Als je wordt gevraagd of je de Fairbuds van Fairphone wil reviewen, dan verwacht je een pakketje met oordopjes dat bij wijze van spreken door de brievenbus kan. Dat geldt echter niet voor de Fairbuds XL, want dat zijn geen uit de kluiten gewassen oordopjes, het is een hoofdtelefoon. Hoe klinkt dat? Lees het in mijn review.
Fairbuds XL
Fairphone is bekend van zijn duurzame telefoons die dankzij hun modulaire design te repareren zijn door mensen thuis. Fairphone wil graag dat we techgadgets zo lang mogelijk kunnen gebruiken en dat er bij de productie ervan zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de gezondheid van onze planeet. Een goed streven, en het is ook nog eens een Nederlands merk. Hoewel ik zeer te spreken ben over de smartphones, waagt het bedrijf zich nu aan audio in de vorm van een hoofdtelefoon. Het heeft al oordopjes gemaakt (die je ook per stuk kunt kopen), maar nu komt het voor het eerst met een over-ear-hoofdtelefoon.
Specificaties
Fairbuds XL | |
Driver | 40 mm |
Batterij | 800 mAh |
Batterijduur | 30 uur |
Actieve noise-cancellation | Ja, inclusief ambient-modus |
Vervangbare onderdelen | batterij, speaker-naar-speaker-kabel, oorschelpcovers, hoofdband, oorkussen, hoofdband-case, speakers, hoofdbandcover |
Bluetooth-range | 10 meter |
Bluetooth-mogelijkheden | Bluetooth 5.1, plus AAC, SBC, APTX HD |
IP-rating | IP54 |
Gewicht | 330 gram |
Slimme assistent | Google Assistent, Amazon, Alexa en Siri |
Aansluiting | USB-C (opladen en bedraad luisteren) |
Overig | Vouwbaar |
Fun design
Fairbuds XL verschijnt in een groene en een zwarte kleur, waarbij vooral bij de groene variant de bekende, gerecyclede look die we kennen van Fairphone mooi uitkomt. Het is wel een vrij grote en opvallende hoofdtelefoon, dus daar moet je wel van houden. Op de vrij flinke oorschelpen prijkt aan beide kanten een Fairphone-logo en opvallend zijn de lederbruine draden die de hoofdtelefoon gebruikt om de audio door te geven. Die zorgen voor een erg luxueuze uitstraling.
Zwaar, maar comfortabel
De hoofdband en de oorschelpen zijn van vrij dikke, comfortabele kussens voorzien en dat betekent dat de hoofdtelefoon lekker zit. Opvallend is wel dat de speakers zelf ietwat uitsteken aan de binnenkant. Dat merk je gelukkig niet bij het dragen, maar valt op als je hem neerlegt en nader bestudeert. Een vrij zwaarwegende factor in deze review is het gewicht van dit apparaat, want het is met 330 gram geen lichtgewicht apparaat. Publieksfavoriet Sony XM5 is maar liefst 80 gram lichter. Dat scheelt een slok op een borrel.
Aan de andere kant geeft dat zwaardere gewicht de koptelefoon wel een wat luxere uitstraling. Bij het dragen heb ik er weinig last van gehad, maar ik draag normaal lang haar dus ben wel wat gewicht aan mijn hoofd gewend. Toch merk je door het gewicht wel meer dat je een koptelefoon draagt. Of je dat prettig vindt of niet, dat is persoonlijk.
Handige besturing
De besturing van deze hoofdtelefoon is erg handig en gek genoeg ook heel leuk. Je hebt op de rechteroorschelp een knopje zitten waarmee je dingen kunt regelen zoals de noisecancellation, waarover later meer, maar er zit ook een pookje op. In eerste instantie lijkt het een wat lomp uitgestoken knop, maar hij heeft meer in zijn mars. Je kunt er handig door je playlist mee bladeren (en dus nummers skippen of teruggaan) door links of rechts te bewegen. Wil je de boel wat harder en zachter, dan kun je hem omhoog of naar beneden bewegen. Het werk als een trein en zeker als je op de fiets zit, dan is het een handige knop die je snel hebt gevonden.
Noisecancellation
Deze hoofdtelefoon heeft verschillende opties: al het geluid, ambient-modus en noisecancellation. Op de fiets is het best naar om te wisselen tussen die drie, want met ‘al het geluid’ hoor je zoveel wind door de doppen, dat het een beetje oorverdovend is. Je kunt hem dus het beste instellen voor je aan je tocht in dit land, waarin je altijd overal tegenwind hebt, begint. Tijdens mijn reviewperiode was de knop voor noisecancelling gewisseld met die voor noisecancelling off, maar het werkte wel. Alleen hoorde je de handige vertelstem in de hoofdtelefoon dan zeggen: noisecancelling off, waarna er heerlijke stilte was. Dat wordt echter nog met een update verholpen door de mensen van Fairphone.
Een stevig geluid
Deze hoofdtelefoon biedt een enorm immersieve luisterervaring. Wat helpt is dat het over-het-oor-schelpen zijn, waardoor je al gauw het gevoel hebt dat je in een soort cocon zit. Wel valt op dat het geluid kneiterhard kan, en voor een bedrijf dat zo duurzaam bezig is, is het zonde dat ze niet denken aan de duurzaamheid van het gehoor. Dat ze heel hard kunnen qua volume had wat mij betreft wel iets omlaag gekund: ik ben al iemand die haar oordopjes vaak op max zet, maar daar moest ik bij de Fairbuds XL niet aan denken.
De Fairsound-app
De Fairbuds maken gebruiken van de nieuwe app van Fairphone, Fairsound. Het is een heel duidelijke app waarin je kunt aangeven welke kleur Fairbuds XL je hebt en daarna kunt kiezen voor meerdere steden die allemaal een verschillend palet aan geluidsinstellingen representeren. Zo kies ik graag voor Tokyo, wat toevallig ook een geweldige stad is, maar ook geluid biedt met wat meer bass. Fijn voor bijvoorbeeld hiphop en afromuziek. Je kunt verder helaas weinig instellen, dus als jij een nóg hardere bass wil, dan is er geen mogelijkheid om een schuifje omhoog te zetten. Je hebt Amsterdam, Copenhagen, Tokyo en Boston en daar moet je het mee doen.
Dat maakt de app misschien wat nuttelozer voelen dan menig andere audio-app en op zich is dat niet hebben van een aanpasbare equalizer wel een minpunt, maar deze app heeft iets dat geen enkele andere hoofdtelefoon-app heeft. Je kunt namelijk op alle losse onderdelen van je hoofdtelefoon tikken. Zo kun je zien wat het is, waar het voor is, maar kun je het onderdeel ook los in de webshop bestellen. Heerlijk, want dat is immers waarom we van Fairphone houden: ze maken hun producten enorm duurzaam en daarom kun je van alles en nogwat vervangen als dat nodig is. Overigens hoef je niet snel items te vervangen door bijvoorbeeld met deze oordoppen te fietsen in de regen: daar zijn ze namelijk gewoon tegen bestand en dat maakt ze aanzienlijk interessanter dan de populaire Sony WH-1000XM5, die helemaal niet waterdicht zijn. Duidelijk een Nederlands bedrijf, dat Fairphone.
Accuduur
Ik ben zo iemand die haar oordopjes in haar zak doet in plaats van in het oplaaddoosje en met deze hoofdtelefoon liep ik er dan ook telkens tegenaan dat ik hem aan liet staan nadat ik hem had afgezet. Geen probleem, zo blijkt, want met de batterijduur van deze hoofdtelefoon zit het wel snor. Fairphone belooft een accuduur van 30 uur en hoewel ik dat niet achter elkaar heb gehaald, hoef je deze hoofdtelefoon zelden op te laden. En als je hem wel moet opladen: mocht je op één plek blijven zitten, dan kun je gewoon bedraad doorluisteren.
Conclusie
Fairphone weet mijn verwachtingen te overtreffen met deze eyecatcher. Het is een hoofdtelefoon waarmee je jaren vooruit kunt en het feit dat hij wel een stortbuitje kan hebben en je ook nog ongeveer elk onderdeel kunt vervangen, maakt het een apparaat waar je ook niet per se met fluwelen handschoentjes mee om hoeft te gaan en dat voelt prettig. Je gooit hem zo even in je fietsmandje, je kunt hem handig inklappen voor in je tas en hoewel hij groot is, is hij niet extreem lomp. De geluidskwaliteit is erg goed, al had het geluid van ons wel een tandje lager mogen zijn qua maximaal volume.
Echte alternatieven voor deze hoofdtelefoon zijn er niet echt. Geen enkele hoofdtelefoon is zo duurzaam als dit model: zowel qua gebruikte materialen als qua vervangbaarheid. Tegelijkertijd kun je ook maar moeilijk een luxe hoofdtelefoon vinden met een goede IP-rating, waardoor ook op het gebied van hoofdtelefoons Fairphone toch een vreemde eend in de bijt blijft.
Prijs en beschikbaarheid
Fairbuds XL is verkrijgbaar in de kleuren groen en zwart en het apparaat kost 249 euro. Hij is vanaf vandaag verkrijgbaar op de website van Fairphone en bij geselecteerde partners.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ken je de hoofdtelefoons van Repeat? Zelfde concept, modulaire headset met prachtig design en geluid. Het mooie is dat de levenslange garantie die je krijgt als een onderdeel stuk is. Heb ‘m nu 2 jaar en nog steeds mijn favoriet. Zijn ook iets lichter dan de Fairbuds XL. Benieuwd naar een vergelijking tussen die 2…
Interessante tip, we zullen er eens onderzoek naar doen! 🙂 Thanks!
Mooi dat aan de producten van fairphone deze aandacht besteed wordt. Een mooie tegenhanger van de wegwerpmaatschappij, duurzaamheid maakt ook in deze productenreeks weer een stap.
Ik heb geen koptelefoon of in-ear dingen, maar mocht ik ze nodig denken te hebben dan kijk ik eerst naar fairphone.