei. De indeling is dezelfde gebleven en Huawei uit met een nieuwe functie genaamd HDR+, waarmee je nu automatisch beelden kan nemen in High Dynamic Range. De lichtomstandigheden worden zo afhankelijk van de situatie beter ingeschat waardoor het contrast duidelijk wordt. HDR+ is niets nieuws, want we zagen de functie al langer bij andere camera-apps, bijvoorbeeld bij de Pixel-telefoons van Google.
Software
Ook over de software van de telefoon kunnen we heel kort zijn, want ook hier zijn geen grootse nieuwigheden geïntroduceerd. De P30 en de Pro-variant draaien op Android Pie, de laatste versie van het Android-besturingssysteem. Verder werkt het apparaat ook nog steeds op EMUI 9, dat is de softwareschil van Huawei. Die schil komt met een aantal eigen apps en doet daarnaast beroep op apps van Google voor bijvoorbeeld berichten en op SwiftKey als toetsenbord.
Conslusie
De P30 Pro is een vlaggenschip dat gemaakt is voor wie het beste wil op het vlak van smartphonefotografie en Huawei is met zijn Periscoopcamera en Super Spectrum Lens een nieuwe weg in geslagen die een heleboel verbeteringen introduceert. Met de P30 Pro maakt Huawei een statement dat smartphonefotografie nu echt serieus wordt, en de verschillen met een systeemcamera steeds kleiner.
Dankzij de nieuwe benadering met de Periscoopcamera kan de telefoon waar nog geen andere fabrikant tot hiertoe is in geslaagd. Bovendien heeft concurrent Samsung, maar ook Apple een grote achterstand als het op zoomtechologie aankomt. Al wil Samsung die achterstand wel inhalen zo blijkt. Ook de foto’s in onderbelichte omstandigheden dankzij de RYB-sensor zijn ronduit indrukwekkend en we kijken ernaar uit om de P30 Pro-camera verder uit te proberen en hem het tegen de Pixel 3 met zijn Night Shot te laten opnemen als een ultieme strijd tussen hardware- en software-optimalisatie.
Toch zal je merken dat wie minder interesse heeft in goede fotografieprestaties veelal op zijn honger blijft zitten, want dan komen we bij de minder indrukwekkende kant van dit toestel. Er is relatief weinig getoond op het gebied van prestaties en software dat we nog niet eerder hebben gezien. Voor dergelijke verbeteringen wordt het waarschijnlijk wachten tot de volgende toptoestellen uit de Mate-reeks.
Ook op het vlak van design heeft de P30 Pro ons niet weggeblazen wat vernieuwingen betreft. Hoewel de P-reeks creativiteit schijnbaar hoog in het vaandel draagt, is dat niet echt te zien aan het ontwerp van het toestel met een waterdruppelnotch en iets andere gradiëntkleuren. We krijgen ook bijvoorbeeld geen randloos design met pop-up camera of schuifcamera.
Samengevat merken we dat Huawei zowat al zijn energie in de camera heeft gestopt. Wat voordien het beste aspect van de P20 Pro was, is nog veel beter geworden. Al gaat het ten koste van andere verbeteringen die wat achterwege blijven. Wat denk jij van de P30 Pro? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten