Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Google Pixel Watch review: de beste bedoelingen volstaan niet

Sebastien Marien
Sebastien Marien
10 november 2022, 19:04
21 min leestijd
Google Pixel Watch review: de beste bedoelingen volstaan niet

Lees verder na de advertentie.

7.5

Reviewscore

Google waagt zich aan iets nieuws met zijn Pixel Watch, de eerste smartwatch van het bedrijf. Het horloge heeft een opvallend uiterlijk en Google kondigde een integratie aan met onder meer Fitbit en de Google Home-app. Is de Pixel Watch meteen een burger uit Schotland in de roos? Dit is de review.

Google Pixel Watch

Het heeft lang, heel lang geduurd, maar Google heeft dit jaar dan toch zijn allereerste smartwatch aangekondigd. De Pixel Watch is een feit en dat bijna acht jaar na de introductie van het Wear OS-besturingssysteem voor smartwatches, toen nog ‘Android Wear’ geheten.

De Pixel Watch heeft een bijzonder design waarmee Google zich onderscheidt van veel andere horlogemakers. Verder krijgt het horloge een aantal nieuwigheden die we nog niet eerder hebben gezien op een smartwatch. Je kan voortaan smarthome-apparaten bedienen vanaf je pols, Google Maps is diep geïntegreerd en Google brengt Fitbit uit op Wear OS. Zelfs de manier waarop je het horlogebandje bevestigt is uniek. Maar werkt het ook goed? Er zijn een heleboel dingen om te bespreken. Duik maar mee in deze review van Googles allereerste horloge.

Specificaties

– Lees verder onder de specificaties –

Google Pixel Watch
Behuizing:Roestvrij staal
Afmetingen en gewicht:41 x 41 x 12,3 mm, 36 gram
Scherm:1,2 inch AMOLED, 450 x 450, Always On Display, Corning Gorilla Glass 5
Processor:Exynos 9110
Werkgeheugen:2 GB
Opslaggeheugen:32 GB
Batterij:294 mAh
PlatformWear OS 3.5
Duurzaamheid:5ATM + IP68
Sensoren:Accelerometer, hartslagmeter, gyrosensor, spo2-meter, hoogtemeter, kompas
Kleuren:Matte Black, Polished Silver, Champagne Gold
Adviesprijs:Vanaf 379 euro

In de doos

  • De Pixel Watch
  • De oplader
  • Een handleiding

Design

Toen ik de Pixel Watch voor de eerste keer om mijn pols deed, was ik allerminst onder de indruk van het horloge. Wat is hij klein om mijn pols. Neem daarbij dat Google voor een heel minimalistisch design heeft gekozen – zonder de typische kenmerken van een horloge – en je krijgt iets wat een beetje lijkt op een speelgoed- of kinderhorloge.

Toch is doet de term ‘kinderhorloge’ het ontwerp van de Pixel Watch onrecht aan, want het is op zijn minst goed dat Google voor een heel unieke uitstraling gaat. Anders dan de Galaxy Watch 5-serie die er vrij generiek uitziet. Alleen zouden de strakke gebogen randen misschien wat beter tot hun recht komen bij een groter horloge, en ik mis dus met andere woorden een tweede model voor wie een iets bredere pols heeft.

De Pixel Watch voelt vrij dik aan, maar hij is wel licht genoeg om je pols. Er zijn twee knoppen op het horloge: een draaikroon en een gewone knop. De knoppen voelen solide aan.

De Pixel Watch die wij testten was in de kleur Matte Black met Obsidian bandje

Het design van de Pixel Watch is moeilijk om te beoordelen, want bij iedereen aan wie ik een mening vroeg over het ontwerp kreeg ik een verschillend antwoord. Ofwel vonden ze hem erg gaaf of juist heel suf en goedkoop. De meningen zijn dus erg verdeeld.

Gorilla Glass 5

Toch zijn er los van dat subjectieve aspect wel enkele minder goede punten die we moeten benoemen. De metalen rand die je normaal bij de meeste horloges ziet is functioneel, want hij beschermt het glas. Bij de Pixel Watch loop je het risico om sneller beschadigingen op te lopen als je ergens tegen aan botst.

Neem ook een kijkje in bovenstaande specificaties van de Pixel Watch, want daar merk je ‘Corning Gorilla Glass 5’ op. Gorilla Glass 5 is een wat oudere versie van het krasbestendige glas dat dus niet optimaal beschermt. Gezien de relatief hoge adviesprijs van de Pixel Watch is het jammer dat het horloge niet beter is beschermd.

Verder lijkt het erop dat het horloge een gebogen scherm heeft dat helemaal tot aan de kroon aan de zijkant reikt, maar in werkelijkheid is er een grote zwarte rand om het horloge. Die is dankzij de zwarte achtgrond in de software en bij wijzerplaten nauwelijks zichtbaar.

Respectievelijk de kleuren Champagne Gold met Hazel-bandje, en Polished Silver met de bandjes Chalk en Charcoal

Probleem met het horlogebandje

En dan komen we bij een laatste designaspect dat minder positief is: het bandje. Allereerst is het jammer dat Google alleen siliconebandjes aanbiedt bij het horloge, want ik wil niet voor elke gelegenheid een siliconebandje dragen. De Pixel Watch heeft sportfuncties, maar hij is toch niet alleen op sporters gericht lijkt me.

Google heeft verder een eigen systeem ontwikkeld waarmee je bandjes verwisselt, want je drukt op een knop en maakt een schuifbeweging om het bandje los te maken. Dat werkt an sich vlotter dan bij gewone horlogebandjes, maar het komt tegelijk met een groot nadeel. Je kan namelijk niet zomaar bandjes van derden gebruiken met de Pixel Watch. 

Scherm, bediening en prestaties

Ondanks de grote zwarte rand die in de ene app meer opvalt dan in de andere, heeft de Pixel Watch absoluut een kwalitatief scherm. Het heeft een resolutie van 450 x 450 pixels, waardoor alles er haarscherp uitziet. Het is ook een AMOLED-paneel en de kleuren zijn levendig. Het valt daarnaast op dat Google erg goed is met de automatische helderheid van het horloge, die standaard actief is. De maximale helderheid is hoog en ik kreeg nooit het gevoel dat het scherm onaangenaam was om te lezen.

De Pixel Watch biedt ook ondersteuning voor een always-on-scherm, en Google heeft zijn eigen wijzerplaten geoptimaliseerd voor deze functie. Bij sommige horloges merk je dat bij een always-on-scherm de wijzerplaat dezelfde blijft en alleen de helderheid wordt verlaagd, maar dat is bij de Pixel Watch wel anders. Google komt echt met strakke designs.

Met deze wijzerplaat worden het kleine scherm en de randen duidelijker

Klein scherm

De grootte van het scherm zorgt soms voor beperkingen. Dat is eigenlijk heel logisch, want op een 1,2 inch scherm is het gewoon niet altijd prettig om meldingen te lezen, laat staan om te typen met een qwertytoetsenbord. Gelukkig werkt typen met spraak is veel gevallen behoorlijk.

Google is er wel in geslaagd om zijn Wear OS-apps en menu’s overzichtelijk te maken op het kleine ronde paneel van de Pixel Watch, maar in de praktijk heb ik mezelf er te vaak op betrapt dat ik bepaalde functies of reageren op mijn telefoon verkies, daar waar ik eigenlijk de Pixel Watch zou kunnen gebruiken.

Ik noemde laatst nog het 1,47 inch (!) scherm van de Huawei Band 7 te klein in vergelijking met de Smart Band 7 van Xiaomi. En dan hebben we het over fitnesstrackers van 60 euro. 

Verbeterde Wear OS-bediening

De bediening van de Pixel Watch is wel effectief. Niet alleen is het scrollen handig, maar Google voegt ook een menu met Recente apps toe, via de knop boven de draaikroon. Eerder moest je op Wear OS telkens door de applijst scrollen om een app te vinden die je zopas gebruikte en Recente apps is dus echt een meerwaarde. Je kan ook de knop tweemaal indrukken om meteen de vorige app te openen en je houdt hem lang ingedrukt voor de Google Assistent. Kan jij de Nederlandse Assistent nog niet gebruiken? Lees dan dit artikel.

Recente apps op het horloge

Oude chipset

Over het algemeen werkt het bladeren door de interface van het horloge erg vlot, maar af en toe lopen animaties nog wel eens mis waardoor ze te traag gaan of over elkaar heen worden getoond. Soms moet je ook bij het openen van apps even wachten, iets wat op Android-telefoons ondertussen soepeler werkt.

Google kan het vast nog verder optimaliseren met updates in de toekomst, maar het lang laden van apps zou ook te maken kunnen hebben met de nogal oude chipset die als motor dient van de Pixel Watch. Het gaat om de Exynos 9110 die Samsung nog in 2018 (!) gebruikte voor de Galaxy Watch.

Pixel Watch-app

Met de komst van de Pixel Watch zijn er in één klap twee Google-diensten die vrezen voor hun voortbestaan in de toekomst, namelijk Google Fit en de Wear OS-app. Het is niets nieuws. Google Fit is op de Pixel Watch aan de kant geschoven voor Fitbit, en het horloge bedienen vanaf je telefoon gebeurt in de nieuwe Pixel Watch-app.

Je gebruikt de Pixel Watch-app daarnaast om de smartwatch voor het eerst in te stellen en dat werkt erg goed. Google loopt verschillende stappen met je door waarbij je je betaalkaarten van Google Wallet koppelt met het horloge, de Assistent instelt, inlogt op Fitbit en als laatste een rondleiding volgt van de knoppen en functies. Het is echt heel goed gedaan. 

Wijzerplaten

Achteraf kan je de Pixel Watch-app gebruiken om je horloge aan te passen. Je personaliseert er wijzerplaten met verschillende kleuren, vetgedrukte tekst een indeling naar keuze en ‘complicaties’.

‘Complicaties’ is de nogal complexe naam voor informatie die in de wijzerplaat wordt weergegeven. Van agenda-afspraken tot de UV-index, een timer of je hartslag: het is waanzinnig hoeveel verschillende soorten van complicaties je kan gebruiken. In onderstaande screenshot zie je nog niet eens alle mogelijke complicaties. Het is bovendien erg fijn dat je rechtstreeks op het horloge al wijzerplaten in beperkte maten kan personaliseren. Je kan zo snel bijvoorbeeld de kleuren veranderen zodat ze met je outfit matchen.

Minder positief is dan weer dat de galerij met wijzerplaten erg beperkt is. De meeste wijzerplaten zijn vrij abstract of minimalistisch van stijl, waardoor ze wel goed passen bij het speelse design van het horloge. Ik hoop wel dat Google zijn galerij snel uitbreidt, al kan je gelukkig eveneens via de Play Store met wijzerplaten aan derden aan de slag.

Tegels en instellingen

Je kunt via de Pixel Watch-app ook de tegels instellen, dat zijn eigenlijk widgets voor je horloge die verschijnen als je links of rechts veegt. Maar ook hier geldt dat je in feite ook op het horloge zelf je tegels kan aanpassen.

Als laatste zijn er nog een aantal instellingen in de Pixel Watch-app voor onder andere meldingen en het scherm. De meeste vind je terug op het horloge, maar het is wel iets comfortabeler om je telefoon erbij te nemen.

Wear OS 3.5 en horloge-apps

Wear OS 3.5 voelt opnieuw volwassener aan. De interface en menu’s zijn weldoordacht en ze zien er gelikt uit. Deze zomer heb ik nog Wear OS 3 gebruikt op de Samsung Galaxy Watch 5 Pro, maar dan met Samsungs eigen softwareschil die op het horloge draait. Googles interface is nog steeds herkenbaar, maar de eigen kleuren en animaties laten de Pixel Watch toch als een ander product aanvoelen, in de positieve zin.

Regelmatige updates

In oktober is bekend geraakt dat Wear OS voortaan elk jaar een grote update krijgt en per kwartaal volgen een reeks kleinere verbeteringen. Dat lijkt mee de ideale aanpak, want er zijn nog genoeg mogelijk manieren om het systeem te verbeteren? Dan denk ik bijvoorbeeld aan optimalisaties voor het energieverbruik, de animaties en de manier om screenshots te nemen op het horloge.

Nu moet je telkens de Pixel Watch-app openen, dan op het menu tikken met de drie puntjes en vervolgens Screenshot maken op horloge. Dan ben je trouwens nog niet klaar. Het voelt wat Spartaans aan en zo zijn er nog functies die wat meer verfijning kunnen gebruiken. De Pixel Watch zelf zal drie jaar updates krijgen en dat lijkt me geen slecht vooruitzicht. Ideaal zou natuurlijk zijn dat het horloge vijf jaar lang updates ontvangt zoals Pixel-telefoons, maar dat is een grote belofte voor een besturingssysteem dat sneller evolueert dan Android.

Google Maps

Google Maps is diep geïntegreerd in de Pixel Watch. Je kan stapsgewijze navigatie inclusief een kaart te zien krijgen vanaf je pols. Om een bestemming te kiezen kan je een spraakopdracht gebruiken, typen of door een lijst met recente bestemmingen bladeren.

Het systeem werkt erg prettig in veel situaties. Behalve op plaatsen waar weel straten samenkomen, want dan neem je liever je telefoon bij de hand. Maps is ook een duidelijk voorbeeld van een app die nog veel beter zou werken op een groter horlogescherm.

Google Home

Met de Pixel Watch is de Google Home voor het eerst op horloges beschikbaar. Op dit moment gaat het nog om een preview van de app en dat is ook merkbaar. Het scrollen tussen je smarthome-apparaten lijkt niet erg vlot te gaan en verder werkt de bediening voor veel apparaten niet.

Je kan bijvoorbeeld wel lampen bedienen en makkelijk de helderheid aanpassen met een schuifknop, maar probeer niet om je robotstofzuiger te activeren met een simpele knop of zelfs maar het volume van je smart speaker aan te passen. Voor beide voorbeelden verwijst de app je door naar de Home-app voor Android. Nochtans is de bewuste smart speaker waar ik over spreek een Nest-apparaat van Google en het is dus teleurstellend dat je hem niet vanaf je horloge kan bedienen. Hetzelfde geldt voor de Nest Wifi Pro. Die is splinternieuw en van Google en je kan er niets mee beginnen op je horloge.

Ik had eerlijk gezegd meer verwacht van de apparaatbediening voor Wear OS en hopelijk komt Google nog met verbeteringen in de stabiele versie van de horloge-app. Als ik enkel mijn Philips Hue-lampen wil bedienen, zijn er nog horloge-apps van derden die dat kunnen.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Google Foto’s

De integratie met Foto’s werkt niet zoals een galerij-app op je pols. Je kan daarvoor veel beter het grotere scherm van je telefoon gebruiken. Wel kan je via de Pixel Watch-app tot 30 foto’s selecteren uit je galerij en ze gebruiken als wijzerplaat op je pols. 

Dat werkt best goed, alleen denk ik dat deze functie nog sterk kan worden uitgebreid. De Foto’s wijzerplaat laat je maar één complicatie toevoegen en er zijn slechts twee indelingen voor de klok om uit te kiezen, dus er is zeker ruimte voor nog meer personalisatie.

Google zou ook meer kunnen doen met het always-on-scherm van deze wijzerplaat. Nu verdwijnt gewoon de foto uit beeld, alles wordt zwart en de klok blijft. Hoe gaaf zou het zijn als Google automatisch een effect met je foto’s creëert zoals OnePlus al enkele jaren doet met de Canvas-functie? Daarbij zijn contouren van het onderwerp in de foto zichtbaar ten opzichte van een zwarte achtergrond.

Fitbit

Fitbit is op je horloge de grote vervanger van Google Fit, die op de meeste horloges met Wear OS is vertegenwoordigd. Sinds Googles overname van Fitbit in 2021 wal altijd al logisch dat het zowel rond hardware als software zou samenwerken met de ervaren fabrikant van wearables. De Pixel Watch is daar het eerste resultaat van.

Fitbit Exercise

Fitbit is eigenlijk met twee apps vertegenwoordigd op de Pixel Watch: Fitbit Exercise en Fitbit Today. Met Exercise kan je een nieuwe training beginnen. De populairste en meeste recente activiteiten staan meteen bovenaan en je kan ook door een overzicht van alle trainingen bladeren. Heel wat fitnesstrackers laten je meer dan 100 verschillende activiteiten registreren, met onder meer esports en autorijden als een van de meer exotische opties.

Google houdt het bij 40 activiteiten, en dat is an sich prima. Het is alleen bijzonder jammer dat er bij hardlopen geen mogelijkheid is om een intervaltraining in te stellen. Toch een heel populaire functie die je verwacht van Fitbit.

De Pixel Watch toont de actieve hartslagzone en de progressie richting een volgende zone

De informatie die Google op het scherm weergeeft tijdens het sporten is dan weer wel goed. Je ziet alle belangrijke parameters in een overzicht: van afstand, tot hartslag en verbrande calorieën. Vanuit dat overzicht kan je op één van deze data tikken om deze vergroot op het scherm te zien, bijvoorbeeld de hartslagzones.

Dat zijn zones die het ritme van je hart weerspiegelen. Wanneer je hartslag zich je in hogere zones bevinden ga je conditie opbouwen, maar minder vet verbranden en bij de hoogste zones verzuren je spieren. Het is een belangrijke pijler die aangeeft hoe ver je je kan inspannen. De Pixel Watch toont duidelijk in welke zone je hartslag zich bevindt en je ziet op het horloge wanneer je dichtbij de piekzone komt.

Fitbit Today

We schreven al dat er twee horloge-apps zijn van Fitbit. De Today-app geeft je een compleet overzicht van je aantal stappen en fysieke activiteiten van de dag. Je ziet het volgende: je stappen, verdiepingen geklommen, afstand, verbrande calorieën, minuten in actieve zones, training (het aantal per week, red.), actieve uren, harstslag, hartslag in rust en slaap.

Op sommige van deze pijlers kan je ook tikken om er meer informatie over te lezen. Dat werkt onder andere bij je slaap en de hartslag. Je krijgt beknopte analyse te zien van je slaap met tijd die je doorbracht in de verschillende slaapfasen.

Voor hartslag krijg je een mooie grafiek van die dag, een grafiek van je hartslag gedurende de hele week, het hartslagbereik van die dag en de minuten in verschillende hartslagzones. Fitbit Today bevat dus heel wat informatie die Google overzichtelijk weet te presenteren.

Play Store en andere apps

De Google Play Store is op Wear OS recent vernieuwd en de horloge-app ziet er een stuk aantrekkelijker uit. Het is leuker geworden om door de Play Store te scrollen en nieuwe apps te proberen. Wat dat moet ten slotte het speerpunt van Wear OS zijn: de grote applicatiemarkt die op veel andere besturingssystemen ontbreekt.

Je Pixel Watch komt standaard ook met andere apps, namelijk: Agenda, de Asisstent, Berichten, Camera (bediening van de camera-app op je telefoon, red.), Contacten, een recorder, Google Wallet, Keep-notities, Persoonlijke veiligheid, Timer, Timer voor handen wassen, Weer, Wekker, YouTube Music en Zaklamp.

Google installeert ook automatisch de apps van je Android-telefoon die een horlogeversie hebben. Dat waren voor mij Spotify en Stocard. Enkele opvallende aanwezigen zijn de sportapp c25k en de meditatie-app Calm. Die laatste werkt samen met Fitbit. Google beveelt bij het installeren van je horloge nog meer apps aan, maar je kan de installatie van deze apps weigeren.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Keep op de Pixel Watch

Sport en gezondheid

De Pixel Watch profileert zich met de slimme functies zoals de bediening van smarthome-apparaten met de Google Home-app, maar daarnaast moet hij ook sporters overtuigen. Dat moet gebeuren met de Fitbit-app voor Android waar je je Pixel Watch kan koppelen. 

Sport

Ik ging wandelen en hardlopen met de het horloge en daarbij gebruikte ook de ingebouwde gps van het horloge. De gps kon mijn routes nauwkeurig op kaart tonen en daarbij kan je de hartslagzones aan d hand van kleuren zien op je route. Op diezelfde manier kan je ook het tempo bekijken, en dat is een handige visuele weergave. Verder kan je ook aparte de hoogtes, verbrande calorieën en andere gegevens van je trainingen raadplegen in grafieken.

Een nadeel aan het Fitbit-platform is dat de app een belangrijke functies voor sporters achter een betaalmuur stopt: de herstelscores. Die geven weer of je een dag na een intensieve training beter rust neemt, of toch kan sporten. Om van deze functie gebruik te maken heb je het Fitbit Premium-abonnement nodig, dat 6 maanden gratis werkt op de Pixel Watch. Waar je bij Fitbit 8,99 euro per maand voor moet betalen, werkt gewoon gratis op de meeste andere horloges.

Slaap

De slaapanalyse van Fitbit is ingedeeld in drie categorieën: Tijd geslapen, Diepe en remslaap en Herstel. Bij elk item staat ook voldoende informatie en een interessante grafiek. Ook op het horloge zelf krijg je behoorlijk uitgebreide informatie.

Toch was me na een tijdje opgevallen dat volgens de app geavanceerde slaapanalyses deel uitmaken van het Premium-abonnement. Ik was dus wel benieuwd welke functies voor slaapanalyse verdwijnen na 6 maanden Premium. Volgens een Fitbit-forumbericht verdwijnt analyse voor herstel, de analyse van de slaapduur weergave van je hartslag tijdens het slapen. Dat is toch heel wat nuttige info die je misloopt, en dat terwijl je al een relatief hoog bedrag neergelegd voor je horloge.

Hartslag

De hartslagmetingen van de Pixel Watch komen overeen met andere smartwatches waarmee ik vergeleek. Googles app toont je hertslag in rust, maar je krijgt ook een beoordeling van je conditie en de hartslagzones waarin je de voorbije week hebt getraind. Het viel me ook op dat er gedurende de dag geen momenten zijn waarop de Pixel Watch mijn hartslag niet heeft kunnen registeren.

Meer functies en Premium

Fitbit legt in zijn app ook sterk de nadruk op mindfulness- en yoga-oefeningen. Daarvoor werkt het ook samen met de app Calm die standaard op je horloge is geïnstalleerd. Je vindt er begeleide oefeningen die je tot rust brengen en je helpen om sneller in slaap te vallen.

Ik was erg verrast door het aanbod, alleen was de content alleen Engelstalig. Maar dat bleek niet het grootste probleem te zijn, want – jawel – ook de mindfulnessoefeningen maken deel uit deel uit van het Premium-abonnement. Je kan het bijna een rode draad noemen bij de Fitbit-ervaring op de Pixel Watch.

Gelukkig is er nog wel één gratis functie waarmee Fitbit wel het verschil maken ten opzichte van concurrenten en dat zijn de sociale functies. je kan deelnemen aan groepen in de app en het is ook mogelijk om samen met je vrienden sportieve uitdagingen te voltooien. Toch kan je ook stellen dat dit normaal gezien functies zijn die gebruikers eerder leidt naar populaire apps van derden zoals Strava. Dat is app die je gelukkig gewoon op de Pixel Watch kan gebruiken via de Play Store.

Accuduur

En dat brengt ons bij het grootste pijnpunt van dit horloge en tegelijk ook dat veel andere Wear OS-smartwatches. Google belooft dat De Pixel Watch 24 uur kan overleven op een volle accu en het specifieert ook hoe hoe je gebruik eruit ziet als je die tijd wil bereiken:

  • Je ontvangt 240 meldingen
  • Je bekijkt 280 keer de tijd
  • Je belt 5 minuten
  • Je doet 45 minuten een workout met gps waarbij je muziek luistert die je via YouTube Music hebt gedownload,
  • Je navigeert 50 minuten met Google Maps
  • Je gebruikt de standaard instellingen met dus het always-on-scherm uit

In het echte leven

Ik heb geen idee in welke obscure testlabs het onder die omstandigheden is gelukt om de Pixel Watch een dag lang te gebruiken zonder opladen, maar in het echte leven krijg je een ander verhaal. De Pixel Watch kan wel een dag meegaan, maar niet met de activiteiten die Google opsomt.

Als je het horloge heel beperkt gebruikt, maar weinig apps en meldingen opent en geen sportactiviteit doet dan gaat hij anderhalve dag mee. Gebruik je wat meer apps zoals Google Home, navigeer je een kwartier met Maps en sport je een halfuur lang dan haal je net de 24 uur. Alleen heb ik daarbij dus geen 240 meldingen bekeken, niet gebeld, geen muziek geluisterd, minder lang genavigeerd en ook geen 280 keren naar de tijd gekeken. Wie doet dat trouwens zo vaak?

De Pixel Watch met het fraaie always-on-scherm

Always-on-scherm

Ik stelde ook vast dat het always-on-scherm een erg negatieve invloed heeft op je accuduur, in die mate dat de functie nog weinig zin heeft. Met deze functie actief kan je het horloge nog geen dag gebruiken. 

De accuduur is dus teleurstellend en er zijn een aantal factoren die ertoe bijdragen. Wear OS is erg slim maar zulke horloges verslinden sowieso al veel energie. Daarnaast heeft het scherm van de Pixel Watch een hogere resolutie als bij de kleinste Galaxy Watch 5 die even groot is. Google gebruikt bovendien een vier jaar oude chipset die niet de meest energiezuinige kan zijn. En als laatste helpt het horloge niet om de accuduur te verlengen door besparende modi voor te stellen.

Het is ook jammer dat de Pixel Watch geen draadloos opladen ondersteunt via de qi-standaard en je moet dus altijd de magnetische oplader bij de hand hebben.

De wijzerplaat met Fitbitknop

Conclusie

Met de Google Pixel Watch wilde Google indruk maken terwijl het zijn debuut maakt in smartwatchmarkt. Dat kan je zien aan enkele vernieuwingen die het introduceert, zoals: recente apps, de verbeterde interface van zijn horloge, het speciale design, de erg uitgebreide personalisatie van wijzerplaten en Google Home. 

Soms slaat het de bal raak en op bepaalde vlakken scoort de Pixel Watch minder goed. Het sterkste aspect van dit horloge is zijn handige interface en navigatie samen met kwalitatieve scherm en het personaliseren van wijzerplaten. Google maakt daarmee echt indruk en het toont veel potentieel voor volgende generaties.

Wat een ‘dealbreaker’ kan zijn voor gebruikers is het kleine formaat, de slechte accuduur en de sportfuncties die diepgang missen en extra geld kosten. De Pixel Watch is al erg prijzig vergeleken met de kleinste Galaxy Watch 5. Maar de accuduur is eigenlijk mijn grootste bezorgdheid, omdat je die niet enkel in het hier en nu mag beoordelen. De accu zal na ongeveer twee jaar beginnen slijten – zoals dat gaat met lithium-ion-batterijen – en dan gaat het horloge nog minder lang mee.

Voor de meeste gebruikers die houden van de applicatiemarkt van Wear OS raden we aan om de Galaxy Watch 5 te bekijken, een product dat volwassener aanvoelt. Ben je een intensieve sporter, dan neem je wellicht beter een Garmin-horloge en wie een goede prijs-kwaliteit wil, moet zeker eens de producten van Amazfit overwegen.

Pluspunten

  • Uitstekende bediening en interface
  • Goede schermkwaliteit
  • Wear OS is rijk aan functies
  • Prima Pixel Watch-app

Minpunten

  • Slechte accuduur
  • Te klein voor deel van de gebruikers
  • Fitbit stopt belangrijke features achter betaalmuur
  • Geen intervaltraining

Google Pixel Watch kopen

De Google Pixel Watch is verkrijgbaar in de kleuren Matte Black, Polished Silver, Champagne Gold. Je kan hem in combinatie met verschillende bandjes kopen. Het model met alleen wifi kost 379 euro en voor 429 euro heb je de versie die met een 4G-modem komt.

Pixel Watch: 4 dingen die we leuk vinden! #shorts #pixelwatch

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

14 november 2022, 10:18

Wat is klein?
De meeste horloges die je tegenwoordig ziet zijn voor mij veel en veel te groot en totaal niet in verhouding tot de pols bij de meeste.

Een soort stationsklok om je pols.
Maar dat schijnt mode te zijn, zowel bij een gewone horloge als ook bij de Smart Watch. Groot, lomp, dik.

Juist daarom spreekt dit design mij aan al lijkt het te dik.
Daarom wil ik heb eerst zien voordat ik tot de aanschaf over ga.

12 november 2022, 10:43

Geweldig review. De vele tekortkomingen van het horloge bevestigen voor mij eens te meer dat Google een experimentenfabriek is. Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat je je horloge dagelijks moet opladen.

11 november 2022, 13:59

Bedankt allemaal voor de fijne reacties. Leuk om te zien dat het werk wordt geapprecieerd. Als er nog vragen zijn, hoor ik het graag.

11 november 2022, 9:37

Uitstekende review!
Ik had dit model op mijn shortlist gezet vanwege GHome integratie om mijn Chromecast speakers vanop afstand te bedienen. Als dit voorlopig niet gaat, dan wacht ik gewoon nog een jaar.

10 november 2022, 23:51

Wat goed dat je hier zoveel tijd voor had ?

10 november 2022, 23:38

Super goed review. Kan ik me eigenlijk overal in vinden. Ik heb de horloge vanaf dag 1. Ik vind hem elegant en mooier dan de GW4 die ik hiervoor had. Echter mis ik de GW4 op sommige gebieden zoals fitness (google fit) en sensoren.

Ik heb nu nog 41% over en dat is vanaf 07:00 uur. Met een workout buiten van 1,5 uur. Uiteraard staat AOD uit. Maar kantelen voor activeren niet. Ik had zelf erger verwacht dus ik vind het persoonlijk meevallen. Sleep sensing gebruik ik de hub gen voor. Opladen gaat trouwens super snel.

Ben het ook met de conclusie eens. Voor het geld, kan je net zo goed 2 GW4 halen of gewoon 1 GW5. Tenzij je, net als ik, graag stock wearOS gebruik.

10 november 2022, 23:35

Dank voor de review. Bevestigd nogmaals waar we eerder al voor vreesden: potentiële topper, maar met teveel tekortkomingen. Ik hoop dat Ticwatch eens op gaat schieten met zijn pro 4, dat is voor mij persoonlijk een mogelijke must-have.

10 november 2022, 21:30

Leuk review, Weer zo’n Google hardware product die je meteen weet wat je kan verwachten.

10 november 2022, 21:27

Tjonge, niet eerder zo’n uitgebreide review van een smartwatch gelezen. Top gedaan. Conclusie is dat ik deze links laat liggen. De tegenvallende accuduur vind ik echt een dealbreaker. Heb nu de Huawei Watch GT2 die na 1,5 jaar me nog steeds uitstekend bevalt met altijd minstens een week accutime.

10 november 2022, 20:25

Mooie uitgebreide review ?