Honor 6
Smartphonefabrikant OnePlus wist met zijn eerste toestel, de OnePlus One, hoge ogen te gooien met een betaalbaar toestel met behoorlijke specificaties. Naast prima prestaties voor een lage prijs, heeft OnePlus nog iets, namelijk uitstraling. Het bedrijf wist zichzelf door middel van slimme marketing en veel teasers steeds weer in de kijkers te spelen. Slim gedaan door de Chinese start-up.
Nou ja, start-up… Het begon op te vallen dat het design van de OnePlus One wel erg veel op dat van een OPPO-toestel leek. Ook bestond een groot gedeelte van de medewerkers van OnePlus uit mensen die voorheen voor OPPO werkten. Toen uiteindelijk bekend werd dat de financiering en productie van OnePlus gedaan werden door OPPO, leek wel duidelijk te zijn dat OnePlus een slimme marketingtruc was van OPPO, ondanks dat dit door OPPO zelf ontkend wordt.
Huawei probeert nu dit kunstje af te kijken en komt met een nieuw merk dat een start-up-mentaliteit moet uitstralen. Op de promo-website van het merk, Honor, wordt aangegeven dat het merk voor de dapperen is (‘for the brave’) en wordt gezocht naar ‘unieke’ mensen. Honor wordt online verkocht en moet een goed product leveren voor een mooie prijs. Het eerste toestel van Honor is direct al volledig ‘geleend’ van Huawei: de Honor 6 werd eerder uitgebracht als Huawei Honor 6. De Honor 6 komt nu echter als eerste Honor-toestel naar Europa en wij hebben dit toestel de afgelopen week gebruikt.
Video
Hieronder vind je een promovideo van Honor voor de Honor 6.
Design
De honor 6 heeft een weinig spannende voorzijde zonder knoppen. Wel zien we de telefoonluidspreker, wat sensoren en een camera aan de voorzijde. De zijkant van het toestel is gemaakt van plastic met een metallic-achtige glans. Aan de rechterkant van het toestel zijn de volumetoetsen en de aan/uit-knop te vinden. Daaronder zit een klepje waarachter de SIM-kaart en SD-kaart verborgen zitten. Het klepje is vrij breed en doet vooral aan de boven- en onderkant wat afbreuk aan de metal-look van de zijkant van het toestel.
De achterzijde van de Honor 6 ziet er bijzonder uit. In eerste instantie lijkt het er op dat het toestel een glazen achterzijde heeft, maar dit is niet echt zo: het is een composiet materiaal (plastic, dat wel) dat uit zes lagen bestaat. Door het toevoegen van een aantal lagen, zoals een glanslaag en een laag met een diamantvormig patroon, heeft de achterzijde een prima uitstraling.
Interessant is dat in de doos van de Honor 6 een tweetal ‘screenprotectors’ is meegeleverd: één voor de voorkant en één voor de achterzijde. Helaas had ik dit te laat ontdekt en zaten er bij mij al snel een aantal krassen op de achterzijde van het toestel. Daarnaast is de achterzijde ook erg gevoelig voor vingerafdrukken.
Al met al ziet de Honor 6 er wel goed uit, maar ontbreekt het aan een echt onderscheidende factor. Wat wel opvalt is dat het toestel erg licht is.
Prestaties
Onder de motorkap van de Honor 6 ligt een door Huawei zelf geproduceerde HiSilicon Kirin 920-chipset. Deze octa-core-chipset is gebaseerd op het zogenaamde big.LITTLE-principe, wat inhoudt dat er twee quad-core-processoren in zitten, waarvan één gemaakt is voor goede prestaties en één om energiezuinig te zijn. De snelle processor is een ARM Cortex-A15 met kloksnelheid van 1,7 GHz en de zuinige processor is een ARM Cortex-A7 met kloksnelheid van 1,3 GHz.
Het toestel is verder uitgerust met maar liefst 3 GB aan RAM-geheugen en heeft 16 GB aan opslag die uit te breiden is door middel van een SD-kaart.
De Honor 6 draait over het algemeen redelijk, maar hier en daar zijn wel wat vertragingen te merken. Over het algemeen valt er weinig te klagen: de chipset doet zijn werk prima en zelfs bij grafisch intensievere games als République draait het apparaat goed. Ondanks dat de grafische chip een stuk minder is dan die van vlaggenschiptoestellen, leek dat dus amper van invloed.
Geluid
De speaker van Honor 6 zit aan de achterzijde van het toestel. Aangezien het toestel, op de heel licht uitstekende cameraring na, volledig vlak is aan de achterzijde, zorgt dit er voor dat het geluid erg dof wordt wanneer het toestel op een tafel of bureau ligt. Het volume van de speaker is prima wanneer het toestel niet plat ligt en de geluidskwaliteit is, zoals bij de meeste smartphonespeakers, wat schel.
Benchmarks
Tegenwoordig hechten we niet meer zoveel waarde aan benchmarks. Deze applicaties zijn over het algemeen een handige manier om objectief de prestaties van toestellen met elkaar te vergelijken, maar doordat verschillende fabrikanten bleken te sjoemelen zijn ze een stuk minder waardevol geworden dan voorheen en hoe dan ook blijft het belangrijkste hoe een toestel in de praktijk aanvoelt.
Dat gezegd hebbende zijn er altijd mensen die wél geïnteresseerd zijn in benchmarkresultaten en daarom hebben we toch maar een paar benchmarks gedraaid. In één van de meest populaire benchmarktests, AnTuTu 5, scoort het toestel 40108 punten. In Geekbench 3 is de single-core-score 866 (Galaxy S5: 938, Galaxy Note 4: 1085) en de multi-core-score is 3207 (Galaxy S5: 2836, Galaxy Note 4: 3148).
Scherm
De Honor 6 is voorzien van een full HD-scherm, met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels dus. Dit is een prima resolutie voor een 5 inch-scherm en het scherm biedt dan ook een scherp beeld. De kleuren die het scherm produceert zijn wel aan de fletse kant.
In het volle licht is de helderheid van het scherm ruim voldoende, maar valt wel de aanraaklaag bovenop het scherm nogal op. Dit is, net als bij bijvoorbeeld de Nexus 5 en verschillende Sony-toestellen, alleen storend wanneer er direct licht op het scherm valt. Bij normaal licht is de aanraaklaag niet te zien.
Software
Net als zijn Huawei-broertjes draait ook de Honor 6 op de eigen interface van Huawei, Emotion UI. De smartphone draait nog niet op de nieuwe Emotion UI 3.0, maar moet het doen met de eerder dit jaar uitgebrachte versie 2.3. De software draait bovenop Android 4.4.2 (KitKat).
Emotion UI biedt een soort kruising tussen de interfaces van Android en iOS. De interface is erg kleurrijk en wat druk. Alle elementen van Emotion UI, van de icoontjes tot het ontgrendelscherm, kunnen qua stijl worden aangepast. De stijl van Emotion UI is erg inconsistent doorgevoerd en heeft bijvoorbeeld een aantal sneltoetsen op het ontgrendelscherm die erg aan iOS 7 doen denken, maar instellingen en het notificatiescherm zijn weer in een volledig andere stijl gedaan. Het uiterlijk van de instellingen en het notificatiescherm doet erg verouderd aan. Daarnaast worden icoontjes afgerond en krijgen deze een gekleurde achtergrond. Op deze manier zien de icoontjes er anders (en zéker niet per se beter) uit dan de ontwerpers bedoeld hadden.
Emotion UI biedt geen apart homescherm. Net als bij iOS is het homescherm ook tegelijkertijd de applicatielauncher. Zelf ben ik geen fan van dit principe, maar gelukkig is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld de Google Now Launcher te gebruiken.
Meegeleverde apps
Als toetsenbord wordt een iets aangepaste versie van de populaire toetsenbordvervanger Swype meegeleverd. Het toetsenbordje van Swype heeft zich in het verleden al zeker bewezen en werkt beter dan veel door andere fabrikanten meegeleverde digitale toetsenborden.
Honor heeft in samenwerking met Gameloft wat games voorgeïnstalleerd op de Honor 6. Bij het opstarten van de games blijkt echter dat het bij de meeste slechts gaat om demo’s die 3 minuten te spelen zijn. De andere Gameloft-games zijn voorzien van in-app-aankopen.
Accu
De accucapaciteit van de Honor 6 is op papier behoorlijk goed. Voor een 5 inch-smartphone is een accucapaciteit van 3100 mAh behoorlijk goed en een stuk meer dan bijvoorbeeld de accucapaciteit van de Samsung Galaxy S5 (2800 mAh), de HTC One (M8) (2600 mAh) en ongeveer gelijk aan de capaciteit van de accu van de LG G3 (3000 mAh) en Sony Xperia Z3 (3100 mAh).
Dat de accu op papier goed is, is één, maar komt dat er ook uit in de praktijk? Hoe is de accuduur daadwerkelijk? Volgens Honor zou het toestel bij ‘normaal’ gebruik meer dan twee dagen mee moeten gaan. De tijd dat wij het toestel getest hebben, is zeker te kort om een definitief oordeel te kunnen vellen, maar het toestel ging bij intensief gebruik tot het einde van de dag mee. Wanneer we langer met het toestel hebben rondgelopen zullen we deze review aanpassen.
Camera
Aan de voorzijde van de Honor 6 vinden we een 5 megapixel-camera. Deze camera heeft, zoals we inmiddels van bijna alle nieuwe smartphones gewend zijn een aantal selfie-verbeteringen. Zo kun je 10 verschillende niveau’s van gezichtsverbeteringen door laten voeren voor als je niet zo knap bent en kun je een panoramaselfie nemen waarbij verschillende foto’s aan elkaar worden geplakt.
De camera aan de achterzijde van de Honor 6 is een 13 megapixel-camera met Sony BSI-sensor. De camera heeft een aperture van f/2.0 en kan worden bijgelicht door middel van de dual LED-flitser. De camera maakt redelijke kwaliteit foto’s, maar is geen uitblinker. Ook in slechtere lichtomstandigheden zijn de resultaten niet geweldig te noemen.
Foto buiten
Dezelfde foto, maar dan uitgesneden zonder de foto te verkleinen.
Foto binnen
Foto buiten
Conclusie
De Honor 6 is een prima toestel dat nergens echt in uitblinkt. Dat hoeft ook echter zeker niet voor die prijs: de Honor biedt voor zijn € 299 een leuke smartphone met redelijk goede prestaties en een leuk uiterlijk.
Pluspunten
→ Nette prijs
→ Ruime hoeveelheid werkgeheugen
→ Erg licht
Minpunten
→ Weinig bijzonder uiterlijk
→ Af en toe haperingen
→ Toestel is wel erg plastic
→ Emotion UI is te druk en inconsistent
Honor 6 kopen
De Honor 6 zal vanaf 29 oktober verkrijgbaar zijn voor een prijs van € 299. Het toestel zal alleen online te koop zijn. In Nederland wordt de smartphone aangeboden door bol.com in het zwart en wit.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten