'Samsung wil bedrijf overnemen achter 10x optische zoom voor telefoons'

'Samsung wil bedrijf overnemen achter 10x optische zoom voor telefoons'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

10x optische zoom

De cameratechnologie van smartphones is een van de aspecten die het meest in verandering is. Enerzijds zien we bijzondere mogelijkheden met telefotolenzen als bij de Huawei Mate 20 Pro, TOF-camera's als bij de Honor View 20 en LG dat al jarenlang trouw zweert aan zijn groothoeklenzen. Om nog maar te zwijgen over de extra features die kunstmatige intelligentie oplevert.

Onlangs verscheen er een persbericht van OPPO waarin het bedrijf zijn 10x losless zoom voorstelt. Het is daarmee de bedoeling dat er door de samenwerking van drie lenzen tot 10 keer op een onderwerp kan worden ingezoomd zonder kwaliteitsverlies. Het bedrijf zou de technologie demonstreren op het Mobile World Congress (MWC) volgende maand. Ook Huawei zou naar verluidt aan zo'n technologie werken, want het Huawei P30-vlaggenschip krijgt een zogenaamde Periscope Optical Zoom.

Schema dat 10x losless zoom uitlegt

Schema over de drie camera's die 10x losless zoom mogelijk maken bij OPPO

Strategische overname

Als de concurrentie met stevige zoomprestaties op de proppen komt, kan een gigant als Samsung natuurlijk niet anders dan er zelf mee aan de slag gaan. Bronnen van Phone Arena melden nu dat Samsung binnenkort misschien een eigen ticket heeft gekocht tot 10x optische zoom, want het bedrijf is in vergevorderde gesprekken met een bedrijf genaamd Corephotonics. Dat is een Israëlisch bedrijf dat samen met OPPO aan de zoomtechnologie heeft gewerkt, en Samsung zou het nu voor zo'n 131 miljoen euro willen kopen.

Beeld van Periscoopzoom

Een slimme manier om zonder een groot uitsteeksel van de camera een sterke zoom te bekomen

De technologie in kwestie rekent af met een welbekend probleem van smartphonecamera's, het feit dat de lenzen te compact zijn om zoomen mogelijk te maken. OPPO, Corephotonics - en naar verluidt ook Huawei - willen dat oplossen door een periscoopstructuur van lenzen te bouwen. Daarbij wordt het beeld dat door de camera wordt opgevangen via een prisma weerspiegeld in een tweede module van lenzen dat de breedte van de telefoon gebruikt in plaats van de eerder beperkte dikte. Op die manier kan door verschillende lenzen een beeld sterk uitvergroot worden.

We kijken ernaar uit om binnenkort smartphonecamera's te zien met indrukwekkende optische zoom. Binnen enkele weken op MWC zullen we er al meer over kunnen leren. Wil jij met je telefooncamera sterker kunnen inzoomen zonder kwaliteitsverlies? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Samsung Galaxy A9 foto en media

De Samsung Galaxy A9 die Bart in zijn review besprak was de eerste telefoon met vier camera's achterop

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk