De Huawei FreeBuds 5i zijn oordopjes met actieve ruisonderdrukking. Ze kosten 99,99 euro en wat je naast actieve ruisonderdrukking nog meer voor dit bedrag krijgt, lees je in de review van de Huawei FreeBuds 5i.
Huawei FreeBuds 5i
De Huawei FreeBuds 5i volgen de FreeBuds 4i op en bevinden zich nog steeds in dezelfde prijsklasse, net onder de 100 euro. Dit nieuwe model is voorzien van IP-certificering, een extra audiocodec voor Bluetooth en een uitgebreider frequentiebereik voor de twee drivers. Bovendien is de actieve ruisonderdrukking (ANC) van de True Wireless Headphones (TWS) verbeterd, waardoor omgevingsgeluid tot wel 42 dB wordt verminderd. In deze review lees je alles wat je moet weten over de oordopjes.
Bouwkwaliteit en design
De Huawei FreeBuds 5i zijn in-ear oortjes. Ik vind ze erg goed zitten. Met de bijgeleverde dopjes kan je ze precies goed instellen. Wel schoven soms de oortjes na een lange tijd een beetje uit mijn oren. Hierdoor werkte de noisecancelling soms minder goed. Dat kan natuurlijk ook aan mijn oren liggen.
Het ontwerp van de oortjes is erg strak en modern. Het doosje ziet er mooi en stevig uit. Ik vind daarom ook dat de bouwkwaliteit van de oortjes erg goed is. Dat is iets wat ik erg fijn vind, want mocht je ze per ongeluk laten vallen dan zijn ze niet meteen beschadigd. Wel is het wat lastiger om de oortjes uit de case te halen als je bijvoorbeeld gladde vingers hebt. De oortjes zitten namelijk goed vast en omdat ze van plastic zijn verlies je sneller grip. Een voordeel hiervan is wel dat je de oortjes er gemakkelijk in klikt. Het design van de oplaadcase is erg mooi, zeker omdat het een soort mat zwart is. Verder zit er op de oplaadcase een knopje om het doosje met je telefoon te verbinden en een lampje. De oortjes zelf zijn IP54 stof- en waterdicht.
Geluid
Ik was best wel tevreden met het geluid van de oortjes. Het geluid is helder en de bas is goed. Ik luister zelf vaak naar muziek met veel bas erin. Dit zijn bijvoorbeeld ‘All the Stars’ van Kendrick Lamar en SZA of ‘Alone’ van Kim Petras en Nicki Minaj. Het is erg prettig om de nummers met deze oortjes te beluisteren. Ook klassieke muziek wat ik veel luisterde tijdens het leren is goed af te spelen. Dit komt vooral doordat de lage, middelhoge en hoge tonen goed gebalanceerd zijn. Ook bij hoge volumes klinkt het geluid goed.
Wel vond ik dat de bas wat minder goed was dan de oortjes die ik zelf heb. Aan de andere kant is het geluid van de Huawei oortjes wel weer een stuk beter. Huawei zelf heeft wel een equalizer in de bijbehorende app zitten, maar je kunt alleen kiezen tussen lage- of hoge tonenversterking. Je kan in de app dus alleen kiezen voor vooraf ingestelde presets en het geluid niet instellen naar je eigen smaak. Dit kun je eventueel wel doen met een externe app.
De verbinding van de oortjes is tijdens de testperiode eigenlijk altijd stabiel geweest. In Huawei’s app kun je kiezen of je de nadruk wil leggen op de beste muziekkwaliteit of de meest stabiele verbinding.
Koppelen en de app gebruiken
De Huawei FreeBuds 5i bieden helaas geen ondersteuning voor Fast-Pair van Google. Wel koppelen ze snel met je telefoon of laptop als je ze uit het doosje haalt. Ook is het mogelijk om ze met twee verschillende apparaten te koppelen. Huawei heeft ook zijn eigen app genaamd ‘AI Life’. Je kunt in de app verschillende dingen instellen. Zo kun je de noisecancelling en transparancy mode aanzetten en ook de sterkte van de noisecancelling instellen. Het is ook mogelijk om de gebaren in te stellen op de oortjes en om de pasvorm te beoordelen. Hierdoor laat de app zien of de oortjes goed zitten. Dit is erg handig wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de oortjes. Ik vond de app erg overzichtelijk en handig.
Alleen de equalizer heeft dus weinig opties. Zelf gebruik ik dat eigenlijk niet vaak, maar ik snap dat sommige mensen ook zelf de tonen in willen stellen. Dit kan natuurlijk wel gewoon in muziekstreamingapps zelf. Nog een nadeel aan de app: AI Life staat niet meer in de Google Play Store vanwege de restricties die Huawei zijn opgelegd. Hierdoor moet je de app via de website van Huawei downloaden.
De verbinding met de oortjes gaat erg goed wanneer de optie ‘Prioriteit geven aan verbindingskwaliteit’ aan staat. Het geluid en het beeld van een video lopen dan helemaal gelijk. Bij ‘Prioriteit geven aan geluidskwaliteit’ loopt het geluid iets achter.
Bediening en bellen
Het is mogelijk om verschillende gebaren te gebruiken op de oortjes. Je kunt één keer tikken, de oortjes ingedrukt houden of vegen op de oortjes. Standaard is één keer tikken een oproep beantwoorden/beëindigen of een nummer afspelen/pauzeren, ingedrukt houden is standaard een oproep afwijzen of geluidsbeheersing (noise cancelling/normaal/ transparancy) en vegen is standaard het volume aanpassen. Voor mij zijn deze opties voldoende. Als je het toch anders wilt indelen dan kun je zelf de gebaren nog aanpassen in de app. De microfoons van de oortjes zijn prima. Wel is het zo dat je achtergrondgeluid nog steeds best wel goed hoort. Dat kan nadelig zijn als je aan het bellen bent.
Accuduur
Volgens Huawei gaan de oortjes 7,5 uur mee als noisecancelling uit staat. Wanneer noisecancelling aanstaat is dit maar 6 uur. Het hoesje zou er volgens hun voor moeten zorgen dat je zonder ANC 28 uur kunt luisteren en met ANC 18.5 uur kunt luisteren. Zelf heb ik geen problemen gehad met de accuduur. Je kunt behoorlijk lang muziek luisteren met de oortjes tot je ze moet opladen. Wat Huawei zelf aangeeft komt dus wel degelijk overeen met de batterijduur in praktijk.
Je kan de batterijstatus van de oortjes bovenin je scherm zien, maar van het doosje alleen in de app van Huawei. Dat is dus iets minder handig. De oortjes beschikken ook over snelladen. Volgens Huawei kun je na 15 minuten je oortjes in het doosje te hebben gedaan weer 4 uur muziek luisteren. Erg fijn dat je de oortjes weer snel kan gebruiken nadat je ze in het hoesje hebt gehad.
Active noisecancelling
De oortjes hebben active noisecancelling (ANC) oftewel actieve ruisonderdrukking. Huawei geeft zelf aan dat het geluid met 42 decibel wordt weggefilterd. Ik vind de ANC van de oortjes goed werkte. Mijn eigen oortjes, die volgens hun fabrikant ook tot 42 decibel geluid filteren, zijn wel net iets beter in het wegfilteren van het geluid. Dit kan ook te maken hebben met hoe je de oortjes in hebt. Ze moeten namelijk goed in je oren zitten om ANC volledig te gebruiken. Soms gleden ze iets uit mijn oren (kan komen door het materiaal dat van plastic is), waardoor de noisecancelling niet helemaal goed meer werkte. Als ik ze dan aan drukte dan werkte de noisecancelling weer een stuk beter.
Noisecancelling op de Huawei FreeBuds 5i is dus in het algemeen goed, maar niet de beste en zeker ook niet de slechtste. Harde geluiden waren een stuk zachter en zachte geluiden kon ik vaak nog wel horen. In de app zijn er meerdere opties voor de noisecancelling. Je kunt kiezen tussen de opties: ‘Gezellig’, ‘Algemeen’ en ‘Ultra’.
Extra functies
De Huawei FreeBuds 5i hebben meerdere extra functies die het gebruik nog handiger maken. Extra functies die ze hebben zijn: multipoint-verbinding, ambientgeluid, draagdetectie, equalizer, ‘Vind mijn oortjes’ (werkt beter op Huaweitelefoons) en een pasvormtest. De ‘Vind mijn oortjes’-functie is op zich wel handig voor als je je oortjes kwijt bent terwijl ze nog verbonden zijn met je telefoon. Helaas kun je ze in het doosje niet terugvinden via deze optie. Hiervoor moet je namelijk een Huaweitelefoon hebben. De draagdetectie vond ik erg handig, want wanneer je dan even je oortjes uit moet doen dan pauzeert de muziek ook direct. De rest van de functies heb ik eerder in de review benoemd.
Conclusie
Ik ben erg tevreden over de Huawei FreeBuds 5i. Ze presteren beter dan ik vooraf had verwacht. De prijs is tevens schappelijk als je kijkt naar de geluidskwaliteit en de functies die de oortjes hebben. De meeste oortjes die deze eigenschappen hebben zitten overigens in deze prijsklasse.
De oortjes zijn het meest geschikt voor mensen die op zoek zijn naar goede, stabiele en betrouwbare oortjes. Ook de bouwkwaliteit is erg goed. Je weet in ieder geval zeker dat de oortjes een goede kwaliteit hebben en dat ze langer meegaan. De sterke punten vond ik toch wel de bouwkwaliteit en het geluid. Deze waren beiden erg goed.
De zwakke punten vond ik dan toch wel de app en de equalizer. De app heeft toch wel wat grote nadelen en de equalizer heeft te weinig opties. Dat de app niet in de Play Store staat en via internet gedownload moet worden is voor de meeste mensen niet handig. Dit weerhoudt mensen er denk ik sneller van de app te downloaden, terwijl de app eigenlijk essentieel is voor het gebruik van de oortjes. Als ik zelf op zoek zou zijn naar oortjes dan zou ik vooral kijken naar wat ik het belangrijkste vind. Ik vind bouwkwaliteit en goed geluid erg belangrijk. Deze oortjes voldoen daar zeker aan.
Huawei FreeBuds 5i kopen
De Huawei FreeBuds 5i zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren voor een adviesprijs van 99,99 euro. Je koopt de oordopjes nu al voor minder.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten