Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Huawei P30 Pro review: verbluffende camera verbleekt de concurrentie

Jiri Truijen
9 april 2019, 19:00
26 min leestijd
Huawei P30 Pro review: verbluffende camera verbleekt de concurrentie

Lees verder na de advertentie.

Huawei P30 Pro review

De Huawei P30 Pro werd samen met de Huawei P30, op 26 maart voorgesteld tijdens een evenement in Parijs. Het ging hoofdzakelijk over één bepaald onderdeel: de camera. Huawei heeft de afgelopen jaren waanzinnig grote stappen gezet op gebied van camera en ook met de camera van de P30 Pro pakken ze weer groots uit.

Verschillende topmensen van Huawei hebben al meermaals laten vallen dat ze de nummer 1 positie van Samsung willen overnemen. Richard Yu, CEO van Huawei, liet midden maart zelf weten dat ze eind dit jaar marktleider willen zijn. Als dat het geval is, moet de Huawei P30 Pro het toestel zijn waarmee ze Samsung van de troon gaan stoten. Of dat het geval is leg ik je hieronder uit.

Huawei P30 Pro Event

Specificaties

Afmetingen: 158 x 73,4 x 8,4 mm
Scherm: 6,47 inch Full HD+ (2340  x 1080) OLED-scherm
Processor: HiSilicon Kirin 980
RAM: 8 GB werkgeheugen
Opslag: 256 GB, uitbreidbaar via nanoSD
Selfiecamera: 32 MP met f/2.0
Hoofdcamera: 40 MP Wide Angle met f/1.6, 8 MP Periscope lens met f/3.4, 20 MP Ultra Wide Angel met f/2.2, TOF-sensor
Batterij: 4200 mAh
Softwareversie: EMUI 9.1 (gebaseerd op Android Pie 9.0)
Extra: In-screen optische vingerafdrukscanner, dual-sim, IP68

Behuizing en design

Huawei focust zich met de P-reeks op creativiteit en dat wil het ook laten terugkomen in het design van de Huawei P30 Pro. ‘Met de Aurora gradient-kleur op de P20 Pro maakte Huawei kleuren in smartphones weer leuk’ claimde het bedrijf tijdens zijn pre-briefing en dat klopt: sinds de P20 Pro komen er meer en meer smartphones uit met gewaagde kleuren.

De P30 Pro heeft dan ook weer een heleboel leuke nieuwe gradiënt-kleuren gekregen. Ik heb de Breathing Crystal, maar je hebt ook een Aurora (die heel hard verschilt met de P20 Pro) en Amber Sunrise. Ook is er een zwarte versie die heel veel journalisten mee kregen, wat ik een ongelooflijk bizarre keuze vind. Huawei wil uitpakken met creativiteit en nieuwe kleuren en de personen die de toestellen gaan reviewen en laten zien aan de mensen krijgen dan een saaie zwarte kleur. Uiteraard gaan er mensen zijn die niet zo voor al die kleurtjes zijn, maar als je met je kleuren wil uitpakken, dan moet je er wel voor zorgen dat de mensen die daar voor gaan zorgen ook over die modellen beschikken. Rare keuze van Huawei, maar je moet ook wel weten dat er zo’n 4000 mensen op de persconferentie waren en zij allemaal zo’n toestel mee naar huis kregen om te testen. Het kan dus zeker zijn dat het een kwestie van volume is en dan moeten we zeker niet klagen. Liever een toestel om te testen in een traditionele kleur, dan geen 😉

Ik ben zelf grote fan van de gradiënt-kleuren en persoonlijk vind ik de Breathing Crystal de mooiste. Verder lijkt de P30 Pro meer op de Mate 20 Pro, dan zijn voorganger de P20 Pro. Zo zien we geen dikke kin meer onderaan op de voorkant van het toestel waar de capacitieve vingerafdrukscanner zat. Die vingerafdrukscanner is ook niet naar de achterkant gegaan, maar heeft de P30 Pro net zoals de Mate 20 Pro een in-screen vingerafdrukscanner. Ook de gebogen schermranden van de Mate 20 Pro zien we terug op de P30 Pro, wat ik persoonlijk een heel goede keuze vind! Samsung kwam als eerste fabrikant met deze design keuze en ik ben blij dat ook Huawei hiervoor kiest. Het helpt om het grote formaat van het toestel toch kleiner te laten aanvoelen. Dat is echt wel wenselijk, want de P30 Pro is een erg groot toestel met zijn 6,47 inch scherm.

Behalve de camera-module en de Huawei en Leica logo’s is er aan de achterkant niets te zien. Die camera-module heeft net zoals bij de P20 Pro een verticale setup gekregen, Dat vind ik veel mooier dan de vierkante setup van de Mate 20 Pro.

De volledige linkerzijkant is vrij van knoppen en poorten. De volumeknoppen en de aan/uit-knop vinden we zoals vertrouwd aan de rechterzijkant. Bovenaan is er enkel plaats voor de IR-blaster waarmee je je telefoon kunt gebruiken als afstandsbediening. Onderaan vinden we gecentreerd de usb-c-poort, met links daarvan een gaatje waar de microfoon in schuilt en daarnaast de sim-sleuf. Rechts van de usb-c-poort vinden we de enige medialuidspreker van de P30 Pro.

De Huawei P30 Pro is ondanks de nog smallere bezels (randen rondom het scherm), toch nog heel groot. Huawei zoekt de limieten op van hoe groot een scherm kan worden, zonder dat de grote meerderheid gaat klagen over de grootte van het toestel. Bedienen met één hand lijkt me voor niemand nog makkelijk, maar dankzij de software wordt het wel iets makkelijker. Het valt ook op dat het toestel wat zwaarder is dan zijn grote concurrent, de Samsung Galaxy S10 Plus.

Scherm, prestaties en batterijduur

Scherm en weergave

De Huawei P30 Pro heeft een 6,47 inch OLED-scherm met een 19,5:9 beeldverhouding. Dat in combinatie met een heel kleine waterdruppel notch (scherminkeping), maakt dat de P30 Pro een screen-to-body verhouding heeft van 88,6 procent. Je krijgt dus heel veel scherm, maar door de Full HD+-resolutie (2340 x 1080 pixels) komt de P30 Pro maar op een 398 PPI (Pixels Per Inch). Dat wil zeggen dat het scherm veel minder scherp is dan zijn grote concurrent de S10 Plus.

Ik begrijp de keuze voor Full HD+ helemaal niet. Huawei heeft laten zien met de Mate 20 Pro dat ze ook beschikken over schermen met een Quad HD+-resolutie. Daarbij moest de Mate 20 Pro met die hogere schermresolutie ook helemaal niet inboeten op batterijduur. Dus dat mag geen argument zijn. Ook grote concurrent Samsung gebruikt al sinds 2015 schermen met een Quad HD-resolutie in zijn toptoestellen.

Met Full HD+ is zeker niets mis! Het is scherp genoeg, want de meeste mensen zullen het verschil met Quad HD+ toch niet zien en het is veel energiezuiniger. Ook beschikt het scherm van de P30 Pro over HDR10, waardoor het scherm nog veel mooier oogt wanneer HDR content wordt afgespeeld, zoals bijvoorbeeld op Netflix. Opzich is er dus niets mis met het scherm van de Huawei P30 Pro, maar als ik 1000 euro betaal voor een toestel, dan verwacht ik echt wel het beste van het beste en dan is Full HD+ toch een doorn in het oog.

Tijdens mijn testperiode is het vaak heel goed weer geweest en als het zonnetje mooi op het scherm straalde had ik nooit problemen om het scherm goed te kunnen lezen. Net zoals voorgaande modellen gaat het scherm van de Huawei P30 Pro dim genoeg om je ‘s nachts niet te verblinden

Prestaties

De Huawei P30 Pro behoort op gebied van prestaties uiteraard ook tot de absolute top. Het toestel heeft de snelste processor van eigen makelij aan boord, de Kirin 980, en combineert dat met 8 GB RAM. Huawei kiest er dus voor om dezelfde processor in hun nieuwe vlaggenschip te steken als in de Mate 20 Pro, maar zorgt voor een kleine upgrade in de vorm van het uitbreiden van het werkgeheugen, namelijk 2 GB RAM meer.

Op papier is het gewoon meedoen aan de specificaties-oorlog, want of je nu 6 GB of 8 GB RAM hebt, het verschil merk je niet in de praktijk.

Waar je dat verschil wel merkt is in de benchmark-testen die we hebben uitgevoerd. Daarin zie je toch een licht voordeel bij de Huawei P30 Pro. Aangezien we de benchmark-testen op beide toestellen hebben uitgevoerd op Full HD+-resolutie, heeft de P30 Pro de betere prestaties toch te danken aan het extra werkgeheugen.

Dat Huawei nog geen nieuwe processor heeft is misschien wel een nadeel tegenover grote concurrent Samsung. In de benchmark-resultaten zie je dat de Galaxy S10 Plus toch net wat beter presteert dan het nieuwe vlaggenschip van Huawei. De Chinese smartphone fabrikant kiest ervoor om zijn nieuwe processor pas uit te brengen op het einde van het jaar en zo zal het nieuwe model in de Mate-reeks de verbeterde processor van Huawei krijgen, die waarschijnlijk beter zal zijn dan de nieuwe in de Note-reeks (zoals we zagen in de vergelijking tussen de Note9 en de Mate 20 Pro).

Had Huawei voor een andere aanpak gekozen en ervoor gezorgd dat het nu al zijn nieuwe processor op de markt kon brengen in zijn nieuwe vlaggenschip, dan had het hoogstwaarschijnlijk het ook beter gedaan dan de Galaxy S10, want de verschillen zijn echt niet zo groot.

In de praktijk merk ik eigenlijk geen verschillen. Zowel de Mate 20 Pro, als de P30 Pro en de Galaxy S10 zijn razendsnel. Haperingen of vertragingen ben ik bij geen van de drie tegengekomen en dat is maar goed ook voor een toestel van 1000 euro! Niet alleen in de benchmark-testen heb ik de P30 Pro tot het uiterste gedreven, ook in de echte wereld heb ik de toptoestel zwaar aan de tand gevoeld door het zware excel-bestanden te laten openen, heel veel apps te openen en via de multitasking-knop er tussen te schakelen. Geen enkel probleem voor het vlaggenschip.

Ook testen we ook altijd een paar spelletjes die in de ‘top 100 meest gespeeld’ staan (zoals Candy Crush) in de Play Store en een aantal specifieke games die grafisch zwaar zijn zoals PUBG en Asphalt 9 Legends. Zoals verwacht doet de P30 Pro het uitstekend, maar heb ik wel het gevoel dat die het net iets minder doet als de Galaxy S10. Uit de benchmark-testen blijkt ook dat Huawei nog steeds minder grafische kracht heeft. Iets dat de Chinese fabrikant hopelijk weet op te lossen met zijn volgende processor. Een voordeel dat de P30 Pro wel heeft tegenover de Galaxy S10 Plus is dat de Galaxy erg warm werd op korte tijd tijdens het gamen, dat heb ik helemaal niet bij de P30 Pro.

Huawei biedt al lange tijd veel opslaggeheugen als standaard. Zo kwam de Huawei Mate 10 Pro in 2017 al standaard geleverd met 128 GB. De standaard versie van de Huawei P30 Pro doet het ook met 128 GB opslaggeheugen voor 999 euro, maar voor 1049 euro heb je de versie met 256 GB. Dat is echt ruim voldoende om heel veel apps te installeren (ik heb er op dit moment 237 apps op staan), want mijn foto’s en bestanden staan allemaal in de cloud en muziek stream ik. Ik begrijp dus niet zo goed waar al die opslag voor nodig is, maar het kan maar handig zijn voor iemand die wel alles op het toestel opslaat. Ben jij iemand die met dat volume zelfs nog niet voldoende heeft, dan kan je het opslaggeheugen nog uitbreiden met een nanoSD-kaart.

Batterijduur

Huawei is al jaren de batterijkoning der smartphones en dat is nu niet anders. In 2015 stak Huawei al een 4.000 mAh batterij in zijn Mate 8 en ondertussen hebben de Mate 20 Pro en P30 Pro een 4200 mAh batterij die de toestellen voorzien van voldoende batterij.

Hoewel de Galaxy S10 Plus het ook heel goed deed op gebied van batterijduur, verbleken die prestaties als je de P30 Pro er mee vergelijkt. Dat is ook heel duidelijk in de Benchmark-resultaten waar de Galaxy S10 Plus nog niet de helft (4072 punten) haalde van wat de Huawei P30 Pro haalt (8386 punten). Samsung moet op dit gebied echt zijn meerdere erkennen, al doet die het voor het eerst ook erg goed. De onbetwiste nummer één is de Huawei P30 Pro echter niet, want de Motorola Moto G7 Power haalde een ongelooflijke 9671 punten. Daar schrijven we binnenkort meer over!

Als we de twee vlaggenschepen van Huawei gaan vergelijken dan is er in de benchmarks een duidelijk verschil, maar in de praktijk is dat verschil toch net wat minder groot. Met beide kom ik ruimschoots een dag toe en dat is dan met gemiddeld 33% over op het einde van een intensieve dag, terwijl ik bij de Mate 20 Pro dan toch eerder richting de 25% zit. Dat is dan wanneer we de schermresolutie van de Mate 20 Pro verlagen van Quad HD+ naar Full HD+, net zoals we hebben gedaan toen we de Galaxy S10 Plus vergeleken met de Mate 20 Pro (toen hebben we de batterijduur op beide resoluties getest).

Zoals we van Huawei gewoon zijn, kan de P30 Pro dus gemakkelijk een volledige dag mee en bij normaal gebruik lukt het zelfs om er ook een tweede volledige dag uit te persen. Op een doordeweekse dag waar ik om 7.30 uur uit bed kom en de P30 Pro meteen aan het werk zet door mijn sociale media te checken en wat te browsen, later op de dag nog wat muziek streamen en YouTube kijken, doorheen de dag verschillende meldingen krijg van WhatsApp, Telegram, Signal, mijn privé emailadres en mijn werk emailadres en dat allemaal op het 4G-netwerk in plaats van de wifi, doet de P30 Pro het zonder problemen. Daarbij is mijn smartwatch ook via bluetooth verbonden, staat GPS altijd op hoge nauwkeurigheid en heb ik de helderheid op automatisch staan.

Iets wat me erg opviel was dat alle meldingen van sociale media en messengers in real time door kwamen, zonder dat ik iets moest aanpassen in de instellingen. Huawei staat bekend om zijn agressief batterijbeheer, maar heeft dat met de nieuwe EMUI 9.1 toch verbeterd. Waar ik vroeger diep in de instellingen moest kruipen om meldingen van bijvoorbeeld Signal direct te ontvangen, krijg ik deze nu meteen door en dat geldt ook voor alle andere messengers en sociale media. Het agressieve batterijbeheer blijft wel duidelijk wanneer ik apps gebruik die steeds moeten blijven draaien zoals Swiftly Switch en Netradar. Deze worden zonder de instellingen in te duiken nog steeds te pas en te onpas afgesloten wat voor frustraties kan zorgen als je niet weet hoe je dat moet aanpassen. Gelukkig heb ik al eens helemaal uitgelegd hoe je dat moet doen in dit artikel.

De Huawei P30 Pro krijgt net zoals de Mate 20 Pro een 40 Watt lader meegeleverd in de doos. Deze zorgt ervoor dat je razendsnel kan laden: zo heb ik tijdens het testen mijn P30 Pro opgeladen van 14% naar 100% in 53 minuten. Voorlopig doet geen enkele andere smartphone het beter. Ook draadloos laden is mogelijk op de P30 Pro, al gaat dat wel wat trager. En ja de P30 Pro kan net zoals de Mate 20 Pro reversed wireless chargen, dat wil zeggen dat je er een ander toestel mee kan opladen als dat toestel draadloos laden ondersteunt, zoals bijvoorbeeld je tandenborstel.

Schermontgrendeling

De Huawei P30 Pro neemt afscheid van de capacitieve vingerafdrukscanner en ruilt die in voor een optische in-screen vingerafdrukscanner, zoals de Mate 20 Pro en de OnePlus 6T. Ik heb al meermaals gezegd dat ik geen fan ben van de in-screen vingerafdrukscanners en mijn mening daarover blijft ongewijzigd. Het is nog steeds trager en minder accuraat dan de traditionele vingerafdrukscanners, maar deze is wel verbeterd tegenover die van de Mate 20 Pro.

Zo heb ik veel minder mismatches (herkent mijn vinger dus beter) en ontgrendeld de telefoon duidelijk sneller dan alle andere smartphones op de markt die op dit moment een in-screen vingerafdrukscanner hebben. Ook de ontgrendelingsanimatie is veranderd: waar je voordien gewoon bam op het startscherm kwam, lost het vergrendelscherm op en komt het startscherm te voorschijn. Dit oogt veel mooier.

Omdat de P30 Pro een waterdruppelnotch heeft gekregen, is er aan de voorkant geen plaats voor de TOF-sensor die de Mate 20 Pro heeft. Deze zorgde er mee voor dat je een 3D gezichtsontgrendeling had, wat veel veiliger en beter werkt dan de gewone foto-gezichtsontgrendeling van een selfiecamera. Dat is toch een grote stap terug naar mijn mening en een groot gemis als je het gewoon bent. Ik begrijp dat alle smartphonefabrikanten een zo randloos-mogelijk uiterlijk willen voorzien en ik ben daar ook voorstander van, tenzij het ten koste gaat van goede technologie. De Mate 20 Pro is, samen met de  Xiaomi Mi 8 Explorer Edition, de enige Androidtelefoon die 3D gezichtsontgrendeling heeft en dat is een dikke bonus in tijden waarin we allemaal meer bezig zijn met onlineveiligheid en privacy.

Net zoals de schermresolutie verwacht ik dat ik alle beste technologie krijg van een fabrikant (dat deze in huis heeft), wanneer ik 1000 euro op tafel leg. Dat is nu dus niet het geval. Uiteraard is de gewone gezichtsontgrendeling aanwezig, maar die weiger ik te gebruiken omdat die zo onveilig is.

Geluid

Vorig jaar was ik laaiend enthousiast over het geluid dat de P20 Pro produceerde, dat ging heel luid en klonk voor een smartphone erg goed. Wat een verschil met de P30 Pro zeg! Deze gaat ook heel luid, maar klinkt echt veel slechter dan zowel de P20 Pro als de Mate 20 Pro.

Dat komt voornamelijk omdat Huawei er voor gekozen heeft om de luidspreker bovenaan de telefoon onder het glas te steken. Hierdoor werkt die niet meer als medialuidspreker, maar enkel om te kunnen bellen. Dat zorgt er dus voor dat je nog maar één luidspreker hebt onderaan de telefoon. Een zware stap achterwaarts dus. Ik zei het al bij de gezichtsontgrendeling: ik ben voorstander van zo randloos mogelijk, maar niet als dat ten koste gaat van goede technologie. Huawei stond voor op de concurrenten als het gaat om geluid, maar komt nu op gelijke hoogte van de gemiddelde smartphone. Gelukkig heeft Huawei de luidspreker aan de onderkant niet in de usb-c-poort gestoken zoals bij de Mate 20 Pro, want dan had dat helemaal een fiasco geweest.

In het doosje zijn er usb-c-oortjes meegeleverd, want de P30 Pro heeft geen 3,5 audioaansluiting. Waarom de reguliere P30 wel een 3,5 audioaansluiting krijgt en de Pro niet, is me een raadsel.

Nog even terugkomen op de luidspreker onder het scherm. Als je belt of gebeld wordt krijg je een cirkel te zien, waar je je oor moet plaatsen om goed te kunnen horen wat de andere tegen je zegt. De nieuwe technologie zorgt via trillingen op het scherm dat je iets kunt horen. Dat werkt behoorlijk, maar de traditionele luidspreker werkt wel veel beter. Wanneer iemand naar jou handsfree belt in de wagen dan klinkt dat al ver weg en door deze nieuwe technologie klinkt dat nog verder weg. Het is op die momenten dat het wat moeilijker is om de andere duidelijk te horen, maar verder is het wel gewoon oké.

Camera

De camera is waar Huawei mee uitpakt. De Chinese fabrikant steekt al jaren heel veel geld in de ontwikkeling van cameratechnologie en dat is ook al een hele tijd te merken. Jaar na jaar krijgt de P-reeks de nieuwste cameratechnologie van Huawei en jaar na jaar zie je gigantische stappen vooruit.

Toen vorig jaar de P20 Pro werd geïntroduceerd, kon Huawei zich echt meten met de beste op de markt en verbeterde die lichtjes toen de Mate 20 Pro uitkwam. Ik was ervan overtuigd dat de P30 Pro dit jaar weer één van de beste camera’s ging hebben, maar wat Huawei uit hun hoed heeft getoverd wist mij echt te verbluffen! Twee redenen: de Super Spectrum lens en de Persiscoop lens.

De Huawei P30 Pro beschikt over vier camera’s (eigenlijk drie en een sensor): de Ultra Wide Angle camera, de reguliere camera – wat Huawei de Super Spectrum noemt -, de telelens – wat Huawei de Periscoopzoom noemt -, en de TOF-sensor.

Ultra Wide Angle

Laten we beginnen met de 20 MP Ultra Wide Angle camera. Deze groothoeklens is tegenover de Mate 20 Pro amper veranderd, op gebied van hardware is er zelfs niets veranderd. Softwarematig zie je wel heel kleine verschillen, zo zijn de kleuren iets warmer dan bij de Mate 20 Pro, maar dan moet je echt al heel goed gaan kijken. Op het eerste zicht is er dus geen verschil en dat moet ook helemaal niet. Deze camera maakt fantastische foto’s. De foto’s van de Galaxy S10 Plus zijn dan wel net wat wijder, die van de P30 Pro hebben echter geen vervormingen zoals bij de grote concurrent. Het zou uiteraard top zijn geweest, moest Huawei een nog iets wijder beeld kunnen opnemen met hun groothoeklens, maar als de vervormingen dan toenemen hou ik het liever zoals nu.

Super Spectrum

Nu we dat achter de rug hebben, kunnen we het hebben over de vernieuwingen. We starten met de 40 MP Super Spectrum lens. Huawei heeft de traditionele RGB-sensor vervangen door een RYB. Die normale RGB-sensor heeft een rood-groen-blauw-groen mozaïek-filter, die alle kleuren kunnen reproduceren. Huawei heeft die groene pixels vervangen door gele pixels, omdat deze meer licht opvangen. Hierdoor is de camera veel lichtgevoeliger en heeft deze lens een waanzinnige ISO-waarde van 409.600, waardoor foto’s in mindere lichtomstandigheden toch van heel goede kwaliteit zijn.

Die RYB-sensor zorgt ervoor dat Huawei zowel op hardware als op software gebied heel veel moest aanpassen, maar het pakt wel heel goed uit. De foto’s in mindere lichtomstandigheden zijn verbluffend! Ik heb in de pikkedonker een foto genomen van de plantenbak op ons terras met de P30 Pro en de Mate 20 Pro en het verschil spreekt boekdelen

In goede lichtomstandigheden zie je wel dat Huawei nog wat werk heeft, want daar staat de witbalans nog niet helemaal op punt. Zo toont de foto iets geler dan bijvoorbeeld de Mate 20 Pro. Het is iets dat Huawei softwarematig nog kan verbeteren en dat zal het hopelijk nog doen, want verder is de Super Spectrum camera één van de beste op dit moment in goede lichtomstandigheden en in mindere lichtomstandigheden staat Huawei lichtjaren verder dan de concurrentie.

Links de Huawei P30 Pro, Recht de Huawei Mate 20 Pro

Periscoopzoom

Al jaren loop ik te verkondigen dat je niet mag zoomen met je smartphonecamera, want tot voor kort waren smartphone niet in staat om optisch te zoomen. Wanneer je geen optische zoom hebt en toch inzoomt, dan ben je digitaal aan het zoomen en daarbij moet je heel veel aan kwaliteit inboeten. Ondertussen zijn er al verschillende smartphones die ook 2x en 3x optisch kunnen zoomen, maar dat vond Huawei blijkbaar nog niet voldoende.

De Huawei P30 Pro kan namelijk tot 5x optisch zoomen en dat dankzij een speciaal systeem waarbij de lens-array dwars in de smartphone zit, wat je kan vergelijken met de periscoop van een duikboot. Waarbij de Mate 20 Pro nog 5x hybride kon zoomen en 10x digitaal, weet de Huawei P30 Pro dankzij de nieuwe technologie tot 10x hybride te zoomen en tot wel 50x digitaal! Die hybride zoom is een combinatie van optisch en digitaal, waarbij je dus iets, maar niet heel veel kwaliteit verliest. Als je echt super crazy wil doen kan je dan ook nog 50x digitaal gaan zoomen, maar dan verlies je heel duidelijk serieus wat kwaliteit.

Van links naar rechts: Ultra Wide, Normaal, 5x zoom, 10x hybridezoom

Het moeilijke bij het zoomen is de beeldstabilisatie, hoe meer je inzoomt, hoe moeilijker het is om het beeld stabiel te houden. Daarvoor maakt de P30 Pro gebruik van optische beeldstabilisatie en AI die mee voor een betere beeldstabilisatie moet zorgen. Dat gaat zeker goed op 5x optische zoom en ook nog tot 10x hybride zoom. Ga je digitaal zoomen dan zie je duidelijk dat de beeldstabilisatie het moeilijk krijgt. Toch ben ik onder de indruk van de beeldstabilisatie, wetende hoe moeilijk het is als je voorbij 10x gaat zoomen.

Hoewel ik erg tegen digitale zoom ben, kwam het afgelopen weekend toch van pas om een foto van een vogel te nemen. We wisten niet welke het was, omdat we het niet goed konden zien en na het extreem inzoomen zijn we erachter gekomen dat het een spreeuw was. De kwaliteit is uiteraard om te huilen, maar in sommige gevallen heeft het dus wel zijn nut.  

Met de Persicoopzoom telelens zijn we weer een stapje dichter bij het inruilen van de systeemcamera voor een smartphone camera.

Van links naar rechts: Ultra Wide, Normaal, 5x zoom, 10x hybridezoom, 50x digitale zoom

TOF-sensor

Tenslotte moeten we het over de vierde camera hebben die eigenlijk geen camera is, maar een sensor: de Time Of Flight-sensor. Huawei werkt niet zoals sommige andere smartphones met een extra reguliere camera om de diepte te herkennen, maar met een TOF-sensor. Deze projecteert lichtstralen en meet op die manier hoe ver een voorwerp zich bevindt. Op die manier kan de camera een accurater beeld vormen door de gegevens van de diepte van de TOF-sensor te verwerken.

Dit helpt uiteraard bij portretfoto’s waarbij je iemand of een object in de voorgrond scherp stelt en de achtergrond wazig maakt.

Selfiecamera

Aan de voorzijde hebben we ook nog een 32 MP selfiecamera die behoorlijke selfies neemt. De huidskleur is al iets accurater dan bij de Mate 20 Pro, maar op dat gebied doet de Samsung Galaxy S10 Plus het toch veel beter.

Nemen we een selfie in mindere lichtomstandigheden, dan doet de P30 Pro het wel duidelijk beter dan de Galaxy S10 Plus, want die had het ongelooflijk moeilijk in mindere lichtomstandigheden.

Het is naar mijn mening nog altijd niet hoe het moet zijn op gebied van kwaliteit (zowel in goede als minder goede lichtomstandigheden), misschien dat Huawei ons verrast en volgend jaar de selfiecamera ook uitrust met een RYB-sensor

Software

Huawei heeft, zoals jullie wel weten, een eigen skin bovenop de Androidsoftware, genaamd EMUI. De Chinese smartphonegigant moet al jaren afrekenen met bakken kritiek op deze softwarelaag en gelukkig doet Huawei daar ook effectief iets mee. Met elk nieuw vlaggenschip concluderen we dat de fabrikant er in slaagt om zijn skin te verbeteren en dat is deze keer ook het geval.

Terwijl het weinigen in eerste instantie was opgevallen, op de pre-briefing in Amsterdam, had ik meteen gezien dat de P30 Pro op een nieuwe versie van EMUI draait. EMUI 9.1 is gebaseerd op Android 9.0 Pie en zorgt voor heel wat verbeteringen. Esthetisch is er weinig veranderd en ben ik nog steeds geen fan, maar als je een nieuwe launcher op je telefoon zet is dat deel al helemaal opgelost. Ik gebruik Nova Launcher Prime trouwens.

Het is vooral functioneel dat er stappen vooruit zijn gezet. Zo is er hard gewerkt aan het batterijbeheer, waardoor meldingen van messengers en sociale media nu wel gewoon doorkomen zonder extra in de instellingen te moeten duiken. Verder zijn er nog kleine dingetjes zoals de Digitale Balans (Digital Wellbeing) die standaard aan staat en je kan nu ook Google Assistent activeren door de powerknop drie seconden in te houden. Wil je je telefoon uitschakelen, dan houd je die knop gewoon twee seconden langer in.

Uiteraard zijn er nog steeds kleine ergernissen zoals dat de appdrawer niet standaard ingeschakeld is en je zoals op de iPhone alle apps op je scherm krijgt (niet handig als je 200+ apps installeert). Ook krijg je nog steeds geen geluidsmelding bij Twitter en is het instellingenmenu echt een doolhof door de vele functies, gelukkig heb je de zoekfunctie die dat grotendeels oplost.

Ik mis eigenlijk wel de One UI software van Samsung. Die is zo gemaakt dat de belangrijke zaken aan de onderkant van het scherm worden gezet, waardoor het gebruik van grote telefoons veel makkelijker wordt. Dat is echt iets dat ik mis bij Huawei. Er staan zoveel belangrijke zaken op plaatsen waar ik niet met één hand kan geraken, zelfs met de one-handed-modus (die ik dan weer mis bij Samsung) blijft het een gedoe. Nochtans zou Huawei een paar dingen heel makkelijk kunnen oplossen door bijvoorbeeld met een swipe naar beneden niet de zoekfunctie, maar de notificatiebalk te openen.

Voorgeïnstalleerde apps

Huawei heeft een gigantische lijst voorgeïnstalleerde apps. Dat is al jaren zo en dat lijkt er niet op te beteren. Verschillende van deze apps kun je gelukkig verwijderen en dat raad ik ook iedereen aan, want die vertraging vaak onnodig je processor en/of verbruiken batterij op de achtergrond.

Huawei heeft sinds kort ook een eigen browser dat de fabrikant probeert op te dringen, dat was uiteraard één van de eerste dingen die ik heb uitgeschakeld.

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.

Huawei is zich op vlak van beveiligingsupdates echt enorm aan het profileren als de goede leerling van de klas en dat zien we graag. De Huawei P30 Pro heeft nu al de beveiligingsupdate van maart en we hopen dat Huawei voor al zijn vlaggenschepen extra inspanningen gaat doen om ze steeds te updaten kort na de release van Google.

Conclusie

In mijn conclusie van de Samsung Galaxy S10 Plus zei ik dat dat toestel de te kloppen smartphone van het jaar is en naargelang wat voor jou belangrijk is, is Huawei erop en erover gegaan.

Voor mij zijn er drie focuspunten bij een smartphone: het moet snel zijn, een goede camera hebben en een volledige dag doorkomen met intensief gebruik op één laadbeurt.

Elk toptoestel dat uitkomt is razendsnel en je zal pas echt een verschil zien als je ze echt naast elkaar legt of benchmarkresultaten bekijkt. De Huawei P30 Pro is daar geen uitzondering op en is dankzij de 8 GB RAM weer net iets sneller dan de Mate 20 Pro. De Galaxy S10 Plus is nog net iets krachtiger op grafisch gebied, maar dat verschil merk je enkel als je echt zwaar gaat gamen.

De camera’s van de Huawei P30 Pro zijn gewoonweg verbluffend! Niemand kan tippen aan de Periscoopzoom en de Super Spectrum lens van Huawei. Ook de Ultra Wide Angle is één van de beste groothoeklenzen van dit moment.

Ook de batterijduur van de Huawei P30 Pro is, zoals we gewoon zijn van Huawei-toestellen, weer de absolute top. Er is weinig verschil met de Mate 20 Pro, die tot nu al de top was, maar de P30 Pro weet toch nog net iets zuiniger om te gaan met de batterij.

Is de Huawei P30 Pro dan de perfecte smartphone? Dat is een duidelijke nee. Voor 1000 euro laat de Huawei serieuze steken vallen: geen Quad HD+ resolutie en geen TOF-sensor aan de voorkant voor een 3D gezichtsontgrendeling zijn daarbij de voornaamste dingen die me tegensteken bij het vlaggenschip van Huawei. Ook het geluid is een stap terug tegenover de P20 Pro en Mate 20 Pro.

Als ik moest kiezen tussen de Samsung Galaxy S10 Plus en de Huawei P30 Pro, die allebei even duur zijn,  dan krijgt Huawei mijn voorkeur. De P30 Pro heeft misschien net iets minder grafische kracht dan de S10 Plus, maar de camera’s en batterijduur zijn echt vele malen beter.

En als ik moet kiezen tussen de twee vlaggenschepen van Huawei? Dan wordt het al iets moeilijker, want de Huawei Mate 20 Pro kan je ondertussen al voor rond de 700 euro vinden, dus ongeveer 300 euro minder dan de P30 Pro. Je krijgt dan wel 3D gezichtsontgrendeling en een scherm met hogere resolutie, je moet het dan wel met een duidelijk mindere camera doen. Speelt geld geen rol, dan ga ik voor de P30 Pro, maar als het toch een rol speelt is de Mate 20 Pro helemaal geen slechte keuze.

Positieve punten

+ Camera’s
+ Batterijduur
+ Snel
+ In-screen vingerafdrukscanner is beter dan concurrentie

Negatieve punten

– Geluid
– Ontbreken van 3D gezichtsontgrendeling
– Full HD+-resolutie is te laag voor deze prijs

Huawei P30 Pro kopen

De Huawei P30 Pro is sinds 29 maart verkrijgbaar in de kleuren zwart, Breathing Crystal, Aurora en Amber Sunrise en krijgt de volgende adviesprijzen:

– Huawei P30 Pro met 8 GB RAM en 128 GB opslaggeheugen – 999 euro
– Huawei P30 Pro met 8 GB RAM en 265 GB opslaggeheugen – 1.049 euro

Je de Huawei P30 Pro onder andere kopen bij  CoolblueBol.comMediaMarktMobiel.nlBelsimpelKPNT-MobileVodafone en Tele2.

Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=6832]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!